Foto: Shutterstock
Židovské korene
Odkiaľ sa fish and chips vzalo? Paradoxne, jeho korene siahajú až k sefardským Židom, ktorí tvorili dvadsať percent populácie na území Portugalska. Šírenie katolíckej viery a najmä vláda Manuela I. a Isabely Aragónskej v 15. storočí im dala stopku. Katolíčka Isabela si totiž dala podmienku, že sa za Manuela I. vydá len v prípade, ak všetci Židia odídu z Portugalska.Foto: Shutterstock
Mnohí z nich sa usadili v Anglicku a do nového prostredia priniesli aj svoj jedálniček. Než teda táto jednoduchá a pritom chutná úprava rýb doputovala na Britské ostrovy, bola súčasťou gastronómie židovských komunít na Pyrenejskom polostrove. Jedlo sa pripravovalo v piatok, pred začiatkom šabatu, počas ktorého sa nesmie manipulovať s ohňom, pracovať ani variť. V sobotu, po západe slnka, si Židia už mohli pochutnávať na rybe, ktorá bola konzumovateľná aj nastudeno.
Netrvalo dlho a takto pripravená smažená ryba sa stala hitom, ktorý predávali židovskí prisťahovalci v uliciach Londýna. Rozšíreniu vysmážaných rýb priala priemyselná revolúcia, počas ktorej sa do krajiny dostávalo veľké množstvo cenovo dostupných rýb zo Severného mora.
Kto bol prvý?
V 19. storočí k tomuto jedlu Briti pridali aj ďalší gastronomický vynález, ktorý sa pripisuje belgickým gazdinkám - zemiakové hranolčeky.Foto: Shutterstock
Originálne spojenie týchto dvoch pokrmov sa pripisuje židovskému prisťahovalcovi, kuchárovi Josephovi Malinovi. Ten vraj otvoril prvý fish and chips v Londýne v roku 1860. O svoje prvenstvo sa však podľa dostupných prameňov delí s ďalším podnikavcom Johnom Leesom, ktorý vraj fish and chips začal predávať v roku 1863 v drevenom stánku na trhovisku v Mossley.
Chippies, ako sa predajniam s fish and chips slangovo hovorilo, vznikali po celom Anglicku, neskôr v Škótsku, Walese aj Írsku. Dnes už dostať túto, za zásadami zdravej výživy trošku pokrivkávajúcu pochúťku, aj na Slovensku. Avšak nie ako pouličné jedlo, ale menu v reštauráciách.
Diskusia k článku