Fazuľový prívarok

Biela fazuľa na kyslo (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Kúpil som na farmárskych trhoch parádnu veľkú fazuľu, viac druhov. Tak som z bielej urobil tento prívarok, na kyslo.* Recept som našiel na internete.

Postup

  1. Fazuľu namočíme do studenej vody a necháme napučať do druhého dňa. Občas vodu zlejeme a nahradíme čerstvou. Na druhý deň opäť vodu zlejeme a fazuľu uvaríme v čerstvej vode, varíme asi 10 minút. Potom zlejeme, pridáme opäť čerstvú vodu, bobkový list a nové korenie. Varíme do zmäknutia fazule.
  2. Na masti speníme nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita.
  3. Pridáme mletú papriku a krátko orestujeme.
  4. Pridáme hladkú múku, krátko opražíme a premiešame.
  5. Zalejeme trochou studenej vody a dobre premiešame metličkou do hladka.
  6. Pridáme uvarenú fazuľu aj s časťou vodu, v ktorej sa varila a premiešame.
  7. V miske si pripravíme kyslú smotanu, ktorú zmiešame s 1 – 2 naberačkami horúcej omáčky, aby sa vyrovnala teplota a smotana sa nezrazila. Hmota musí byť hladká a lesklá.
  8. Pripravenú smotanu pridáme k fazuli, okoreníme, osolíme, pridáme cukor a krátko povaríme. Nakoniec ochutíme octom.
  9. Podávame s pečenou klobáskou, špekáčikom alebo volským okom a chlebom.