Foto: socikstyle.blogspot.com
Foto: socikstyle.blogspot.com
Recepty sa šírili pomalšie
Foto: Andrea Červenková
Zahraničná exotika – no way
Foto: socikstyle.blogspot.com
Obchody a podpultový predaj
Foto: socikstyle.blogspot.com
Foto: socikstyle.blogspot.com
Záhradôčka maličká, malá ako rajnička
Foto: socikstyle.blogspot.com
Foto: socikstyle.blogspot.com
Zelenina sa kupovali na trhu, Kinder vajíčka v Tuzexe
Foto: Andrea Červenková
Foto: Andrea Červenková
V škole
Foto: socikstyle.blogspot.com
Významné udalosti
Foto: socikstyle.blogspot.com
Na jahodový mliečny kokteil so zmrzlinou, bryndzové halušky alebo palacinky sme občas skočili do Mliečneho baru. Na veterníky a krémeše zas do neďalekej Detskej cukrárne. Aj vy máte pocit, že chutili lepšie ako tie dnešné?
Foto: Andrea Červenková
Pikoška na záver:
Takéto žuvačky Pedro sa predávajú na Slovensku v súčasnosti, vyrábajú sa v Maroku.
Väčšinou sa stáva, že každá doba sa nám zdá spätne krajšia ako tá dnešná. Samozrejme, aj osemdesiate roky mali svoje veľké čaro a máme na ne nostalgické spomienky, som však rada, že je preč a že dnes žijeme inak.
Niektoré fotografie v tomto článku sú použité z www.socikstyle.blogspot.com s láskavým dovolením jej autorky.
www.teraz.sk/knihy/ondrej-antovszky-ciernohorsky-rez...
nie..nie..ja nemám pocit-že jedlo chutilo lepšie-ako dnes..
to je realita..nie iba pocit..
chuť a kvalita je omnoho horšia dnes..práve sme to s mužom spomínali..je maškrtný..napriek koláčikom,ktoré sú doma-kúpil si banánky v čokoláde..
"však tam cítim samú chémiu"..povedal..
želám široký sortiment kvalitných a cenovo dostupných potravín..pre všetkých
veľmi sa mýliš..ja som sa vyjadrila k jedinej myšlienke..jedinej vete v článku..!!
a ty zovšeobecňuješ tak-ako ti vyhovuje..bez toho-žeby si o mne niečo vedel-ubližuješ..
viac radosti do tvoje duše vpusť..viac nadhľadu..empatie..
menej ješitnosti..
želám ti pokojné dni..
@viera1 , velmi zaujimavy clanok, vdaka.
som ti vdačná za článok..klikla som si na
socikstyle.blogspot.sk
a spomienkovo..pri ktorom som omladla..:-)
želám dni v pohode..s úsmevom..úspešný nastávajúci rok..
Mám oproti iným tú výhodu že som veľa vecí z tej doby zažíval na vlastnej koži, takže nie som odkázaný na sprostredkované a skreslené informácie napríklad aj o chove hrabavej hydiny na veľkofarmách alebo o pečení cukroviniek vedľa niklovej hutei ... (tie dnešné sliepky aj vďaka komunistom z Bruselu napriek tomu že trpia, maju aspoň presne vymedzený priestor a čas na spánok oproti tým socialistickým ktoré žrali, tisli sa a bdeli až kým neskapali pretože svetlo sa nezhášalo a kŕmna zmeska sa nemíňala)
Názor že "chuť a kvalita je omnoho horšia dnes" nie je vec ponuky, ale dopytu. Marketu je jedno čo predáva ale nie je mu jedno aký ma z toho zisk, čiže ak budú ľudia chcieť 100% ovčiu májovú bryndzu zo Zázrivej alebo bielu hľuzovku z Bastie, prípadne šťavnatú šunku za 5€/kg ten hnusný trh sa tomu prispôsobý pretože chce v prvom rade zisk a obtiahne väčšinu na všetkom ........
Je naozaj dobré že tá doba je preč, pretože okrem všetkého toho zla vniesla do kuchyne absolútnu dezinterprentáciu v názvosloví tradičných jedál a surovín. A spôsobom prípravy a servírovania niektorých jedál spôsobila na desťročia odpor k týmto. Ja osobne som počas boľševika získlal odpor k syrom, rybám a opere. Dnes, a po dlhej katarzii som k nim našiel cesu
Boli sme sa dnes s Jakubom prejsť na jednom cintoríne
a toto memento doby ma na chvíľu vrhlo späť do doby keď všetko chutilo lepšie, zdravotníctvo a školstvo bolo zadarmo a ja som chodil na Kung pao do hotela Tulipán kúsok od modrého a nemocnice na bezručke čo dnes chátra ..............
Kapor sa kupuje ako predtým,vysmáža tiež, a cukrovinky na stôl sa robia podľa starých receptov našich babičiek.
No, to, čo nám žiadne sviatky nemôžu dať, ani nový kalendár, sú pribúdajúce roky. O to viac nám pribúdajú spomienky :)
A medzi ne patria aj tie, kedy sme na trhu kupovali fantastický domáci kravský syr a ešte famóznejšiu smotanu. A pred sviatkami sme mali zabíjačku, to bolo ešte vtedy, keď domáce zvieratá nikomu zo susedov nesmrdeli, lebo patrili k životu :)
A keď zabíjačka vrcholila, ušlo sa aj susedom - kapusta, oškvarky, zabíjačková kapusta, jelítka a krvavničky a susedkám sa nalialo do "konvičiek" trochu toho fajnového ovaru. A v čase Vianoc nikto zo
susedov nezabudol zavinšovať, či dokonca pod oknami zaspievať koledu.Dnes sa v našich slovenských obchodoch ozýva Méééééry Christmas len taký fukot, najlepšie by o tom vedeli rozprávať predavačky :(
Nie, netreba plakať nad tým, čo bolo, pekné spomienky si uchovajme,a z toho, čo bolo zlé, by sme si mali zobrať ponaučenie.
P.S: Ale také dobré jogurty, aké sa vtedy predávali v sklenom pohári, také som odvtedy nejedla :))
Prajem Vám spokojné a štedré Vianoce, s prianím, aby nikdy nikomu na stole nechýbal "chlieb náš každodenný", a vedeli odpustiť blížnemu svojmu, pretože každý z nás sa občas stane vinníkom.
pokojne sviatky vsetkym :-)
V Bratislave bol niekedy aj hotel Tulipán? A dokonca vedľa Modrého kostolíka a nemocnice na Bezručke? To je mi novina. Ja som Bratislavčan a v tom okolí sa nachádzalo akurát espresso Tulipán ale žiadny hotel.
Naspat cesta asi uz nevedie, na nasu skodu /nemyslim zriadenie, aj ked.../ a tak si tu radme co sa da urobit lepsie a kvalitnejsie.
A vsetkym vela lasky, stastia a zdravia a empatie navzajom.
Ja som sa narodila 6 rokov pred pádom socializmu. V mamininej kuchyni som nikdy sáčkovú polievku nevidela, ani iné polotovary, odkedy si pamätám varí z čerstvých surovín. Pamätám si, ako prišla z práce a v ruke ťažká taška plná čerstvej zeleniny a iných potravín... a to sa dalo zohnať všetko úplne bežne. Aj keď, v mojich časoch to už nebol ten "hlboký socializmus".
Čo mne veľmi chýba z tých čias je červená jahodová mrazená dreň, čo sa predávala v plastovom kelímku a jedli sme ju tak, že sme ohli vrchnák kelímku a oškrabávali sme ju ním, potom z neho šup do pusy. A ešte čokoládový termix, mňam. :)
Tiež si pamätám ten rozdiel v mlieku, aj malo oveľa menšiu trvanlivosť, ani som nemohla uveriť, keď prišli na pulty prvé mlieka čo vydržali "čerstvé" niekoľko týždňov... dokonca ani nemuseli byť v chladničke, stačilo ich mať niekde v skrinke.
UHÓ som ja už nezažila na Slovensku, zato tu v Nemecku sa dáva v jedálňach k mäsu "až to tiskne", aj som videla v obchodoch čosi, čo podozrievam, že je práve tou "omáčkou", volá sa Brauner Soßenbinder:
Tiež mám pocit, že veterníky a špice voľakedy chutili lepšie...
Ale ja sa nesťažujem... bola som šťastná vtedy a dokážem nájsť šťastie aj dnes. :) A veľmi si prajem, aby aj všetci ostatní nachádzali šťastie, preto, že to ľuďom prajem, ale aj zo sebeckého dôvodu, v šťastnej spoločnosti sa totiž aj jedincovi krajšie žije... :)
aspoň jedno pozitívum uznaj:
v tej dobe temna dokázali matky vychovať skvelých synov..dať im také základy,že sa úspešne uplatnia v cudzom svete ..
:-)
ziegelfeld1968
....to je v poriadku .........
nie len ja, Robo a Ľuboš sme pre túto dnes už národnú kultúrnu pamiatku
goo.gl/6X805G...
mali zaužívaný názov Hotel Tulipán korý je naozaj kúsok (asi 500 metrov)
od modrého a nemocnice na bezručke čo dnes chátra ...........
goo.gl/7FXQOV...
to bude asi tým že mlieko čo bolo v sklenych flasiach chutilo ako mlieko a nie zafarbena voda a sloboda prejavu nebola sloboda po prejave ..........
Majme sa radi, respektujme nazory inych, ved kazdy z nas to prezival, citil inak Zila som rovnako v tej dobe, ked bol niekto spokojny, inemu sa vsetko zdalo "tazke neznesitelne. Zaden rezim na svete nie je dokonaly, kazdemu vyhovuje nieco ine. ja som tam kde som len preto, abych udrzala rodinu pokope. Ved stasie a spokojnost predsa nezalezi len na materilnom blahobyte, su tu ine
hodnosti ktore by si mal kazdy z nas vazit a spravat sa podla nich.
Prajem vam vsetkym na Vareche pre cely buduci rok spkojnost s tym co kazdy z nas mame, osobne uspechy, zdravie.
Vasa kuchticka.