Pšenično-ražné žemle fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. februára 2012
Pšenično-ražné žemle (fotorecept)
Foto: pusta

Chcela som upiecť také drsnejšie pečivo, ktoré vonia vidiekom. Rozhodla som sa pre pšenično-ražné žemle. Ich povrch je miestami popraskaný, kôrka niečo silnejšia ako Zobraziť celý popisChcela som upiecť také drsnejšie pečivo, ktoré vonia vidiekom. Rozhodla som sa pre pšenično-ražné žemle. Ich povrch je miestami popraskaný, kôrka niečo silnejšia ako u bieleho pečiva, štruktúra striedky je hutnejšia, porovitá, miestami má oká a predsa sú ľahké a veľmi chutné. Osobne mi vzdialene pripomínajú dobré bosniaky. Ponúkam recept.

90 minút
príprava
15 - 20 minút
na 200 °C

Suroviny

420 g
80 g
21 g
1 CL
2 CL
250 - 270 ml vlažná
1 PL




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala obe múky, do jamky v nej som rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, vlažnú vodu, ocot a ked kvások vykysol /asi 15 minút/,...

    Pšenično-ražné žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetko som dôkladne spracovala na polotuhé nelepivé pružné cesto. Povrch som poprášila múkou, prikryla utierkou a nechala som ho na teple 45 minút kysnúť.

    Pšenično-ražné žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som ešte raz prepracovala, preniesla som ho na jemne pomúčenú dosku a vytvarovala som z neho valec.

    Pšenično-ražné žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Valec cesta som pokrájala na 10 približne rovnakých dielov.

    Pšenično-ražné žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z jednotlivých dielov som vytvarovala guľu, položila na plech vyložený teflonovou foliou/pečiacim papierom, gule som sploštila dlaňou a nechala som ich ešte 20 minút znova podkysnúť. S cestom sa veľmi dobre pracuje.

    Pšenično-ražné žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked podkysli, potrela som ich studenou vodou a vložila piecť do trúby.

    Pšenično-ražné žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piekla som na teplote 200 stupňov 15 - 20 minút, kým povrch nedostal tmavšiu ružovú farbu.

    Pšenično-ražné žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vychladnutí som vložila žemle do košíka na pečivo.

    Pšenično-ražné žemle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu je prierez žemľami.

    Pšenično-ražné žemle (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marianne69
Ja mam slabost na chleby a pecivo a ty oboje piect vies perfektne,ukladam
an3da
Také niečo sa mi páči, ukladám do kk.
mataliptak
velmi ma zaujali ...až tak , že ich už mám v rúre :-) a vyzerajú presne ako tvoje tak sa už na ne teším , a tiež tvoj krumpli guláš je už hotový :-)
rybenka98
Krásne a určite aj chutné, chýba mi do nich už len taká dobrá cesnačka-))
afataga
ulozene, paci sa mi, ze nie su len z hladkej muky, isto vyskusam
irenaw
"drsnejšie pečivo, ktoré vonia vidiekom" pre mňa ani nemôže byť krajšia reklama :)))
evilauri
Tvoj recept ma velmi potesil, presne popisany, kedy a ako dlho nechat kysnut, takyto hladam uz celu väcnost a konecne som aj nasla (domaca pekarnicka ma neposlucha, nech ide odkial prisla)... Tak Pusticka dakujem za tento vydareny receptik :-D
lucylee
Ja som si upravila pomer muk. Dala som 300 g hladkej a 200g raznej a podarili sa vyborne. Ale musela som dat viac tekutiny. Je to fakt drsne pecivko vonajuce vidiekom. Dakujem za recept. Urcite budem robit castejsie.
sportak
Výborný recept, v blízkej dobe určite vyskúšam. Jedna otázka: na čo sa tam dáva ocot?
pietruskaa
urcite vyskusam ale dam viac tej celozrnnej muky a menej bielej :) ale vyzeraju krasne a chutne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia