Miloš Mikuš:
Hubárska sezóna na tanieri

doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc., vedec s vareškou a kalichom vína, autor kuchárskych kníh, 7. októbra 2021     2 minúty čítania

Boli roky, keď sme aj vďaka nim v lete a na jeseň prežívali. Dnes sú príjemným spestrením jedálneho lístka a pre mnohých sú hlavne trofejou. Áno, hovorím o hubách.



Foto: archív Miloša Mikuša

Niekedy nahrádzajú mäso, inokedy sú hlavnou zložkou jedla. Pri spracovaní a varení sa k nim treba správať ako k mäsu. Niektoré sa síce dajú jesť aj surové, ale mnohé treba poriadne povariť (napr. hríb modrejúci), iným pomôže naloženie do octu (podpňovka).

Napriek tomu sú pre niektorých ľudí nestráviteľné. Dôvodom je chýbajúci tráviaci enzým rozkladajúci chitín, ktorý tvorí bunkové steny húb, podobne ako pri hmyze. Z nutričného hľadiska nie sú huby ničím zvláštne. Výnimočná je ich schopnosť hromadiť v sebe ťažké kovy vrátane rádioaktívnych prvkov. Slovenskí vedci z Nitry zistili, že najviac ich v sebe hromadili bedle rastúce na stáročia starých haldách z banskej činnosti. Preto odporúčajú huby zbierať len v čistých lesoch.

Hubové recepty Miloša Mikuša:











Diskusia k článku







 



TOPlist