Gaštany, orechy, kapusta, jablká...:
Tie najlepšie sezónne pochúťky z plodov jesene, ktoré vyčarujú domácu pohodu

Veronika Lucáková, 28. októbra 2025     10 minút čítania

Či už uvaríte tekvicovú polievku, upečiete gaštany, jablká so škoricou alebo orechový koláč, domov bude razom voňať útulnosťou. Jesenné suroviny skrátka vedia, čo teraz najviac potrebujeme...



Foto: Shutterstock

Jeseň je obdobím, keď kuchyňa ožíva vôňou korenín, pečených gaštanov a sladkého ovocia. Listy sa sfarbia do zlata a červene, dni sa skracujú a na stôl prirodzene prichádzajú jedlá, ktoré zahrejú telo aj dušu. Slovenská jeseň ponúka bohatý košík surovín – od gaštanov, jabĺk a hrušiek, cez tekvicu, cviklu, kapustu až po brusnice či vlašské orechy. A s nimi sa v kuchyni dá naozaj čarovať.

Gaštanové pyré – sladký návrat do detstva

Gaštany si spájame s lákavou arómou pečených plodov, ktorú rozvoniavajú v jesenných uliciach no a, samozrejme, s dezertmi. Najznámejšou klasikou je gaštanové pyré so šľahačkou, ktoré je rýchle, sladké a nostalgické. Ak máte celé varené gaštany, rozmixujte ich s trochou rumu a medu, výsledkom bude domáce pyré bez zbytočných prídavných látok. Skvele sa hodí aj do plnky na palacinky alebo do jesenných cheesecakov.

Urobte si domáce gaštanové pyré podľa nášho videa:



A či už z domáceho alebo kupovaného gaštanového pyré si potom upečte chutný zákusok:


Brusnice – kyselkavý poklad

Či už v podobe džemu alebo čerstvé, brusnice majú u nás tradíciu. Nielen severania ich kombinujú s mäsom, u nás ho máme radi ako prílohu k syrom, napríklad k opekanému camembertu. Brusnicový džem môžete vmiešať aj do marinády na pečené mäso – dodá jemnú kyselkavú chuť a krásnu farbu.

Brusnice perfektne zahrajú aj v koláčoch, upečte si nejaký:









Orechy – chrumkavé a zdravé

Lieskovce a vlašské orechy sú na chrumkanie ako stvorené. Ale sú ideálne aj do varenia a pečenia. Vlašské patria do orechovníkov, ale keď ich nasucho opražíte na panvici výborne ozvláštnia akýkoľvek šalát. Lieskové orechy sú hviezdou domácej čokoládovo-orieškovej nátierky alebo jesenných keksíkov. Ak orechy po očistení krátko zapečiete v rúre, zbavíte ich horkastých šupiek a rozviniete ich orieškovú arómu.


Tekvica – oranžová kráľovná

Tekvica hokkaido či maslová tekvica patria medzi najuniverzálnejšie jesenné suroviny. Zvládnu polievku, rizoto, cestoviny, ale aj koláče. Tekvicový cheesecake či bábovka sú už aj na Slovensku čoraz populárnejšie. A ak chcete rýchly trik – upečenú tekvicu rozmixujte s trochou smotany a korenia „pumpkin spice“ a máte hotovú sladkú nátierku na hrianky.









Jablká a hrušky – sladko-kyslá klasika

Slovenské jablká a hrušky sú základom jesenných štrúdlí, koláčov aj kompótov. Nakrájajte jablká na mesiačiky, posypte mletou škoricou a zapečte v rúre – výsledkom bude jednoduchý a zdravý dezert. Ak pridáte ešte chrumkavú posýpku z masla, múky a orieškov, bude to ešte lepšie. Dokonalou bodkou navrch môže byť ešte kopček vanilkovej zmrzliny. Ale nenechajte sa obmedzovať a využite naše domáce ovocie naplno podľa vašej chuti.


Cvikla – zemitá ale skvelá chuť

Pečená cvikla s medom a rozmarínom chutí výborne ako príloha, ale aj v šaláte s kozím syrom. Ak chcete červenú repu rýchlejšie pripraviť, nakrájajte ju na tenké plátky a upečte pri vyššej teplote – hotová bude za polovičný čas. Báječná je cvikla aj v polievke alebo ako súčasť koláčov.






Kapusta pre zdravie aj na zasýtenie

Kapusta je plná vitamínov a podporuje imunitu. Kyslá kapusta sa u nás využíva nielen do kapustnice, ale aj ako rýchla príloha k mäsu. Zapečená kyslá kapusta s klobásou a smotanou je jednoduchý, ale efektný jesenný pokrm. No a kapustové šaláty, koložvárska, segedín, holúbky a dusená červená kapusta ku kačke, bez nich by naša kuchyňa fakt zosmutnela.







ANKETA: Keď na ulici zacítite vôňu pečených gaštanov, zväčša si ich aj kúpite?

27,6%



72,4%







Diskusia k článku










TOPlist