Fazuľový prívarok
Biela fazuľa na kyslo (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Kúpil som na farmárskych trhoch parádnu veľkú fazuľu, viac druhov. Tak som z bielej urobil tento prívarok, na kyslo.* Recept
som našiel na internete.
Postup
- Fazuľu namočíme do studenej vody a necháme napučať do druhého dňa. Občas vodu zlejeme a nahradíme čerstvou. Na druhý deň opäť vodu zlejeme a fazuľu uvaríme v čerstvej vode, varíme asi 10 minút. Potom zlejeme, pridáme opäť čerstvú vodu, bobkový list a nové korenie. Varíme do zmäknutia fazule.
- Na masti speníme nakrájanú cibuľu a opražíme do sklovita.
- Pridáme mletú papriku a krátko orestujeme.
- Pridáme hladkú múku, krátko opražíme a premiešame.
- Zalejeme trochou studenej vody a dobre premiešame metličkou do hladka.
- Pridáme uvarenú fazuľu aj s časťou vodu, v ktorej sa varila a premiešame.
- V miske si pripravíme kyslú smotanu, ktorú zmiešame s 1 – 2 naberačkami horúcej omáčky, aby sa vyrovnala teplota a smotana sa nezrazila. Hmota musí byť hladká a lesklá.
- Pripravenú smotanu pridáme k fazuli, okoreníme, osolíme, pridáme cukor a krátko povaríme. Nakoniec ochutíme octom.
- Podávame s pečenou klobáskou, špekáčikom alebo volským okom a chlebom.