Foto: elekra
Toto je recept z bohom zabudnutého kraja , kde som vyrastala a strávila svoju mladosť. Gemer je moja srdcová záležitosť, je Zobraziť celý popisToto je recept z bohom zabudnutého kraja , kde som vyrastala a strávila svoju mladosť. Gemer je moja srdcová záležitosť, je to kraj, ktorý milujem a stále sa tam vraciam. Ako viem, guľky s dynamitom sa nikde inde nevaria, iba u nás. Podľa mňa a tých, čo toto jedlo poznajú, je to najlepšie jedlo na svete.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
1 kg zemiakov si dáme variť v šupke, 2 kg surových zemiakov očistíme, umyjeme, postrúhame na strúhadle, necháme odkvapkať na sitku.
-
2
Zo scedených postrúhaných zemiakov a z ošúpaných vychladnutých pretlačených varených zemiakov si pripravíme zmes, ktorú osolíme a okoreníme čiernym korením. Zmes je tuhšia, časom trochu stmavne, ale pre náš recept to nevadí.
-
3
Z mletého bravčového mäsa, pomletých oškvariek, pretlačeného cesnaku si pripravíme zmes, ktorú okoreníme čiernym korením, soľou, červenou paprikou a troškou oleja.
-
4
Z tejto masy si vytvarujeme guľky veľkosti vlašského orecha (dynamit).
-
5
Hladkú múku si vysypeme na dosku a zo zmesi zemiakov si mokrými rukami odoberáme kúsky do dlane, do ktorých balíme mäsové guličky.
-
6
Vytvarujeme guľky
-
7
ktoré poriadne vyváľame v hladkej múke ( aj dva-tri krát, aby boli dobre obalené múkou a nerozvárali sa pri varení).
-
8
Takto si nachystáme guľky, ktoré vyvárame vo vriacej osolenej a hladkou múkou zahustenej vode. Zahusťujeme len mierne, voda, v ktorej sa guľky varia, sa zahusťuje aj múkou z varených guliek.
-
9
Guľky varíme vo veľkom hrnci, ja zvyknem po 15 alebo po 12 kusov, podľa veľkosti , asi 15 minút. Po vhodení guliek do vriacej vody ich mierne poodliepame od dna hrnca a dbáme na to, aby voda len mierne vrela. Po 15 minútach jednu vyberiem a prekrojím a tak zistím, či je už dostatočne uvarená. Vyberieme do pripravenej misky a pokračujeme, kým nemáme uvarené všetky guľky. Ja ich varievam na tri várky.
-
10
Z vody, v ktorej sa guľky varia, si pripravím kyseľ (kyslá mliečna polievka) a to tak, že dolejem trocha mlieka a nechám prevariť, v miske si rozhabarkujem mlieko s hladkou múkou, vlejem do vriacej vody, trochu osolím, okorením a pridám ocot. Povarím 5-10 minút, aby sa uvarila múka.
-
11
Polievka má krásnu farbu, stane sa, že sa guľka trochu rozvarí a vytečie papriková šťava z mäsa, alebo mi zostane zopár mäsových guličiek a tie uvarím tiež. Medzitým si nakrájam cibuľku a opražím ju na oleji alebo masti.
-
12
Z uvedených ingrediencií mi vychádza takých 35 až 40 guliek s dynamitom (podľa kvality zemiakov a veľkosti aké ich gúľam). A tu je výsledok môjho snaženia, guľky s dynamitom zalejem kyseľom a navrch dám opraženú cibuľku:
-
13
U nás, na Gemeri, gazdinky guľky odkladali do duchien (perín), aby si zachovali teplo čo najdlhšie. Ale výborné sú aj na druhý deň zohrievané na panvici s cibuľkou a kyslou uhorkou. Pravda, ak zostanú.
varecha.pravda.sk/recepty/gemerske-gulky/947-recept.html...
svetlana9 môžu byť aj s kyslou kapustou, ale u nás doma sa guľky jedávajú s kyseľom.
S mletým mäsom som ešte neskúšala.
Ďakujem za inšpiráciu.
Ukladám do KK a pri najbližšej príležitosti ................
prekapila ma že ste z Lubeníka aj ja som z Lubeníka ,ale už tam nebývam..gulky varíme tak ako vy,ale dávam pomer varených a surových zemakov 1: 3 a s tých scedených surových zemiakov čo odtečie ta šťava tak ten škro čo tam vznike tak pridám do vriacej vody aby sa nerozvarili vlastne sa to tým zahusti zajtra ich varím aj každo ročná taricia na 6.1. :)