Bezlepková pizza

Bezlepková pizza

Autor receptu: novalim

Máme radi pizzu. Prečo? Lebo sa nám nikdy nezunuje, vždy si ju inak ozdobíme, niekedy ju preložíme a spravíme si calzone, alebo si namiesto klasickej pizze ušúľame pizzové tyčinky a zajedáme ich s rajčinovou polievkou alebo nejakou dobrou nátierkou. Upiecť si doma pizzu už nie je problém ani pre celiatikov. S našou zmesou Promix Forte, ktorá je špeciaálne namiešaná tak, aby sa z nej dala robiť pizza, sa vám určite podarí. A ako malý bonus vám dáme aj recept na rajčinovú vrstvu.

8
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky prísady na cesto dáme do veľkej misy a spracujeme z nich cesto. Miesime ho poctivo, miesením cesto vyzrieva. Hotové cesto potrieme olivovým olejom, misu prikryjeme potravinovou fóliou a pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť na dvojnásobok. Ak nechávate cesto kysnúť na programe v rúre, prikryte ho utierkou a do rúry vložte nádobu s vodou, aby sa tvorila para a vlhké prostredie, vďaka čomu ostane bezlepkové cesto nevyschnuté.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníčky, každý z nich premiesime na pomúčenej pracovnej doske (na pomúčenie používame, samozrejme, zmes Promix FORTE) a vytvarujeme z nich pizze (šikovnejší ručne, menej zdatní kľudne valčekom).
  3. Pizové cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme paradajkovou zmesou tak, aby asi centimeter okraju ostal nepotretý, posypeme strúhaným syrom a dozdobíme podľa chuti. Okraje cesta potrieme olivovým olejom.
  4. Pečieme pri vysokých teplotách (230-250 stupňov) asi 15 minút, kým sa okraje cesta nezačnú farbiť do zlatova. Pred podávaním pokvapkáme zmesou oleja a roztlačeného cesnaku, prípadne dochutíme bylinkami.
  5. Ak si chcete namiesto pizze napiecť pizzové tyčinky, cesto rozdelíme na 8 častí, každú z nich na pomúčenej doske vyšúľame na tyčinku o hrúbke palca, potrieme olivovým olejom, môžeme posypať strúhaným syrom, sezamom, alebo hrubozrnnou soľou a pečieme podobne ako pizzu.