Varenie

Gemerské guľky

terakota - fotkaterakota, 26. marca 2014

Gemerské guľky sú na rôznych stránkach opisujú rôzne. Chcem vniesť trochu svetla okolo nich. Keďže pochádzam z tohto kraja a moja starká bola obecnou kuchárkou (varila na svadbách a rôznych sviatkoch), a mám pekné spomienky na jej prácu v kuchyni. V oblasti stredného Gemera boli guľky jedným z obľúbených jedál. Každý si ich varil vo väčšom množstve, vedeli ich skladovať v každom ročnom období aj niekoľko dní. Rovnako si ich gazdinky aj rôzne upravovali, a tak vznikli rôzne verzie. Vo väčšej miere to boli úpravy, ktoré sa ujali a pôsobili v celej obci, mesta. A tak vznikli podľa odlišnosti Revúcke, Ratkovské, Sirkovské (delobuchy) a pod. V podstate sú to guľky z rovnakých surovín a líšia sa iba v pomere surovín a ich úprave. U nás sa varili najviac tie Revúcke. Varili ich vždy vo väčšom množstve, skladovali ich v studenej pivnici a u niekoho ich držali aj v studni. Guľky boli jedlom miestnych baníkov. Ráno odchádzali autobusom do baní a každý z nich mal na opasku zavesenú kanvičku s obsahom obeda. Jedným z nich boli aj guľky. Pamätám aj veľké vyváranie guliek u nás vo dvore, kde žili štyri rodiny. Varili sa vo veľkom kotli cca 50 l a padlo najmenej 20 kg mäsa. Nám, deťom ostala tá najnepríjemnejšia robota, čistiť cesnak a cibuľu. Bol to nejaký sviatok, Deň baníkov, alebo hody.
Teraz to zloženie. Základom je dobré domáce údené mäso, Šunka, krkovička, chudý bôčik dobre zomleté. Niekedy vyhoveli aj dobre vyúdené domáce klobásy s ohľadom na obsah cesnaku,rasce a soli v nich. Potom sú to surové zemiaky strúhané na jemné rezance( strúhadlo na syr),lisované varené zemiaky, údená slanina, škvarky a koreniny (cesnak, cibuľa, majoránka, čierne korenie, drvená rasca). To všetko sa zmieša a zahustí strúhankou a hl. múkou. Narobia sa guľky, obalia hladkou múkou a varia sa v slabo solenej vode s trochou múky, nového korenia a bobkového listu. Najprv sa urobia dve pokusné na ktoré sa počká do konca a odskúša sa ich tvrdosť. Nesmú sa rozvárať, ale nesmú byť ani veľmi tvrdé. "Tak akurát, koj šmaríš do okna, nesmiä okno rozbič, ale ani sä na okno prilepič" vravievala starká. Až potom sa varia rad radom. Na koniec sa vývar dochutí a zahustí škrobom z vyžmýkaných zemiakov a trochou smotany. Podávali sa s touto kyslou omáčkou, alebo len tak voľne posypané vyškvarenou údenou slaninou a na nej opraženou cibuľou, alebo na slaninke podusenou kyslou kapustou. Jedol som ich aj so zelenou petruškou osmahnutou na masle v čom sa prihrievali.
Tie Ratkovské guľky sa robia rovnako iba sa vyvárajú v kyslej kapustovej vode s trochou kapusty a sušených "pänclov"- húb. Rovnako sa to zahusťuje škrobom a kyslou smotanou. Podávajú sa v tejto omáčke, alebo podobne ako aj Revúcke.
Sirkovské delobuchy, alebo gemerské gule s dynamitom sú rovnakého zloženia iba príprava je odlišná. Mäsová plnka sa pripraví samostatne, ochutí koreninami a cesnakom, najlepšie deň vopred a nechá sa to odležať v chladničke. Obal sa pripraví tiež samostatne zo zemiakov a múky do ktorého sa vkladá malá kôpka mäsa a obalí sa do tvaru gule. Ďalšie spracovanie ako Revúcke guľky. Niekto pridáva do mäsa aj štipľavú papriku.
Keďže fantázie gazdiniek sú nekonečné, tak ani tie guľky nie sú rovnaké dom od domu. V Červeňanoch som jedol u tetky guľky v ktorých bola namiešaná na drobno posekaná kyslá kapusta, jedol som aj Sirkovské delobuchy plnené 1:1 na hrubo zomletými hubami.
Takže ak niekto chce namietať, že gemerské guľky sa varia ináč, medze fantázii sa nekladú, len tu som chcel opísať ten základný variant, ktorý poznám z detstva a varíme ich dodnes bez zmeny. Dostál som námietku na guľky varené do fotoreceptu, ktorý bude nasledovať, že nie sú v nich škvarky. Že majú byť celé. Oni tam sú, ale pred zlievaním do masti, ich zvyknem podrviť, aby sa dali natierať na chleba a použiť aj neskôr pre iné účely.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
V starej kuchárskej knihe mám gemerské dynamitové guľlky a recept je rovnaký ako popisuješ ty. Podávať sa majú s dusenou kyslou kapustou. Roky na ne pozerám, ale nikdy som ich nevarila, zdá sa mi to veľmi prácne. Ale robievam zemiakové guľky plnené údeným mäsom, tak by stačilo doložiť tú kapustu. Hádam raz na ne príde rad aj tej originálnej podobe.
michal81
presne... ja som dostal par kritickych poznamok k mojmu Tiramisu :) aj ked mozno neni 100% original, tak na 90% hadam bude urcite podla originalu z Talianska :) bolo by dobre sem dat priamo recept "terakota"... napis ho sem... s tvojimi poznamkami alebo od niekoho kto to robieval v Gemeri pravidelne... najhorsie na tom je to, ze kazdy si pise do recepty "pravy recept" a pritom ma vzdy aspon nejake tri zasadne rozdiely a odbocky od povodnej receptury.. a potom sa clovek neviem v tom vyznat, ze ktory to recept je vlastne najblizsi ku originalu !

este by som hadam dodal, ze dalsiu podobnu skusenost mam s "Francuzskymi zemiakmi" ktore sa na Slovensku vobec nemaju volat Francuzske zemiaky, ale Francuzsko-slovenske zemiaky :) podla starej kucharskej knihy ktoru mame doma (z nejakeho roku 196x) je recept na Francuzske zemiaky original pisany tak, ze zemiaky sa uvaria v supke dopredu, nechaju sa vychladnut a potom sa krajaju a ukladaju k zapekaniu... na Slovensku sa to robi tak, ze sa surove zemiaky "nahadzu" na seba a je to :D taktiez "bešamél"... teda krem s ktorym sa zalievaju zemiaky je v SK receptoch len akasi smotana s vajickom, ale v kucharskej knihe je hned niekolko typov kremoveho "bešamelu" a na Francuzske zemiaky sa pouziva jeden z nich... mozno sem raz pridam recept... ale dlho som zemiaky nepiekol takze neviem ci by som to napisal dobre (samozrejme podla receptu originalneho z knihy + pokec k receptu)
jujoska
nuz @Michal81 nie je kucharska kniha ako kucharska kniha, su ich tisice a tisice. Ak si myslis, ze prave ty si vylistoval prave tie prave a nefalsovane originalne recepty, tak si strasne naivny. A vobec nie je pravda, ze kazdy pise do receptov, ze su tie "prave" - to len taki, ako ty. Ti pokornejsi a omnoho vacsi a skusenejsi machri v kuchyni ako ty, si to nedovolia.... inak by si sa cudoval: malokto na Slovensku vari francuzaky zo surovych zemiakov, vacsina z varenych
ericka
@terakota , pripomenul si mi moje detstvo,keď stará mama nám často varievala spomínané gemerské guľky.Pamätám si, že k nim varila vždy kyslú bielu omáčku.Starý oco pracoval celý život ako baník a pochádzali z malebnej dedinky na Gemeri ,,Krokava", kde sa narodil a do dospelosti žil aj môj ocko.
babidka
Gemerske gulky mam rada , varievam ich podla receptu od kamaratky z Gemera .Ale ako tak citam , ani jeden z tych tvojich popisov sa tomu od kamaratky velmi nepodoba . Ako vidim , tych receptov a postupov je zrejme tolko , co je rodin na Gemeri :-) Ja som zo Zemplina , tu sa varievaju ine gulky aj ine pirohy a tiez je to podobne : co rodina , co dedina - to iny recept . Nevedela som , ze sa gulky aj odkladali .Vzdy ma udivuje a aj potesi , aki dokazu byt ludia nesmierne kreativni ked ide o jedlo :-)
andys
Moja stará mama ich ukladala "do duchny", aby ostali dlho teplé :) Varievame sirkovské s dynamitom, s tým, že do zemiakov sa vôbec nedáva múka, iba sa zmiešajú v pomere 1:2 (surové:varené) a len hotové guľky sa obalia v múke a podávajú sa s kyseľom (z vody, v ktorej sa varili):  varecha.pravda.sk/recepty/gulky-s-dynamitom-fotorecept/15...

