Foto: tatranka
V nedeľu som sledovala na TV1,varenie a pečenie Kamilky Magálovej. Jej recept sladkého jablkovo,orechovo,čokoládového koláča si ma získal.Uviedla ho pod názvom,Šarišský jablkový koláč. Keďže Zobraziť celý popisV nedeľu som sledovala na TV1,varenie a pečenie Kamilky Magálovej. Jej recept sladkého jablkovo,orechovo,čokoládového koláča si ma získal.Uviedla ho pod názvom,Šarišský jablkový koláč. Keďže pre nás s manželom je koláč na veľký plech veľa,prispôsobila som si recept a urobila som chutnú bábovku. Uvádzam pôvodný recept.Je to na veľkosť plechu.Ja som pracovala do bábovkovej formy z 2/3 receptu.No kľudne som mohla dať celú dávku.Bábovka by bola vyššia.
príprava
na 180-160 °C
Suroviny
ingrediencie: | |
4ks veľké |
|
pol hrnčeka,250 ml |
|
100 g |
|
4-5 ks |
|
1,5 hrnčeka,250 ml |
|
2 hrnčeky,250 ml |
|
1KL |
|
1 KL |
|
1 hrnček 250 ml |
|
na vytretie formy,alebo plechu |
|
na vysypanie plechu,alebo formy |
|
2 lyžice na posypanie |
|
Postup
-
1
Celé vajíčka rozmixujeme,postupne pridáme kryštálový cukor a šľaháme.Potom pomaly prilievame stolový olej,pridávame hladkú múku,škoricu,sódu bikarbónu. Na záver zamiešame posekané orechy a na kúsky posekanú čokoládu.Tá čokoláda v koláči je ohromná.No musia to byť kúsky!Ona sa vo vnútri roztečie a spolu s jabĺčkami a posekanými orechmi vytvorí ohromnú kombináciu. Jablká ošúpeme a pokrájame na kocky.Vmiešame do cesta. Plech,alebo v mojom prípade bábovkovú formu si vytrieme maslom a vysypeme piškótovými omrvinkami.Cesto vylejeme do formy ,alebo na plech.Ak je na plechu,použite papier na pečenie.
-
2
Pečieme 45-50 minút.Prvých 15 minút pri teplote 180 stupňov a potom prepneme na 160 stupňov a dopečieme.Vyskúšame drevenou špaidlou,či je koláč upečený. Koláčik je rýchlo spracovaný a nemá chybu.Určite si na ňom pochutnáte,tak ako my. Nenáročný pre gazdinky a chutný.
-
3
A tu už fantastický kúsok koláčika.Nech sa vám vydarí.Urobte,neobanujete.
-
4
Asi po troch dňoch som opäť piekla túto jablkovú bábovku.No chcela som ju mať inú,ta som ju poliala citrónovou polevou ešte za horúca.Poleva sa dostala aj do cesta.A neskôr som ju poliala čokoládovou polevou.
-
5
Tento krát som už nerobila z 3/4 dávky,ale z celej.Bábovka bola krásna vysoká.
-
7
Ohromné,šťavnaté kúsky na tanieriku.
@orchidea nech sa ti vydarí.Držím palec.
ale tak ci tak je to iste pochutka , vdaka rozpustenej cokolade
v kombinacii s kyselkavymi jablckami ;-) .
@babav ve´d práve že tá čokoláda je ohromná.Neodkladajte do chladu! Čokoláda by vám stvrdla.A takto zostáva stále mäkučká a tekutá.No ohromné!!!!)))
Ďakujem zas komentáriky.
@janaalizibolenova , vymeň jablká za hrušky - ale tvrdšie.
@korbacik teším sa že aj ty si vlastne odobrila tento recept,s tvojimi kolegyňami.Vidím,že ťa tiež tak zlákal ako mňa.
@marianna76 áno,dobrá fotografia má veľkú výpovednú hodnotu.Spraví svoje.
čokolády spolu s hrozienkami máme to radi ... vyskúšam aj s jablkami ... už sa na ňu teším ... :)
pri prvom pohľade na úvodné foto som bola presvedčená že vidím višne (a to roztečená čokoláda) ... na druhej strane, stálo by za to vyskúšť tento recept s višňami máčanými v rume ... čo poviete ... :)
Máš pravdu,že chutnejšie sú kyslé jabĺčka.
Aj ja som dnes piekla koláč z Varechy-Jablkový od Eraserhead.No myslím,že som ho tak zmenila,že pôvodca receptu by ho ani nespoznal.Experimentovala som a podarilo sa.Je veľmi chutný.
Tá hutnosť horkej kvalitnej čokolády,ktorú si použila sa preto neroztopila.Asi budete musieť koláč zjesť taký aký je a čokoládku pojesť v takom stave v akom zostala.
Mrzí ma,že si chutnú a kvalitnú čokoládu použila na tento účel.
Tak nech len chutí.
recept-popis-nemá chybu..výsledok-bábovka-nemá chybu..a ty takúto lakotu hádžeš do koša???až sem ma to bolíí..
Ďakujem za veľkonočné prianie a ná-podobne.
Necitala som pozorne recept a na plech som nedala papier na pecenie...nastastie som plech poriadne vytrela maslom,pomlela sest piskot na vysypanie a kolacil sa podaril :-) lahodny,stavnaty,cokoladovy,proste mmm mnaaam :-)
Napísala si samé superlatívy a ja ti za ne ďakujem.
Rada si čítam tvoje komentáriky.Sú mi prínosom.Ďakujem.
Mrzí ma to,lebo viem,že si šikovná a dobrá kuchárka.
No ako vidíš,keď robia dvaja to isté,nie je to to isté.Ináč tento koláčik pôvodne nebol pečený ako bábovka,ale na plech ako koláč.No ale to píšem v záhlavy receptu.
Mne lepšie vyhovuje ako bábovka.Sme len dvaja a takto konzumácia je istá.A aj nám veľmi chutí.
Nepiekla som ju už dávnejšie,ale jednu dobu aj dva krát v týždni.Potom sme sa jej zasýtili.A vždy sa snažím vyskúšať niečo nové.
Nemám odvahu ti ani odporučiť,aby si ju skúsila ešte raz.Predpokladám,že si postupovala podľa receptu,no ja som z tých,ak sa mi niečo nevydarí,alebo nedarí,skúšam stále.Jednoducho nezdary ma neodrádzajú!
Nemám viac čo na to dodať.Mrzí ma to.
Tiež máme radi túto kombináciu.Som rada,že aj tebe chutí.Pozdravujem priateľku.
Len nabudúce budem robiť z polovičnej dávky. Teraz som robila z celej a je z nej také veľké bábovčisko, budeme to jesť asi aj týždeň :-)))
Ďakujem za recept. Pekný večer!