Veľká noc vo svete:
9 tradičných veľkonočných receptov

Andrea Červenková, 23. marca 2016     10 minút čítania

Urobte si s nami cestu okolo sveta, počas ktorej spolu objavíme tradičné veľkonočné recepty z rôznych krajín.


O sladkých veľkonočných špecialitách z celého sveta si prečítate v článku:

Tradičné veľkonočné recepty z celého sveta


Pascha, Rusko


Foto: Shutterstock


Pascha je sviatočné jedlo, ktoré sa pripravuje v Rusku v oblastiach, kde prevažuje pravoslávne náboženstvo. Názov tohto jedla znamená po rusky Veľká noc. Pripravuje sa počas svätého týždňa a na Veľkonočnú nedeľu sa nosí do kostola na posvätenie. Obsahuje suroviny, ktoré majú veriaci zakázané konzumovať počas 40-dňového predveľkonočného pôstu. Vyrába sa z tvarohu, ku ktorému sa môže pridať maslo, vajcia, smotana, hrozienka, mandle, kandizované ovocie, vanilka alebo iné koreniny. Biela farba symbolizuje čistotu Krista, Baránka Božieho. Tvar Paschy je obvykle pyramídovitý – symbolizuje jednak cirkev, ale niektoré zdroje uvádzajú, že môže symbolizovať Kristov hrob. Na tvarovanie Paschy sa tradične používa rozoberateľná drevená forma nazývaná pasochnica, v súčasnosti sa používajú aj plastové formy. Pascha býva ozdobená tradičnými náboženskými symbolmi ako sú 3-ramenný kríž a písmená X a B, reprezentujúce slová: Христосъ Воскресe – čo v preklade znamená Kristus vstal z mŕtvych.





Kerbelsuppe – Trebuľková polievka, Nemecko


Foto: Shutterstock


Vňať trebuľky voňavej je veľmi podobná petržlenu. Polievka z trebuľkovej vňate sa obvykle jedáva na Zelený štvrtok, kedy nesmú v Nemecku na stole chýbať jedlá zelenej farby. Polievka sa pripravuje tak, že sa na masle spení cibuľka, pridá sa kurací vývar a sladká smotana, na záver sa prisype najemno nakrájaná vňať z trebuľky. Do mierne vychladnutej polievky sa na zahustenie pridávajú žĺtky. Jedáva sa s vajíčkami uvarenými natvrdo. Príjemnou alternatívou tejto polievky sú polievky s iných čerstvých zelených byliniek.








Chipa, Paraguaj


Foto: Shutterstock


Chipa sú populárne malé syrové žemličky alebo donutky, ktoré sa jedávajú na desiatu alebo raňajky. Majú hutnú žuvavú konzistenciu. Pôvodne sa robili len z maniokovej múky a vody. Dnes sa do nich pridáva aj syr a môže sa použiť aj kukuričná múka. Je to typické streetfood – pouličné jedlo, predáva sa v stánkoch alebo prostredníctvom predavačov, ktorí brázdia ulice miest s veľkými košíkmi s teplými chipa zabalenými v látke.

Barszcz biały wielkanocny – biely veľkonočný boršč, Poľsko


Foto: Shutterstock


Tradičný poľský pokrm podávaný na veľkonočné raňajky. Táto polievka sa pripravuje z kyslej kapusty a vývaru po varenej údenej šunke. Na konci varenia sa do boršču pridáva smotana, na kocky nakrájaná klobása, natvrdo uvarené a pokrájané vajcia a veľké množstvo strúhaného chrenu.

Arni me Dendrolivano – pečené jahňa na rozmaríne, Grécko


Foto: Shutterstock


Tak ako v mnohých krajnách sveta, aj v Grécku sa pečené jahňa podáva ako hlavné veľkonočné jedlo spolu s rozmanitými predjedlami, šalátmi a prílohami. Rozmarín dáva mäsu klasickú dymovú a bylinkovú chuť.





Dolmades, Grécko


Foto: Shutterstock


V balkánskych krajinách obľúbené jedlo Dolmades – plnené hroznové listy. Najjednoduchšia plnka je z ryže, ktorá sa opraží na olivovom oleji spolu s cibuľkou a cesnakom. Ochutí sa píniovými orieškami, hrozienkami, citrónovou šťavou, mätou. Podáva sa s Tzatziki omáčkou. Plnka Dolmades môže byť aj z mletého mäsa, najčastejšie z jahňacieho.





Frittata con ricotta e peperoni – omeleta s ricottou a paprikou, Taliansko


Foto: Shutterstock


Typické veľkonočné jedlo pre taliansku Kalábriu, ktoré sa pripravuje na oslavu ukončenia pôstu. Z vajec, pecorina, petržlenovej vňati, oregana, soli a čierneho korenia sa vypracuje mix, ktorý sa vyleje na vopred predpraženú cibuľu so zemiakmi. Na vrch vaječnej hmoty sa dá zopár lyžíc ricotty, posype sa kúskami čerstvej papriky a pecorinom a dá sa zapiecť.








Údená bravčová šunka, USA


Foto: Shutterstock


Typický veľkonočný mäsitý pokrm v USA býva skôr bravčová šunka ako jahňacina. Má to svoj historický dôvod: kedysi sa totiž dobytok zabíjal na jeseň, čerstvé bravčové mäso sa údilo počas zimy, pričom prvá údená šunka bývala hotová práve v období Veľkej noci. Preto prirodzene patrí medzi jedlá podávané počas slávnostnej veľkonočnej večere.





Hornazo, Španielsko


Foto: Shutterstock


Je to španielsky veľkonočný kysnutý chlieb. Hornazo je typický pre západošpanielske regióny Salamanca and Ávila. Cesto sa pripravuje z múky, droždia a vody. Vajcia a mäso boli počas pôstu v katolíckom Španielsku zakázané konzumovať, preto sú obľúbeným veľkonočným pokrmom. Z tohto dôvodu je aj Hornazo bohato plnený mäsom – obyčajne bravčovou panenkou, chorizom (klobáskou) a vajíčkami uvarenými natvrdo. Moderné variácie tohto tradičného pokrmu pripúšťajú plnky zo slaniny, šunky, dokonca aj kuraciny.


Zdroj:
www.telegraph.co.uk/food-and-drink/features/traditional-easter-foods-from-around-the-world/
www.saveur.com/gallery/Easter-Recipes-Around-the-World?image=0
www.food.allwomenstalk.com/traditional-easter-foods
www.wikipedia.org






Diskusia k článku







 



TOPlist