Fazuľový prívarok s domácou pečenou klobáskou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. septembra 2014

Tento rok som zasadila novú odrodu fazule, veľmi sa mi páči jej zafarbenie...či je aj kvalitná, to som dnes vyskúšala v tomto recepte...je veľmi Zobraziť celý popisTento rok som zasadila novú odrodu fazule, veľmi sa mi páči jej zafarbenie...či je aj kvalitná, to som dnes vyskúšala v tomto recepte...je veľmi chutná a nerozvarí sa...

6
porcií
120 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
50 g
1
2 strúčiky
4 PL
300 ml
100 ml
2 ks
5 ks
štipka
na špic noža
100 g
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Strakatú fazuľu som namočila večer pred varením...druhý deň som si pripravila údenú klobásku aj kože z údenej slaninky..

    Fazuľový prívarok s domácou pečenou klobáskou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    fazuľu som dala variť do rajnice a v prvej fáze som ju varila 2x po 15 min. a vodu som scedila a varila opäť v čistej..po tretí krát som ju dala variť s údenou klobáskou, kožami zo slaninky..pridala som neskôr aj bobkový list a nové celé korenie...varila som ju do mäkka...

    Fazuľový prívarok s domácou pečenou klobáskou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pripravila som si zápražku...na panvicu som dala 1 lyžicu bravčovej masti, po roztopení som pridala 4 lyžice hladkej múky a slabom plameni som miešala a opekala...

    Fazuľový prívarok s domácou pečenou klobáskou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď bola múka svetlohnedá, pridala som k nej pokrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku a opekala , kým so necítila vôňu opečenej cibule aj cesnaku...

    Fazuľový prívarok s domácou pečenou klobáskou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypala troškou červenej papriky,pomiešala a potom som všetko zaliala mliekom a miešala, pokiaľ sa celkom múka neuvarila na kašičku bez hrudiek...hotovú zápražku som pridala k uvarenej fazuli.. stále som miešala, aby sa dobre spolu spojili....nechala som dobre prevrieť...až teraz som fazuľový prívarok osolila...

    Fazuľový prívarok s domácou pečenou klobáskou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    napokon som do nej naliala smotanu a ešte nechala prejsť varom na veľmi slabom plameni....pridala som mleté čierne korenie..

    Fazuľový prívarok s domácou pečenou klobáskou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pokiaľ si fazuľka bublala, dala som na panvicu upiecť neúdenú domácu klobásku...urobila som do nej zárezy, aby sa dobre prepiekla...na druhej panvici som opekala chlebík a po opečení, som ho potrela cesnakom...

    Fazuľový prívarok s domácou pečenou klobáskou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    uvarený veľmi chutný fazuľový prívarok som dochutila cukrom a octom a ozdobila chilli papričkou, krúžkami uvarenej kožky a opečeným cesnakovým chlebom...dobrú chuť..

    Fazuľový prívarok s domácou pečenou klobáskou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

brambora
ja by som to aj bez klobasky v pohode zjedla ;) k tomu cerstvy chlebik... mnam. pekny recept.
askadaniela
@Izabellka , ďakujem za inšpiráciu na zajtra :-). Tiež robievam tento prívarok,tak isto ako ty, so slaninkovou kožkou, dávno sme nemali. Ibaže my potrebujeme hustejší, tak pridávam pár zemiakov na drobučko nakrájaných.
1x zolik
sracz
... tak zo je opäť jedna z ***** dobrôt, ktoré nadovšetko mám rád! Všetko čo sa týka fazule, milá @izabella929 má u mňa "zelenú na voľno", hlavne však klasická fazuľová polievka s "lečkami"! Vymením za bársaké mäso 7/24/365 a ešte poďakujem!!!
sovka62
Aj fazuľu mám rada, ale tá neúdené klobása, to je moja srdcovka. U našich starkých (a neskôr aj u rodičov) sa zabíjalo zrejme rovnako ako u vás a z celej zabíjačky som sa najviac tešila práve na túto klobásku, ktorá sa piekla zároveň s mäsom a bola posledným chodom zabíjačkovej večere. Lebo najprv kapusta, potom hurky a mäso a klobása na koniec. Keď som starkej vyčítala, že klobása a múso mali byť prvé, lebo som už najedená, vysvetlila mi jasne a stručne: Diovka moja, keby som týnto hladnýn ľuďon predložila najprv mäso a klobásy, zjedli by sme pri večeri pou svine". A bolo.
1x galexx
kecemis
Izabelka, vies ty ale narobit chute. A kedze mame strukovinovy tyzden, urcite budem pokracovat, nech aj creva dotrha. Vdaka za pripomenutie pozabudnutej pochutky.
1x galexx
k599
Tak toto je fazuľa ako sa patrí. A tá kožka z domácej údenej slaninky, to je niečo.... Pamätám si, ked som prvýkrát s manželkou varil fazuľu aj s kožkou. Niekde som musel odbehnúť a ked som sa vrátil, koža bola fuč. Manželka ju dala psovi, že vraj mne by mi to mohlo uškodiť. Tuším, že som vtedy chcel písať aj žiadosť o rozvod. No ale odpustil som, odvtedy som jej zjedol niekoľko kilometrov, zatiaľ mi to neuškodilo a môj pes mi len tíško závidí.
@izabella929 , pekný recept, vkusne prestretý stôl.
tiginko
milujem fazuľový prívarok.. ja robievam s kyslou smotanou, alebo ešte lepšie - odstátou zmesou kyslej a šľahačkovej smotany. Pekne si navarila Izka a s tou voňavou klobáskou, paráda :-)
staja
@izabella929 , pekne si navarila a narobila chute a
@sovka62 , mi zase pripomenula časy, keď sme u našich zabíjali. To boli "maškrty".
izabella929
@brambora..ver ím, že aj bez klobásky by chutil...ale to ešte nevieš, o čo by si prišla...)@askadaniela..ob čas robievam aj so zemiakmi...kože zo slaninky,to je báječná pochúťka..a ešte keď sú domáce, nemajú chybu.-)@sracz...ty milovník domácich špecialít...vieš čo je mňam.-)verím, že by si si aj dupľu vypýtal..)@sovka62 ... že to bol asi nejaký nepísaný zákon pri tých zabíjačkách..lebo presne v tomto poradí a tvojho jedálneho lístka sa večeralo aj u nás po zabíjačke..tiež som sa vždy tešila na kúsoček klobásky...obyčajne mi mäsiar iba také dal na pečenie, čo sa črievko roztrhlo...a toho veru nebolo veľa, takže neúdená klobáska bola vzácna..krásne a milé spomienka aj na moju maminku..jej upracované ruky..teraz si u farmára objednávam 2-3 klobásky neúdené, podelím do sáčkov a zamrazím..keď máme chuť, je vždy po ruke..milé spomienky @sovka62 moja.-)@kecemis...skvel á pochúťka veru...)@k599..nu ž veru, táto fazuľka sa vydarila, som s ňou spokojná, takže ju bude sadiť aj na rok...kože zo slaninky si odkladám a používam do kyslých polievok..jaj to bola veľká škoda, nachovať psíka..verím, že mu chutilo...ďakujem za pochvalu..)@tiginko..smotanu dostávam domácu od farmára, takže on nedelí smotanu na sladkú kyslú a šľahačku...akú mi priniesol, takú som použilla... hustá a má príjemnú chuť..a ja mám vo zvyku, tak to moji majú radi, opečiem chlebík a potriem cesnakom...vraj to takto lepšie chutí..zabudla som tanier posypať čerstvou cesnakopažítkou...začali sme oberať hrozno a starostí habadej..inokedy...Ďakujem vám všetkým za milé komentáre...)
tiginko
asi viem akú smotanu máš na mysli Izka, pamätám si podobnú z detstva, nosila nám ju jedna babička v noši na chrbáte, spolu s domácim maslom, tvarohom a syrom. Bola výborná, hustá
afataga
vidim, ze som dalsia v rade s chutami na tvoj obed :-) parada
havino
jaj Izka, aké chute robíš, v sobotu uvarím, v pátek namočím a kedže nemám takú fajnú klobásu, ako ty, bude s fašírkou, bo môj by mi dal výpoveď už z chalupy keby mal bez mäsa :-)
salinka
Pozerám, že sa tu už vytvoril dlhý rad na tvoju fazuľu. Dúfam, že aj mne sa ujde aspoň virtuálne ňuchnúť k tejto dobrote. Dobre, že si pripomenula:-)
vrabcek1
paráda, fazuľu mam rada len môj žalúdok štrajkuje vadia mu šupky:(
babkamt
jej, aj ja mám v pláne variť fazuľu. Tiež dávam aj kožku z údenej slaniny. Chcela som ju dnes robiť, nevadí, bude zajtra. Tvoja vyzerá veľmi chutne.
rela
Izka, zase boduješ, ako vždy. :-)
rea1
videla som na trhu nejaký zvláštny druh fazule. strakatá je ako bobovica, aj taká veľká ale placatá ako bôb. desaťročia som záhradkárčila, mali sme rôzne druhy fazule ale takúto som veru ešte nevidela. a rozmyšľala som: kúpim? nekúpim? kúpim, trochu neskôr. ale trt neskôr, tak si ma naslintala, že ju kúpim ešte dnes, idúc trhom z práce a v dohľadnom čase spravím fazuľovicu. aj ja dávam variť aj kože, aj údené ale aj obyčajné. fazuľová omáčka na kyslo ale aj dobrá hustá fazuľová polievka so zeleninou a širokými rezancami - no, duša sedliacka sa nezaprie, mne to nesmierne chutí. priznávam, že do omáčky si dávam vajce na mäkko alebo nič, lebo ja klobásu tak jednu nožičku ročne, mne klobásy nechutia. :-) ale fajný recept, fajný. :-)
ivav
Toto jedlo máme radi. Stará dobrá klasika.
radox1
som zavisly na takychto omackach,robim v podstate rovnako so sl.smotanou a hlavne so zaprazkou,nie tym lepom,ktory je tu tak oblubeny.
izabella929
@real...som rada, že sa ti táto fazuľa páči...bola som rada, že som ju kúpila, lebo sa nerozvarí a je veľmi chutná...)@radox1...takto ma učila variť mamička a ju ju stále robím tak, len smotanu dávam domácu...neviem, o akom lepe píšeš,,,)@afataga..som rada, že sa ti aspoň toto jedlo moje páči..)@havino...no veď v podstate to nezáleží s čím,.,aj fašírka je super.-)keď maminka nemala ani klobásu ani fašírku, upiekla nám cibuľu a tým nám prívarok poliala a boli sme spokojní...)@salinka...tebe sa určite ujde z nej.-)@vrabcek1...m áš nádherný nick..)ešte som ťa tu nečítala...vitaj uz mňa v mojom albume a cíť sa tu dobre.-)možno, keď ju budeš variť ako ja, 2 až 3 x scediť a variť v čistej vode a znovu scediť...žalúdok bude spokojný.-)@zuzanka1367...kv ôli tebe som schopná variť v kotlíku, len aby sa ti ušlo z nej.-)@babkamt...nemboj , času dosť do Vianoc.-)@vanilka111...pote šila si ma.-)@kimlo...spr ávny chlop.-)potešilo...@palokuchki...v ždy sa poteším, keď čítam tvoj komentár.-)máš moju poklonu a najväčší obdiv.-)@rela...aspo ň to...čo už.-)@sonulienka...pote šila si ma.-)@ivav..tak je to , ako píšeš.-)Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
radox1
izabela-ja lepom volam zátrepku,ktorej som velky odporca.
zolik
Idem dat namocit fazulu. Zajtra varim, bo vsetko mam doma. Dakujem.
afataga
jaj no ako toto mozes povedat? :-) mne sa pacia skoro vsetky, teda ak to nie je zajac, alebo srnka, alebo jahna, lebo to nejem
kukulienka71
Izka, narobila si chute! dnes bol cícer, ale fazuľovú omáčku zaradím iste začiatkom budúceho týždňa. pekný druh fazule:-)
daguska
Urcite velmi chutné.Jednoduché,u nás tiez oblúbené jedlo.
používateľ nemá avatar
123
123
musím skúsiť... u nás doma sa prívarky nevarili žiadne, preto som ich dlho nevedela variť a prísť im na chuť...ale už mám skúsenosti s prívarkom zo žltej fazuľky/manžel ma za to veééľmi ľúbi.../ chutí mi hrachový prívarok, tak sa pustím aj to tohto... holt, chute sa vekom menia...alebo povedané ináč, nevieme o čo prichádzame...
methi
Super @izka urobim sice bez klobasky a slaninky, pridam chilli a uvidim, co na to rodina povie :)
zolik
Robila som vcera z ciernej brazilskej fazule s cabajkou. Dakujem za inspiraciu, jedlo bolo vyborne. Izka, prajem pekne poobedie.
izabella929
@methi...ver ím, že im bude chutiť...)) potom napíš prosím, dík..@zolik..no tak to si ma potešila...som rada, že vám chutilo.-)mala som krásne popoludnie,bol tu brat s rodinkou a bola som ozaj šťastná.-) @indian217...ur čite by aj pre teba zostalo a možno aj na dupľu.-)Ďakujem vám všetkým za milé komentáre,.-)
matata1
Jaj @izabella929 čo mi to len robíš? Skoro som monitor rozbila, keď som sa vrhla za tým plným tanierom! Mňam! Škoda že si nedala fotku tej fazule ešte nenamočenej, lebo mám pocit, že takú pestovala moja starká už pred vyše dvadsiatimi rokmi. Bola biela a na nej tmavobordové alebo hnedočervené fľaky a bodky pomerne okrúhleho tvaru. Vyzerala trochu ako Dalmatínec. Ja som ju volala Kravičková.
izabella929
@matata1...pr ívarok bol skutočne výborný...čo sa týka tej fazule..mám ju momentálne v mrazničke...keby som ju vybrala, musela by som čakať, kým odmrzne a tak ju nafotiť...keď budem variť fazuľovú polievku , odfotím ju pred namočením a foto určite pridám...Vďaka za komentár.-)
kalllista
Vďaka za recept, prívarok sa vydaril a všetkým chutil..., i keď sa mi tam varili len dve malé kožtičky slaninky. Pochválil aj manžel a to poteší vždy :)).
izabella929
@kalllista ,som veľmi rada, že vám prívarok chutil..slaninka veru dáva skvelú chuť každému jedlu a s fazuľou sa kamaráti..ďakujem pekne za milý komentár.-)
zolik
dnes som robila strakatu fazulu podla Tvojho receptu. je vyborna. dakujem
izabella929
@zolik ,určite vám chutil tento prívarok..) ďakujem za vyskúšanie receptu...škoda, už nemám tú fantastickú fazuľu z môjho rodného kraja...musím počkať do novej úrody.-..Ďakujem za komentár.-)
zolik
@Izabella929 (1.4.2016 21:54)
presne taku susenu fazulu ako mas na obrazku 1 som kupila pri mojej poslednej navsteve na Slovensku na trhu od jednej starsej pani s madarskym prizvukom. zial malo. viac sa nedalo. kufor mal pred odletom presne 19,9 kg.
P.S.: ja dakujem, ze si na moj koment zareagovala. prajem Ti pekn vikend.
izabella929
@zolik , nuž túto vynikajúcu fazuľu som si pestovala na záhrade, je to podľa mňa najkvalitnejší druh..veľmi rýchlo sa uvarí a má skvelú chuť..inak ak bol rok zlý, chodila i ja do Maďarska na trh a tam jej bolo hodne na výber a kvalitou aj cenou..už som odtiaľ moc ďaleko, takže iba ak náhodne sa tam dostanem, určite nakúpim a dám zamraziť...a ja som zase odpovedala, ale vidím, že mi komentár nepridalo..
kimlo
Fazuľa je namočená, klobásy pripravené, zajtra idem na to...
kimlo
Prívarok je výborný! Ako prílohu som zvolil čerstvú ciabattu z ražného kvásku podľa receptu od @Tizian1cat , super kombinácia... Izka, vďaka za recept...


izabella929
@kimlo , veľmi pekne sa ti vydaril prívarok a ďakujem za vyskúšanie receptu...)dúfam, že ste si dobre pochutnali...)
kimlo
Znovu som si zopakoval prípravu tohoho skvelého prívarku...


1x haji
izabella929
@kimlo ,veľmi sa teším,že ti tento prívarok učaroval,,,ďakujem pekne,,,ale najradšej ho mám z čerstvej vyluskanej fazule,ktorú si každoročne vozím z Maďarska a zamrazim si,,,potom je to otázka 15.minut a prívarok je hotový,,




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia