Foto: dr
Roládu vcelku som nestihla odfotiť, tak mi to prepáčte, ak by to niekomu chýbalo.
príprava
na 175 °C
Suroviny
6 ks |
|
120 g preosiaty |
|
5 - 6 PL |
|
1/2 ks na šťavu |
|
Plnka: | |
200 g |
|
120 g preosiaty |
|
1/2 bal. |
|
200 ml |
|
|
|
štipka |
|
Poleva: | |
150 g (alebo horká) |
|
1 PL |
|
|
Postup
-
1
Žĺtky s cukrom vyšľaháme na penu, pridáme citrónovú šťavu, prešľaháme a potom už ručne zamiešame postupne múku podľa potreby 5 až 6 polievkových lyžíc. Nakoniec pridáme dotuha vyšľahané bielky so štipkou soli a jemne zamiešame. Na plech dáme papier na pečenie, vylejeme piškótové cesto, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 20 minút do vopred vyhriatej rúry na 175 stupňov. Hneď po upečení prenesieme cesto aj s papierom na utierku namáčanú v studenej vode a vyžmýchanú a všetko spolu zrolujeme do rolády. Necháme takto celkom vychladnúť.
- 2
Na plnku si uvaríme puding z pudingového prášku a mlieka. Miešame uvarený do vychladnutia, aby sa neurobila navrchu šupka. Vychladnutý puding by mal mať približne teplotu takú ako maslo, preto je treba maslo vybrať z chladničky skôr. Vymiešame si maslo s cukrom (miešam mixérom) a postupne pridávame puding a vždy poriadne prešľaháme. Nakoniec po troške pridávame rum (množstvo podľa chuti cca 1,5 polievkovej lyžice). Namiesto rumu môže byť aj rumová príchuť.
- 3
Roládu rozvinieme dáme dolu utierku a papier na pečenie. Natrieme plnkou a znova zatočíme piškót do rolády. Plnkou potrieme aj vrch rolády a dáme vychladiť do chladničky.
- 4
Do hrnca si dáme zovrieť vodu, do inej nádoby, ktorú uložíme nad vriacu vodu dáme rozpustiť čokoládu s maslom. Keď je čokoláda rozpustená, po trošičke prilievame horúcu vodu, aby bola čokoláda polotekutá, nie moc a nie hustá. Odstavime, chvíľku necháme schladnúť a polejeme vychladenú roládu. Po stuhnutí čokolády môžeme ešte roládu ozdobiť zvyškom krému, alebo lentilkami. Ja dávam lentilky, lebo deti ich majú najradšej.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Asi najlepšie bude, ak sa roláda na utierku dá tak, že papier je hore a cesto leží na utierke. Potom po rozmotaní sa papier dá ľahko dole. Inak by sa pri snímaní papiera musela roláda otáčať. Aj Ty si tak robila?
Roláda je nádherná, ukážková. Ukladám do KK.
V sezóne túto roládu pečiem jahodovú z tých domácich záhradných jahôd zo Slovenska a ešte lepšia je z lesných jahôd plnka :-).
Po upečení zošuchnem z plechu na prac. dosku.../papier tak trochu odvlhne/ a po nejakej minútke-dve oddelím piškótu od papiera... keď plním len džemom, hneď natriem džem, zviniem,pocukrujem... a je to...keď plním inou náplňou, zviniem roládu priamo s papierom a keď je plnka pripravená, rozviniem a naplním...Hlavne roláda s džemom je u nás doma taká " rýchlovka" - cca do pol hodiny na stole...
Manžel povedal, že je to roláda jak z konkurzu :-)))
Polovičku som iba posypala cukrom a polovičku potrela čokoládou podľa receptu.
Ďakujem.
Krásná práce i fotečky!
Asi najlepšie bude, ak sa roláda na utierku dá tak, že papier je hore a cesto leží na utierke. Potom po rozmotaní sa papier dá ľahko dole. Inak by sa pri snímaní papiera musela roláda otáčať. Aj Ty si tak robila?
Roláda je nádherná, ukážková. Ukladám do KK.
V sezóne túto roládu pečiem jahodovú z tých domácich záhradných jahôd zo Slovenska a ešte lepšia je z lesných jahôd plnka :-).
Po upečení zošuchnem z plechu na prac. dosku.../papier tak trochu odvlhne/ a po nejakej minútke-dve oddelím piškótu od papiera... keď plním len džemom, hneď natriem džem, zviniem,pocukrujem... a je to...keď plním inou náplňou, zviniem roládu priamo s papierom a keď je plnka pripravená, rozviniem a naplním...Hlavne roláda s džemom je u nás doma taká " rýchlovka" - cca do pol hodiny na stole...
Manžel povedal, že je to roláda jak z konkurzu :-)))
Polovičku som iba posypala cukrom a polovičku potrela čokoládou podľa receptu.
Ďakujem.
Krásná práce i fotečky!