Zdravé bobuľky:
Od likéru cez zmrzlinu až po cukríky. 5 skvelých nápadov na spracovanie ríbezlí

Jana Klimanová, 24. júna 2024     6 minút čítania

Objavte s nami nové spôsoby, ako si vychutnať úžasné drobné plody.



Foto: Shutterstock

Čo je na nich zdravé

Malé strapčeky plné bobuliek, ktoré práve na záhradách dozrievajú, môžu byť červenej, bielej alebo čiernej farby. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám. Sú tiež bohaté na vitamín K, dôležitý pre zdravie kostí, a bohatým zdrojom vlákniny pre zdravé trávenie.

Čierne ríbezle obsahujú antokyány, silné antioxidanty, ktoré môžu znižovať zápal a chránia pred chorobami srdca a onkologickými ochoreniami. Obsahujú tiež omega-6 mastné kyseliny, ktoré prospievajú pokožke a vlasom.

Ani poškodené nevyhadzujte

Čerstvé ríbezle skladujte v chladničke a spotrebujte do niekoľkých dní. Ak chcete predĺžiť ich čerstvosť, neumývajte ich skôr, ako ich budete konzumovať - vlhkosť môže urýchliť ich kazenie. Ak máte veľké množstvo ríbezlí, zvážte ich konzerváciu alebo zmrazenie.



Foto: Shutterstock

Na mrazenie môžete použiť všetky druhy ríbezlí. Najskôr bobule opláchnite, odstopkujte a osušte, potom ich rozložte na plech alebo tácku tak, aby sa bobuľky navzájom nedotýkali a dajte zmraziť. Po zmrazení ich presypte do vzduchotesných vreciek alebo nádob a opäť vložte do mrazničky.

Pomačkané, ale inak zdravé bobule nevyhadzujte. Zmrazte ich spolu s cukrovým nálevom - rozpustite pol kila cukru v pol litri vody. Ríbezle nasypte do tohto roztoku a zamrazte. Ovocie vydrží v mrazničke 2 - 4 mesiace pri teplote -12°C, 10 - 12 mesiacov pri -18°C a 15 - 18 mesiacov pri teplote -24°C.

Ríbezle tradične aj netradične

Ríbezle môžete konzumovať čerstvé - pridať ich do šalátov, jogurtov alebo smoothie. Sú vynikajúce aj ako prísada do dezertov - koláčov, muffinov, zmrzlín či sorbetov. Pre tých, ktorí majú radi domáce produkty, sú ríbezle ideálne na prípravu džemov, želé, sirupov či vína.

Okrem tradičných metód, existuje mnoho kreatívnych a menej známych spôsobov, ako ríbezle spracovať. Ak ste mali bohatú úrodu, pripravte si ríbezľový ocot, čatní, pre deti zmrzlinu alebo cukríky a pre dospelákov likér.



Foto: Shutterstock

Ríbezľový ocot

Potrebujeme:
  • 500 g ríbezlí
  • 500 ml bieleho vínneho octu
  • 100 g cukru

  • 1. Ríbezle a cukor vložíme do veľkej nádoby a zalejeme octom. Nádobu uzavrieme a necháme na tmavom a chladnom mieste po dobu 2-3 týždňov, občas premiešame.
    2. Po dvoch až troch týždňoch zmes precedíme cez jemné sitko alebo plátno do čistej fľaše. Ocot môžeme použiť ako zálievku do šalátov alebo ako marinádu na mäso.



    Foto: Shutterstock

    Ríbezľové čatní

    Potrebujeme:
  • 500 g ríbezlí
  • 1 cibuľu
  • 1 jablko
  • 100 g hnedého cukru
  • 100 ml octu
  • 1 lyžičku zázvoru
  • 1 lyžičku horčičných semienok
  • soľ
  • korenie podľa chuti

  • 1. Cibuľu a jablko nakrájame na malé kocky. V hrnci ich spolu s ríbezľami, cukrom, octom a koreninami varíme na miernom ohni, kým zmes nezhustne (približne 30 - 40 minút).
    2. Horúce čatní nalejeme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť.



    Foto: Shutterstock

    Ríbezľová zmrzlina

    Potrebujeme:
  • 500 g ríbezlí
  • 500 ml kyslej smotany
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 4 bal. vanilkového cukru
  • 8 PL práškového cukru
  • 8 PL medu

  • 1. Ríbezle, kyslú smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor a med zmiešame v mixéri dohladka.
    2. K zmesi primiešame vyšľahanú smotanu, nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a dáme do mrazničky.



    Foto: Shutterstock

    Ríbezľové želatínové cukríky

    Potrebujeme:
  • 500 g ríbezlí
  • 200 g cukru
  • 20 g želatíny
  • 100 ml vody

  • 1. Ríbezle a cukor varíme v hrnci, kým sa cukor nerozpustí a ríbezle nezačnú púšťať šťavu. Zmes prepasírujeme cez sitko.
    2. Želatínu rozpustíme podľa návodu a pridáme do ríbezľovej zmesi - nevaríme! Nalejeme do formičiek alebo na menší plech vyložený potravinovou fóliou, necháme stuhnúť v chladničke a po stuhnutí pokrájame. Na záver obalíme v cukre.



    Foto: Shutterstock

    Ríbezľový likér

    Potrebujeme:
  • 500 g ríbezlí
  • 500 ml vodky
  • 250 g cukru
  • 1 vanilkový struk

  • 1. Ríbezle, cukor a vanilkový struk vložíme do veľkej sklenenej nádoby a zalejeme vodkou. Nádobu uzavrieme a necháme lúhovať na tmavom a chladnom mieste po dobu 4 - 6 týždňov, občas premiešame.
    2. Po uplynutí doby likér precedíme cez jemné sitko alebo plátno do čistých fliaš. Likér je ideálny ako aperitív alebo na prípravu koktailov.




    ANKETA: Sú pre vás čerstvé ríbezle príliš kyslé?

    8,7%



    91,3%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist