Guľky s dynamitom fotorecept

elekra - fotkaelekra, 31. marca 2011
Guľky s dynamitom (fotorecept)
Foto: elekra

Toto je recept z bohom zabudnutého kraja , kde som vyrastala a strávila svoju mladosť. Gemer je moja srdcová záležitosť, je Zobraziť celý popisToto je recept z bohom zabudnutého kraja , kde som vyrastala a strávila svoju mladosť. Gemer je moja srdcová záležitosť, je to kraj, ktorý milujem a stále sa tam vraciam. Ako viem, guľky s dynamitom sa nikde inde nevaria, iba u nás. Podľa mňa a tých, čo toto jedlo poznajú, je to najlepšie jedlo na svete.

6-10
porcií
90 minút
príprava
3x15 + 15 na kyseľ minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg surové; vačsie
1 kg varené v šupke
1/2 kg
20 -25 dkg
6 strúčikov
3 ks
1 kg
1 l




Postup

  1. 1

    1 kg zemiakov si dáme variť v šupke, 2 kg surových zemiakov očistíme, umyjeme, postrúhame na strúhadle, necháme odkvapkať na sitku.

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo scedených postrúhaných zemiakov a z ošúpaných vychladnutých pretlačených varených zemiakov si pripravíme zmes, ktorú osolíme a okoreníme čiernym korením. Zmes je tuhšia, časom trochu stmavne, ale pre náš recept to nevadí.

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z mletého bravčového mäsa, pomletých oškvariek, pretlačeného cesnaku si pripravíme zmes, ktorú okoreníme čiernym korením, soľou, červenou paprikou a troškou oleja.

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z tejto masy si vytvarujeme guľky veľkosti vlašského orecha (dynamit).

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hladkú múku si vysypeme na dosku a zo zmesi zemiakov si mokrými rukami odoberáme kúsky do dlane, do ktorých balíme mäsové guličky.

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytvarujeme guľky

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ktoré poriadne vyváľame v hladkej múke ( aj dva-tri krát, aby boli dobre obalené múkou a nerozvárali sa pri varení).

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto si nachystáme guľky, ktoré vyvárame vo vriacej osolenej a hladkou múkou zahustenej vode. Zahusťujeme len mierne, voda, v ktorej sa guľky varia, sa zahusťuje aj múkou z varených guliek.

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Guľky varíme vo veľkom hrnci, ja zvyknem po 15 alebo po 12 kusov, podľa veľkosti , asi 15 minút. Po vhodení guliek do vriacej vody ich mierne poodliepame od dna hrnca a dbáme na to, aby voda len mierne vrela. Po 15 minútach jednu vyberiem a prekrojím a tak zistím, či je už dostatočne uvarená. Vyberieme do pripravenej misky a pokračujeme, kým nemáme uvarené všetky guľky. Ja ich varievam na tri várky.

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z vody, v ktorej sa guľky varia, si pripravím kyseľ (kyslá mliečna polievka) a to tak, že dolejem trocha mlieka a nechám prevariť, v miske si rozhabarkujem mlieko s hladkou múkou, vlejem do vriacej vody, trochu osolím, okorením a pridám ocot. Povarím 5-10 minút, aby sa uvarila múka.

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Polievka má krásnu farbu, stane sa, že sa guľka trochu rozvarí a vytečie papriková šťava z mäsa, alebo mi zostane zopár mäsových guličiek a tie uvarím tiež. Medzitým si nakrájam cibuľku a opražím ju na oleji alebo masti.

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z uvedených ingrediencií mi vychádza takých 35 až 40 guliek s dynamitom (podľa kvality zemiakov a veľkosti aké ich gúľam). A tu je výsledok môjho snaženia, guľky s dynamitom zalejem kyseľom a navrch dám opraženú cibuľku:

    Guľky s dynamitom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    U nás, na Gemeri, gazdinky guľky odkladali do duchien (perín), aby si zachovali teplo čo najdlhšie. Ale výborné sú aj na druhý deň zohrievané na panvici s cibuľkou a kyslou uhorkou. Pravda, ak zostanú.

