Tarator s orechmi - Таратор с орехи

alex37 - fotkaalex37, 21. augusta 2013
Tarator s orechmi - Таратор с орехи
Foto: alex37

Určite každý vie čo je tarator, takto ho však robí ten môj - orginálny Bulhar priamo z dovozu :-), takže aj ten tarator by Zobraziť celý popisUrčite každý vie čo je tarator, takto ho však robí ten môj - orginálny Bulhar priamo z dovozu :-), takže aj ten tarator by mal byť originál.

20 minút
príprava

Suroviny

1 ks
400 ml
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    pripravíme si suroviny. Najlepší je grécky jogurt na obr., alebo Hollandia tiež biela neochutená. Samozrejme ideálne bulharské kyslé mlieko.

    Tarator s orechmi - Таратор с орехи - obrázok 1
  2. 2

    Uhorku nastrúhame na hrubom struháku, /strúhači alebo niečom čo je na obrázku/ alebo nakrájame na drobné kocky.

    Tarator s orechmi - Таратор с орехи - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme nasekaný kôpor, roztlačený cesnak, soľ, olej, dobre premiešame aby sa uhorky napojili soľou aj olejom, aby olej nevyplával na povrch. Nakoniec pridáme orechy.

    Tarator s orechmi - Таратор с орехи - obrázok 3
  4. 4

    Celý veľký biely jogurt, a zriedime rovnakým množstvom vody, /ja dávam o niečo menej, mám rada hustejší/ Pozor žiadna sladká smotana ani kyslá smotana - nič podobné.

    Tarator s orechmi - Таратор с орехи - obrázok 4

Diskusia k receptu

afataga
jedavali sme tarator kedysi v Sofii, strasne nam to chutilo v tom rozpalenom meste, ale kopor tam isto nebol, lebo to by mi nechutilo :-), nemam ho rada, ani orechy, takze to bude asi tak, ze v kazdej rodine sa robi inak, asi ako u nas kapustnica
bilancia
milujem tuto polievocku, ja to robim pol na pol z acidka a jogurtu bieleho.
alex37
@afataga ,nikdy som nad tým kôprom nerozmýšľala, proste tam u nás patril, keď neboli orechy tie sme niekedy vynechali, na tvoj podnet som však prelustrovala recepty z BG stránok na taratory a všetky boli s kôprom, takže neviem...možno chutí aj bez toho :-)
@frezia68 , dovolenka a vôňa mora :-)
jankavaskova
Včera som objavila recept podobného názvu na jednom blogu. Tiež z Bulharska, s poznámkou, že každá domácnosť si robí svoj zaručený :-) a doň šli kvasáky (že kto nemá rád aj sladkokyslé môžu byť), kopor veru bol, cesnak aj orechy a jogurty síce pilos, ale 24 hodín stečené, aby boli hzstejšie. Už sa to ďalej neriedi. Zaujímavé, rovnaký recept :-) potom stojí zato skúsiť. Som zvedavá.
alex37
@jankavaskova
toto čo opisuješ mi pripomína skôr "snežanku" čo je podobné niečo ako grécke tzatziky, kde sa naozaj jogurt necháva stiecť a neriedi sa. Toto však má byť studená polievka preto sa riedi. Ak by si mohla pošli mi prosím link na ten recept :-)
ejta
Jedno z jedál, ktoré u nás milujeme všetci bez rozdielu a to už je čo povedať ! :-)
slavka11
a toto sa konzumuje s niecim alebo iba samotne. Nepoznam to tak preto sa pytam
radost
teraz ráno som si urobila-je to výborné..
uhorky som postrúhala aj so šupkou...žiadalo sa mi pikantnosti-tak som troškou mletého korenia posypala...dám do chladničky..a bude...napr. samotná studená polievka na večeru..alebo k zemiačkom..k opečenému chlebíku...som spokojná s receptom..hlavne v horúcich dňoch je to osviežujúce jedlo...:-)
alex37
@ejta :-) u nás tiež
@slavka11 len tak, bez ničoho miesto polievky :-) , alego grilované kuracie prsíčka a k tomu miesto zeleniny trebárs...
@radost :-) dobrú chuť
radost
mne to veľmi chutí-hlavne pre tie orechy-podakuj manželovi...
radulienka
Ja tarator milujem, mám ho stále v chladničke, keď sa minie, robím si nový. Je to osviežujúce v horúčavách a ukľudňujúce kedykoľvek. Tá kombinácia je fantastická. Len ja vyberám tie zrnká, aby to nebolo také vodnaté. Pre mňa je to droga a robí mi fakt dobre. Odporúčam vyskúšať všetkým, čo to nepoznajú. Skúsim to aj s tými kvasákmi, čo to urobí. Blagodarja, @Alex37...
alex37
@radulienka aj u nás je to letný hit, zrnká vyberám keď sú staršie uhorky.
S kyslými uhorkami odporúčam robiť tú "Snežanku" -Зимна ”Снежанка” с кисели краставички, - čo je 250g kyslých uhoriek, 500g scedené kyslé mlieko /scedený Jogurt/, 2 strúčiky cesnaku, kôpor, soľ, 1lyž. olivový olej , 3- lyžice orechov.. Kôpor mám čerstvý aj v zime - uskladňujem ho v malých samozatvárateľných sáčkoch.
radost
@tancotanka
pridávam aj ja svoj hlas...ja takto robím aj ako šalátovú prílohu k zemiakom ..mäsu...mužovi veľmi chutí...aj dnes máme




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia