Hrtánky do štedrovečernej polievky

dr - fotkadr, 18. novembra 2015
Hrtánky do štedrovečernej polievky
Foto: dr

Vianoce sa blížia a táto cestovina do polievky na Štedrý večer neodmysliteľne patrí k našej rodinnej tradícii každé Vianoce. Rádielko - prípravok na tvorbu hrtánkov je staré viac ako 100 rokov, ani neviem presne koľko, zdedila som ho po mojej mame, ktorá ho zdedila po mojej babičke. V obchode asi takýto prípravok nenájdete, ani na jarmočných trhoch som nevidela predávať, dnes chýbajú remeselníci čo vyrábali takéto šikovné vecičky.

6-8
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

100 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky a vajíčka si vypracujeme cesto tak isto ako na rezance do polievky. 30 minút necháme cesto oddychovať, potom ho na tenko rozvaľkáme, pokrájame na pásy, pásy na štvorce a štvorce na malé štvorčeky. Každý štvorček cesta skrútime zastrúhanou varechou na prípravku, ktorý slúži na výrobu hrtánkov.

    Hrtánky do štedrovečernej polievky - obrázok 1

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
poznam pod nazvom gagoriky, tusim su aj tu na Vareche. Obdivujem tiez vsetky zienky, ktore si daju tu namahu a udrziavaju niektore tradicie vo svojich kuchyniach
..az mi slzy vyskocili...vratila si ma kdesi zopar desatroci dozadu, ked som tkala... ledva som dotiahla na podnoze pri krosnach..pretoze podobne daco len je to dlhe sa pouziva na tkacskom stave .. recept je krasny, fotka nadherna..nasa, slovenska..tepla, vonava, domovina moja...vdaka..maavam
u nás sa takáto cestovina volá brdáre, moja mama ich robievala do svadobnej polievky, bola to špecialita reštaurácie kde pracovala;
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
Ďakujem za komentáre. Som rada, že sa vám páči naša rodinná vianočná tradícia :-). Ja sa už teraz teším na vaše vianočné recepty na koláčiky, aj jedlá a dúfam, že sa vytvorí aj nejaká pekná vianočná diskusia k tradíciam jednotlivých krajov Slovenska, veľmi rada to čítam od vás.
u nás sú to frkacúle a robievame ich na slávnostné príležitosti - na hody, svadby, Nový rok... Cez zimné večery šúlkame s kamoškami odušu, tak ako naše babky volakedy :) Škoda že našu mládež to už k tomu neťahá. Robievame na takýchto drievkach, väčšinou zdedených po babkách, len ja mám z Miletičky :)



ak dovolíš pridám link na moju frkacúlovú polievku
 varecha.pravda.sk/recepty/frkaculova-polievka-po-modransk...
Jáj @luss44 tak to už asi nestihnem, to už som pár rokov pozadu s tým nákupom :-) Nuž poobzerám sa dakde budúci rok po jarmokoch, alebo poprosím ocina, či by mi niečo podobné neurobil, však odkedy je na dôchodku doslova po takýchto požiadavkách túži :-) Aj tak ďakujem za info :-)
Pamätám si z detstva, že take robievala moja babka na tom drievku, najskôr ,,šiflíky,, urobila a z nich tie slimáčiky...boli do sviatočného vývaru. Ja na to trpezlivosť nemám, tak si kupujem hotové, dostať ich kupiť.
Moja mama volakedy davno tiez robila doma vselijake cestoviny,nikdy sme nekupovali.Takze velmi dobre viem,kolko prace je s tym..Si sikovna ;-)
U nas sa take nieco nerobieva , poznam to iba z Varechy a tiez ...z trhovisk v Madarsku :-) Tam sa viac predavaju na trhoviskach podobne domace vyrobky a tak si tie rozne druhy cestovin ktore si neviem vyrobit sama kupujem tam . Su tam aj tieto hrtanky-gagoriky-brdovce ci frkacule a nase vnucky ich doslova miluju :-)
Ja som u nas na amazone nasla takuto srandu :)

v anglictine sa to vola Eppicotispai Garganelli and Gnocchi Stripper, ak by niekto chcel vediet a hladal v e-shopoch.
@Chapona (19.11.2015 11:35)

... presne pod tym istym nazvom to poznam aj ja, aj to, ze sa to robilo na brde, co bolo take drievko ako maly skokansky mostik - jemne a husto ryhovany ... ale nevedel som, ze to bola sucast tkacskeho stroja ... tak uz vtedy sa robili viacucelove pomocky? Videl som ich uz aj hotove v obchode, ale teraz neviem isto, ci len v Madarsku alebo uz aj na Slovensku. Ten obrazok od @Methi je pekny a daju sa vygooglit aj dalsie. Ja si pamatam, ze tie palicky, na ktore sa tie fliacky navijali sa kuzelovito zbiehali do spicata a boli zapichnute tak nejako, ako je ta rucka - asi boli aj 2 ks (s rezervou?)

Pridaj komentár k receptu: