Roláda

dr - fotkadr, 26. apríla 2015
Roláda
Foto: dr

Roládu vcelku som nestihla odfotiť, tak mi to prepáčte, ak by to niekomu chýbalo.

30 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

6 ks
120 g preosiaty
5 - 6 PL
1/2 ks na šťavu
Plnka:
200 g
120 g preosiaty
1/2 bal.
200 ml
 štipka
Poleva:
150 g (alebo horká)
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom vyšľaháme na penu, pridáme citrónovú šťavu, prešľaháme a potom už ručne zamiešame postupne múku podľa potreby 5 až 6 polievkových lyžíc. Nakoniec pridáme dotuha vyšľahané bielky so štipkou soli a jemne zamiešame. Na plech dáme papier na pečenie, vylejeme piškótové cesto, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 20 minút do vopred vyhriatej rúry na 175 stupňov. Hneď po upečení prenesieme cesto aj s papierom na utierku namáčanú v studenej vode a vyžmýchanú a všetko spolu zrolujeme do rolády. Necháme takto celkom vychladnúť.

  2. 2

    Na plnku si uvaríme puding z pudingového prášku a mlieka. Miešame uvarený do vychladnutia, aby sa neurobila navrchu šupka. Vychladnutý puding by mal mať približne teplotu takú ako maslo, preto je treba maslo vybrať z chladničky skôr. Vymiešame si maslo s cukrom (miešam mixérom) a postupne pridávame puding a vždy poriadne prešľaháme. Nakoniec po troške pridávame rum (množstvo podľa chuti cca 1,5 polievkovej lyžice). Namiesto rumu môže byť aj rumová príchuť.

  3. 3

    Roládu rozvinieme dáme dolu utierku a papier na pečenie. Natrieme plnkou a znova zatočíme piškót do rolády. Plnkou potrieme aj vrch rolády a dáme vychladiť do chladničky.

  4. 4

    Do hrnca si dáme zovrieť vodu, do inej nádoby, ktorú uložíme nad vriacu vodu dáme rozpustiť čokoládu s maslom. Keď je čokoláda rozpustená, po trošičke prilievame horúcu vodu, aby bola čokoláda polotekutá, nie moc a nie hustá. Odstavime, chvíľku necháme schladnúť a polejeme vychladenú roládu. Po stuhnutí čokolády môžeme ešte roládu ozdobiť zvyškom krému, alebo lentilkami. Ja dávam lentilky, lebo deti ich majú najradšej.

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Výborná roláda, na fotke je ešte nestuhnutá... nemohli sme sa dočkať.
Manžel povedal, že je to roláda jak z konkurzu :-)))
Polovičku som iba posypala cukrom a polovičku potrela čokoládou podľa receptu.
Ďakujem.


2x haji, dr
tých spôsobov je viac:-) môj: vlhkou utierkou zakryjem plech s upečenou piškótou, okraje prichytím oboma rukami a rýchlo plech prevrátim, tým sa cesto dostane na utierku a von z plechu, aj keď je povedzme všade s okrajom, teda nie zosúvací. Utierku potom ľahko s piškótou, na ktorej je ešte papier, zviniem. Po vychladnutí rozviniem, papier opatrne odstránim, roládu naplním, zviniem a preložím z utierky na podnos.
1x dr