Varenie

Piškótový korpus na torty

silvia16 - fotkasilvia16, 7. septembra 2020

Na mojej ceste pečenia som zistila,
že existuje príliš veľa rozličných
receptov na piškótu/korpus, tak
som sa ten piškótový korpus rozhodla
preštudovať a chcela som sa s
vami podeliť o to, čo som sa
dozvedela, tak som to všetko
napísala sem:
 siskavn.wixsite.com/varimesosilviou/post/pi%C5%A1k%C3%B3t-n...

Taktiež tam nájdete môj nový
videorecept...

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
Milá silvia, článok si napísala pekný, korpus na tortu upiekla tiež, len mi to " nejak nejde pod nos " . Ja si od decka pamatám, že piškota na tortu bola z vajec cukru a múky a poprípade orechy ,kakao. Vatová piškota - na 6 vajec +11 pl horúca voda, 1 čl ocot. Na maslo si nejak nemožem spomenút'. Zatial nebola príležitost' urobit' podla teba, ale skúsim. Čitala som si v kuchárskej knihe od Marie Hájkovej- Moučníky, a tam je to krásne polopate popísané , ako na piškot, ,už či na tortu alebo roládu, rezy... Mne sa vidí, že ten recept ,čo uvádzaš, by skor pasoval na trené cesto, podla toho množstva tuku a pípravy cesta. A že je piškota suché cesto? To podla toho kolko a akú použiješ múku. Mne vyhovuje 1:1 hladká a polohrubá. Moja mama piekávala torty pre celú dedinu ked' bolo treba, a ona ma naučila, ako na to .Šlahače boli ešte len vo vývine, tak sa šlahalo ešte drátenou špirálou zakončenou drevenou rúčkou.Jedna piškota zo 6 vajec. Sneh sa šlahal až do tuha s pomalu pridávaným cukrom aby sa dobre roztopil. (to ešte bol kryštál kryštálom a nie tým,čo je dnes), potom sa zamiešaly žltky a pridala sa múka tiež zlahka zamiešaná . Forma vymastená, vysypaná múkou, a cesto sa vytiahlo viac ku kraju,aby po upečení nebol v prostriedku kopec. A ešte - na 1 vajce sa dalo 25 g cukor a 30 g múka. toto mám od mojej mamky. Dnes už som lenivá vyberat' váhy, tak robím: na 1 vajce 1pl cukor, 1,3 pl múka, ( 2 pl olej, 1 čl pdpeč, niekedy 10-11 pl teplej vody a 1 pl ocot- do snehu - na celé cesto) .
Dnes je taká hromada receptov , že klasika už sa robí málokde, vždy sa niečo vylepšuje.Takže milá silvi, ty sa nedaj otrávit' , rob si po svojom, ako ti chutí. Ja možem povedat' ,že som už stará škola, ale rada sa vždy niečomu novému priučím, .A mimo téma: mám odskúšanú i Dalgonu- kávu - super. Prajem pekné a úspešné pečenie. m
silvia16
@tomeska (9.9.2020 23:26) Cely ten článok stálo za to napísať za komentár ako tvoj. Veľmi pekne ďakujem za tvoj čas a rozpísanie. Ja sa len učím a možnože, pravdepodobne ten piškót ktorý rada pečiem ja a ktorý som sa naučila v Anglicku je pravdepodobne nazvaný na Slovensku trené cesto. No v Anglicku ho dali, ak tomu dobre rozumiem ja pod slovo Sponge cake a tie su piškótové. Na mojej ceste učenia sa učím niečo nové každý den a z tvojeho komentáru som sa naučila veľa tak ďakujem. Bola by som vďačná, keby si tvoj komentár skopírovala aj na moju stránku. Taktiež mám súťaž do konca septembra, vyžrebovanie z každeho komentára. Tento by tam super sedel. Recept tvojej mamky sa podobá receptu, ktorý som tam tiež uviedla a ktorý určíte čoskoro vyskúšam a teším sa naň. Ona určite tiež piekla bez prášku do pečiva však? A o tom ceste posunúteho do krajov aby nebol kopček som už tiež počula. Super. Dakujem.


