![](/uploady/velky-shutterstock_2179632967.jpg)
Foto: Shutterstock
Čo je na nich zdravé
Malé strapčeky plné bobuliek, ktoré práve na záhradách dozrievajú, môžu byť červenej, bielej alebo čiernej farby. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám. Sú tiež bohaté na vitamín K, dôležitý pre zdravie kostí, a bohatým zdrojom vlákniny pre zdravé trávenie.Čierne ríbezle obsahujú antokyány, silné antioxidanty, ktoré môžu znižovať zápal a chránia pred chorobami srdca a onkologickými ochoreniami. Obsahujú tiež omega-6 mastné kyseliny, ktoré prospievajú pokožke a vlasom.
Ani poškodené nevyhadzujte
Čerstvé ríbezle skladujte v chladničke a spotrebujte do niekoľkých dní. Ak chcete predĺžiť ich čerstvosť, neumývajte ich skôr, ako ich budete konzumovať - vlhkosť môže urýchliť ich kazenie. Ak máte veľké množstvo ríbezlí, zvážte ich konzerváciu alebo zmrazenie.![](/uploady/velky-shutterstock_1799617312.jpg)
Foto: Shutterstock
Na mrazenie môžete použiť všetky druhy ríbezlí. Najskôr bobule opláchnite, odstopkujte a osušte, potom ich rozložte na plech alebo tácku tak, aby sa bobuľky navzájom nedotýkali a dajte zmraziť. Po zmrazení ich presypte do vzduchotesných vreciek alebo nádob a opäť vložte do mrazničky.
Pomačkané, ale inak zdravé bobule nevyhadzujte. Zmrazte ich spolu s cukrovým nálevom - rozpustite pol kila cukru v pol litri vody. Ríbezle nasypte do tohto roztoku a zamrazte. Ovocie vydrží v mrazničke 2 - 4 mesiace pri teplote -12°C, 10 - 12 mesiacov pri -18°C a 15 - 18 mesiacov pri teplote -24°C.
Ríbezle tradične aj netradične
Ríbezle môžete konzumovať čerstvé - pridať ich do šalátov, jogurtov alebo smoothie. Sú vynikajúce aj ako prísada do dezertov - koláčov, muffinov, zmrzlín či sorbetov. Pre tých, ktorí majú radi domáce produkty, sú ríbezle ideálne na prípravu džemov, želé, sirupov či vína.Okrem tradičných metód, existuje mnoho kreatívnych a menej známych spôsobov, ako ríbezle spracovať. Ak ste mali bohatú úrodu, pripravte si ríbezľový ocot, čatní, pre deti zmrzlinu alebo cukríky a pre dospelákov likér.
![](/uploady/velky-shutterstock_2299644945.jpg)
Foto: Shutterstock
Ríbezľový ocot
Potrebujeme:1. Ríbezle a cukor vložíme do veľkej nádoby a zalejeme octom. Nádobu uzavrieme a necháme na tmavom a chladnom mieste po dobu 2-3 týždňov, občas premiešame.
2. Po dvoch až troch týždňoch zmes precedíme cez jemné sitko alebo plátno do čistej fľaše. Ocot môžeme použiť ako zálievku do šalátov alebo ako marinádu na mäso.
![](/uploady/velky-shutterstock_251376160.jpg)
Foto: Shutterstock
Ríbezľové čatní
Potrebujeme:1. Cibuľu a jablko nakrájame na malé kocky. V hrnci ich spolu s ríbezľami, cukrom, octom a koreninami varíme na miernom ohni, kým zmes nezhustne (približne 30 - 40 minút).
2. Horúce čatní nalejeme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť.
![](/uploady/velky-shutterstock_2330069217.jpg)
Foto: Shutterstock
Ríbezľová zmrzlina
Potrebujeme:1. Ríbezle, kyslú smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor a med zmiešame v mixéri dohladka.
2. K zmesi primiešame vyšľahanú smotanu, nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a dáme do mrazničky.
![](/uploady/velky-shutterstock_1838148247.jpg)
Foto: Shutterstock
Ríbezľové želatínové cukríky
Potrebujeme:1. Ríbezle a cukor varíme v hrnci, kým sa cukor nerozpustí a ríbezle nezačnú púšťať šťavu. Zmes prepasírujeme cez sitko.
2. Želatínu rozpustíme podľa návodu a pridáme do ríbezľovej zmesi - nevaríme! Nalejeme do formičiek alebo na menší plech vyložený potravinovou fóliou, necháme stuhnúť v chladničke a po stuhnutí pokrájame. Na záver obalíme v cukre.
![](/uploady/velky-shutterstock_2414304653.jpg)
Foto: Shutterstock
Ríbezľový likér
Potrebujeme:1. Ríbezle, cukor a vanilkový struk vložíme do veľkej sklenenej nádoby a zalejeme vodkou. Nádobu uzavrieme a necháme lúhovať na tmavom a chladnom mieste po dobu 4 - 6 týždňov, občas premiešame.
2. Po uplynutí doby likér precedíme cez jemné sitko alebo plátno do čistých fliaš. Likér je ideálny ako aperitív alebo na prípravu koktailov.
Diskusia k článku