Roláda

dr - fotkadr, 26. apríla 2015
Roláda
Foto: dr

Roládu vcelku som nestihla odfotiť, tak mi to prepáčte, ak by to niekomu chýbalo.

30 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

6 ks
120 g preosiaty
5 - 6 PL
1/2 ks na šťavu
Plnka:
200 g
120 g preosiaty
1/2 bal.
200 ml
 štipka
Poleva:
150 g (alebo horká)
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom vyšľaháme na penu, pridáme citrónovú šťavu, prešľaháme a potom už ručne zamiešame postupne múku podľa potreby 5 až 6 polievkových lyžíc. Nakoniec pridáme dotuha vyšľahané bielky so štipkou soli a jemne zamiešame. Na plech dáme papier na pečenie, vylejeme piškótové cesto, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 20 minút do vopred vyhriatej rúry na 175 stupňov. Hneď po upečení prenesieme cesto aj s papierom na utierku namáčanú v studenej vode a vyžmýchanú a všetko spolu zrolujeme do rolády. Necháme takto celkom vychladnúť.

  2. 2

    Na plnku si uvaríme puding z pudingového prášku a mlieka. Miešame uvarený do vychladnutia, aby sa neurobila navrchu šupka. Vychladnutý puding by mal mať približne teplotu takú ako maslo, preto je treba maslo vybrať z chladničky skôr. Vymiešame si maslo s cukrom (miešam mixérom) a postupne pridávame puding a vždy poriadne prešľaháme. Nakoniec po troške pridávame rum (množstvo podľa chuti cca 1,5 polievkovej lyžice). Namiesto rumu môže byť aj rumová príchuť.

  3. 3

    Roládu rozvinieme dáme dolu utierku a papier na pečenie. Natrieme plnkou a znova zatočíme piškót do rolády. Plnkou potrieme aj vrch rolády a dáme vychladiť do chladničky.

  4. 4

    Do hrnca si dáme zovrieť vodu, do inej nádoby, ktorú uložíme nad vriacu vodu dáme rozpustiť čokoládu s maslom. Keď je čokoláda rozpustená, po trošičke prilievame horúcu vodu, aby bola čokoláda polotekutá, nie moc a nie hustá. Odstavime, chvíľku necháme schladnúť a polejeme vychladenú roládu. Po stuhnutí čokolády môžeme ešte roládu ozdobiť zvyškom krému, alebo lentilkami. Ja dávam lentilky, lebo deti ich majú najradšej.

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
Ďakujem Vám. A áno toto piškótové cesto je veľmi ľahké, roky ho pečiem a ešte ma nesklamalo.
@Dr , ja mam vždy dilemu, ako zakrútiť roládu po upečení.
Asi najlepšie bude, ak sa roláda na utierku dá tak, že papier je hore a cesto leží na utierke. Potom po rozmotaní sa papier dá ľahko dole. Inak by sa pri snímaní papiera musela roláda otáčať. Aj Ty si tak robila?
Roláda je nádherná, ukážková. Ukladám do KK.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
@marienka44 , ja som si dala mokrú utierku na stôl a piškót som z plechu len zošupla na tú utierku, čiže papier bol na utierke a takto som to zrolovala, ale ked vychladne nemám žiaden problém pri roztáčaní a pripravení k naplneniu, ľahko ide dolu aj utierka aj papier len treba opatrne, aby si si nenatrhla cesto, netreba ponáhľať.
tých spôsobov je viac:-) môj: vlhkou utierkou zakryjem plech s upečenou piškótou, okraje prichytím oboma rukami a rýchlo plech prevrátim, tým sa cesto dostane na utierku a von z plechu, aj keď je povedzme všade s okrajom, teda nie zosúvací. Utierku potom ľahko s piškótou, na ktorej je ešte papier, zviniem. Po vychladnutí rozviniem, papier opatrne odstránim, roládu naplním, zviniem a preložím z utierky na podnos.
Vôbec mi neprekáža,že nebola fotena celá,je veľmi pekná a určite chutila,keď pre foto zostali iba dva kúsky.:-)))
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
@kukulienka71 , áno každý má svoju fintu, ja som mala kolegyňu, ktorá hovorila, že roláda nepraskne pri roztáčaní a stáčaní keď do cesta dá polievkovú lyžicu oleja, aj to som skúšala, ale nepomohlo to, tak som sa vrátila k môjmu cestu s citrónom
V sezóne túto roládu pečiem jahodovú z tých domácich záhradných jahôd zo Slovenska a ešte lepšia je z lesných jahôd plnka :-).
Pekná roládka, je to jednoduché a pritom prudko jediteľné, mám rada takéto rýchlovky :-) robievam zo 4 vajíčok, priznám sa, nie často, tak dva či tri x do roka.
používateľ nemá avatar
123
pekná roládka, u nás najrýchlejší múčnik... ja mám ale opačný postup prípravy : 4 vajíčka-oddelím žĺtka, bielka vyšľahám takmer do tuha, pridám 4 pol. lyžice prášk.cukru,prešľahám, pridám 4 pol. lyžice polohrubej múky, prešľahám... vylejem na trochu olejom natretý a papierom vyložený plech, pečiem cca 10 minút /podľa rúry/ pri cca 180st-200 st./klasika, mám už síce aj teplovzdušnú-ale neviem zvyknúť/.
Po upečení zošuchnem z plechu na prac. dosku.../papier tak trochu odvlhne/ a po nejakej minútke-dve oddelím piškótu od papiera... keď plním len džemom, hneď natriem džem, zviniem,pocukrujem... a je to...keď plním inou náplňou, zviniem roládu priamo s papierom a keď je plnka pripravená, rozviniem a naplním...Hlavne roláda s džemom je u nás doma taká " rýchlovka" - cca do pol hodiny na stole...

Pridaj komentár k receptu: