Foto: dr
Vianoce sa blížia a táto cestovina do polievky na Štedrý večer neodmysliteľne patrí k našej rodinnej tradícii každé Vianoce. Rádielko - prípravok na tvorbu Zobraziť celý popisVianoce sa blížia a táto cestovina do polievky na Štedrý večer neodmysliteľne patrí k našej rodinnej tradícii každé Vianoce. Rádielko - prípravok na tvorbu hrtánkov je staré viac ako 100 rokov, ani neviem presne koľko, zdedila som ho po mojej mame, ktorá ho zdedila po mojej babičke. V obchode asi takýto prípravok nenájdete, ani na jarmočných trhoch som nevidela predávať, dnes chýbajú remeselníci čo vyrábali takéto šikovné vecičky.
porcií
príprava
Postup
-
1
Z múky a vajíčka si vypracujeme cesto tak isto ako na rezance do polievky. 30 minút necháme cesto oddychovať, potom ho na tenko rozvaľkáme, pokrájame na pásy, pásy na štvorce a štvorce na malé štvorčeky. Každý štvorček cesta skrútime zastrúhanou varechou na prípravku, ktorý slúži na výrobu hrtánkov.
u nás túto zavárku nepoznáme..
ak dovolíš pridám link na moju frkacúlovú polievku
varecha.pravda.sk/recepty/frkaculova-polievka-po-modransk...
ľahké to iste nie je.
5*
v anglictine sa to vola Eppicotispai Garganelli and Gnocchi Stripper, ak by niekto chcel vediet a hladal v e-shopoch.
... presne pod tym istym nazvom to poznam aj ja, aj to, ze sa to robilo na brde, co bolo take drievko ako maly skokansky mostik - jemne a husto ryhovany ... ale nevedel som, ze to bola sucast tkacskeho stroja ... tak uz vtedy sa robili viacucelove pomocky? Videl som ich uz aj hotove v obchode, ale teraz neviem isto, ci len v Madarsku alebo uz aj na Slovensku. Ten obrazok od @Methi je pekny a daju sa vygooglit aj dalsie. Ja si pamatam, ze tie palicky, na ktore sa tie fliacky navijali sa kuzelovito zbiehali do spicata a boli zapichnute tak nejako, ako je ta rucka - asi boli aj 2 ks (s rezervou?)
... ajhla, ze sa to da vygooglit ("cestoviny gagoriky") uz aj hotove ... takze sa to uz urcite da najst aj v predajniach www.topcatering.sk/gagoriky_8_vajec__200g/tovar/238...
No a este je tu aj taky folklorny link, ktory ukazuje, ako sa to (v tomto pripade pod nazvom "frkacule") vyraba: nanicmama.sme.sk/sezonne-akcie/poznate-kralovanske-frkac...