babidka
Nie som nejaka excelentna cukrarka a peciem iba pre nasu domacnost , ale za svoj zivot som uz vyskusala vsetky/aj tebou spominane/ sposoby pecenia piskoty.S maslom, s olejom,s rastlinnym maslom, bez masla, iba z bielkov....Mne osobne najviac vyhovuje "mamina klasika" a to piskota bez prasku do peciva.Staci poriadne vyslahat bielka a piskota vzdy pekne narastie a dobre drzi.Manzel mojej tety bol vyuceny cukrar/ucil sa este pocas II.sv.vojny u cukrara/ a ten ma naucil, ze ked pridame do cesta 2 polievkove lyzice cerstvej citronovej stavy a nepouzijeme ziadne kypridlo /okrem poriadne naslahanych bielkov/ tak piskota bude este nadychanejsia. Chut cesta bude vyraznejsie a ked je krem prilis sladky, tak ta prilisna sladkost sa zmierni. Takze ja podla jeho rady pouzivam na kolace s ovocim piskotu robenu s maslom. Na torty s tazsim kremom/vareny krem so zltkami a maslom/pouzivam piskotu s praskom do peciva. A na lahke zakusky a torty plnene slahackou, penami, zelatinou a pod. pouzivam piskotu robenu iba s dobre vyslahanymi bielkami.Ale tvoj clanok ocenujem ako vybornu pomoc pre mlade alebo malo skusenene kucharky, ktore este maju chut skusat a degustovat.
tomeska
Silvi, ak chceš moj článok na svoju stránku, tak ho kludne skopíruj, ja to neviem. A som rada, že ti aspon trochu pomohol. Často chodím na youtube a tam tiež vacšinou pečú torty z takého hutnejšieho cesta, asi aby dobre držal tvar. Vždy je čo sa učit'. Ja napríklad knedle kysnuté robím až od svojich 50 rokov. pradtým sa mi akosi "Nedarily". teraz : no problem .
1x haji
haji
Osvědčilo se mi do bílků na začátku přidat pár zrnek soli /nebo trochu citronové šťávy/ a až jsou bílky ušlehaný, trochu krystalového cukru. Bílková pěna je stabilnější a při zamíchávání do základu lépe drží. Dělám to vždy, ať jde sníh do piškotového těsta a nebo do třeného. Je zajímavé, že některé recepty vzpomínají použití hrubé mouky, polohrubé a nebo hladké. Chce to vyzkoušet. Do piškotového těsta někdy přidám pár lžiček zchladlého rozpuštěného másla. Někdy dělám s pr. do pečiva, ale pokud mám dostatek vajec, tak ho nepřidávám.
Rozlišuji těsto třené a těsto piškotové. Je v nich rozdíl. V zahraničí to mají s názvy zpravidla jinak. Držím se naší klasiky, tam se nespletu.
Souhlas s hore komenty.
stefik
Až na to, že porovnavaš hrušky z jablkami. Ide o šlahane hmoty tie sa delia na:
1 ľahká šľahaná hmota
2 ťažká šľahaná hmota
3 ohrievana šľahaná hmota
4 špecialna šľahaná hmota
5 šľahaná hmota s použitím RP
6 šľahane hmoty z mučnych zmesí
Trohu by som si naštudovala zaklady cukrariny.
silvia16
@stefik (13.9.2020 22:11)

Ďakujem za radu. Práve to sa snažím si to naštudovať. No na slove akých stránkach som nič podobné nenašla. A isto sa snažím.
Ale mne to nepripadá ako porovnávanie hrušky s jablkami. Podľa toho z ktorého uhla sa na to pozrieme. Všetky tieto recepty sú robené z rovnakého základu: vajcia, múka, cukor. Niektoré sú s tukom a niektoré bez tuku. Majú iné spôsoby miešania. A áno sú inej hustoty podľa toho či sa pridá tuk a ktorý. Ale je z toho torta. Ale určite by som si rada pozrela info o šľahaní iných hmôt a skúsim si to vygooglit. Ďakujem za radu.
viera1
@silvia16 (15.9.2020 22:10)

Ľahké šľahané hmoty:vyznačujú sa riedkou konzistenciou a veľkou pórovitosťou po upečení; pripravujú sa tzv. studenou cestou, pričom sa bielky a žĺtky šľahajú s cukrom samostatnej a až po ich zmiešaní sa pridáva múka alebo ďalšie zložky; musia sa spracovať ihneď.Sú to buflery a piškóty... Nahrievané šľahané hmoty (piesčité hmoty) sú cukrárskym polovýrobkov riedkej konzistencie; pripravujú sa nahrievaním vaječného obsahu s cukrom a pitnou vodou za stáleho miešania na teplotu okolo 45 °C a následným šľahaním hmoty do studena na teplotu 26 °C až 22 °C; až do takto upravenej hmoty sa zamiešava múka alebo aj ďalšie zložky (tortové korpusy a roládové pláty) Ťažké šľahané hmoty sú cukrárske polovýrobky pripravené technológiou pre šľahané hmoty. Od ľahkých šľahaných hmôt sa odlišujú väčším podielom tuku, spravidla až 50 percent vo vzťahu k hmotnosti múky; korpusy z nich vyrobené sú pevné, pružné a majú jemnú pórovitosť (sacher torta).Ak ťa to zaujíma a venuješ sa tomu,tak ideálna by bola pre teba kniha Cukrárska technológia.  www.martinus.sk/?uItem=705665...
(Možno som pomohla☺)
silvia16
@viera1 (16.9.2020 19:28)

Ďakujem. Veľmi super vysvetlené. Zaujímavé. Určite si to preštudujem. Veľmi pekne ďakujem za linku.
silvia16
Tak som teda vyskúšala jednoduché piškótové cesto a chcela som vedieť aký veľký rozdiel je v piškóte pri ktorom dáme alebo nedáme olej. Musím sa priznať, že je to dosť veľký rozdiel a piškót bez oleja by som piekla iba ak by som naozaj potrebovala suchý piškót. Piškót s olejom bol oveľa viac nadýchaný, pružnejší a vláčnejší. Chcela som sa s vami o moju skúsenosť podelit, tak video k týmto dvom receptom nájdete tiež tu: