Foto: Shutterstock
Existujú desiatky receptov, ako pripraviť sladkého veľkonočného barančeka, pečie sa z klasickej pšeničnej múky, ale často sa už nahrádza aj špaldovou.
Najčastejšie sa pripravuje z klasického treného cesta, ale môže sa robiť aj z cesta kysnutého. Do cesta sa môže pridávať tvaroh, ale aj vaječný likér, mleté orechy, rum, amaretto alebo kakao. Pri príprave sa však vždy oplatí dodržiavať tieto zásady.
Aby sa veľkonočný baranček vydaril
1. V receptoch je dôležité používať kvalitné suroviny, teda nenahrádzať maslo iným tukom, plnotučný tvaroh polotučným a podobne.2. Predtým, ako sa do formy na barančeka dá cesto, musí byť veľmi starostlivo vymastená a vysypaná múkou, aby sa baranček dal dobre vyklopiť.
3. Pre pečenie barančeka je vo všeobecnosti vhodné pomalé pečenie, ktoré zabezpečí, že koláč bude dobre prepečný vnútri a na povrchu nebude spálený.
4. Baranček by mal mať oči, na ktoré sa používajú hrozienka, problémom však je, že sušené ovocie niekedy pri pečení nevydrží na pôvodnom mieste. Preto je lepšie po upečení a vychladnutí vytvoriť oči baránka pomocou klinčekov, koreniny, vďaka ktorej bude koláč aj príjemne voňavý.
Foto: Shutterstock
A prečo sa na Veľkú noc pečie práve baranček?
Tradícia pečenia barančeka na Veľkú noc vychádza z biblickej histórie, z čias Mojžiša, ktorý vyviedol izraelský ľud z egyptského otroctva. Na pamiatku vyslobodenia každá rodina obetovala barančeka, teda jahňa. Jeho krv odniesli na oltár a baránka potom upiekli na ohni a jedli s nekvaseným chlebom.Druhý pohľad na vznik tejto tradície hovorí o tom, že barančeka obetovali v predvečer desiatej egyptskej pohromy a odchodu z Egypta, kedy mali židovské rodiny jeho krvou pomazať dvere. Takto zabránili smrti všetkých prvorodených detí aj zvierat, pretože Hospodin podľa tohto znamenia vedel, ktoré domy smrť nenavštívi.
Zároveň prikázal ľudu, aby túto obetu v podobe baránka prinášali každý rok. Obetovaný baranček musel byť prvotriednej kvality, mal mať presne jeden rok a rodina ho musela upiecť a zjesť celého. Ak zostalo nejaké mäso, na druhý deň sa spálilo. Nesmel sa jesť neobrezaný a nesmela sa mu zlomiť ani jedna kosť.
Foto: Shutterstock
Ježiš ako Baránok Boží
Kresťanská tradícia pečenia barančeka na Veľkú noc je o niečo mladšia ako židovská. Tu baránok symbolicky nahrádza Ježiša Krista, ktorý bol podľa Biblie približne pred 2 000 rokmi ukrižovaný v Jeruzaleme. Ježiš bol ako Baránok Boží obetovaný za spásu sveta. Zaujímavé je, že sám Ježiš jedol barančeka pri poslednej večeri so svojimi apoštolmi. Aspoň tak to hovorí Biblia v Lukášovom evanjeliu.Cesto ako lacnejšia náhrada
Lenže nie každý si mohol jahňacinu dovoliť, tá sa nachádzala najmä na stoloch bohatých. Chudobní sa museli uspokojiť so symbolickým barančekom z cesta, čo bol predchodca tých dnešných.Barančeka zvyčajne piekli na Bielu sobotu, na Veľkonočnú nedeľu si ho nechali v kostole požehnať a po omši si na ňom rodina pochutnávala, išlo zvyčajne o prvé jedlo po pôste.
Diskusia k článku