Pre a proti:
Je lepšie jesť fenikel varený alebo surový?

Jarmila Horváthová, 11. septembra 2024     3 minúty čítania

Väčšinou natrafíme na recepty, v ktorom sa fenikel tepelne upravuje, ale dá sa konzumovať aj zasurova. V akej forme prinesie vášmu telu viac úžitku?



Foto: Shutterstock

Fenikel, aromatická hľuzová zelenina, ktorú nájdete aj v našich supermarketoch, má v kuchyni celkom všestranné použitie. Vo väčšine receptov sa fenikel nejakým spôsobom tepelne upravuje, ak sa napríklad opečie, pekne skaramelizuje.

Ak ste si fenikel niekedy kúpili, možno vám napadlo pridať ho surový napríklad do šalátov alebo do smoothies. Dá sa teda konzumovať aj surový?

Dobrý nápad

Nie je to uletený nápad, fenikel sa naozaj dá jesť aj zasurova, dokonca sa to veľmi odporúča. V surovom stave je totiž veľmi zdravý, uvedomovali si to už starí Egypťania, existujú dôkazy, že ho takto jedli už pred približne pred 4 000 rokmi.

Fenikel obsahuje okrem iného éterické oleje, ktorým vďačíme nielen za jeho príjemnú arómu anízu, ale aj pozitívny účinok na žalúdok a črevá. Tieto oleje sú však citlivé na teplo. Preto, aby sa tieto látky zachovali, je dobré konzumovať fenikel surový.

Ďalším dôvodom, prečo je lepšie jesť fenikel surový, je fakt že vitamíny skupiny B a vitamín C, ktoré obsahuje a podporujú imunitný systém, nie sú odolné voči teplu.

Okrem toho je surový fenikel bohatý na minerálne látky, ako je draslík, dôležitý pre zdravie srdca, a vápnik, ktorý podporuje zdravie kostí.

Jediná látka, ktorá sa z neho lepšie vstrebáva, ak je tepelne upravený, je betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A.



Foto: Shutterstock

Ako pripraviť surový fenikel

Ak idete pripravovať fenikel, najprv si ho dobre prezrite. Ak sú vonkajšie listy neporušené, nechajte ich, ak sú tvrdé alebo fľakaté, treba ich odstrániť.

Potom hľuzu umyte pod studenou tečúcou vodou a prekrojte na polovicu. Ostrým kuchynským nožom odstráňte stonku v strede a odrežte vrchné stonky. Oboje môžete použiť pri príprave domáceho zeleninového vývaru.

Teraz môžete fenikel nakrájať na tenké pásiky, postrúhať alebo nakrájať na kocky a pridať do šalátu alebo smoothie. Výborný je napríklad feniklový šalát s pomarančmi a vlašskými orechmi či taliansky feniklový šalát, do ktorého ide okrem tejto hľuzy jablko, šunka a klasická zálievka – vínny ocot, olivový olej, soľ, korenie a pridá sa aj strúčik cesnaku. Ak ste priaznivci smoothie, výborný je v kombinácii s jablkom.

Vyskúšajte recepty, v ktorých hrá fenikel hlavnú úlohu





ANKETA: Používate fenikel vo svojej kuchyni?

89,3%



10,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist