2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková fotorecept
Foto: eviana
...isto to veľmi dobre poznáte - choroba si zobrala na mušku práve Vás, hrnce aj chladnička prázdne a dvaja hladoši sa večer vrátia domov Zobraziť celý popis...isto to veľmi dobre poznáte - choroba si zobrala na mušku práve Vás, hrnce aj chladnička prázdne a dvaja hladoši sa večer vrátia domov z práce a zo školy vyhladovaní ako vlci. Na také dni ideálna akcia "2 in 1" - aj keď to nevyzerá nejak extra reprezentatívne - obe jedlá prudko jedlé. Kuracia polievočka ako od maminky (úplný balzam v prichádzajúcom chladnom chrípkovom počasí) a sviečková takmer ako originál :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 ks |
|
500 g |
|
500 g |
|
2 ks |
|
podľa potreby |
|
1 PL |
|
10 ks celé čierne a nové |
|
1 ks |
|
3 dl |
|
2 dl na zahustenie |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Kuracie kúsky si opláchneme a dáme ich variť do studenej vody. Ja som mala 4 stehná, krídlo a polovicu pŕs... a ešte v rámci polievky kuracie krky. Počkáme kým pomaly voda zovrie, pozbierame vyvretú penu (u nás sa tomu hovorí šuminy) a môžeme pokračovať.
-
2
...kým čakáme na zovretie polievky, očistíme si koreňovú zeleninu - nakoľko idem robiť hneď aj "sviečkovú" tak som jej dala viac, aby bolo dosť aj v polievke.
-
3
...po zovretí a odstránení šumín vložíme do polievky zeleninu a pridáme čierne a nové korenie (cca 20 guľočok), 1 bobkový list a soľ
-
4
...varíme cca hodinu, keď je mäso uvarené, vyberieme mäsové kúsky z polievky
-
5
...mäso oberieme z kostí (kosti a kože odkladám pre maminkinho hafana) a nakrájame na kvázi kocky
-
6
...do takto odmäsenej polievky pridáme kúsky karfiolu a kytičku z póru, ligurčeka, petržlenovej vňate a kúsku kelu, necháme ešte cca 15 minút zovrieť.
-
7
...polievku pred odstavením z ohňa dochutíme soľou, prípadne solčankou (zeleninové ochucovadlo bez glutamanu sodného). A polievka je hotová, môžeme podávať - s rezancami a nasekanou petržlenovou vňaťou - mňam, naozaj ako od maminky :)
-
8
...na masle podusíme cibuľu do sklovita - pokojne väčšie kúsky, nemusí byť na extra jemno, bude sa v rámci omáčky mixovať
-
9
...z polievky si vyberieme zeleninu, aj pór, kel a petržlenovú vňať (len niť, ktorou boli zviazané som dala preč), zeleninu nakrájame na kocky a vysypeme do sklovitej cibule, pridáme mletú červenú papriku a mleté čierne korenie
-
10
...zeleninu zalejeme kuracím vývarom - cca 1 liter
-
11
...všetko spolu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú krémovú hmotu
-
12
...ak je dosť zeleniny, netreba zahusťovať, ale ak chceme viac omáčky, tak ju nadrobíme a zahustíme - v šálke si rozmiešame mlieko, múku a horčicu a za stáleho miešania vlejeme do omáčky, necháme prevrieť
-
13
...zjemníme smotanou na varenie, alebo šľahačkovou smotanou - už len necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa
-
14
...úplne na záver vsypeme nakrájané mäso do omáčky
-
15
A je to! Hladoši môžu prísť :)
len nechápem, na čo si pridala ešte aj soľčanku, ked tam máš toooľko úžasnej čerstvej zeleninky?
recept veľmi chvállim inak.(y)
A solčanka, čakala som výtku... ale ja solčanku používam celkom rada, nie vždy a nie všade - na rozdiel od podravky neobsahuje látky zvýrazňujúce chuť ako glutamán sodný, guanylan disodný, inozinan disodný. A mám Ti z nej taký fajný pocit, keď si prečítam, že obsahuje aj bylinky ako pamajorán, ligurček, saturejka, bazalka, materina dúška, medovka, tymián, petržlenová a zelerová vňať. A je zo zníženým obsahom sodíka. A vyrábajú ju u nás na Slovensku v Solčanoch kúsok od môjmu srdcu blízkych Topoľčian :)
teraz už rozumiem :-)))))
Ale ja som taká istá, kým som hore koncom, snažím sa, takže ťa nekritizujem, to bol len taký povzdych.