Dva varianty lineckého a čo s bielkami

dr - fotkadr, 15. decembra 2015
Dva varianty lineckého a čo s bielkami
Foto: dr

Nejaké koláčiky sú už v krabici na balkóne a zostali mi aj vaječné bielky z pečenia, tak som improvizovala.

Suroviny

Linecké zlepované kolečká:
630 g
210 g
420 g
6 ks
Linecké mlynčekové pečivo:
650 g
200 g
500 g
4 balenia
3 ks
Koláčik zo zvyšných vaječných bielkov:
9 ks
180 g
100 g
220 g
1 PL
2 PL
1/2 balenia




Postup

  1. 1

    Linecké zlepované kolečká:
    Múku a cukor preosejeme, pridáme na kúsky pokrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Rukami spracujeme na nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve až tri časti, aby sa nám lepšie s ním pracovalo a odložíme do chladničky na 30 minút. Po tomto čase cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 5 mm, povykrajujeme kolečká, ktoré ukladáme na plech (použijeme papier na pečenie). Pečieme pri 175 stupňoch 10 - 12 minút - treba dať pozor, aby zostali pekné bledé. Nikdy nezamieňajte maslo za iný tuk. Vychladnuté zlepujeme s kyselkavým džemom - ríbezľový, čučoriedkový.

  2. 2

    Linecké mlynčekové pečivo:
    Múku a cukor preosejeme, pridáme pudingy "Zlatý klas", zmäknuté pokrájané maslo a žĺtky. Spracujeme na nelepivé jemné cesto a uložíme do chladničky na 30 minút. Na mäsový mlynček si dáme nádstavec na tvorenie pečiva, po troške odoberáme z cesta, melieme a tvoríme tyčinky (dĺžka je ako kto chce cca 5-6 cm), ktoré uložíme na plech (použijeme znova papier na pečenie). Pečieme pri teplote 175 stupňov 10 minút, aby zostali bledé. Pečivo z tohoto cesta je krehké, treba nechať vychladnúť a uležať do druhého dňa, potom tyčinky zlepíme kyselkavým džemom, znova necháme v chlade uležať zo 2 - 3 hodiny. Nakoniec tyčinky namáčame na obidvoch koncoch do rozpustenej čokolády a necháme dobre stuhnúť v chlade.

  3. 3

    Koláčik zo zvyšných bielkov:
    Tento koláčik som robila z bielkov, ktoré mi zostali po pečení lineckého pečiva, tzv. "od oka". Vyšľahala som so štipkou soli bielka do tuha, pridala som preosiaty práškový cukor, rozpustené troška vychladnuté maslo, rum a nakoniec múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Všetko som stále šľahala mixérom. Do tortovej formy som dala papier na pečenie, naň som dala cesto a piekla som ho pri 175 stupňoch 45 minút. Po upečení som koláčik nechala chvíľku "oddýchnuť", preložila som ho na tácku a potrela ešte teplý ríbezľových džemom. Nechala som ho celkom vychladnúť a na džem som dala čokoládovú polevu.

  4. 4

    Čokoládová poleva na koláčik z bielkov aj na máčanie tyčiniek:
    Polevu pripravujem vo vodnom kúpeli. Do hrnčeka dám zovrieť vodu a do nej vložím druhý hrnček, do ktorého dám lyžicu masla a nalámanú na kúsky čokoládu. Keď sa čokoláda s maslom roztopí a spojí, opatrne po trošičke pridávam horúcu vodu a miešam, až kým nedosiahnem potrebnú hustotu (na máčanie tyčiniek nesmie byť poleva riedka).

Diskusia k receptu

kukulienka71
veľmi pekne popísaný viacnásobný recept, chválim aj peknú fotku. Si šikovná v kuchyni, koláčik z bielkov zaraďujem na vyskúšanie, len vymýšľaj;-)
1x dr
redmannsk
Paci sa mi zuzitkovanie bielkov. Bielkovych keksov uz sme prejedeni :)
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem Vám :-).
cesminaz
chutne linecke :-) a aj kolacik je isto vyborny.Ako sa hovori...
zabila si 2 muchy jednou ranou ;-P
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@cesminaz , tie linecké cesta sú každé iný recept, takže to nebolo až tak dve muchy jednou ranou :-).
cesminaz
@dr ..mas pravdu,vlastne 3 muchy jednou ranou :-) Kedze k dispozicii si mala dokopy 9 vajec (9zltkov a 9bielkov) ..z tych 9 zltkov si spravila dvojake linecke pecivo a z tych 9 bielkov chutny kolacik ;-P ..tak boli tie muchy myslene :-)
1x dr
afataga
my uz muchy nemame, ale dobre linecke nikdy nie je zle :-)
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Muchy sem, muchy tam, hlavne že sú koláčky v krabici na balkóne :-). Ďakujem Vám dievčence a prajem Vám pekné predsviatočné dni a radosť a zážitky z pečenia :-).
ivetaiva
Ked vam zvysia bielky, urobte si Pavlovu roladu. Recept je tu na Vareche. Uzasna vec.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia