Bezlepková pizza
Foto: novalim
Máme radi pizzu. Prečo? Lebo sa nám nikdy nezunuje, vždy si ju inak ozdobíme, niekedy ju preložíme a spravíme si calzone, alebo si namiesto Zobraziť celý popisMáme radi pizzu. Prečo? Lebo sa nám nikdy nezunuje, vždy si ju inak ozdobíme, niekedy ju preložíme a spravíme si calzone, alebo si namiesto klasickej pizze ušúľame pizzové tyčinky a zajedáme ich s rajčinovou polievkou alebo nejakou dobrou nátierkou. Upiecť si doma pizzu už nie je problém ani pre celiatikov. S našou zmesou Promix Forte, ktorá je špeciaálne namiešaná tak, aby sa z nej dala robiť pizza, sa vám určite podarí. A ako malý bonus vám dáme aj recept na rajčinovú vrstvu.
porcií
príprava
na 230 °C
Suroviny
400 g |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
300 ml |
|
50 ml |
|
500 g (nakrájané) |
|
1 PL (nasekaná) |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
2 strúčiky |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Všetky prísady na cesto dáme do veľkej misy a spracujeme z nich cesto. Miesime ho poctivo, miesením cesto vyzrieva. Hotové cesto potrieme olivovým olejom, misu prikryjeme potravinovou fóliou a pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť na dvojnásobok. Ak nechávate cesto kysnúť na programe v rúre, prikryte ho utierkou a do rúry vložte nádobu s vodou, aby sa tvorila para a vlhké prostredie, vďaka čomu ostane bezlepkové cesto nevyschnuté.
- 2
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníčky, každý z nich premiesime na pomúčenej pracovnej doske (na pomúčenie používame, samozrejme, zmes Promix FORTE) a vytvarujeme z nich pizze (šikovnejší ručne, menej zdatní kľudne valčekom).
- 3
Pizové cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme paradajkovou zmesou tak, aby asi centimeter okraju ostal nepotretý, posypeme strúhaným syrom a dozdobíme podľa chuti. Okraje cesta potrieme olivovým olejom.
- 4
Pečieme pri vysokých teplotách (230-250 stupňov) asi 15 minút, kým sa okraje cesta nezačnú farbiť do zlatova. Pred podávaním pokvapkáme zmesou oleja a roztlačeného cesnaku, prípadne dochutíme bylinkami.
- 5
Ak si chcete namiesto pizze napiecť pizzové tyčinky, cesto rozdelíme na 8 častí, každú z nich na pomúčenej doske vyšúľame na tyčinku o hrúbke palca, potrieme olivovým olejom, môžeme posypať strúhaným syrom, sezamom, alebo hrubozrnnou soľou a pečieme podobne ako pizzu.
Tiež bezlepková pizza:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu