Dr:
Ani jedno ráno cez Vianoce sa nezaobíde bez varenej medovej slivovice

Dr, spracovala Andrea Červenková, 26. decembra 2015     6 minút čítania

Zaujímavosti o myjavských vianočných zvykoch nám prináša Varecháčka Dr z Myjavy.






K našim Vianociam patrí tradične - a to na Štedrý deň návšteva cintorína - spomienka na rodičov, zapálenie sviečky a večer chodievame na vianočnú bohoslužbu do kostola. Ostatné dni chodíme na návštevy príbuzným alebo oni chodia k nám a ponuka sa varená medová slivovica, údené mäso s chrenom a zákusky. Ak je pekne počasie - hlavne so snehom, tak chodievame na dlhé prechádzky, ktoré trvajú aj 3 hodiny.

Čo sa týka jedla, pečiem naše tradičné vianočné drobné pečivo - linecké, čokoládové plnene tortičky, vianočku s maslom, rumom, mandľami a citrónovou kôrou. Ani jedno ráno cez Vianoce sa nezaobíde bez varenej medovej slivovice a tá sa varí a pije aj pred štedrou večerou. Med a slivovica majú krásnu vôňu, varíme ju len cez Vianoce, takže nám vytvorí tú správnu atmosféru Vianoc. Po slivovici sa jedia oplátky s medom a cesnakom a pupáky s medom a makom. Na štedrú večeru pripravujem morčaciu alebo slepačiu polievku s našimi tradičnými hrtánkami, kapustnicu, ktorú varím s bravčovým mäsom, údeným mäsom, klobásou, sušenými slivkami a hríbmi. Aj keď sa pokladám za človeka veriaceho, mávame mäso aj na Štedrý deň. Pečiem morku a k nej nádievku a zemiakový šalát s domácou majonézou.


Foto: Dr
Hrtánky do vianočného vývaru sa robia už desaťročia na Myjave v evanjelických rodinách a stále si niektoré myjavské rodiny túto tradíciu uchovávajú. Prípravok, na ktorom sa hrtánky robia, sa dedí z generácie na generáciu. Ja ho mám po mojej babičke a odhadom môže mať už viac ako 100 rokov. Aj varená medová slivovica sa robí dlhé roky na Vianoce na Myjave.

V evanjelických rodinách na Myjave sa tiež aj na Štedrý deň pripravovala morka, kapor sa pripravoval v katolíckych rodinách v tomto kraji. Myjavský kraj bol kedysi evanjelickým krajom, až keď začali prichádzať ľudia zo Záhoria, pribudli aj katolícke rodiny.

























Ako trávia Vianoce naši zahraniční Varecháči si prečítate v nasledujúcich článkoch:
















Ako slávia Varecháči VianoceAko slávia Varecháči Vianoce »prečítajte si ďalšie články






Diskusia k článku

45678
Dakujem vsetkym,ktori sa podelili o svoje vianocne zvyky






 



TOPlist