Frankfurtská zelená omáčka

peta5 - fotkapeta5, 17. apríla 2014
Frankfurtská zelená omáčka
Foto: peta5

Ako už názov napovedá, recept pochádza z Frankfurtu a na zelený štvrtok nesmie chýbať v žiadnej domácnosti vo Frankfurte a okolí. Je príjemne osviežujúca Zobraziť celý popisAko už názov napovedá, recept pochádza z Frankfurtu a na zelený štvrtok nesmie chýbať v žiadnej domácnosti vo Frankfurte a okolí. Je príjemne osviežujúca a chutí nielen cez veľkonočné sviatky, ale aj v lete, keď je horúco a neviete čo s bylinkami zo záhrady. Velikán Goethe ju vraj nadovšetko zbožňoval. Tak sa nechajte inšpirovať...

15 minút
príprava

Suroviny

 (kerblík)
 (burnet)
7 ks (uvarené natvrdo)
 alebo jogurt
z 1/2 ks citróna alebo ocot




Postup

  1. 1

    Toto sú najčastejšie používané druhy byliniek, ktoré tu pár dní dopredu predávajú ako hotovo balené v potravinách. Myslím že keď nemáte presnú zostavu svet sa nezrúti, kedže som sa o recepte rozprávala s viacerými gazdinkami, niektoré zamenili nejaký ten druh, avšak všetky sa zhodli že kôpor teda rozhodne nie. Tu prikladám foto byliniek, ak ich nepoznáte podľa názvov ktoré som uviedla, tak snáď foto viac napovie.

    Frankfurtská zelená omáčka - obrázok 1
  2. 2

    Nachystám si všetko čo potrebujem. Niektoré gazdinky dávajú namiesto jogurtu kefír, už som aj takúto obmenu koštovala a bola super. Ale teraz som chcela pridať recept čo najviac origoš :)

    Frankfurtská zelená omáčka - obrázok 2
  3. 3

    Bylinky si umyjeme a upravíme podľa potreby. Ja som napr. ostrihala zbytočne dlhé stonky z petržlenovej vňate. Potom ich dáme do misky, pridáme smotanu, jogurt a mixujeme ponorným mixérom až kým nám nevznikne krásne zelená omáčka. Pridáme soľ, korenie, horčicu, zamiešame a dáme do chladničky minimálne na dve hodiny odstáť. Takto nejak.. Podávame s varenými zemiakmi a s vajíčkami uvarenými natvrdo. Niektorí časť vajec nasekajú nadrobno a zamiešajú do omáčky. Ostatné potom servírujú s omáčkou a zemiakmi.

    Frankfurtská zelená omáčka - obrázok 3

Diskusia k receptu

jozka2
tato polievocka je vitaminova bomba nielen pred Velkou Nocou ale pocas horucich dni v roku.Velmi jednoducha priprava,inspiracia je na svete a bylinky sa daju kombinovat co zahradka dala,vdaka.
elixir
Peťa, kde si zohnala bylinky? :) Ja som tu už prešla obchody hore dole, kukám, pýtam sa a predavačky na mňa oči ako puk, že čo chcem. :)) Chcela by som túto omáčku cez Veľkú noc variť. To si musela v lese alebo na poli natrhať niekde, alebo? :)
mijaita
krasna, bylinkova, pouzivam zakysanou smetanu, ale proc horcice? Ja davam kousek cesneku, pro vuni, k tomu pecen bramburky se sezamem nebo cimkoliv, delikatesa
gabriele
vyborna omacka...odporucam vyskusat...ja ju pripravujem v trochu inej kombinacii "burin"...nepouzivam borak-pretoze este nie je cerstvy a ani nam nechuti...ani krvavec...ten este len oziva a nechce sa mi ho ist zhanat po lukach...frankfurtska zelena omacka je prava ta, ktoru robite prave vy doma...neexistuje originalny recept...zelenej fantazii sa medze nekladu...samozrejme buriny musia byt jedle :)...ja pridavam naviac do omacky trochu bršlice, zihlavy, sibirskej cibule, ligurcekovy listok, par listkov medovky...v neskorej jari aj cerstvy kopor...smotanovo-vajickovy zaklad robievam tiez inac...je to ohromne dobra vec k pecenym alebo varenym zemiakom..ale aj k spargli...rybe...
peta5
@elixir zohnala som v Rewe, v jednom mi povedali ze este im nedosla a o 100 metrov v dalsom Rewe jej mali plny chladiaci box.
@gabriele vyborne si to vystihla, ved som aj ja pisala ze gazdinky si to kombinuju ako im zahrada da, alebo teda v mojom pripade obchod, avsak vsetky svorne zavrhuju ten nestastny kôpor, neviem preco
@mijaita tej horcice som zabudla napisat tak 1 PL,,,
@micanela skus zahradku alebo v obchode nejake bylinky,,, resp. ked budes mat niekedy zopar ˝buriniek˝ poruke aspon mas inspiraciu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia