Baklažánová nátierka
Baklažánová nátierka pre priateľa (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Rád mám recepty s príbehom.* Niekedy okolo roku 1983 som bol na návšteve u mojej spolužiačky Kláriky Samuelisovej. Jej
manžel, Juraj Kerekeš, B. P., známy režisér TV Košice, vlastnoručne pripravil výbornú baklažánovú nátierku a podával ju na
hriankach dobre potretých cesnakom. Ochutnal som, pochválil a poďakoval, no sľúbený „revanš“ som už nestihol. Na jeho
počesť a večnú pamiatku, som pripravil svoju verziu. Nádejám sa, že Ďurko v Nebeskej réžii to vidí a moje ospravedlnenie
prijíma. R. I. P.
12-18 porcií |
100 minút príprava |
60/50 minút na 200 °C |
Postup- Potrebné ingrediencie som uložil na takúto paletu farebnú paletu.
- Začal som teplou zložkou, ktorá musí pred konečným zmiešaním vychladnúť Na oleji som podusil pokrájanú cibuľu, pridal paradajky nasekané nadrobno, zmiešal a pokračoval v dusení, než som
- pokrájal jalopeño, vložil ho do základu a po zmiešaní ešte dlhšie (aby som odparil zbytočnú tekutinu) spoločne podusil.
- Umytý a stopky zbavený baklažán, spolu s očistenými strúčikmi cesnaku, som na alobalovej fólii potrel olejom a
- dôkladne zabalené i s umytými červenými paprikami (kvazi kapiami) vložil na hodinku do rúry vyhriatej na 200 ºC. V polovici pečenia som baklažán otočil o 180º a pokračoval v pečení.
- Do základu som vmiešal pokrájanú petržlenovú vňať a 3 pretlačené strúčiky cesnaku.
- Po 50 minútach, keď už mali pečené papriky čierne „pľuzgiere“, tak som ich vložil do dvojitého mikroténového vrecúška a po asi 12 minútovom zaparení som ich
- ľahko a rýchlo (max 8´) stiahol z kože (vo výlevke je odpad, jaderník som zjedol).
- Medzitým sa dopiekol baklažán, ktorý som rozkrojil, nechal vychladnúť, pomocou lyžice som vydlabal dužinu (ak by ste nechali aj kožu, výsledné „dielo“ by malo nahorkastú chuť, takže kto rád, môže použiť aj kožu, či jej časť). Vydlabanú baklažánovú dužinu a stiahnuté papriky som preložil do veľkého sitka a nechal z nich odkvapkať zbytočnú kvapalinu.
- Ešte pohľad zľava na balenie hustej kyslej smotany, mlynček s korením štyroch farieb, soľ, kurkumu a muškátový oriešok so škrabátkom a v pozadí citrón.
- Pokiaľ som na dve hlavné ingrediencie musel čakať viac ako hodinu, teraz to už išlo naozaj rýchlo. Do zmiešovacej misy z jenského skla som vložil odkvapkanú dužinu baklažánu, papriky, obsah panvice s vychladnutým základom, PL kyslej smotany, korenie štyroch farieb, soľ, kurkumu, nastrúhaný muškátový oriešok, postrúhanú kôru i šťavu z jedného dôkladne umytého a „kefkou vydrhnutého“ citróna.
- Všetko komplet „roztentočkoval“ ručným šľahačom s hranatými metličkami. Po ochutnaní sa mi nepozdávala „hrana“ nátierky (papričky jalapeño boli asi z chovu pre kojencov), tak som použil moje tajné NZ => 2 KL krájaných papričiek Calabrian (DIVINA - Chopped Calabrian Peppers) a bol som na výsosť spokojný!
- Takto vyzeralo výsledné dielo, pre deti, labužníkov a kto rád jemnejšiu konzistenciu, môže použiť klasický mixér.
- Nuž a na hriankách z domácej bravčovej masti, bohato potretých cesnakom, to muselo byť naisto (teda „bistoš finom, ako by bol povedal môj krstný otec Ján Zbur, B. P.“) chutné.
- Nátierky ostalo na tri-štyri dni, tak som „zajtra“ urobil cestovinu (anjelské vlasy = Angel Hair Pasta) s opraženým maslom, 4 naberačkami mojej baklažánovej nátierky a posypanú čerstvo strúhaným parmigiano reggiano (parmezánom). Za horúca … bars fajne, prudko jedlé!
|