Vianočná kapustnica

dr - fotkadr, 4. novembra 2015
Vianočná kapustnica
Foto: dr

Už sa blížia :-).

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g
1000 g
300 g
300 g
200 g (dubáky)
200 g
4 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
1 plná ČL




Postup

  1. 1

    Podľa potreby kyslú kapustu ak je na veľmi hrubo nastrúhaná pokrájam na menšie kúsky. Mäso bravčové pokrájam na kocky cca 1 x 1 cm, mäso údené tak isto, klobásky na kolečká. Na troške bravčovej masti sprudka opečiem bravčové mäso, aby sa zachovala šťavička v ňom, po opečení pridám údené mäso, klobásku, kyslú kapustu, sušené hríby, sušené slivky a zalejem horúcou vodou. Varím 1,5 hodiny, ochutnám a dochutím ak je treba soľou a korením, ale obvykle nie je treba lebo údené mäso aj klobásky sú slané a kyslá kapusta je tiež dostatočne ochutená. A chutí veľmi dobre, kapusta je kyslá, sušené slivky sladké a do toho chuť sušených hríbov, mäsa, údeného mäsa a údenej klobásky, čo dodať. Dobrú chuť !

  2. 2

    Na Vianoce z tohoto množstva zjeme asi tak tretinu, nanajvýš polovicu kapustnice, ostatná ide do mrazničky a aká je dobrá taká uležaná po pár mesiacoch.

Diskusia k receptu

anika62
aj ja mam vianocnu kapustnicu zavarenu v poharoch----tiez robim takuto aj take suroviny a je fantasticka
1x trogar
izabella929
tiež mám presne takú navarenú a ešte z domáceho mäska a klobásky...kapustnica sa dá jesť vždy, nezáleží na tom, či sú práve Vianoce...a čím viac sa prihrieva, tým je fajnovejšia...)
1x trogar
radost
výborná..no u nás silvestrovská..dodržiavam zvyky mojich predkov-vianočná kapustnica bez mäsa..
vôbec nerozumiem tomu-že z takej obyčajnej kyslej kapusty sa dá stvoriť množstvo chuťovo dokonalých jedál..je to naša naj základná surovina..:-)
samrlon
To co je za jídlo, to není přeci k snědku né ?
jozka2
Aj moja je bez masa vianocna,vsetko bez masa ,iba ryba dovolena,ale tato by mohla byt silvestroska.Sice robim trosku inu na silvestra,ale tuto mozem vyskusat este pred sviatkami.Su tam slivky,viem si predstavit tu chut.Mamka davala do fazulovej slivky a bola vynikajuca.5*
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem vám :-).
babkamt
čoskoro bude takáto fajnová kapustnica rozvoniavať v každej domácnosti. Vianoce sa nezadržiteľne blížia.....
2x dr a trogar
slavkabis
mňam dávam 5*. ja síce dávamm len hríby a klobásu ale je tiež výborná. ja napr. dávam sušené slivky do šošovicovej na kyslo, ktorú my máme na Štedý deň ☺
evanaaa
Je skoro taká istá, ako robím ja, len nedávam slivky a klobásu dám až ku koncu aby sa veľmi nerozvarila. Ešte pridám trochu niečoho štipľavého, aby bola aj pikantná. Ale robím ju až na Silvestra, lebo cez vianočné sviatky máme dosť iného jedenia.
1x dr
janger
Hoci pre mna na Vianoce nie, mam svoju tradicnu :-)...Ale to neznamena, ze by sa mi tato tvoja nepacila. Iste je vyborna. Niekedy skusim.
1x dr
kuchticka
@samrlon - jestli ti "nevoni" nechutnaji slovenska jidla nechod na slovenskou stranku o vareni. Jeste si neochutnal a uz kritizujes.
ja si toto jidlo rada uvarim, jen mi k tomu chybi to prave veprove sadlo a dobre uzene.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@kuchtika , v kapustnici je aj veprove sadlo - bravcova masť a tiež údené mäso je v kapustnici, kuk do rozpisu a postupu varenia :-).
1x szavla
tiginko
@dr asi @kuchticka myslela, že by si to rada uvarila, len nemá pravú bravčovú masť a dobré údené :-)
Na Vareche je pekne vidieť, ako sa krajové zvyklosti odlišujú vo varení Vianočnej kapustnice. Ani by človek neveril, že malé Slovensko má toľko kapustníc. My varíme úplne inú a pre nás je tá najlepšia, tak ako pre každú rodinu tá ich. Ja už som posielala bratovi do ďalekej cudziny v balíku všetky suroviny, len aby si ju mohol uvariť, vrátane vákuovo zabalenej kapusty :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Tak som to asi zle pochopila, prepáč @kuchticka :-).
@tiginko , áno kapustníc je neskutočne veľa receptov, pozerala som na vareche rôzne a ako píšeš, my máme najradšej tú našu :-).
kuchticka
@dr , zijeme v roznych koncinach sveta sa nemaju vsade to co mate na Slovensku alebo inde v Europe.
@tiginko , ja si najdem I tu tvoju kapustnicu a vyskusam taktiez. Vdaka vam vsetkym za pekne recepty.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@kuchticka , ja viem, že ľudia žijú rôzne, aj moje dieťa žije ďaleko-preďaleko odo mňa :-( a nemôže si uvariť čo by chcela, ale vo veľa jedlách sa vynašla a keď nemôže kúpiť, urobí čo sa dá
kuko95
Krásny recept a krásna fotka .cez víkend spravím už sa veľmi teším .akurát pliecko vymením za zadné koleno dúfam že to nebude moc vadiť aj keď to spraví asi glejovitejsiu konzistenciu
1x dr
mescalero68
Akurát som dovaril a ochutnal za tanier,je výborná,ďakujem za skvelý recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia