Yaprak sarma fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 21. mája 2011

Recept na plnené vínne listy mám od mojej svokry. Sarma sa dá robiť na mnoho spôsobov ale tento je môj naj. Na prípravu som Zobraziť celý popisRecept na plnené vínne listy mám od mojej svokry. Sarma sa dá robiť na mnoho spôsobov ale tento je môj naj. Na prípravu som použila mrazené vínne listy, dajú sa použiť aj zavárané, len ich treba poriadne opláchnuť vodou pretože sú dosť slané. Z množstva surovín, ktoré uvádzam, vyšlo cca 120 kúskov, t.j. pre 6-8 osôb podľa toho či sa jedlo servíruje ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo. Príprava týchto malých "prstíkov" ako ich volá moja neter je síce zdlhavá, ale výsledok stojí za to:)

6-8
porcií
60 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 diel
1 diel
2-3 ks
2 ks
2 strúčiky
1 PL
2 PL
1/2 dcl
1 viazanička
1 viazanička
2 ČL
 , korenie
 z polovice




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji udusíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po piatich minútach pridáme roztlačený cesnak. Medzitým ošúpeme paradajky a nakrájame ich tiež na drobné kocky.

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je cibuľa mäkká, pridáme lyžicu paprikovej pasty a paradajkový pretlak. Zamiešame. Pridáme nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme korením a chilli. Ryžu a bulgur (pomer 1:1 , ja som dala 1 dcl ryže a niečo vyše 1 dcl bulguru) opláchneme pod tečúcou vodou. Pridáme do hrnca a dôkladne zamiešame. Dusíme asi 5 minút.

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do zmesi vytlačíme štavu z polovice citróna a pridáme sušenú mätu a sušený kôpor. (najlepšie je použiť čerstvý, ja som nemala, tak som dala 1 a pol ČL sušeného).

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes odstavíme z plameňa a zamiešame čerstvú petržlenovú vňať. Neodporúčam sušenú, ak nemáte čerstvú, lepšie poslúži mrazená.

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vínne listy umyjeme pod tečúcou vodou a vyžmýkame z nich prebytočnú tekutinu.

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na dno širšieho hrnca uložíme zopár listov. No a teraz neostáva nič iné len sa vyzbrojiť trpezlivosťou ;)

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vínny list položíme hladkou plochou nadol. Odstránime stopku. Na vrch položíme polovicu lyžicky zmesi. Môžete aj viac ak je list väčší.

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zavinieme nasledovným spôsobom: Spodnú časť listu preložíme cez zmes.

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom preložíme bočné strany smerom dostredu.

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A nakoniec napevno zrolujeme. Možno to bude na začiatok ťažké (nechceli by ste vidieť moje prvé pokusy :) ale pri desiatom kúsku Vám to už pojde od ruky.

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uložíme do hrnca.

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do jedného alebo dvoch listov zabalíme niekoľko stopiek z listov, ktoré sme predtým odstránili,...

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a položíme ho medzi ostatné. Verí sa, že kto pri jedle nájde tento kúsok a zahryzne do neho, prinesie mu šťastie :) Keď máme všetky listy naplnené, podlejeme ich horúcou vodou do 3/4. Posypeme troškou sušenej mäty, zaťažíme tanierom a na miernom plameni dusíme prikryté zhruba 20 - 35 minút. Najlepšie je potom jeden vybrať a ochutnať. Ryža by nemala byť úplne uvarená, mala by zostať troška "chrumkavá".

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po uvarení položíme na tanier a necháme vychladnúť. Podávame pokvapkané citrónovou šťavou, s bielym jogurtom a pečivom ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo. V chladničke nám vydrží aj 3, 4 dni. U nás ale nevydržia ani dva dni :)

    Yaprak sarma (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

malinka711
tak toto som vždy chcela ochutnať ! ...... ale keď čítam tie suroviny ....kde sa dajú zohnať tie vínne listy ? to sú akože listy z viniča ? ..... inak postup je krásne nafotený a recept vyzerá veľmi lákavo ......
gababu1
co je bulgur???nemôžu byt aj čerstve viničove listy???
jatanika
a veru... ten istý problém... kde tu na severe vezmem listy z viniča :-))
sjuz
naozaj prefektne spracované, krásne nafotené a určite aj véééľmi chutné:)!
sjuz
ešte sa spýtam - čo je to tam vzadu v miske:)? inak, receptík ukladám!
bejaja
pekne spracovaný recept a určite výborný...
violetacamorova
Pekne si to rozpísala a nafotila, ja som ich pripravovala už len skrúcala v našej Gréckej reštaurácii Athéna kde som robila a naskrúcala som ich poriadne veľký hrniec, ja som ich nejedávala kuchár tam dával aj mäso, najčastejšie jahňacie. Ale tie lístky máš ukážkové, ja som robila z takých nakladaných vo velikánskej plechovke oni si ich dovážali z Cypru a neboli také pekné ako tvoje.
katkat
jee toto maju v mojej oblubenej cajovni, tak aspon viem, ako sa to robi...:)
evanaaa
Nazarboncuk, obdivujem ťa, šúlať toľko kusov, ale iste to stojí za to. Moja mama kedysi vínne listy tiež používala, len sa nepamätám na recept .Len priamo z viviča ich treba riadne poumývať, lebo bývajú striekané.
Zinnajdha asi nečíta komentáre, lebo sa pýta na niečo, čo už bolo spomenuté, nielen tu, aj pri iných receptoch. Treba všetko čítať, mňa aj to zaujíma, čo kto povie.
alena45
asi pred troma rokmi som robila niečo podobné, ale volalo sa to dolma, alebo dolmades. Sarma je predsa plnená kapusta, či nie ? Okrem viničových listov som to miešala aj s listami z čiernej ríbezle - to je tip pre tých, čo vinič nemajú.
nazarboncuk
@alena45 áno sarma je aj plnená kapusta a aj všetko ostatné čo sa dá zavinúť, dolma je zas všetko čo sa dá naplniť - paprika, paradajky, baklažán, cuketa, ... ;) (z turec. sarma - balenie, skrúcanie; dolma - náplň, plnka) s tými listami čiernej ríbezle môže byť tiež dobre, to som ešte nepočula, ďakujem za tip :) Vedela som len že niekto dáva aj do náplne čierne ríbezle.
terik
Takýto recept som ešte nenašla, ale vyzerá výborne, ja mám rada také všelijaké nevšednoti. Vidno že máš trpezlivosť, lebo pri takýchto veciach je aj potrebná. Ukladám , najbližšie urobím.
alena45
nazarboncuk, s tými listami z čiernej ríbezle je potrebná väčšia zručnosť, lebo sú trošku menšie, ale sú veľmi chutné, pretože majú v sebe príjemnú arómu aj jemnučkú kyslosť. Inak ďakujem za vysvetlenie.
cica2
tak toto som ešte nevidela, ale je to zaujimavé a krásne!!!!
acelya
benim en sevdim yemek,harika resimler,cok canim cekti :-)
jatanika
@nazarboncuk , tak som vyskúšala zopár spraviť (20 kúskov) .... použila som listy z čiernej ríbezle podľa rady @alena45 ... a musím povedať, že je to naozaj fajn recept .... už sa teším na tvoje ďalšie turecké inšpirácie :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia