Foto: Alex37
Dcéra na pevnosti v manželovom rodnom meste.
Pôvod bulharskej kuchyne
V krátkosti, by som vám chcela predstaviť bulharskú kuchyňu, ktorej základy pochádzajú z obdobia formovania Bulharska, kde na jeho dnešnom území žili Slovania a Tráci. Trácia (po grécky: Θράκη, po latinsky: Thracia, po bulharsky: Тракия, po turecky: Trakya) je historické územie na juhovýchodnom Balkáne medzi Egejským, Marmarským a Čiernym morom. Najväčší vplyv na bulharskú kuchyňu mali Gréci a Turci, odtiaľto sa v aj v bulharskej kuchyni používa mastná papriková zápražka, štipľavé jedlá, ďalej jedlá ako kebab, musaka, gjuveč a neskutočne sladké dezerty typu baklava, pilaf, kadaif, lokum, chalva.
Najčastejšie používané koreniny a bylinky
Foto: Shutterstock
Čubrica – saturejka.
Foto: Alex37
Джоджен – mäta a jej sušenie.
Strava a stravovacie zvyky
V bulharskej chladničke nesmú chýbať štyri základné potraviny kiselo mljako – husté kyslé mlieko so špecifickou konzistenciou vďaka Lactobacillus bulgaricus, ktorý sa vyskytuje len na území Bulharska, sirene – čo je bulharský názov pre slaný biely syr typu feta, kaškaval – tvrdý syr konzistencie eidamu a paprika. Jedlá sa pripravujú varením, pečením aj grilovaním.
Foto: Shutterstock
Pečená paprika plnená ryžou.
Foto: Alex37
Príprava pečenej papriky.
V letných mesiacoch sa Bulhari stravujú ľahšie a zdravšie ako cez zimu. Využíva sa to, čo sa urodilo v záhradkách a čo sa dá kúpiť čerstvé na trhu. Top je letná polievka tarator, ktorá sa robí z uhorky. V manželovom regióne sa uhorky strúhajú na hrubom strúhadle, inde ich krájajú na drobné kocky (iný kraj, iný mrav). Pridáva sa do nej cesnak, soľ, veľa kôpru, kvapka olivového oleja a bulharské kyslé mlieko (u nás hustý biely jogurt) v pomere 1 : 1/2 s vodou podľa hustoty jogurtu. Je to letná dobrota, snáď nepoznám Bulhara, ktorý ju nemá rád. Tu je môj recept na Tarator s orechmi – Таратор с орехи.
Foto: Alex37
Studená letná polievka Tarator.
Foto: Shutterstock
Tradičná držková polievka Шкембе чорбa.
Foto: Shutterstock
Kavarma pripravená v gjuveči.
Rada pripravujem najmä Fašírku v gjuveči po tutrakanski – Кюфте в гювече по тутракански a Gjuveč s hubami a štipľavou paprikou – Гювечета с гъби и люти чушки.
Foto: Alex37
Гювечета (gjuvečeta) zatvorené.
Foto: Alex37
Гювечета (gjuvečeta) otvorené.
Foto: Shutterstock
Pečivo z lístkového cesta Banica.
Foto: Alex37
Pekáreň – баничарници.
V Bulharsku, ako aj v ostatných balkánskych krajinách, sú kaviarne plné po všetky ročné obdobia a v každom čase. Bulhari pijú malú silnú čiernu kávu (vlastne malé silné čierne kávy, lebo ich pijú aj niekoľko denne) aj v lete, aj v zime. Posedenie v kaviarni je rituál, čas na stretávanie sa s priateľmi a známymi z celého mesta. V letných mesiacoch je obľúbená káva frappé v rôznych obmenách. Robí sa z instantnej – práškovej kávy, ktorá sa s cukrom vymiešava do peny, pridá sa ľad, voda a kto má rád aj mlieko. Klasická káva v domácnostiach sa varí ako v Turecku v džezvách.
Bulharská pohostinnosť
Keď prídete k niekomu v Bulharsku na návštevu, nikdy sa nestane, že by vás pohostil jednou kávou a maximálne nejakým iným alko alebo nealko nápojom. Návštevy sú vítané a štedro pohostené, a to všetky, aj tie neohlásené. Na stole sa objavia vždy meze – drobné chuťovky zo sirene posypané červenou paprikou a zaliate kvapkou olivového oleja, takisto kaškaval, varené vajíčka, rôzne druhy suchej či šunkovej salámy a samozrejme zeleninové šaláty podľa sezóny. V lete z čerstvej zeleniny šopský šalát, pečená paprika, v zime nakladaná zelenina pokvapkaná olivovým olejom a stôl je plný, pretože alkoholické nápoje sa zásadne vždy zajedajú – teda „mezia“. Väčšina Bulharov pije rakiju – obdoba našej hroznovice, vodku, mastiku (podobné ako grécke ouzo) – anízovku, ktorá po pridaní vody a ľadu zbelie. Koňak – Cлънчев бряг je len nápoj pre turistov, domáci ho pijú pomenej. Obľúbené je taktiež biele a červené víno, najznámejšie z oblastí Melniku – mesta, ktoré sa živí prevažne výrobou vína, jeho maloobchodným predajom a turistickým ruchom.
Foto: Alex37
Na návšteve.
Foto: Shutterstock
Rybky caca.
Pre Bulharov sú sviatky príležitosťou na rodinné a priateľské stretnutia, preplnené stoly a oslavy, tak ako sa spieva v „čalga piesni“ (čalga – je hudobný štýl podobný srbskému turbofolku s nádychom orientu) obľúbenej bulharskej speváčky Ivany:
Щом се пее и се пие
то е ясно, че сме ние
ей такъв живот обичам
празник всеки ден.
V preklade:
Keď sa spieva a sa pije,
to je jasné, že sme to my,
ej taký život milujem
sviatok každý deň.
Hovorí sa, že keď sa v Bulharsku nájde deň, kedy nie je žiaden sviatok, tak si ho Bulhari vymyslia. Sviatok majú kozy, kone, ovce, pastieri, dedovia, babky, sviatok jari, sviatok Trákov, sviatok Šopov, hudobné dni a množstvo iných. Na každý väčší sviatok, ako je Štedrý večer, Vianoce, Nový rok, fašiangy, Veľká noc, sviatok svätého Juraja a Mikuláša atď., sa podľa starej bulharskej kuchyne pripravujú tradičné národné jedlá.
6. december – svätý Mikuláš – Никулден
Deň svätého Mikuláša je jedným z obľúbených rodinných sviatkov v Bulharsku a oslavuje sa 6. decembra. Svätý Mikuláš je patrónom námorníkov, rybárov, mora a aj obchodníkov a bankárov. Svätý Mikuláš je tiež ochranca rodín. Takže v tento deň by mal byť v každej domácnosti na stole pripravený kapor (môže byť aj iný druh ryby) alebo morské plody a k slávnostnému stolu sa pozývajú príbuzní, susedia a kmotrovci. Kapor býva plnený bulgurom, ryžou, orechami a tiež hrozienkami.
24. december – Štedrý večer – Малка Коледа, Бъдни вечер (24 декември)
Foto: Shutterstock
Štedrovečerný stôl.
Foto: Shutterstock
Chlieb nesmie chýbať ani na štedrovečernom stole.
Foto: Shutterstock
Ošav – nápoj z vareného sušeného ovocia.
Je možno jeden z najcharakteristickejších sviatkov. Pripravuje sa pečená jahňacina a obradný Gergiovský chlieb. K jahňacine sa pripravuje agneška drob sarma, predvarené jahňacie vnútornosti (pečeň, pľúcka, ľadvinky a dokonca aj poctivo vyčistené črievka), ktoré sa miešajú s ryžou a koreninami a dusia sa v rúre. Na konci pečenia sa ryža zalieva jogurtovo-vajíčkovou zálievkou. Na stole má svoje miesto cibuľa, cesnak a taktiež víno.
Foto: Alex37
Pečené jahňa.
Veľkonočné symboly sú:
- maľované veľkonočné vajíčka, z ktorých prvé musí byť červené,
- zamiesenie kozunaku (konzistenciou pripomína našu vianočku).
Козунак – kozunak je sladký rituálny chlieb, ktorý sa pripravuje tradične na Veľkú noc ako symbol tela Ježiša Krista, tak ako červené vajíčka symbolizujú jeho krv.
Foto: Alex37
Козунак – kozunak je sladký veľkonočný chlieb.
Nádhernými ružami známa oblasť Karlovo je každý rok v prvú júnovú nedeľu usporiadateľom celosvetovo známeho festivalu ruží. V súčasnosti je Bulharsko najväčším svetovým výrobcom ružového oleja, ktorý je nenahraditeľnou prímesou kozmetických výrobkov. Gram ružového oleja je cenovo porovnateľný s hodnotou gramu zlata. Niet divu, pretože na jeho výrobu je potrebné neuveriteľné množstvo ruží. Ak chcete vidieť prípravu ružového oleja musíte navštíviť mesto Kazanlak, ktoré sa nachádza v slávnom údolí ruží. Príprava ružového oleja je nasledovná: kamióny prepravia biele alebo svetlo ružové, intenzívne voňajúce ružové lupene z plantáží a nasypú ich do vodou naplnených kadí. Tu ich varia až niekoľko hodín. Zo štyroch ton ružových lupeňov sa získa 1 kg oleja. Ročne sa vyprodukujú približne dve tony ružového oleja, ktorý sa predáva v Európe, USA a Ázii.
Foto: Shutterstock
Zber ružových lupeňov.
Na prekvapenie mnohých cudzincov, Bulharsko nie je len more, kúpanie a vypekanie sa na pláži. Turisti ho vyhľadávajú aj za účelom skvelej lyžovačky alebo letnej turistiky. Najznámejšie lyžiarske strediská ako Bansko, Borovec, Pamporovo, Vitoša ponúkajú kvalitné vleky a zjazdovky na celú zimnú sezónu, ktorá trvá od decembra do apríla.
Bulhari a ich tradície
Osem miliónov Bulharov sa momentálne okrem Bulharska nachádza vo všetkých kútoch sveta. Bulhari majú vzácny dar spolupatričnosti a snahu zachovávania národných tradícií a zvyklostí. Preto, aj keď žijú v cudzine a prispôsobujú sa životným štýlom tej-ktorej krajine, sa snažia aspoň prostredníctvom organizovania spoločných posedení pri príležitosti sviatkov pripomínať si domovinu varením tradičných jedál a ich konzumáciou pri dobrom víne, rakii a bulharskej hudbe.
Tak saturejka je cubrica a ja som si tiez myslela,ze je to zmes korenin:-)...a ta produkcia ruzoveho oleja..ten festival by som chcela zazit.Taktiez som netusila,ze Bulhari su najvacsi svetovy vyrobca ruzoveho oleja.Keby sa hviezdickovalo,dam Ti plny pocet 5*:-)
ďakujem Vám všetkým za milé ohlasy, som rada, že ste sa mojim prostredníctvom dozvedeli aj niečo nové už o notoricky známej destinácii ešte z čias dávno minulých, a Andrejke z tímu varechy ďakujem za výslednú podobu :-)
@janealli , baničarnice sú ešte stále také fajn a dokonca aj lepšie zásobené, mám rada ľudí čo sa nebránia ochutnať aj netradičné jedlá z cudzokrajných kuchýň :-)
@archa , veru tak jahňacinu máme pravidelne dva-tri krát do roka a pečené papriky sú naozaj top šalát, :-)
@charonswife , ďakujem, recept na garaš nájdeš na nete aj vo viacerých obmenách :-)
@denyany , ďakujem aj ja za tvoj názor a rovnaký pohľad, koniec koncov keď ho aj ty máš doma, určite varíte aj podobné jedlá ako u nás..
Tiez si mi pripomenula casy, ked som sa prvykrat ocitla na plazach tychto dalekych mori a ziskala tak prve poznatky dovtedy tajuplne znejucich nazvov jedal, ktore boli chutove vtedy u nas nenahraditelne cerstvostou.
Aj ruzovy olej sme si domov nosili v tych specificky krasne cifrovanych drevenych amforach a ak si niekto nedal pozor a navonal sa s nim ako s "nasou" vonavkou, tak sa nedalo byt blizko neho na dlhe hodiny.
Mam krasne spomienky na Nesebar, restauraciu na lodi Arabella odstavenej v pristave ako restauracia, v ktorej boli ciasnici-pirati a hlavne nenavratne odidenu mladost, hoci spomienky su aj dnes velmi svieze.
@babidka , krásne si to napísala, cítiť z toho lásku k bulharom aj k Bulharsku :-)
@gabriele , ďakujem ti, dobre padlo :-)