Diskusia k receptu

kimika
Mňam, ja som to jedla asi 2x od mojej bývalej kolegyne a od vtedy o nich snívam. Recept ukladám do KK. Vďaka za recept.
jatanika
to je zaujímavé... to mleté mäso je pre mňa novinka... videla som guľky len s údeným... a kyseľ tiež nepoznám...hodné vyskúšania...
marcy
na " kyšeli " som vyrastala,zbytok je novinka :-)
svetlana9
@elekra -keď som recept čítala, pracovala moja fantázia, reku ich budeš podávať s kyslou kapustou - myslím, že by to pasovalo k zemiakovým guľkám, plneným mletým mäskom
elekra
Viera1 niečo podobné, ale tieto sú omnoho lepšie!
svetlana9 môžu byť aj s kyslou kapustou, ale u nás doma sa guľky jedávajú s kyseľom.
ancicka
Už pri čítani rcp.sa mi zbiehali slinky .Super .Takéto rcp.mám rada, kk.
kopretina
Přesně takové knedlíky vařila moje babička, ale bez náplně. Dávaly se jako příloha k vepřovému se zelím. Jinak postup úplně stejný. S tím mletým to musí být moc dobré.
sovka62
A vieš, že ho poznám viac ako štyridsať rokov? Mám ho v jednej staršej kuchárskej knihe, kde je uvedený ako Gemerské banícke (dynamitové) guľky. Ale nikdy som ho nevarila, zdalo sa mi to prácne. Že by som to podľa toho tvojho receptu predsa len skúsila?
tothka
To musí byť dobrota, ešte som takéto guľky nerobila. Sú síce dosť pracné, ale určite stoja za vyskúšanie. Ukladám si do KK
andys
Toto jedlo treba vyskúšať, naozaj stojí za hriech a za tú robotu ;)
elekra
Sovka62, sú to tie isté guľky ako v Tvojej kuchárskej knihe. Ak sa do nich pustíš, budem Ti držať palce, aby sa Ti podarili.
jumotka
Moja mama ich varievala 2-krát v roku,na Troch kráľov a na banícky deň.Varievam ich tiež tak a veru aj 80-90 kusov,ale stále sa rýchlo minú :-)
evanaaa
Zaujímavý recept aj guľky, len to množstvo zemiakov, to pre koľko osôb? Ak by som aj mala strúhať toľko zemiakov, asi by som nevládala ´dalej. Ak skúsiť, tak len z malého množstva, lebo ak to tu chválite musí to byť dobré. Ináč, už som niekde tento rcp videla( čítala).
janger
Recept odkladam, tiez snad niekedy vyskusam. Paci sa mi :-)!
frezia68
Tiež mám gemerské guľky v mojich receptoch,ale Tvoj je vylepšený kyseľom,to nepoznám.Z vody som zvykla robiť zemiakovú polievku.Tak nabudúce urobím podľa Teba :-)))
elekra
@frezia68 , vyskúšaj, dávaj pozor pri zahusťovaní, aby nebola polievka príliš hustá.
celka
Obdivuji, jak Vy na Slovensku dokážete všechno jídlo využít. Nenapadlo by mě uvařit polévku z vody z knedlíků. Vždy mi ji bylo líto vylít. Možná by šlo dát místo mléka a octa přímo kyselé mléko nebo kefír.
lusto57
robievam ako klasické české "chlupaté knedlíky" s rôznou náplňou.
S mletým mäsom som ešte neskúšala.
Ďakujem za inšpiráciu.
Ukladám do KK a pri najbližšej príležitosti ................
anykama
Nám k tým guliam pasuje kyslá kapusta a poliať škvarenou slaninkou.Ináč je velmi starý recept a stále mňamkový.
martapaula
Odkiaľ konkrétne z Gemera pochádzate,ak sa smiem opýtať? ja sa v septembri sťahujem na Gemer (do Šivetíc), tak prekvapím svokru a uvarím tieto lákavo vyzerajúce guľky.
ria52
Gemer je velky,byvate nedaleko, ja som z Lubenika tiez varim tie gulky na tri krale.
metaky
Moja starka taketo gulky varieva dodnes, pochadza zo Sirka... ale verim, ze boli rozsirene vsade po Gemeri... pani autorka tohto receptu predpokladam, ze pochadza z okresu Ratkova :)
liena
@Ria52 (6.1.2016 22:17)

prekapila ma že ste z Lubeníka aj ja som z Lubeníka ,ale už tam nebývam..gulky varíme tak ako vy,ale dávam pomer varených a surových zemakov 1: 3 a s tých scedených surových zemiakov čo odtečie ta šťava tak ten škro čo tam vznike tak pridám do vriacej vody aby sa nerozvarili vlastne sa to tým zahusti zajtra ich varím aj každo ročná taricia na 6.1. :)
rozvarenagulka
Prosim Vas pekne a to kilo muky davate kam??? Lebo v postupe to nikde nie je uvedene..a teda robila som to podla Vasho postupu a dopadlo to uplne na prd 😂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia