Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
janger
„Co dnes vaříte, pečete? December 2025”
@mijaita (3.12.2025 09:21), duly byvaju take hruskovite a jablkovite. Ale zevraj priprava z nich je rovnaka. To neviem na 100 percent. My mame tie jablkovite.

Ja vobec nie som expert, vsetko boli len pokusy....
Ja z nich najprv utriem kozusinku, ktoru maju, potom ich osupem. Zat jednu davku neosupal a zevraj to bolo menej vydarene.

Potom podla toho, co chces robit....Ja som robila v tlakovom hrnci. Dala som trosku vody (do tlakoveho hrnca musi ist trochu tekutiny). Pokrajane kusky dule, cukor podla chuti (je to dost kysly plod, tak si prisposob, ako chces). Ja som dala aj pomletu skoricu. A v tlakovom hrnci to bolo 5-6 minut. V normalnom hrnci to trva dlhsie.
Potom premiesat, hotovo.
Do normalneho hrnca by som dala ozaj len trosilinku vody, to len preto, aby sa to nepripalilo. Sem tam premiesat a sledovat, aka je makkost, ci chces viac alebo menej kasovite, tvrdie, makksie....

Na dzem (ten sme este nekostovali) som pridala potom aj cast zelirovacieho cukru. Aby mi to lepsie zhustlo. Ale teda mnozstva nemam, lebo to bolo vsetko tak na pokus.

Skusala som uvarit aj supy a jadrovniky zvlast, v tom je vela pektinu, na sirup. Najprv nechat postat v cukrovej vode na par hodin (tak som niekde citala). Potom to uvarit s precedit. Mali sme vyborny sirup. Aj banujem, ze len jednu davku som spravila.

To tak priblizne by bolo.
Ale receptov je kopu vselijakych, aj na kolace a pod.
kucharka
„Co dnes vaříte, pečete? December 2025”
@janger (3.12.2025 11:24)
Presne. Aj ja. Mám rada cestovanie, či už ozajstné alebo gaučové :-)) Tiež sa vyžívam v poznávaní iných miest.
Ešte som chcela pridať fotku z Herculaneum. Už tam mali “bary a reštaurácie” kde sa varilo teplé jedlo a ľudia tam chodili skoro každý deň na obed. Jedlo sa varilo vo veľkých kadiach zamurovaných v stoloch/baroch. Vraj bolo cenovo dostupné, takže ľudia málokedy varili doma.