Rodina a deti

Medzinárodná svadba

2010 - bez fotky2010, 18. apríla 2019

Robil dakto medzinarodnu svadbu? Zda sa ze nas caka.
Mix je taky multikulturny kokteil, Francuzsko, Slovensko, Cina, Australia... svadba tak okolo 50 ludi.
Este sa nerozhodlo, v ktorej krajine to bude.
PS: v ziadnom pripade nemam zaujem varit, piect, chystat, tak najviac zorganizovat napoje a pomoct financne .

@zareaguj


Diskusia k téme

mirop
Pokial sa nehodlas zapojit, tak v com je problem? Alebo aka je otazka?
mijaita
@2010 ani si takovou neumim predstavit!! :-) Pak se podel o dojmy i fotky! Asi bych se pozeptala zenicha a nevesty, jak si to oni predstavuji, ne? No to jsem sama zvedava, to mi ver! :-)
Me ceka v blizke budoucnosti cesko moravska, ale ja si jen poridim saty, vyladim chute a nasadim usmev :-)
slawi
Ja som zazila slovensko-rakusku a nebolo to boh vie co. Rakusania sa bavili a slovaci sedeli ako dubaky ;)
Ale velmi aky ludia sa stretnu.
kecupicek
Moja kamarátka vydávala dcéru do Nórska. Aby bol sobáš právoplatne uzavretý, museli si nájsť úradnú prekladateľku do nórčiny. Na svadbe sa zišli: Slováci, Česi, Ukrajinci, Arméni, Nóri
a my Vychodňare. Svadba to bola vskutku noblesná a drahá. Rodina zaplatila vystúpenie členov súboru piesní a tancov, ktorí
celý večer, ba až do bieleho rána hostí zabávali. Nech vidia, aký máme prekrásny folklór. Spoločným jazykom bola ruština, ešte že ju ovláda šestina sveta. Nóri pochopili až po polnoci, keď si dali domácej slivovičky. Tancovali a spievali tak temperamentne, že by ich nezdolali ani Alexandrovovci. Keď nás nadránom zastavili policajti uprostred mesta, kývli rukou a zahundrali: -Tak už sce ich doražili! Naj vidza jak je to na vychodze !- O 10 rokov bolo po manželstve- studené čumáky nič nevydržia.
2010
@Mirop (18.4.2019 20:44)
Problem je aj ked sa nechcem zapojit na konci to skonci ze sa budem musiet zapojit a vobec si to neviem predstavit ako to moze logisticky fungovat.
mirop
@2010 (19.4.2019 06:48)

no chapem, ale nechapem v com by mal byt problem, aj tak to niekto cele bude organizovat a pridelovat pripadne ulohy, zazil som cesko-slovensko-francuzsku svatbu a nezasveteny by si ani nevvsimol, ze za ucastnia ludia z roznych statov
2010
@Mijaita (18.4.2019 21:20)
Ja ked som sa "musel zenit" vsetko bolo rozhodnute za mna...sunkova rolka, hovadzia polievka, rezne, domace zakusky a polnoci kapustnica + domaca slivovica a daake sudove vino v demizone. Vybavene, a svokra spisala kdo nam co dal aby sme im to potom vratili ked budeme pozvany.
Teraz jeden neje bravcove, druhy cervene - hovadzie, dalsi neje maso vobec, jeden nemoze mlieko, dalsi muku a orechy plus pridaj do toho kulturne rozdiely a vzdialenosti.
Len taky priklad syn prisiel v novembri na svadbu do australia a rozculoval sa ze chceli aby si zaplatil ubytovanie ( bolo len drahe 200 ) ked minul vela penazi na letenku a dar.
Tak si postavili stan... len co cert nechcel frajerka sa stazovala ze ho postavil na mravenisku.
1x sracz
2010
@Mirop (19.4.2019 06:53)
Keby boli vsetci z europy je to relativne bez problemov.
haji
Z celého srdce ti přeji, aby ste si to užili a ve zdraví přežili! Nikdy nebudou všichni spokojení, s tím se počítá, ne?! Novomanželům přeji hodně lásky, zdraví a ještě víc vzájemné tolerance! Nevím jak u vás, ale vždy se někdo najde, kdo to celé bude řídit. Tak ať má, nebo máte, šťastnou ruku a velké srdce!
Máš dobrého tušáka, že starost o nápoje a finance jsou solidní parketa na které se dá stavět. Držím pěsti!
2010
@Haji (19.4.2019 07:34)
Dakujem za pekne prianie.
Lenze nasi buduci novomanzelia su taky moderny, uz osem rokov ziju spolu a maju vyplatenu velku cast hypoteky. Nie ako za nasich mladsich cias, ked po svadbe sa zacinalo od nuly.
1x haji
radox1
kamarat bol na svadbe v irsku,a vsetko si museli platit.tym myslim jedlo aj alkohol.nakoniec sa nasral a kupil si v tam niekde na blizku v obchode celu flasu a bolo vybavene.teda aby som bol presny,ubytovanie dostali gratis.
2010
@Radox1 (19.4.2019 11:10)
Iny kraj iny mrav, v australii je bezne ze kazdy si donesie co bude pit... a co nevypije zoberie naspat domov.
afataga
My sme boli pred 3-ma rokmi na svadbe, mladomanzelia tiez zili spolu par rokov, obaja uz zarabali a tak si vsetko vybavili aj zaplatili oni, rodicov do toho netahali, ina doba. Dary nechceli, tak dostali od kazdeho peniaze a svadba sa tym asi aj zaplatila. Sice nebola medzinarodna, ale jedlo bolo take, ze nebol problem aby sa najedol aj masozravec, aj vegetarian a myslim, ze aj alergik. Ja byt tebou, moc sa im do toho nemontujem.
nephilim
@Radox1 Presne ako píše @2010 Šesť rokov som žila v Cairns. Na barbecue, svadby, pikniky si každý doniesol, čo chcel zjesť a vypiť. Rozumný nápad. My sme mali minulý víkend tzv. JURA. (JUbilejná Rodinná Oslava.) Videla som, čo sa nezjedlo, nevypilo. Vyhodilo sa to. Medzinárodnú svadbu som absolvovala. Na vlastnej koži. Prvý manžel bol z Iránu. Sis vtedy randila s Japoncom. V akejsi múdrej kuchárke som čítala, že čím viac ľudí, tým menej sa zje. Je to pravda. Z každého rožka troška. Kto sa chce prežrať a sťať, nech ide na all U can eat.
kecupicek
Ako to tak všetko čítam, dochádzam k záveru, že predsa najštedrejší sme my Slováci. Utopíme tých cudzincov aj v jedle, aj v alkohole, nič neľutujeme, nech majú mladí pekné spomienky. Keď sa ženil syn, mali len spoločné jedlo po sobáši a potom mali švédske stoly. Každý
si mohol vybrať či mäsové, alebo múčne , aj vegetariánske, či vegánske špeciality.
Keď mladí chodili pozývať na svadbu, tak sa nenápadne prezvedeli, čo by si hostia priali. Pri odchode dostal každý 7dl alkoholu a veľkú krabicu zákuskov. Zažila som aj arabskú svadbu, tak to bol riadny horor...
2010
@Radox1 (19.4.2019 12:23)
Arabske su OK , donesies si alkohol v plastikovej flasi, horsie je ked su naozaj konzervativny, muzi samostatne a zeny dakde inde.
Podla mna najhorsie su indicke, preboha nevedia kedy skoncit a 100 000 sa minie len tak pocas troch dni.
mimi4
My sme robili medzinárodnú svadbu.Bola zastúpená USA, Švédsko, Francúzsko, Česko.vydavala sa dcéra a nebolo to nič strašné pred sobášom sme boli u nás v záhrade,na terase boli obložené misy, guláš, koláče pitie, každý si zobral čo mu chutilo a že veru chutilo, máločo zostalo hoci bolo veľa nachystané. Po sobáši sme šli do hotela a tam tiež boli švédske stoly takže každý podľa chuti všetci sa zabávali a tí zahraniční sa len čudovali ako vladzeme toľko tancovať.Bolo to už pred 11 rokmi a mladí potom odišli do Austrálie.
mariamka
Zbytocny rozruch. Mlady si to zariadi, ak sa potatil, nechaj sa pozvat.
mitzy
@2010 držím palce. Určite to dopadne dobre. Svadby veľmi nemusím, asi presne kvôli tomu stresu z toho ostrosledovania deja, očakávaní a realite...ale manželstvo je pekná vec :) a nech to tvojmu synovi vydrží navždy!
kecupicek
Takto zareagoval aj môj otec. Dva dni pred svadbou išiel do mesta a rozbil bank, ako sa hovorí. Nakúpil alkohol, potraviny a všetko potrebné, asi ho osvietil duch svätý. Pritom sme ho o nič neprosili, svadbu sme si zaplatili sami. @2010 (19.4.2019 06:48)

babidka
Spytaj sa mladych aku maju predstavu .
My sme tiez robili medzinarodnu slovensko-cinsko-americku svadbu.Mala som z toho rok hlavybolenie , nakoniec vsetko dobre dopadlo :-) Mladi sa rozhodli pre slovensku svadbu a mimo nasho bydliska.V Kosiciach sa vybavili vsetky doklady/a veruze ich bolo neurekom/ , vybrali hotel mimo mesta /v lese/ a vsetko sme dohodli s riaditelkou hotela ktora uz mala skusenosti s takymi miesanymi svadbami.V piatok prileteli hostia do Kosic, dohodu sme mali s jednou taxisluzbou takze nebol problem ani s dopravou.Taxikari boli vzdy poruke,hostia si svoje cesty platili sami....a vozili sa neurekom.Obsadili sme nielen cely hotel , este aj nedaleky penzion.V piatok bola vecera na americky sposob v slovenskej restauracii v centre Kosic.V sobotu sobas v starobylom kostole , nasich cudzineckych hosti som musela zbierat po sobasi este po prilahlych krcmickach ....zabehli na pivo:-) Predjedlo, polievku a hlavne jedlo sa podalo kazdemu na tanieri, potom bol teply aj studeny bufet s kucharmi a casnikmi ktori obsluzili kazdeho. Jedlo-klasika po slovensky.Do baru sme doniesli kvalitnu vodku a borovicku, pivo bolo capovane a barman nalieval iba z nasich flias ,vino bolo tokajske a chutilo iba Slovakom, nealkoholicke napoje boli vsade nalozene , kazdy si bral podla chuti.Kolace a torty domace ...tetky sa postarali ako je zvykom u nas . Vyhybali sme sa comukolvek exotickemu , hostia chceli jest " na Slovensku po slovensky" .Moja svagrinka upiekla typicku obrovsku dedinsku orechovo maslovu tortu s babikami ako nevestou a zenichom...skoro som umrela ked som ju videla. Ale rodina je rodina , torta dostala prilezitost na redovom tanci . A doteraz na nu vsetci hostia spominaju . Mala nefalsovanu orechovo-maslovu chut aku uz tazko dosiahne profesionalny cukrar :-)Ako taku zaujimavost doniesli vecer misky s haluskami, pirohami a domacou zabijackou....okrem Cinanov to kazdemu chutilo.Ale inak boli velmi spokojni.Slovenski chlapci nezvyknutych Americanov dost pripili, ale ti to zvladli. Akurat rano som obehavala hosti a rozdavala "lieky" proti opici.Spolocne ranajky boli zasa vesele, nabalili sme im na cestu kolace a taxiky ich odviezli na vlak do Budapesti. Tam vraj pokracovali v svadbovani po vlastnej osi .Kuchari mi zbalili vsetko co sa dalo a kedze som nemienila robit dalsie pohostenie doma - rozdala som to po rodine a susedoch .
Rusinci vravievaju"svadba hrosi stojala"/svadba stala kopu penazi/ .....ale stala za to. Aj mladi boli spokojni, svatovci boli spokojni ...a nasa svatka-Cinanka urobila pre zvysok cinskych pribuznych velky banket na cinsky sposob v San Franciscu.Tak bol kazdy spokojny.
Mali sme 60 hosti, 40 bolo cudzincov a zvysok nasa najblizsia rodina. Viac sa do hotela nevmestilo....Boli tam hostia z USA, Honkongu, Australcania, Filipinci ,Francuz a kamaratka Amrit/Indka/ bola aj druzicka.
Mladi ziju v laske 17 rokov , mame 14 rocnu vnucku a 12 rocneho vnuka .A vsetci vieme,ze to manzelstvo vydrzi tak ,ako si v kostole slubili :-).
babidka
Este chcem dodat, ze my sme iba vybavovali papiere , nakupili alkohol a zabezpecili torty a kolace ....tak to chceli mladi. Ti uz boli samostatni, mali svoje byvanie a dobru pracu, vedeli co chcu a platili si vacsinu svadby z vlastnych spolocnych uspor.Ja som na zaver iba presla vsetky ucty aby som si bola ista , ci sa zaplatilo iba to co sa malo .Hostia si platili cestu a taxiky. Ubytovanie ,piatkovu veceru , jedlo a ine hotelove sluzby zaplatili zatovi rodicia. Svadobnu hostinu a poplatky /hudba, zbor v kostole,poplatky na uradoch a v kostole/ platili mladi spolocne . Aby som povedala pravdu , podla mna sa netreba prilis angazovat.Mladi mali svoju predstavu a ja som sa iba modlila , aby nechceli tradicnu slovensku dedinsku svadbu.Najlepsia je neutralna poda - dnes by som ich uz mozno prehovarala na "tretiu krajinu"...t.j. mimo uzemia kde byvaju rodicia snubencov. Prist na svadbu iba s kufrikom a kabelkou a o nic sa nestarat:-)
2010
@Babidka (20.4.2019 17:34)
dakujem za velmi pekny komentar. Tym ze buduci mladomanzelia uz nie su taky mladi, ( cez 30 ), medzi tym vsetky babky a tetky co piekli po svadbach pomreli. Takze tato stranka je vyriesena.
Uz sa nam to trochu ulezalo v hlave a presne ako pises, nebudeme sa vobec starat, nech si spravia po svojom,( aj tak nebudu pocuvat ). Mne osobne by vyhovovalo nech je to vo svajciarsku kde byvaju. Ale obidvaja su gurmani tym a tym ze dlho zili vo francuzsku, podla nich svajciari nevedia varit...a vo francuzsku nechcu svadbu lebo je to tam moc formalne.
Vela ludi tu z australia ma svadbu na bali, nie je to len z ekonomickeho hladiska, ale je to tak na pol ceste medzi australiou a europou. Presne ako pises cim viac sa priklanam ku kufrikovej verzii svadby, nech je kdekolvek.
kecupicek
Videla si svadbu vo filme Pásla kone na betóne? Celé prípravy na hostinu boli priamo pred očami hostí, na koloch visela zabitá sviňa, mäsiar rezal ovce na guláš a zabíjal kurence na gril. Také čosi som ukradomky videla keď som mala 10 rokov a ešte mi mama zakrývala oči. Neznášam pohľad na krv, ani na zabité zvieratá. Toľko krvi som naraz v živote nevidela. @Radox1 (19.4.2019 12:23)

babidka
@2010 (20.4.2019 19:28)

Vies , tiez som myslela vo vasom pripade na Bali.Je to "tretia" krajina, aj financne prijatelna a pridu tam naozaj iba hostia, ktorym su mladi naozaj blizki . Teraz sa da takmer vsetko vybavit cez internet, predtym bude mozno stacit 1-2 osobne navstevy v mieste buducej svadby.A od vas to nie je pridaleko, ved na Bali je azda kazdy druhy host z Australie :-)
Najtazsia uloha asi bude vybavit vsetky doklady , pocitajte s niekolkymi mesiacmi .U nas sme este vsetko museli davat prekladat u prekladatela s certifikatom statneho uradnika/ neviem si spomenut na jeho oficialny titul/.Statni uradnici su azda na celom svete narocni ,byrokraticki a pomali.A kazdy doklad treba dolozit dalsim a dalsim dokladom :-)
My rodicia do toho uz svojim dospelym a snad rozumnym detom /chvalabohu/ hovorit nemusime .Doporucujem ti oznamit mladym dopredu s akou financnou aj osobnou pomocou od vas ako rodicov mozu pocitat ...a potom si iba vcas zabal kufor, priprav pas a zabavaj sa :-)
kecupicek
Synov kolega mal svadbu na Muríciu. Bolo ich tam z každej strany po štyroch. On, jeho rodičia a svedok. Ona, jej rodičia a svedok.Celý čas sa po návrate všetkým chválil, aká bola svadba lacná. Príbuzným sa to nepáčilo, a tak jeho mama pozvala cca 120 hostí na svadbu do hotela a zariadila aj cirkevný sobáš, zabávali sa vraj dva dni.
2010
@Babidka (21.4.2019 18:29)
Tam je jeden z hlavnych problemov, nevesta je parizanka a krali vsetkych byrokratov su francuzi. Ked vybavovali hypoteku tak to trvalo 6 mesiacov, a mylim ze potrebovali aj velkost topanok babky.
Francuzi neuznavaju ziadnu svadbu jedine ked je na ich miestnom maitre ( u notara kde maju trvale bydlisko ).
Takze to mam o jednu starost menej to si budu musiet poriesit sami.
babidka
Mladsia dcera na univerzite v Avignone takze viem od nej ,ze uradnici sa tam vypracovali na vrchol rebricka byrokratickej masinerie.Vraj slovenski uradnici su celkom obstojni....Takze najprv nech nevesta zacne vybavovat papiere,zvysok uz bude hracka:-)Drzim palcea ,prajem malo starosti a vela zabavy.
1x methi
methi
Haha najhorsie su indicke to je fakt. Na nas pozrali vsetci, ci sme vporiadku. Nas obrad trval asi 2 hodiny, mali sme skratku, potom sme zasli do chramu pre pozehnanie a na obd do restiky. Hotovo. Mali sme asi 8 hosti. Pre nas to bola len papierova formalita, nestali sme o ziadne honosne "kukajte sa na nas".
Ak to chce organizovat nevestina strana, nechaj ich a pozeraj sa. A tak ako pise babidka, papierovacky su aj tak najhorsie. Nech to dobre dopadne :)
marianne
No veru, my sme mali tiež kadekoho 2018 na dcérinej svadbe, pestré náboženske spektrum /tam bolo fakt všetko kresťan, evanjelik, babtista aj muslim jeden bol, aj tvrdý ateisti.../ som sa zapotila a poriešili sme to švédskými stolami. Od guláša, rýb po grilovanú zeleninu, najviac sa vypilo domoviny :-) tá mizla rýchlosťou blesku a vína sa pilo dosť. Ľudí bolo dosť a jedlo výborné. Ale poviem Vám úprimne, raz mi to stačilo.