Plnený veľkonočný baranček fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 19. marca 2015

S dcerou sme planovali co upiect, nieco slovenske tradicne na Velku noc pre moje australske vnucatka. Vymysleli sme si tohoto baranceka plneneho pudingovo-slahackovou plnkou. Dneska bola skuska, aby sme vedeli do coho ideme. S vysledkom sme boli spokojne. Tak mozno aj vas niekoho s tymto receptom inspirujem.

8-10
porcií
15+90kysnutie minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1 ČL
1 PL sušené
2 ks
1/3 hrnčeka lupienky
350 ml vlažné
40 g
3 PL
Plnka:
500 ml
150 g
3 PL
250 ml
2-3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky som si pripravila muku, sol, zltka, kvasnice a mandlove lupienky.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo vlaznom mlieku som rozpustila maslo a med.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko s medom a maslom som vyliala na muku a mixerom som vymiesila jemne cesto. Cesto som dala na hodinu na teple miesto nakysnut.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnute cesto som premiesila na doske.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Formu na baranceka ktoru som si uz velmi davno priniesla zo Slovenska som potrela maslom.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiesene cesto som dala do vymastenej formy. Prstami som cesto ponatahovala aby som ho dostala do vsetkych kutov formy. Uplne sa mi to nepodarilo na prvykrat. Ale po niekolkych pokusoch to celkom dobre dopadlo.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som nechala vo forme este pol hodinu nakysnut. Vrchnu cast formy som tiez vymastila maslom a cesto som s nou prikryla.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Baranceka som piekla v zatvorenej forme vo vyhriatej rure 180C 45 minut.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upeceneho baranceka som vylozila na mriezku a nechala som ho vychladnut. Vrch a boky baranceka som zarezala do rovna.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pokym sa mi barancek piekol uvarila som si puding. Teply puding som prikryla potravinarskou foliou.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Baranceka som prerezala na polovicu. Z vnutornej strany som nozom obrezala cesto asi 1,5 cm dookola. Vnutorne cesto som potom vybrala.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vychladeny puding som rucne preslahala a vyslahala som si slahacku.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Puding so slahackou som zmiesala dokopy. Polovicku cesta co som vybrala som nakrajala na male kusky a primiesala som ho do plnky.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Baranceka som naplnila plnkou

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a zlepila som ho. Takto zlepeneho som ho nechala lezat este pol hodinu aby plnka stuhla. Zostalo mi asi pol salky plnky. Do tejto plnky som zamiesala zbytok cesta co som vybrala z baranceka. To bolo akurat tak pre nas na ochutnavku.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Odrezala som koniec aby ste videli ako vyzera v reze. Tento bude pre nas, tak nevadi, ze uz bude narezany. Teraz pojde do mraznicky a tam pocka na Velku noc. Zajtra sa mozem pustit do dalsieho baranceka pre moju nevestu.

    Plnený veľkonočný baranček (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Mám pár receptov na barančeka-každý je iný-aj tvoj si ukladám!Zatiaľ nemám formu,u nás ju nepredávajú,ale určite ju raz zoženiem.
Veľmi sa mi páči,že je plnený,aspoň cesto nezostane suché.5hviezdičiek
Túto formu máme s mamkou už roky rokúce a nikdy sme nepiekli zavreté ale v každej forme cesto zvlášť. Toto je úžasný recept hodný vyskúšania. Veľká vďaka.
Ja mam formu ,ale piekla som v nej baranceka iba z liateho cesta. Tento tvoj recept sa mi velmi pozdava , stoji za vyskusanie . Vdaka za inspiraciu :-).




...len daj pozor keď ho budete "ozdobovať" aby ste mu miesto do oči nestrčili hrozienka do uší, ako pred rokmi moje deti. A všimli sme si to až na fotke!!! Aspoň sme sa pobavili!!!
@katerin , @jujoska , @tassiedevil , @dvorka , @babav , @dandika1 , @monnikka , @nynuna , @motyka , @stefanm , @izabella929 , @amia , @ywett , @mamatata2 , @rosaneta , dakujem vam za vase komentare. Potesili ma. Som rada, ze som vas inspirovala na nieco nove. Mne sa samotne barankove cesto tiez zda dost suche. Preto sme to skombinovali s touto plnkou. Australani nemaju moc radi nase maslove plnky. Myslim si, ze tato pudingova im bude viacej chutit. @nynuna , ja davam vela veci do mraznicky. Cele naplnene torty, kolaciky, chleba. Po rozmrazeni chutia normalne ako cerstve. Hlavne ked mam toho pecenia viacej nemusim stresovat a pomaly si vsetko napeciem. @stefanm , no to je naozaj dobre. Mas pekny jarny obrus. Ja neviem preco sa zvyknu robit barancekovi oci z hrozienok. Minule mal k tomu poznamku moj manzel. A ty vies, ze ovca naozaj nema take oci? Ma pravdu, nema. Mali by sme vymysliet nieco ine.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
Ja mám tiež formu barančeka, ktorého pekávam, ale vždy z piškótového cesta. Tohto roku upečiem podľa tvojho receptu.
@goe , dakujem. Dufam, ze budes spokojna. @nynuna , ja by som to asi nikdy vsetko nestihla bez toho mrazenia. Len si daj pozor a predtym nez das daco zmrazit si prever ci to je vhodne na mrazenie. Napriklad, cerstve ovocie. Nikdy nezdob tortu, alebo zakusky pred mrazenim s cerstvym ovocim. @zinnajdha , s tym casom mame asi viaceri problemy. Dufam, ze to tento rok stihnes.
Upiekla som a naplnila už aj druhého barančeka. Z uvedeného množstva surovín som použila na jedného barančeka len polovicu cesta a forma bola plná, ešte mi vrchnú aj nadvihlo. Musím ale podotknúť, že cesto je mimoriadne chutné a preto som robila z druhej dávky mazance.

Pridaj komentár k receptu: