Trendy:
Tradičné veľkonočné recepty z celého sveta

Andrea Červenková, 20. marca 2016     10 minút čítania

Počuli ste už o Simnel Cake, Pinca alebo Mona de Pascua? Prečítajte si o zaujímavých tradičných pokrmoch, ktoré sa konzumujú počas veľkonočných sviatkov na celom svete.

Colomba di Pasqua, Taliansko


Foto: Shutterstock


Colomba di Pasqua v preklade znamená veľkonočná holubica. Je to tradičný taliansky koláč chuťovo podobný dvom veľmi dobre známym talianskym vianočným dezertom: Panettone a Pandoro. Cesto na Colombu je podobné tomu, ktoré sa používa na Panettone, obsahuje múku, vajcia, cukor, droždie a maslo, no na rozdiel od Panettone obsahuje kandizované šupy z ovocia a nie hrozienka. Colomba má tvar holubice s rozprestretými krídlami. Povrch koláča sa zdobí perličkovým cukrom a mandľami.





Tsoureki, Grécko


Foto: Shutterstock


Je to sladký zapletaný chlieb typický najmä pre oblasť juhovýchodnej Európy. V Bulharsku majú podobný chlieb nazývaný kozunak, v Rumunsku cozonac alebo v Turecku çörek. Tento sviatočný chlieb má mnoho variácií. Hlavné suroviny na cesto sú mlieko, múka, vajcia, droždie, maslo a ochutený môže byť koreninami, ako je mahleb (mleté semienka divokých čerešní) alebo kardamom. Zaujímavosťou je spôsob zapracovania masla, ktoré sa do cesta pridáva až po vymiesení: cesto sa naťahuje, ponatiera roztopeným maslom, zloží a opäť naťahuje, až kým nie je takýmto spôsobom všetko maslo zapracované. Výsledkom je, že sa upečený chlieb ľahko oddeľuje do vrkočov. Tsoureki sa zapletá do kruhov alebo do dlhých rovných vrkočov, môže byť posypaný orieškami a podáva sa s červenými vajíčkami uvarenými natvrdo, ktoré symbolizujú Kristovu krv. Tradične tento chlieb podarúvajú ako veľkonočný dar deti svojim krstným rodičom.











Pinca, Slovinsko, Chorvátsko


Foto: Shutterstock


Je to sladký chlebový bochník so znakom kríža na povrchu, ktorý sa urobí nožom ešte pred upečením. Pinca, ktorej cesto obsahuje veľa vajíčok, sa jedáva na veľkonočné raňajky – ako symbol konca pôstu. Nosieva sa tiež na posvätenie na veľkonočnú nedeľu do kostola, aj ako dar pri veľkonočných návštevách.

Mona de Pascua, Španielsko


Foto: Shutterstock


Je populárny veľkonočný koláč tradične pekávaný v mnohých regiónoch Španielska počas svätého týždňa. Jeho tradičný tvar je kruh, pričom do jeho stredu sú posadené vajíčka uvarené natvrdo. Niekedy sú prekrížené kúskami cesta a ozdobené farebnými perkami. Názov Mona pochádza z marockého slova dar. Preto týmto koláčom obdarovávali krstní rodičia svoje krstňatá. Množstvo vajíčok v koláči predstavovalo vek dieťaťa. A prečo vajíčka? Najoddanejší kresťania si počas pôstu odopierali mäso a vajcia, takže vajíčka sa ušetrili a mohli sa použiť v hojnej miere počas pečenia na Veľkú noc.

Hot Cross Buns, Veľká Británia


Foto: Shutterstock


Sú sladké korenisté buchtičky pečené s hrozienkami a navrchu ozdobené cukrovou polevou do tvaru kríža. Tradične sa jedávali na Veľký piatok na Britských ostrovoch, Austrálii, Novom Zélande, Južnej Afrike, Kanade a v Indii. Symbolizujú koniec pôstu, kríž znamená ukrižovanie Krista a korenie vo vnútri jeho nabalzamované telo. V súčasnosti sa predávajú rôzne variácie na pôvodný recept, populárne sú príchute karamelová, pomarančovo-brusnicová, jablkovo-škoricová, čokoládová alebo kávová. S prípravou Hot Cross Buns sa viažu rôzne povery. Jedna z nich hovorí, že buchtičky upečené na Veľký piatok nesplesnivejú celý nasledujúci rok. Verilo sa tiež, že takéto buchtičky zavesené v kuchyni ju ochránia proti požiaru.







Kulič, Rusko


Foto: Shutterstock


Počas slávenia pravoslávnej veľkonočnej homílie je Kulič jedno z jedál, ktoré nosia veriaci do kostola a ktoré kňaz posvätí. Požehnaný Kulič sa jedáva počas nasledujúcich dní každé ráno pred raňajkami. Kulič sa pečie vo vysokých valcových plechových formách. Po vychladení sa zhora oblieva cukrovou polevou, ktorá po bokoch môže trochu stekať a vrch sa ozdobí pestrými kvetmi alebo iným zdobením. Podáva sa so syrovou Paschou. Recept na Kulič je podobný talianskemu Panettone.

Paçoca de Amendoim, Brazília


Foto: Shutterstock


Jedna z najobľúbenejších brazílskych sladkostí je pripravená z rozomletých pražených arašidov, cukru a soli. Niektoré recepty obsahujú aj maniokovú, kukuričnú alebo ovsenú múku. Tvaruje sa do malých kociek alebo valčekov.

Pulla, Fínsko


Foto: Shutterstock


Je stredne sladký koláč z kysnutého cesta ochuteného drvenými kardamomovými semienkami a niekedy aj hrozienkami alebo mandľovými lupienkami. Zapletá sa z troch alebo viacerých prameňov a formuje sa do dlhého vrkoča, malých žemličiek a niekedy aj do kruhu. Povrch koláča sa natiera roztopeným maslom a posýpa sa bielym perličkovým cukrom alebo mandľami.

Simnel Cake, Írsko


Foto: Shutterstock


Je ľahký koláč so sušeným alebo kandizovaným ovocím zložený z dvoch vrstiev mandľovej plnky alebo marcipánu, jednej v strede, druhej navrchu, ktorá je flambovaná. Povrch koláča sa zdobí 11 marcipánovými guľôčkami zobrazujúcimi 11 apoštolov (bez Judáša). Pôvodne sa pripravoval na 4. nedeľu 40-dňového pôstu nazývanej Laetare (po anglicky Simnel Sunday) a odtiaľ je odvodené aj jeho meno. Pretože ide o prvú nedeľu po strede pôstu, má táto nedeľa vyjadrovať nádej na spásu. Preto i na oltári môžu byť kvety a liturgická farba môže byť ružová.

Zdroj:
www.telegraph.co.uk/food-and-drink/features/traditional-easter-foods-from-around-the-world/
www.saveur.com/gallery/Easter-Recipes-Around-the-World?image=0
www.food.allwomenstalk.com/traditional-easter-foods
www.wikipedia.org






Diskusia k článku

stanci11
toto bolo veľmi zaujímavé čítanie, väčšinu ani nepoznám ;) super! ďakujem za článok! :)






 



TOPlist