Čas letí jako letadlo, máme první měsíc nového roku 2025 za sebou a otevíráme druhý, február. Najít trochu inspirace se vždy hodí, víc hlav, víc ví a víc vaří, peče. Vyzkoušet nové, zopakovat staré recepty a tak pořád dokolečka dokola. Je fajn si popovídat jak jde život, jak nám jde a nebo nejde všechno podle našeho záměru, život má všechny barvy duhy. Každý je vítán, nejen s fotografiemi, klidně bez nich a s otevřeným srdcem. Vítejte, přátelé!
@zareaguj
Přeji všem krásný víkend, se zahřívacími dobrotami. U nás jasno, ale chladno. Zatím nefouká, máme -1°C, přes den se trochu teplota zvedne, Oskar se snaží.
Zajtra budu pecene kacacie prsia a cervena kapusta.
Tá naša bola varená s údenými bravč.rebrami, zahustená smotanou, hrubé slíže. Mňam.
Děkuji za komenty, fotečky a zásoby hmm Stroganof vypadá prudce jedle, kuřecí prsa s červenou kapustou by chutnaly i mně. Zásoby jako malované, bůček uzený či slanina? Aj klobásy zpívají hmm Mno, na loď s vámi nemůžu, musím se krotit, alespoň vám víc zbude...
Letí pozdravení!
Děkuji za komenty a fotečky. Máš pravdu, fazolová polievka se nám tu rozmáhá, tvoje vypadá prudce jedle, moja fazula je teprve namočená. Slintám jako bernardýn. Pečený karfiol, rajčiny a cuketa s ryžou a dušenou zeleninou se mi líbí, zajímavé chutě kořeníčko., dipík Pečené kale mě dostalo, s radostí bych dala testovací vzoreček.
Krásné pozdravení i k vám!
Prijemny februar prajem vsetkym.
My robime vacsinou na (tu) klasicky sposob. Ak chces, pozri:
varecha.pravda.sk/recepty/kuceravy-kel-na-holandsky-sposo...
To je luxuuuus hodny opisování! Uz jsem to od tebe opsala, to si musím udelat :-)
Tak to som rada, určite ti bude chutiť. Daj potom vedieť :-)
Áno, poznám aj tvoju verziu. Je to výborné. Tu sa robí niečo podobné "trinxat", môže sa to jesť samotné alebo príloha k mäsu. Je to vlastne mix popučených zemiakov, zeleniny ( kapusta, kel … ) a masť alebo oliváč.
Tvoja verzia vyzerá chutne.
Pozdravujem všetkých pasažierov na našej lodi. Aj tých, ktorí k životu čili až tak veľmi nepotrebujú, lebo na palube našej lode sa podáva veľmi rôznorodá strava a všetkým sa ujde podľa chuti.
Pardon, mám (takmer) za sebou veľmi náročný týždeň, takže som stíhala len tak preletieť vábivé fotografie, ale budúci týždeň bude snáď trochu pokojnejší a poriadne dočítam aj diskusiu.
Dobrú a chutnú prvú februárovú nedeľu všetkým.
Ahojteeeee...parecky mate radi ? My hej ale take dobreeee s mäskom .
Kacacie, nie kuracie, tie su suche. Je to cesnakova slanina, ktosi furt na nu chodi :-)
Klobasa je gazdovska, poctiva, mierne pikantna, ja by som prijala aj ohnivejsiu.
Ty zjes 6 ks ??? Moje nervy :-). Bola som v mojom oblubenom obchode, kde maju poctive vyrobky a si predstav, ze uz nemali spisske parky, ine nechcem.
....priateľu-ak tieto párky všetky naraz zješ-a prežiješ-daj vedieť-budem v očakávaní tvojej správy tu sedieť.viem..viem..tys chlap..tak ma s úsmevom cháp...:-)
Hezky odprezentovaná loď pre všetkých, jo, tak to s vámi jedu. Budu sbírat drobečky pod a na stole. To by mi mohlo projít... haha
Klidnou neděli a ať je další týden přívětivější pro tvůj volný čas!
Děkuji za koment a fotečku, párečky já ráda, hned bych si dala testovací vzoreček hmm
Hezkou neděli přeji, letí pohlazeníčko a puska pro Gabka!
Děkuji za koment a fotečku, ano, rezeň nikdy nezklame a vždy je výborný! Hezky s bramborami ve slupce /tak je miluju/ a listy hlávkového salátu. Co víc si přát?!
Hezkou neděli přeji přes moře!
No vidíš, jsem nepozorná, kačicie!! Dobrú chuť!
Ahaha, cesnaková slanina hmmm Já se tomu snažím vyhýbat, zvlášť teď, když nejsem úplně ve formě. Ovšem s radostí se pokochám a utopím klávesnici. Ještě bych si mohla čuchnout, to je bezpečné...
Vařím fazole, nevím proč, vysypala jsem do hrnce celý pytlík. Část bude muset jít po uvaření na mrazák. Už to vidím.
K obědu bude fazolová polévka, kuře na paprice s těstovinou.
Krásnou neděli všem a přeji dobrou chuť nejen k nedělnímu obědu!
Šťavnaté pečené plnené kuriatko, zemiaky na pare, rýchly špenát s cesnakom a chladené pivo 😋
... pekný zbytok víkendu prajem
Děkuji za chutné foto, milý koment a přání! Mno, plněné kuře miluju, špenát také, brambory na pare k tomu hezky ladí. Měli jste výborný oběd!
Krásné pozdravení letí i k vám!
Ostatni ju vidite?
Začíná mým komentem dnes v 11.22 hod. - začátek se vypařil.
Děkuji za chutné foto, kačacie prsa jsou velká dobrota.
Este taky detail na struhanku pouzivame japonsku panko ktora ma taku vlastnost ze odpudzuju olej, potvrdila mi to aj AI ze by to mala byt pravda...
Teraz máme oddych, šálka čaju, čokoládový koláč … a Varecha :-)
Príjemný zbytok víkendu prajem všetkým.
Děkuji za koment a fotečku, zajímavá fúze. Makarony miluju.
Hezký večer do Prahy!
Už je diskusia kompletní. Nějaký šotek zaúřadoval.
Děkuji za info, na panko strouhanku se chystám, pak srovnám. Jen si na ni vzpomenout, když jdu do obchodu. Jeden se pořád učí.
Děkuji za komenty a chutné fotečky. Kotlety nedělám často, tvoje omáčka se mi líbí. Stejně jako zelenina i brambory. Pravda, noky jsou pracnější, o tom žádná. Obdivuji pečené arytčoky, zvlášť když jsou u vás v sezóně - určitě budou u vás chutnější, jako všechna čerstvá zelenina. No a jako vždy salát se mi líbí - s radostí bych vzala celý talíř a zmizela.
Moc děkujeme za přání, jsi milá! Ať je nový týden úspěšný!
Jen vim, jak vypadaji. Nikdy jsem nejedla, neochutnala. Tedy ochutnala, v jednom obchode prodavali za zavratnou cenu kousky v oleji. Koupila jsem si a blo to dobre!To me treba jeste nekdy chutna. To srdicko, kdyz je takhle upeces, s nim se stane co?
Já přiznávám, že jsem artyčoky nikdy nejedla, nedávno tu byl recept, ale to jsem se jenom kochala. Sama bych si na ně netroufla.
Dip nebyl,nebyla zakys ani jogurt. Koreni bylo v ryzi i zelenine. :-) jak malo nekdy staci!! :-)
Děkuji za koment a fotečku, návod na servis marakuje. Zvlášť z vlastní úrody musí takové ovocíčko chutnat náramně. Hmm
Děkuji za koment a chutné foto, hezky jsi to zvládla, i s tím, co bylo doma. Jsi šikulka!
Hezké odpoledne přeji!
Máme 4°C, převážně oblačno. V noci bylo dobře -5°C. Pravda, na únor celkem teplo. Venku je vlezle, doma u topení o poznání lépe. Jdu si uvařit čajík.
Hezké odpoledne přeji všem!
Doufám, že se ti fazolačka opravdu povedla, zejména pokud si uvařila bílé fazole jako máslo podle mého postupu, který jsem už několikrát na Vareche v diskusním příspěvku uvedl.
Díky za info, vždy je dobré vědět něco víc, jsi všestranný.
Fazolová polévka se mi moc povedla. Mno, sypu si popel na hlavu. Destilovanou vodu jsem nekoupila, takže jsem musela jít postaru. Namočila jsem fazole do vody na 24 hodin, nechala jsem je stát v kuchyni. Ale hlavně, měla jsem velmi kvalitní bílé, velké fazole /jako palec/ ze zdravé výživy. Byly docela drahé, ale nelituji. Namočila jsem celý sáček. Vařila jsem je v nové vodě do měkka, a to bez zeleniny a bez koření. Část uvařených šla na mrazák /bude salát/, zbytek polévka : s cibulovou jíškou, kořením, protlačeným česnekem. Přestože jsem tentokrát nedala žádnou kořenovou zeleninu, polévka je výborná! Z kabátku se vysleklo jen pár fazolí, což jsem byla ráda. Dala jsem z koření bobkový list, celý pepř, jalovec, italské koření, saturejku a kapesně majoránky /nejsem s ní moc kamarád/. Hlavně jsem chtěla uvařenou fazoli neutrální - bez zeleniny, kvůli tomu salátu. Ještě nevím, s čím vším ho budu dělat. Teď budu muset držet dietu bez semínek, zrníček, slupek a podobných vláknin. Do 11.2., pak se na ně vrhnu. Samotnou mě překvapuje, že mě tentokrát moje fazolačka nevynáší ke stropu, nejspíš i kvalita suroviny je důležitá. Tuším byla dokonce ze Slovenska, jestli se nepletu. On dovoz z Afriky /Keňa a podobné státy/ není bůhvíco, takové prodávají v řetězci.
Takže ještě jednou si sypu popel na hlavu, že jsem šla cestou improvizace. Jo a také mi v základním vaření polévka hezky zapěnila a utekla, dolévala jsem svařenou vodu.
Jo a polévku jsem solila na závěr. Uvařené fazole na salát tedy slané nemám, snad se s tím nějak vypořádám.
Ty si šikovnica. Máš to krásne chutne navarené a krásne naservírované. Super.
A proč se zminˇuju. Kdysi tady byla o tom debata a tys psala ,že ho jaksi nemůžeš dostihnout. Tak Albert, Lidl určitě, dál nevím, Já budu přemýšlet, jak ho využít. Přeji hezký den..... M
@haji
Artičoky robím väčšinou takto :
varecha.pravda.sk/recepty/pecene-articoky-fotorecept/6744...
Vonkajšie listy sú na krajoch trochu tvrdé, okusuje sa len spodok. Vnútorné listy sa jedia skoro celé a srdiečko je najlepšie, hlavne pri mladých artičokoch. Ak je artičok starší alebo veľký, tak srdiečko býva akoby "vlasaté" a nieje to príjemné v ústach.
@chemik
Ďakujeme za rozšírenie informácií o artičokoch, o zdravotných prínosoch :-)
Ja ich kupujem často. Na pečenie, vysmážanie, do rizota …alebo len ako príloha. Veľmi nám chutia.
Vznášedla u fazole, čočky hrachu , hodně reguluje bazalka nebo i saturejka. Taky odzkoušené.
Tak polievka sa podarila, určite je chutná. Rada by som vedela, do akého šalátu potom dávaš fazuľu. Ďakujem za odpoveď.
Ja tiež fazuľu namáčam na noc, do teplej vody, potom ráno vodu vymením a zase dám na 30min do teplej vody. Zdá sa mi, že sa potom rýchlejšie uvarí.
U nás je teraz večer chladno, okolo 7 stupňov a vlhko. Cez deň bolo 17-18 stupňov a krásne svietilo slniečko, nefúkal vietor a dokonca sa mi podarilo aj sa ísť "ovlažiť" do mora, a na pár minút si zaplávať. Ozaj to bola rýchlovka, voda je studená, ufff :-)
Dúfam, že ste všetci mali pohodový pondelok a týždeň ste začali príjmene.
Zdravím ta, niesom sice haji,ale tiez mam v zalohe salát s fazolami, napis si do vyhladávača:
'insalata di fagioli e tonno
a vyskoči ti milion obrazkov....naozaj iba fazole, tuniak ,salotka,sol,korenie,oliv olej a poriadne citrónu.....pekny večer
Jojo, to už je hodně dávno, když jsme tu probírali kandovaný zázvor.... jak ten čas letí. Ano, na tu chuť, pálení je třeba si zvyknout. Otřese to celým člověkem a z uší letí pára! Jde to nacvičit. Jo a také jde nakrájet na "minipidi" kousky a přidávat do mixu kandovaného ovoce do koláče, štoly apod. Fakt trošičku a na malinečké kousíčky. Máš dobrou paměť! Děkuji za navigaci.
Hezký den přeji!
Jojo, přesně tu saturejku mám hlavně do fazolové polévky, tam je potřebná i chutná, jinak je hodně aromatická a ne každému sedí.
Děkuji za vložený odkaz na přípravu artyčoků, jsi milá. U nás je obecně potíž s výběrem zeleniny, takže tiše i hlasitě závidím u vás nejen výběr ovoce, zeleniny, ale i počasíčko. Tyjo, byť studené moře, asi bych také neodolala haha Vždyť píšu, že záávidíím....
Hezký den přeji!
P.S. S fazolovým salátem se ozvu, jasné! papá
Ahojte.bryndzova natierka s cibulkou..mnamka
"Diabolské" kuracie mäso, karlovarsky knedlík, kompót broskyňa
... dobré bolo 😋
Ještě něco dobře míněných připomínek k tvému vaření fazolí. Namáčení v měkké vodě destilované, dešťové nebo kondenzátu ze sušičky, zaručuje vyrovnanou měkkost v fazole v celém objemu. Dostatečně dlouhé namočení až se slupka zpočátku scvrklá zcela napne a mírný var zajistí, že se slupka nesvléká. První krátké povaření s namáčecí vodou, kdy se tvoří pěna a pak její výměna, zbaví fazole nepříjemných a nezdravých látek způsobujících zažívací problémy. Hlavní vaření již může být v měkčí vodovodní vodě z povrchových toků ( např. u nás v Praze), tvrdou vodu studniční nebo z vápencových oblastí, lze zlepšit naředěním vodou destilovanou resp. dešťovou a případně přidáním špetky jedlé sody bikarbony. Uvařit bez soli do měkka, až slupka vylovené fazole na lžíci chladnutím praská. Většina fazolového vývaru se sleje a uchová na další využití. Menší zbytek se ještě za horka pořádně osolí a nechá vychladnout s fazolemi, které sůl vstřebají. Po scezení máme k dispozici rovnoměrně máslově měkké fazole jak do polévky tak na salát kvality řeckých obřích fazolí. Takže chybičkou tvého postupu též bylo dolévání vody s pěnou při silnějším varu, místo její výměny. Festina lente platí i pro netrpělivé kuchařky. Dobré vaření je pomalé pečlivé vaření, jak dokazuje francouzská kuchyně nebo vyžaduje rychle zpracovatelné suroviny jako kuchyně asijská. Ale kde ten čas mají brát neVarechári? 😊😒
Ďakujem ti, nevadí, že nie si @haji :-))
Spomenutý šalát poznám, aj robievam, hlavne v lete na rýchlu večeru. Je to dobrota.
Ja som mala skôr na mysli tie veľké fazule, čo sa dávajú u nás na SK do polievok. Viem, že gréci z nich robia výborné jedlo ( s rajčinami a do rúry ).
Mala som dojem, že @haji myslela tie ….
Pekný zbytok dňa ti prajem.
Ja keď varím fazule, šošovicu, cícer … atď., vždy doložím rozpolený zemiak. Škrob zo zemiaku zabraňuje "vyzliekaniu" strukovín. Tak som to aspom čítala a mne sa zdá, že to funguje.
Je to tak, @chemik , prosím?
Pekný deň prajem.
Paráda. A aké bylinky si dala?
Kamoška robí aj mydlo, aj šampón a krém …. a vždy si od nej kupujem. Používa ruže, levaduľu, timián ….
Zdravim ta, ja som dala teraz sípky,skorocel,. Inokedy zasa dávam nechtík a aj tebou spomínané ruze, tie ale prehrievam na viac krat v oleji, niekedy aj s aloe.kupovane kremy už viac ako 10 rokov nepouzivam vôbec, robím si oleje, trezalkovy a bylinkove miesane, s EVO a potom zmiesam s trochou mandloveho-ten pouzivam aj v lete ked je teplo, do oleja po vylúhovaní pred pouzivanim pridávam vzdy zopár kapsuliek vitE, alebo cedrovy olej.moznosti je milion, dokonca som už aj skusala so zinkom ako ochranny krém. Toto mydlo je univerzal aj na vlasy,pekny den...
Tak ten škrobový brambor nemohu z vlastní zkušenosti potvrdit, spíše mám dojem, že ten jen rozpůlený brambor zklidní prudký var. Přídavek škrobu proti rozvaření se doporučuje do vody při vaření německých knedlíků "halb und halb". Jsou jen ze syrových a vařených brambor se škrobem a vejcem zcela bez mouky a téměř průsvitně "skleněné" obzvlášť vhodné pro bezlepkovou dietu.
Nejde ani tak o sortu. aby byly fazole na salát měkké. Kromě měkké vody záleží hlavně na varu, čím menší fazole, tím chtějí klidnější var. Ty obří fazole bývají bílé nebo strakaté fialové (fazole purpurová) nebo hnědé strakaté. Vychodňari jim říkají "papuče" asi turecké. Mají silnou slupku a dlouhou dobu vegetace, takže uzrávají jen v teplejších oblastech. Máslově měkké zaručeně budou při dodržení mnou výše zmíněného postupu.
Jasné, že nevadí, je to ok. Ano, měla jsem jako palec velké bílé fazole, počítám, že to byly ty máslové. Byly poměrně brzy uvařené, přestože byly velké.
V klidu sdílejte o všem, co vás napadne a jak to cítíte. Jen jeden okruh na doporučení pokud možno vynecháváme, a to je politika.
Děkuji za opětovné a trpělivé vysvětlení, tento metodický pokyn si musím uložit a náležitě se na příští vaření fazole připravit!! Jsi hodný, pozorný a trpělivý. Mno, to já často nejsem, zvlášť v poslední době se trpělivosti zpětně učím a dá to fušku. Asi jsem tentokrát měla štěstí než rozumu, ona i odrůda, země původu nejspíš dělají svoje.
Děkuji za koment a fotečku, tyjo Ďábelské kuře, karlovarský knedlík - ses vyhrál jak s neotřelým receptem, tak s pracností. Jsi šikovný!
Děkuji za fotečky a koment, narobil si mi chute, tvoje bryndzová natierka vypadá prudce jedle! hmm
Děkuji za komenty a fotečku, ty jsi šikovná, dokonce mýdlo vaříš, vyrábíš - smekám. Kamarádka také dělávala mýdlíčka, krémy - na to musí být šikovné ruce a trpělivost. Obdivuji takové výrobkyně, výrobce, hand made se cení.
Přeji ať se nadále daří!
Děkuji za foto a koment. Vidím, že jedeš klasické domácí chutě. Trochu se ve fotu ztrácím, to tmavé je maso? Asi naložené... omlouvám se, že blbo vidím.
Letí pozdravení přes moře!
Plnené bravčové rolky (špik s chrenom 😋), domáca ky. kapusta s údenou paprikou, zemiak a 🍺
Děkuji za koment a foto, zajímavá náplň špik a chren hmm Kapusta vypadá také moc dobře, domácí musí být skvělé chuti.
Hezké odpoledne přeji!
Dnes bylo celý den slunečno, někde okolo 6°C. V noci mrzlo, kolem -7°C.
Přeji všem hezké odpoledne a fajn pohodový večer!
ano, satureju mám na záhrade, a Keď ju nemôžem ináč prepašovať do jedla, tak naložím do oleja, alebo do octu a dochutím jedlo. Niekto tu dal recept aj na korenie so saturejkou, ktoré sa volá čubrica, tuším izabela, ale zatiaľ som nenabrala odvahu.
Saturejku používam najviac v lete, ak nemám kopor do uhorok. (nakladaných). no a do tých jedál,ktoré" trénujú" žalúdok a črevá. Čubricu ak nezabudnem ,tak pridávám do mletého masa (podl'a doporučenia na obale). Či je čubrica saturejka, či nie, ešte som nerozluštila. Podla všetkého je to nejaká zmes korenia, ale to by mohli vediet' dievčatá juhu, Je to trochu výraznejšie ako saturka.
cuketová polívka lehce česneková s těstovinovou rýží.
Ahojte.tak tuto kombinaciu milujem
Ty rád bryndzovu natierku, vyzkousej tuhle, nedam na ni dopustit!
varecha.pravda.sk/recepty/bryndzova-natierka-mojej-sloven...
Děkuji za komenty a chutné fotečky, cuketová polévka vypadá prudce jedle, kuřízek, cuketové i placičky se salátem z kysaného zelí s křenem bych s radostí přivítala i na mém stole.
Hezké odpoledne přeji do Prahy!
Děkuji za koment a fotečku, tvoje oblíbené jídlo, to tu dlouho nebylo! Dobrú chuť!
Hlavní chod musím vymyslet, nemám žádnou invenci.
Dnes je u nás pod mrakem a vlezle zima, 4°C, nefouká. Mírná zima, o tom žádná.
Přeji všem hezké odpoledne!
Tady je tolik invenci,ze si nemuzes vybrat? :-) Tak šup,, najdi a napis! Ja nasla kelovy privarok od @Stefanm a byl moc dobry! Máv tam do daleka!
Prajem pekné poobedie na Varechu 😊
Ty provokatérko, kelový prívarok hmm Na začátku bych ten kel musela mít. Nakonec došlo na akci: "kdo si co chytí, to bude mít". Opečený salám, křen a chleba. Rajskou polévku mám i na zítra. A zítra už musím do terénu. papá
Děkuji za koment a chutné foto, pečené kuře s rýží a bohatě zeleniny - to miluju.
Krásné pozdravení letí i k vám!
Voňavá lahodná hubová polievka s krúžkami
Slivkové knedličky, nápoj 😋
Oprava...s krúžkami = s krúpkami!!
Mijaita ahoj ved som ju uz robil a dokonca tam.mas odomna aj pochvalu a fotku 😀😀ja by som taku spravil ale to by zas gazdinka ohrnala nosom nad mastnou slaninou tak som spravil takuto .ale ta tvoja je vyborna a urcite si ju coskoro spravim :)
Tak to teda klobúk dole :-) , si šikovná.
Rada by som ťa ponúkla :-)
Aj nám zelenina chutí.
Ďakujem za všetky odpovede, jeden sa stále učí. Človek ba ani nepovedal, že varenie fazule je taká veda - chémia… :-))
Keď už sa tak bavíme o chémii v kuchyni, môžem sa ťa niečo spýtať?
U nás je taký program, kde vedci vysvetľujú rôzne každodenné ( nielen o varení ) veci a ako sa hovorí "po lopate". Minule bolo o varení so soľou. Vraj, keď sa varí vývar, soliť by sa malo až na konci, lebo soľ obsadí všetky "molekule" a zabraňuje ostatným surovinám rozvinúť ich plnú chuť. Čo ty na to?
Vopred ďakujem za odpoveď, dúfam, že ťa ďaľšia koja otázka nenahnevala :-)
Príjemný zbytok dňa prajem.
Bocik z pomaleho hrnca. Robila som to takto prvykrat. Nabuduce by som kozu najprv narezala krizom, aby sa tuk lepsie vypiekol. Masko bolo velmi dobre, makke, pochutili sme si. S loksami a kyslou kapustou, tentokrat kratko dusenou.
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakovo-cibulovy-salat-fotore...
Cibulu nepridavam surovu, ale ju chvilku prevarim v tom naleve.
Jak ja rada lokše a jak je mi po nich špatně!? :-( Pali me žáha, je mi těžko) Ale s husim sadlem, ach jo, takova delikatesa!
Děkuji za koment a fotečky, hubová polievka s krůpkami je skvělá, takovou dělávala moje babička a já ji vařím také, slivkové knedlíčky bych si dala s chutí! Hmm a žlutý nápoj, to chápu, pivko by k tomu nešlo.
Děkuji za komenty a fotečky i odkaz. Bůček v pomaláči je skvělá volba, k tomu kyslá kapusta a lokše - to musí být velká dobrota! Hovězí masko v tlakáči, brambory a kyslá červená kapusta se mi také líbí. Odkaz na šmyklavý salát je fajn, už ho mám aj uložený.
Přeji hezký večer a pohodové dny.
P.S. Lokše obdivuji, nikdy jsem je nedělala, musí to být fajnová příloha. Pravda, pro mě exotická.
Hovorí sa : radšej pozde ako nikdy, tak Na zdravie....
Děkuji za koment a opravdu, kel tu jede! Tiše závidím, dobrú chuť! S hovězím masíčkem dělávala moje babička. A vylepšení žampiony je chutný nápad.
Hezký večer přeji!
Mast mam momentalne kacaciu. Ked ide muz do Francuzska, tak donesie kacaciu, alebo husaciu. Ale ked nemam mast, tak aj s maslom rozpustenym.
Moja babka robievala strasne dobre! Tenucke, makke, chutne. Ale to je uz davno za nami :-(. Take dobre lokse uz nikdy nebudem jest.
Pozdravujem, mila @haji . Aj tebe pekne dni, pa-pa.
Nejezdim tak casto do Vajnor ani jsem ted nebyla na Slov na zadnem jarmoku, ale i kdyz blbe, stejne, az tam zase pojedu, aspon jedna loksa to jisti! :-) Videla jsem vyrobu, no ze bych se na to..... :-)
Naopak, otázka po příčině jevů nebo podkladech pravidel mě potěší. Sám na Vareche reaguji, pokud se v receptu objeví nějaká zásadní technologická chyba jen proto, že autor nezná důvody nebo převezme recept s tradiční chybou. Typické je nesprávné vaření strukovin v namáčecí vodě, abychom nepřišli o minerály resp. vitamíny a přitom naopak ve vodě zůstanou nevhodné nebo zdravotně škodlivé látky způsobující zažívací problémy.
Pokud jde o solení vývaru musíme vědět. že účelem je dostat do rozpuštěné formy bílkoviny z masa, kostí a chrupavek. Bílkoviny se ve vodě hydrolyzují nebo naopak srážejí v závislosti na teplotě, solnosti a hodnotě pH. Ke srážení bílkovin dochází při teplotách nad 80°C a se proto používá pro sterilaci, kdy se srazí (denaturují) bílkoviny v bakteriích, plísních a houbách. Rozpuštěné bílkoviny se sráží při vyšším obsahu solí a v kyselejším prostředí. Proto se při přípravě vývaru vkládá maso a kosti (nejlépe kloubové s chrupavkou a optimálně z telat, které mají vyšší obsah rozpustného kolagenu než zvířata starší) do studené vody neosolené a zvolna zahřívá. Snadno rozpustné bílkoviny se přitom sráží a tvoří pěnu, která se sbírá z hladiny. Teplota pomalu stoupá aniž by se maso zatáhlo a do vývaru se vyloužilo co nejvíce rozpustných složek, které se již nesrážejí, pokud teplota nepřevýší 85-90°C, kdy by se kolagen obtížně rozpouštěl nebo zase srážel. Var má přitom být mírný bez tvorby bublin. Doba vaření je dlouhá až několik hodin, kdy jsou rozpuštěny i chrupavky na kloubech a maso vyvařeno. Doplňuje se horkou vodou bez rozvíření obsahu. Ke konci se obvykle přidává polévková zelenina v kusech a malé množství soli, aby se lépe vyvařila. Nakonec po mírném zchladnutí se odstálý vývar opatrně přecedí jemným sítkem, aby byl čirý bez usazenin na dně hrnce. Vyvařené maso, kosti a zelenina se dále nevyužívají a čirý vývar použije na polévku nebo omáčky. Chceme-li naopak získat dobré vařené maso, vkládáme jej do vody vařicí a osolené, aby se rychle zatáhlo a během vaření nevyluhovalo.
Tento salát vynikající typ salátu je velice oblíbený v Rakousku, do kterého používají tradiční speciální ocet Hesperiden smíchaný z kvasného octu z vinné pálenky, vinného octa a jablečného moštu. Celková kyselost je 7,5%. Vřele doporučuji si při návštěvě Rakouska zakoupit více lahví neb kvůli vynikající chuti bude jeho spotřeba značná nejen do salátu.
Nad Alpami slnečno 6C a bezveterno. Dnes je krásny deň, prajem ho aj Vám 😍
Velké děkuji za další odtajnění postupu, tentokrát u vývaru, solení a vůbec jak na to jít. Jen si to musím někam uložit, abych pak nekufrovala po Vareche. Pravda, spoustu toho dělám, ale je dobré vědět proč a další detaily. Skvěle vystihnuto!
Děkuji za doporučení octu Hesperiden, určitě si ho v příští vlně přivezu. To bude bramborový salátek hmmm
Děkuji za koment a chutné foto! Výstavní fašírky, br. kaše jako peříčko, brokolice s ementálem jako skvělý doplněk. Mně by moc chutnalo! Dodám odkaz : varecha.pravda.sk/recepty/nase-klasicke-fasirky-videorece...
ať to máme po kupě.
Hezky, u vás hezké počasí. U nás už je druhý den pod mrakem, sice stupně stejné, 6°C, ale Oskar se probojoval jen na pár minut. Začalo foukat.
Hezký víkend přeji všem a pokud možno bez diet!
Dakujem, želám pokojny vikend
Díky, pekny vikend..
...tak som si prešiel môj archív foto jedla za minulý rok a vybral som zopár foto s lokšami aby som si ich pripomenul
...tento víkend lokše nebudú, mám iné plány a priania od manželky, ale čoskoro už budú... mám chuť na lokše 😋😋
Děkuji za koment a fotečky lokší, vidno, že jsi všestranný a lokše ovládáš do detailů, máš můj obdiv!
