Čistá kuchyňa:
3 spôsoby, ako vybrať zrniečka z granátového jablka

Jarmila Horváthová, 15. novembra 2023     4 minúty čítania

Aby ste sa prepracovali k zrnkám plným šťavy, nemusí vaša kuchyňa vyzerať ako po krvavom zápase. Prezradíme vám, ako si poradiť s granátovým jablkom elegantnejšie.



Foto: Shutterstock

Zrniečka granátového jablka výborne chutia len tak samotné, ale uplatnenie nájdu aj v sladkej a slanej kuchyni. Majú však jednu nevýhodu – sú dobre chránené a vybrať ich z tvrdého plodu nie je úplne jednoduché.

Keďže granátové jablko obsahuje veľa krvavočervenej šťavy, miesto, kde sa s vyberaním semienok trápime, môže vyzerať ako po boji. Farba sa navyše ťažko odstraňuje. Existujú však spôsoby, ako si na semienkach pochutnať bez toho, aby ste zašpinili kuchyňu.



Foto: Shutterstock

Dobrá rada: Skôr než granátové jablko rozkrojíte a začnete s vyberaním zrniečok, najprv celé granátové jablko dobre pogúľajte po rovnej ploche, tak ako to robíte pred vytláčaním šťavy z citrusov. Pomôže to semienka trochu uvoľniť.

1. Vybúchajte ich varechou

Najznámejším spôsobom je dostať semienka von vyklepaním varechou alebo iným tvrdým predmetom. Granátové jablko prekrojíme na dve polovice a pripravíme si misu, nad ktorou budeme pracovať.

Polovicu granátového jablka zoberieme do ľavej ruky (praváci, ľaváci do pravej) a chytíme ho tak, že rezná plocha smeruje k dlani. Do druhej ruky zoberieme varechu a silno po jablku búchame. Zrniečka sa tak uvoľnia a cez prsty prepadnú do misy.

Pozrite si aj náš videonávod, ako z granátového jablka uvoľniť zrniečka


Tento spôsob funguje najlepšie pri zrelých plodoch. Nevýhodou je, že stupeň zrelosti plodu ťažko vopred rozoznáte. Ak ide vyklopkávanie ťažko, tak použite nasledujúci spôsob.

2. Vyberanie pod vodou

Väčšiu misu naplníme vodou. Granátové jablko prekrojíme na štyri časti. Zoberieme štvrtinu jablka a ruky aj s ním ponoríme do vody v mise. Vo vode semienka oddelíme od dužiny. Má to výhodu, že šťava, ktorá vzniká pri oddeľovaní semienok, neprská okolo, takže nič nebude znečistené.

Keď vyberieme semienka z celého jablka, dužinu vyberieme z vody (keďže je ľahká, pláva na hladine) a vodu so semienkami scedíme cez sito. Semienka zostanú v site, stačí ich vysypať do misky a sú pripravené na konzumáciu alebo na ďalšie použitie.



Foto: Shutterstock

3. Zrniečka na dekoráciu

Tretí spôsob môžeme použiť, ak chceme mať semienka napríklad na dekoráciu, ale vcelku, ešte v granátovom jablku. Položíme si ho na podložku "korunkou" hore a okolo nej urobíme zárez – ako keby sme oddeľovali viečko. Narezanú šupku stiahneme, uvidíme vnútro plodu.

Semienka sú v komôrkach, oddelené bielymi blanami, komôrok býva 4-6. V miestach, kde sú blany, granátové jablko pozdĺžne narežeme alebo úplne rozrežeme. Dostaneme tak mesiačiky plné semienok, ktoré pôsobia veľmi dekoratívne. Ak z nich chceme zrniečka predsalen vybrať, môžeme použiť spôsob č. 2 – vybrať ich v miske s vodou.

Zrniečka granátového jablka sú veľmi zdravé, sú dôležitým zdrojom minerálov, vitamínov skupiny B a železa. Obsahujú aj veľa látok, ktoré chránia bunky nášho tela pred škodlivými vplyvmi.




ANKETA: Pridávate zrnká z granátových jabĺk do šalátov alebo do kuskusu?

34,0%



66,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist