Rôzne

Vodný kameň čistenie kyselinou chlorovodíkovou.

zaky - bez fotkyzaky, 31. mája 2014

Mám zažratý vodný kameň vo vani.Chcem ho vyčistiť kyselinou chlorovodíkovou.
Nepoškodí táto kyselina odtokové potrubie?

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Nie, pretože najprv budeš "koncentrátom" čistiť vaňu a potom opláchneš väčším množstvom vody. Mimochodom ten "koncentrát" má slabých 32% ak kupuješ v normálnom obchode.
rulik
skôr by som sa obával o smaltový povrch vane, trubky bývajú novodurové tým by to nemalo ublížiť
1x rulik
xanadu1955
Vodný kameň sa výborne odstraňuje Lumilou aspoň mám takú skúsenosť už asi tak 35 rokov, používam ju na vaňu, umývadlo, WC, vodovodné batérie, u nás je veľmi tvrdá voda, stačí postriekať, nechať asi tak minútu pôsobiť a potom opláchnuť, keď je znečistenie väčšie tak treba opakovať, nepoškodí ani vaňu a ani potrubie a je dostupná v každej drogérii
cinkla
A ja by som navlhcenu vanu posypala hrubsie kyselinou citronovom (citrodekom ), nechat pösobit , prip. dodrhnut navlhcenou spongiou.
Kyselinu citronovu pouzivam na odvapnenie kavovaru ( 1PL na 1 dcl vody - prevarit ), vodov. baterie ci cohokolvek ineho v domacnosti. Neznecistuje spodne vody ako tie agresivne chemicke pripravky.
gubics
Nepoužívaj kyselinu chlorovodíkovú, ja som s tým zničila smaltovaný povrch vane. Ten povrch sa stáva drsným od tej kyseliny, a ešte viac sa do nej "zažerie " špina a vodný kameň. Potom sa to ešte horšie čistí. Príjmy dobré rady od ostatných varecháčov a používaj nimi doporučené prípravky, ináč vaňu môžeš vyhodiť.
1x julica
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
mám odskúšané....zohrejem "cheiron" ktorý dostanete vo fľaši v každej drogérii, oblejem, kde je väčšia vrstva vodného kameňa tak tam položím namočenú handričku a nechám pôsobiť. Kameň sa krásne odlupuje. Tento používam aj na čistenie kávovaru, rýchlovarnej konvice. Použitý cheiron ak Vám zostane z kávovaru alebo konvice, môžete použiť viackrát. Neškodné na vane umývadlá a batérie.
denyany
O tom cheirone som ešte nepočula a na kanvicu mi stačil ocot- viackrát som nechala prevrieť, vychladnúť/ -stačí tak na centimeter na dne/ potom som ju opláchla a je ako nová. V kúpeľni tiež používam prípravok s kyselinou citrónovou, zatiaľ mi to stačilo a som spokojná.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ja všetko čistím od vodného kameňa kyselinou citrónovou. Je to najšetrnejšia "chemikália".
babidka
Ja som si takto znicila zrenovovanu 60 rocnu liatinovu vanu ...navzdy. Inak bezne pouzivam vzdy iba obycajny ocot - namocim staru utierku a necham posobit cez noc , rano iba oplachnem a vyutieram do sucha .Na baterie, vanu , sprchovaciu hlavicu . Tiez mame mimoriadne tvrdu vodu a este aj biologicku cisticku ktora je citliva na chemikalie , takze ocot je zatial najlepsia alternativa.
1x julica
bubaya
Kyselinu citrónovú treba kúpiť vo veľkých baleniach v nemenovaných hypermarketoch Li..... alebo Kauf......ináč je väčšinou od Dr.O..... a je svinsky drahá. Ja tiež na všetko idem kyselinou, ocot mi niekedy vadí, napríklad v kávovare.
rea1
ja mám tmavohnedú vaňu (keď som ju zháňala, bola v hľadaných rozmeroch jedna jediná v celom Česko aj Slovensku, ináč by som takú blbosť nespravila), vedeli by ste mi poradiť, čím čistiť kameň z nej? aby sa nepos*** tá farba, aby nezošedla. ocot veľmi nepomáha, farba je taká vyšisovaná, ako keď tmavý sveter sušíte na priamom slnku. za každú radu som vďačná.
janazjarku
Ja som sa rokmi dopracovala k skúsenosti, že najlepší liek na vodný kameň je Fixinela tak ako to už niekto spomínal vyššie, lebo kyselina síce odstráni kameň rýchlejšie, ale neverím že bez následkov .-)