Vajíčko na panvici:
Toto sú najčastejšie chyby pri príprave volského oka. Určite aspoň jednu z nich robíte

Jana Klimanová. Zdroj: Food Republic, 29. júna 2024     6 minút čítania

Obyčajné volské oko a toľko možných lapsusov? Vystríhajte sa ich!



Foto: Shutterstock

Rovnako ako praženica, aj volské oko patrí k jedlám, ktoré sa naučíme pripravovať medzi prvými. No i tak je možné, že doteraz robíte pri tomto obľúbenom raňajkovom jedle niektorú z nasledujúcich chýb, následkom čoho je z volského oka tuhá placka s rozliatym žĺtkom...

1. Používate nesprávny tuk

Pri príprave volského oka máte na výber - olej, maslo, prípadne výpek zo slaninky. Najvhodnejší je olivový olej alebo olej neutrálnej chuti, ktorá neovplyvní chuť výsledného pokrmu. Určite sa vyhnite kokosovému alebo sezamovému oleju.

Keďže sa vajcia nepripravujú dlho na vysokej teplote, môžete použiť aj maslo, prípadne ešte lepšie - prepustené maslo ghí. Vajcia pripravené na masle budú mať jemnejšiu chuť, ak chcete mať volské oko s chrumkavejšími okrajmi, potom siahnite radšej po oleji.

Neviete sa rozhodnúť? Začnite pražiť vajcia na oleji a tesne pred ich dokončením pridajte na zjemnenie chuti trochu masla.

2. Nemáte vhodnú panvicu

Na prípravu volského oka potrebujete panvicu s nepriľnavým povrchom. Inak sa vajcia prilepia na dno panvice a budú sa ťažko vyberať bez toho, aby sa nerozpadli a žĺtok sa nerozlial. Panvica s nepriľnavým dnom sa navyše lepšie umýva.



Foto: Shutterstock

Jednoduché triky na rýchlejšie stuhnutie

Nemáte radi trasľavý bielok? Existuje jednoduchý trik, vďaka ktorému urýchlite jeho stuhnutie. Keď bielok začne tuhnúť a stáva sa nepriehľadným, zakryte panvicu pokrievkou. Do panvice môžete prípadne pridať aj čajovú lyžičku vody, aby ste vytvorili ešte viac pary.

Rovnaký postup použite, ak potrebujete volské oko s tuhším žĺtkom do sendviča. Môžete tiež nakloniť panvicu a horúcim olejom pomocou lyžice volské oko zopárkrát preliať.


3. Vajcia sú staré

Na volské oko si vyberte čo najčerstvejšie vajcia, tie sú základom úspechu. Bielkoviny v nich sú totiž pevnejšie a lepšie držia pokope. Bielok staršieho vajca sa po jeho rozklepnutí s najväčšou pravdepodobnosťou roztečie.

Ak si nie ste istí, ako dlho máte vajíčka v chladničke, otestovať ich môžete podľa tohto návodu.

4. Nevybrali ste vajcia z chladničky

Vajcia pred prípravou vyberte z chladničky a nechajte ich ohriať na izbovú teplotu. Ak do panvice vyklopíte studené vajce, zníži teplotu oleja (masla) a naruší sa proces prípravy. Riskujete tiež, že kým bielok dosiahne správnu teplotu a konzistenciu, žĺtok sa prevarí. Ak ste zabudli vajcia vybrať z chladničky, pred použitím ich na chvíľu ponorte do teplej vody.



Foto: Shutterstock

5. Panvica nie je predhriata

Skôr, než začnete smažiť volské oko, panvicu s tukom nahrejte. Ak pripravujete vajcia na miernom až strednom stupni, budú sa robiť dlhšie, ale bielky budú mäkšie. Ak použijete vyššiu teplotu, bielky budú po okrajoch chrumkavejšie. Nezvyšujte teplotu príliš, aby sa bielky nepripálili a nezhorkli, a aby sa žĺtok neuvaril natvrdo.

6. Vajce rozbíjate o okraj panvice

Rozbitie vajíčka o okraj panvice môže byť najrýchlejší, ale určite nie najlepší spôsob. Okrem toho, že istá časť bielka určite stečie po vonkajšom okraji panvice, je tu riziko, že žĺtok sa poškodí alebo sa do panvice spolu s vajíčkom dostanú aj kúsky škrupiny. Je preto lepšie vajce rozklepnúť najskôr do misky alebo hrnčeka.

7. Vajce na panvici posúvate

Nie zriedkavou chybou, ktorú ľudia robia pri príprave volského oka je, že vajcia posúvajú po panvici. Treba vyčkať, kým spodná časť vajec stuhne natoľko, že sa bude odlepovať od dna panvice. Ak vajce presuniete skôr, hrozí, že žĺtok praskne. Vajec sa nemusíte dotýkať až dovtedy, kým nie je čas ich otočiť alebo vybrať z panvice.



Foto: Shutterstock

8. Zabúdate vajcia ochutiť

Jednoduchá, prirodzená chuť vajec sa dokonale spája s koreninami a bylinkami, preto by ste pri príprave volského oka nemali na ne zabúdať. Okrem štipky soli je to čerstvo pomleté čierne korenie, ale môže to byť aj cesnak, či mletá údená paprika. Exotický podtón volskému oku pridá sójová či worcesterská omáčka, obľúbený je aj kečup. Na záver môžete volské oko posypať nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.



Foto: Shutterstock

Užitoční pomocníci

Ak potrebujete volské oko na hamburger alebo raňajkový sendvič, k dosiahnutiu pravidelného tvaru vám pomôžu krúžky na volské oká. Lepšie sú silikónové, ktoré nepoškriabu panvicu. Ak použijete kovové, nezabudnite ich vnútornú stranu potrieť trochou oleja alebo masla.

Pomôcť si môžete aj krúžkom veľkej cibule, ktoré udrží vajce pokope, alebo párkom prekrojeným naprieč, a špáradlom spojeným do tvaru srdca. Ďalšiu alternatívu oceníte, ak máte hladošov viac - volské oká pripravte v panvici na lievance.





ANKETA: Robíte si cez víkend na raňajky volské oko?

65,6%



34,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist