Foto: pusta
Chcela som upiecť také drsnejšie pečivo, ktoré vonia vidiekom. Rozhodla som sa pre pšenično-ražné žemle. Ich povrch je miestami popraskaný, kôrka niečo silnejšia ako Zobraziť celý popisChcela som upiecť také drsnejšie pečivo, ktoré vonia vidiekom. Rozhodla som sa pre pšenično-ražné žemle. Ich povrch je miestami popraskaný, kôrka niečo silnejšia ako u bieleho pečiva, štruktúra striedky je hutnejšia, porovitá, miestami má oká a predsa sú ľahké a veľmi chutné. Osobne mi vzdialene pripomínajú dobré bosniaky. Ponúkam recept.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala obe múky, do jamky v nej som rozdrobila droždie, pridala som kryštálový cukor, vlažnú vodu, ocot a ked kvások vykysol /asi 15 minút/,...
-
2
všetko som dôkladne spracovala na polotuhé nelepivé pružné cesto. Povrch som poprášila múkou, prikryla utierkou a nechala som ho na teple 45 minút kysnúť.
-
3
Cesto som ešte raz prepracovala, preniesla som ho na jemne pomúčenú dosku a vytvarovala som z neho valec.
-
4
Valec cesta som pokrájala na 10 približne rovnakých dielov.
-
5
Z jednotlivých dielov som vytvarovala guľu, položila na plech vyložený teflonovou foliou/pečiacim papierom, gule som sploštila dlaňou a nechala som ich ešte 20 minút znova podkysnúť. S cestom sa veľmi dobre pracuje.
-
6
Ked podkysli, potrela som ich studenou vodou a vložila piecť do trúby.
-
7
Piekla som na teplote 200 stupňov 15 - 20 minút, kým povrch nedostal tmavšiu ružovú farbu.
-
8
Po vychladnutí som vložila žemle do košíka na pečivo.
-
9
A tu je prierez žemľami.
Diskusia k receptu