Nie odpad, ale poklad:
6 spôsobov, ako ďalej použiť zvyšky ovocia a zeleniny z odšťavovača

Veronika Lucáková, 7. septembra 2024     5 minút čítania

Sú plné živín a vlákniny a predsa často skončia v koši. Ale aj z odšťavenej dužiny môžete ešte všeličo vyžmýkať.



Foto: Shutterstock

Osviežujúci pohár džúsu z čerstvo odšťaveného ovocia a zeleniny je skvelý spôsob, ako dodať telu poriadnu dávku vitamínov a živín. Po ich odšťavení však zostáva hromada ovocných a zeleninových zvyškov, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako odpad a často tak aj dopadnú.

Ale neponáhľajte sa ich vyhodiť, dužina, ktorá ostáva po odšťavovaní ovocia a zeleniny je pokladom plným chutí, živín, vlákniny a nevyužitého potenciálu. Skvelo sa ňou ešte dajú obohatiť rôzne jedlá. Tak sa nechajte inšpirovať a naplánujte si, čo nabudúce s odšťavenou dužinou v kuchyni podniknete.

1. Primiešajte ich do cesta

Pridajte ovocné zvyšky do cesta na mafiny alebo koláče pre extra vláčnosť, chuť a doplnenie vlákniny. Mrkvové, jablkové alebo zvyšky z bobuľového ovocia sú obzvlášť vhodné do pečenia, vytvoria šťavnaté a chutné dobroty bez potreby nadmerného prídavku cukru či tuku.

2. Spestrite nimi zeleninové placky a fašírky

Zeleninové zvyšky, najmä z mrkvy, špenátu a cvikly, môžete zmiešať s obilninami ako je quinoa alebo ryža, vajíčkami a vašimi obľúbenými koreninami, a vytvoriť tak základ pre chutné zeleninové placky alebo fašírky. Sú to výživné a sýte jedlá, či už podávané v žemli alebo ako príloha k šalátu.

Vyskúšajte recept na zeleninové fašírky z odšťavovača od našej prispievateľky @luckaprima, ktorá v jeho úvode píše: "Obed doslova z odpadu - pevné časti zeleniny a ovocia, čo vypľul odšťavovač do nádobky na odpad. Neuveriteľná dobrota, k tomu šalát z čerstvej zeleniny a domáce hranolky, naša rodinná závislosť. "


3. Do polievky aj vývaru

Pridaním zeleninových zvyškov z odšťavovania do hrnca počas varenia polievky zvýšite jej výživovú hodnotu. Polievku to nielen zahustí, ale aj obohatí jej chuť. Aj zeleninové vývary, ktoré plánujete použiť napríklad na podlievanie rizota či duseného alebo pečeného mäsa budú mať vďaka zvyškom bohatšiu chuť.



Foto: Shutterstock

4. Vylepšite si smoothie

Ak si pripravujete smoothie, nevyhadzujte zvyšky z predchádzajúceho odšťavovania. Pridanie trošky ovocnej dužiny do smoothie zvyšuje obsah vlákniny a dodáva hustejšiu textúru, vďaka čomu je nápoj sýtejší a výživnejší.

5. Domáce krekry

Zmiešajte tuhé zeleninové zvyšky so semienkami, bylinkami, obľúbenými koreninami, soľou a trochou múky a z tejto zmesi si upečte domáce krekry. Zmes rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte do chrumkava. Vychladnuté a upečené nakrájajte alebo polámte. Tieto krekry sú zdravou a chutnou pochúťkou, ideálne na namáčanie do hummusu alebo len tak na zahryznutie k telke.


6. Aj na domácu vegetu

V jednom z komentárov pod receptami sme objavili aj tip od @nitrava, ktorá zvyšky po odšťavení zeleniny využíva na prípravu domácej vegety.



Foto: Shutterstock

"Tento nápad mi vnukol syn. Keď videl, že odpad z odšťavenej zeleniny, hlavne mrkvy, cvikle, zeleru dávam sliepkam opýtal sa, prečo to nemôžeme zjesť my. Túto odšťavenú dužinu dám do sušičky ovocia. V druhej várke odšťavím zeleninu, ktorá by sa u nás doma pre jej chuť nevypila, tu použijem všetko, čo máme v záhradke - kaleráb, cibuľu, papriku, paradajky, paštrnák, petržlen. Šťavu mrazím na kocky a v zime pridávam do polievok a podobne. Aj túto zeleninovú dužinu z odšťavovača pridám do sušičky, k tomuto priložím aj vňať zo zeleru, petržlenu, ligurčeka. Po vysušení všetko spolu rozmixujem, pridám troška soli a mletú kurkumu." No a domáca vegeta je na svete. To stojí za vyskúšanie!



ANKETA: Pijete aj zeleninové šťavy?

72,0%



28,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist