Bezlepková pizza
Bezlepková pizza
Autor receptu: novalim
Máme radi pizzu. Prečo? Lebo sa nám nikdy nezunuje, vždy si ju inak ozdobíme,
niekedy ju preložíme a spravíme si calzone, alebo si namiesto klasickej pizze ušúľame
pizzové tyčinky a zajedáme ich s rajčinovou polievkou alebo nejakou dobrou nátierkou.
Upiecť si doma pizzu už nie je problém ani pre celiatikov. S našou zmesou Promix
Forte, ktorá je špeciaálne namiešaná tak, aby sa z nej dala robiť pizza, sa vám určite
podarí. A ako malý bonus vám dáme aj recept na rajčinovú vrstvu.
8 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 230 °C |
Postup
- Všetky prísady na cesto dáme do veľkej misy a spracujeme z nich cesto. Miesime ho poctivo, miesením cesto vyzrieva. Hotové cesto potrieme olivovým olejom, misu prikryjeme potravinovou fóliou a pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť na dvojnásobok. Ak nechávate cesto kysnúť na programe v rúre, prikryte ho utierkou a do rúry vložte nádobu s vodou, aby sa tvorila para a vlhké prostredie, vďaka čomu ostane bezlepkové cesto nevyschnuté.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníčky, každý z nich premiesime na pomúčenej pracovnej doske (na pomúčenie používame, samozrejme, zmes Promix FORTE) a vytvarujeme z nich pizze (šikovnejší ručne, menej zdatní kľudne valčekom).
- Pizové cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme paradajkovou zmesou tak, aby asi centimeter okraju ostal nepotretý, posypeme strúhaným syrom a dozdobíme podľa chuti. Okraje cesta potrieme olivovým olejom.
- Pečieme pri vysokých teplotách (230-250 stupňov) asi 15 minút, kým sa okraje cesta nezačnú farbiť do zlatova. Pred podávaním pokvapkáme zmesou oleja a roztlačeného cesnaku, prípadne dochutíme bylinkami.
- Ak si chcete namiesto pizze napiecť pizzové tyčinky, cesto rozdelíme na 8 častí, každú z nich na pomúčenej doske vyšúľame na tyčinku o hrúbke palca, potrieme olivovým olejom, môžeme posypať strúhaným syrom, sezamom, alebo hrubozrnnou soľou a pečieme podobne ako pizzu.