Foto: dr
Už sa blížia :-).
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1500 g |
|
1000 g |
|
300 g |
|
300 g |
|
200 g (dubáky) |
|
200 g |
|
4 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
1 plná ČL |
|
Postup
-
1
Podľa potreby kyslú kapustu ak je na veľmi hrubo nastrúhaná pokrájam na menšie kúsky. Mäso bravčové pokrájam na kocky cca 1 x 1 cm, mäso údené tak isto, klobásky na kolečká. Na troške bravčovej masti sprudka opečiem bravčové mäso, aby sa zachovala šťavička v ňom, po opečení pridám údené mäso, klobásku, kyslú kapustu, sušené hríby, sušené slivky a zalejem horúcou vodou. Varím 1,5 hodiny, ochutnám a dochutím ak je treba soľou a korením, ale obvykle nie je treba lebo údené mäso aj klobásky sú slané a kyslá kapusta je tiež dostatočne ochutená. A chutí veľmi dobre, kapusta je kyslá, sušené slivky sladké a do toho chuť sušených hríbov, mäsa, údeného mäsa a údenej klobásky, čo dodať. Dobrú chuť !
- 2
Na Vianoce z tohoto množstva zjeme asi tak tretinu, nanajvýš polovicu kapustnice, ostatná ide do mrazničky a aká je dobrá taká uležaná po pár mesiacoch.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
vôbec nerozumiem tomu-že z takej obyčajnej kyslej kapusty sa dá stvoriť množstvo chuťovo dokonalých jedál..je to naša naj základná surovina..:-)
ja si toto jidlo rada uvarim, jen mi k tomu chybi to prave veprove sadlo a dobre uzene.
Na Vareche je pekne vidieť, ako sa krajové zvyklosti odlišujú vo varení Vianočnej kapustnice. Ani by človek neveril, že malé Slovensko má toľko kapustníc. My varíme úplne inú a pre nás je tá najlepšia, tak ako pre každú rodinu tá ich. Ja už som posielala bratovi do ďalekej cudziny v balíku všetky suroviny, len aby si ju mohol uvariť, vrátane vákuovo zabalenej kapusty :-)
@tiginko , áno kapustníc je neskutočne veľa receptov, pozerala som na vareche rôzne a ako píšeš, my máme najradšej tú našu :-).
@tiginko , ja si najdem I tu tvoju kapustnicu a vyskusam taktiez. Vdaka vam vsetkym za pekne recepty.