Okrem Dňa baníkov je to tradičné trojkráľové jedlo.
@sovka62 , určite ich vyskúšaj, najmä tie dynamitové sú nebíčko v papuľke! :) U nás je varenie guliek vždy malý sviatok. Toto je poklad, ktorý by sme si mali dať zaregistrovať ako značku ;)
elekra
Najlepšie jedlo na svete, to sú dynamitové gulky. Ja som sa ich naučila od mojej svokry, ktorá pochádzala zo Sirka. @terakota , mal si napísať namiesto kanvičku ...kondlišku...
andys
Pomer zemiakov je opačný, tak, ako je to v recepte, na ktorý som pridala odkaz :) Sorry :)
terakota
Ďakujem za komentáre, som prekvapený koľko ľudí sia zaujíma o naše gemerské guľky. Receptov bolo tu zverejnených neúrekom, a tak ako uvádzam, že dom čo dom ich varia ináč, ale v podstate sú rovnaké. Mám nafotené na fotorecept tak ako ich robím, ale veľmi sa mi nechce opakovať to isté.
michal81-Francúzské zemiaky sme robievali z varených zemiakov, ale či je to názov správny to ti neviem objasniť. Maďari v okolí Gemera to volajú "rakot krumpli", čo vo význame znamená skladané zemiaky. Ale či majú v receptároch aj "Francia krumpli" to neviem.
gubics
K tým gemerským guľkám. Aj ja pochádzam z Gemera aj u nás sa robili guľky.Už som tu niekoľkokrát napísala, a v každom dome boli trochu odlišné.Myslela som si,že už nikto nemôže napísať o nich niečo nové, Tebe @terakota sa to podarilo, sú to síce len maličkosti, ale oplatí sa vyskúšať. Tieto guľky nepoznajú v iných krajoch. Moja dcéra prišla domov s kolegyňou, ktorá pochádza z Trnavy, a cestou sa zastavili na Soroške na tie Guľky. Od vtedy, keď prídem do Luxemburgu k dcére, vždy im ich varím, tak jej chutili.
Ešte k Francuzkym zemiakom. Dcéra robí v Európskej komisii, ako ešte plno ďalších Slovákov.Varia im Francúzky kuchári. Pred rokmi ich naši požiadali, aby im urobili "Francúzke zemiaky", ale Francúzi ich v takej podobe aké sú u nás nepoznajú. (Pre nich sú " Francúzke zemiaky" - zemiaky uvarené v šupke a zaliate dresingom.)
andys
Už sa teším na Tvoj fotorecept, určite ho pridaj, podľa tejto diskusie to bude zas niečo trochu iné.
frezia68
Veľmi pekná a poučná diskusia.Kde som bola,že som ju až teraz objavila? @Terakota ,určite si veľmi dobrý kuchár, škoda že už nepridávaš recepty.