Foto: skye
Kedze manzel moc neoblubuje kacicu alebo hus, tak sme mali 1. - 2. sviatok vianocny udenu sunku. Robila som ju prvy krat a mozem Zobraziť celý popisKedze manzel moc neoblubuje kacicu alebo hus, tak sme mali 1. - 2. sviatok vianocny udenu sunku. Robila som ju prvy krat a mozem sa pochvalit ... bola fantasticka. Je vyborna cerstva ale aj za studena na sendvice. A bola som prekvapena ake je to lahke :-)
príprava
na 170-200 °C
Suroviny
2,5 kg |
|
2 ks očistená nakrájaná na 4 cm kúsky |
|
2 ks ošúpaná, prepolená |
|
2 ks nakrájany na 4 cm kúsky |
|
2 ks |
|
12 ks |
|
Glazura: | |
4 PL |
|
4 PL |
|
podla potreby |
|
Postup
-
1
Sunku nechame dobre odmocit 24 hodin v cistej vode. Dobre oplachneme a vo velkom hrnci ju uplne ponorime do studenej vody a privedieme do varu. Vodu vylejeme, zalejeme sunku cistou vodou, pridame zeleninu, privedieme do varu a na miernom ohni varime 1,5 hod.
- 2
Po 1,5 hod. sunku z vody vyberieme. VYVAR NEVYLIEVAME!!!! Mozme ho pouzit k uvareniu kapustnice , alebo inej polievky :-) Sunku nechame vychladnut asi 15-20 minut a zatial si pripravime glazuru a vyhrejeme ruru na 170C. Horcicu a med dobre zmiesame. Hlbsi pekac vylozime alobalom ... na toto nezabudnite, lebo inak ten pekac nikto nevydrhne! Viem to z vlastnej skusenosti :-) Prelozime sunku na pekac, tlstym nahor a dobre ostrym nozom ju narezeme na povchu do diamantoveho obrazca. Rezte iba tlste nie az do masa. Sunku dobre natrieme glazurou aj boky a do kazdeho X, kde sa prierez pretina, vlozime klincek.
- 3
Podlejeme 2-3 zufankami vyvarom, dobre natesno prikryjeme alobalom a na 170C pecieme 1 hod. Po hodine pekac vyberieme,zvysime teplotu na 200C, sunku odokryjeme a zvyskom marinady ( glazury) dobre potrieme a dame zapiect odokryte este na 15-20 minut. Ked je sunka hotova, vyberiem ju z rury, prikryjeme ju alobalom a nechame odstat 20 minut. Potom mozeme porcirovat. Ja som ju podavala so zemiakovym pyre a zelenou fazulkou. Omluvam sa, ale foto naservirovanych tanierov som uz vazne nestihla :-)
- 2
@evanaaa Nie zeleninku uz do pekaca nedavam a nie je aromaticka od klincekov. Ale krasne vonia ked sa este len vari vo vode.
@mamatata2 Ja zijem v Spanielsku a tu som sunku zohnala v anglickom obchode ...dufam, ze sa ti podari zohnat niekde na Slovensku :-)
patrí ti zaslúžených 5*
Ta je tam len na chut?