Hezký víkend, ať se daří plnit přání manželky!
Přeji všem dobrou chuť k sobotnímu obědu!
Cestoviny s mletými wasabi arašidami a hrozienkami v rume 😋😋
Nejlepsi obed ktery tu dnes je!! Takový obyčejný ale nakopávací :-) Tak jdu uvarit aleson polivku mrkvovo brokolicovou. Po skvele snidani se na ni tesim!
Kysne mi cesto na vodové žemle, idem sa im venovať 😊
Děkuji za koment a fotečku, velmi neotřelá kombinace chutí, wasabi oriešky a rozinky v rume na těstovinách, to bych nevymyslela.... Coca Cola to jistí, o tom žádná.
Hezký večer!
Děkuji za koment a foto, paprikáš či perkelt, oboje je dobré, s opečenými špeclami je to dobrá volba. Ať se žemle vydaří!
Hezký večer přeji i k vám!
U nás dnes dopoledne chvíli úřadoval Oskar, ale vítr hned od rána přifoukal oblačnost a funí čím dál víc. Máme cca 4°C, v noci mrzne. Počasí má nárok i na víc, chválabohu je mírné. Zato v Japonsku jsou hrubě zavaleni sněhem. Počítám, že nestíhají stavět sněhuláky...
Děkuji za milý koment a fotečku snídaně. Miluju mrkvovou polévku s brokolicí, vůbec, zeleninové polévky jsou moje gusto. Jenže teď pár dní nic takového nemůžu. Je to bída. Skončí to v úterý, pak se rozšoupnu - s kelem apod.
Hezký večer do Prahy, a děkuji za pochvalu, chutnalo.
Toto ma veru zaujalo. Wasabi arašidy často chrúmem, ale takéto spojenie mi neprišlo veru na um. Príležitostne spravím tiež.
Děkuji za koment a fotečku, povedená krkovička s trochou leča, fajn kombinace chutí.
Hezký večer přeji!
...veru, robím ich sám a rád.
Koláží a fotomontáži som sa venoval dávno, keď som sa potreboval zdokonaliť s prácou na PC. Teraz si už len prezeram svoje staré "práce"... napríklad som si "upravil" foto mojej manželky, keď mala jeden rok a vložil jej do rúčky seba, keď som mal jeden rok!🙂
...jedno obdobie som pridával aj tu, na Verecha.sk rôzne upravené foto "varecháčov"...a keď si pamätám aj tebe som "venoval" jednu prácu kde som spracoval ako si sa dostala na Varechu...objavila si ju keď si hľadala recept na bublaninu... možno to ešte niekde nájdem!
Srdečná vďaka a srdečne opätovaný pozdrav. Rada ťa tu vidím, lebo viaceré tvoje recepty mám uložené a s úspechom používam. Ďakujem za ne.
Polievka vyzerá veľmi dobre. Máš tu na ňu recept? Nenašla som tento, aj keď polievok zo stonkového zeleru (rada ho používam v kuchyni) je tu zopár - iných.
Ďakujem za milé slová, recept pridám, len keď budem mať funkčný PC .
Polievku som robila včera prvý x, inšpirovala som sa z ponuky keď sme boli na návšteve u priateľov. Polievka bola pôrkova, ja som si ju vylepšila so stonkovym zelerom. Takto viem, že dtonkovy zeler je vynikajúci v polievke nie je mixovaný, ale krajiny . Pozdravujem s prianím zdravia “ zlatým varecharom “
Určitě ti v sobotu chutnala tvá kombinace, pro mne trochu naruby. Já bych si rýži zavařil do rajské polévky a opraženou tarhoňu zalitou kuřecím bujonem zapekl dosucha ke kuřeti, polil výpekem a otevřel si čalamádu nebo radši lahev vlašáku. "Chutě mohou býti rozličné jenom vůli mějme všichni rovnou" pravil nějaký klasik...
Ja viem, ze si pridaval kolaze, muzikalne videa, rozne pisane prispevky, prihody. Ved sme uz takmer 15 rokov "kamarati z Varechy" a patris k mojim varechacskym pribuznym dusiam :-))). Vzdy som si tvoje prispevky rada precitala.
Mas pravdu, na Varechu.sk som sa dostala hladanim bublaniny :-). Robila som ako prvu vybornu bublaninu od @klaura.
Tvoje vlastnorucne vyrabane lokse obdivujem. Ja sa akosi neviem znovu odvazit...
Pozdravujem, @stefanm .
Paradna polievka. A velmi pekne ukaze na tom cervenom tanieri.
... pekný deň prajem
Kamaradka z Vajnor kdyz dela vyvar, nejvetsi prace je nakrajet zeleninu. Byla jsem u toho, kdyz ona, i manzel, tvorili mikro kosticky!!! Snad hodinu, nez to vsechno tak nakrajeli. Ze to pry deti tak rady. Deti jsou dnes velci chaloši a kraji tak zeleninu stale. Vzdycky kdyz vidim tvoji zeleninu, nejvetsi jak je mozna v polevce, musim se smat :-) a vzpomenu na ty kostičičky!
...ale veď ja nekajam na "malé kostičky"!!
...ale ja mám rád polievku v miske, vývar v bujonke a nie v tanieri a tam mi veľké kusy zeleniny nevojdu, tak si ich musím zmenšiť
...vo vývare sa varia také 🙂
Ospravedľňujem sa, že tak neskoro odpisujem ale chrípka mi nedovolila…
Ďakujem za podrobnú odpoveď, aj keď sa priznám, že som si ju musela dvakrát prečítať, aby som dobre rozumela a pochopila :-)))
Chémia nieje to moje.
Budem variť vývar podľa teba.
Nedávno som dočítala knihu “Lessons in Chemistry” - Hodiny Chémie, a tam hlavná hrdinka varí všetko podľa zákonov chémie, dokonca aj kávu! A vraj je výborná.
Pekný deň prajem.
Obavam se, ze jsi zle čítal!!! Ja psala o kamosce z Vajnor!! ktera kraji mikro kosticky!! A na druhou stranu, jake ty delas velke kusy! Jen jako rozdil, jak kazdy rad jinak!!!
O nadobi jsem nepsala nic.
Olomoucke tvrůžky
Gratuluji k trpělivosti při čtení nezbytných termínů více kuchařských než chemických, ale důvody dějů je dobré znát a rozvinout pak vlastní kuchařskou kreativitu. Ta autorky knihy měla dobrý nápad proč ji psala, například nejlepší káva se uvaří z destilované vody nebo v espressu přímo parou, které lépe extrahují než voda pitná.
Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem! Tak opatrne! :-)
mnaaaaaaam :-)
Nádhera! Myslím, že potrebuješ väčšie taniere 😊
Daj pokoj,len som pazravy 😆
Takže chceš povedať, že keby si aj mal väčší tanier, vyzeral by tak isto? Naložený na kopec a trčalo by z neho na všetky strany?
Horúca cesnaková 😋
Prívarok z kyslej kapusty s mäsom a smotanou, knedlík a pivo
Takze len taky letny halloumi salat.
Nieeee
No tak prepáč, ja to tak poznám u mojich synov:)
Zemiaková s krúpkami a párkom
Aj ja. Moji synovia vymenili taniere za servírovacie misy 😂
varecha.pravda.sk/recepty/korenisty-indicky-naan-chlieb-f...
Praktické.
Máme podobné chute. Ja som včera tiež robila naan, ale nie z kysnutého cesta. Spravila som k nemu kari z karfiolu s červenou šošovicou. Tvoja polievka vyzerá tiež prudko jedlá:)
Pečené zemiaky a Tatarka - “Pečené cibuľovo-cesnakové zemiaky s kuracími stehnami a domácou tatárskou”
Köfte - “Köfte so šťavnatou ryžou a zemiakmi z jedného plechu”
Toto jedlo bolo tak dobré, že som sa na tú krátku chvíľu cítila ako v Istanbule 😋
Jani, ďakujem, potešili tvoje slovíčka, určite pridám rcp. Pozdravujem, nech je pekný víkend
pre všetkých našich na Vareche.
Dusené bravčové mäso, rýchly kel s cesnakom a rascou, zemiakové lokše a sladká, karamelizovana červená cibuľa 🙂
... začína víkend, v našom kraji predĺžený o týždňové prázdniny pre deti!
varecha.pravda.sk/recepty/rakuske-orechovo-linecke-trojuh...
Akurát do cesta som dala len žĺtko ,a bielko vyslahala na sneh a pridala do "orechovej vrstvy"....
Prajem všetkým na Vareche pekný začiatok víkendu. U mňa pod Alpami nasnežilo, je zatiahnuté a aktuálne -2C.
Aktuálne relatívne slnečno, ale 0C
"Gazdovská polievka"... (cesnak, slanina, klobása, zemiak, drobná cestovina, kapusta, feferón, paprikova zapražka)😋
Přeji všem hezký sobotní večer a Požehnanou neděli, přátelé!
varecha.pravda.sk/recepty/ryba-s-porom-a-zemiakmi-v-jedno...
Akurát nám pasovalo k obedu počasie, bolo pod mrakom, sychravo a chaldno.
Celkom sme si pochutili.
Je to s jelítkom, cesnakom a cibuľkou. Pridáva sa aj pár lístkov čerstvej mäty.
Fotka nieje nič moc, ale čo už :-))
Hydinovy (mleté morčacie, kuracie mäso, vajce, strúhanka, koreniny), plnený (šunka, syr, zmes byliniek) karbanátok, dusené mastene zemiaky 😋...a pivo 🙂🖐️
“Rezance do nedeľnej slepačej polievky”
To si udelam! :-)
...aj také dni sú!!
Zapekaný morčaci plátok (cibuľa, šampiňóny, šunka, kukurica, syr), dusené mastene zemiaky, domáci hruškovy kompót 😋
Syrovo-špenátové Tortelloni
“Mäkučké tvarohové a lekvárovo-kakaové koláče”.
Sú výborné a s cestom sa úžasne pracuje.
Jeanuv lázeňský lilek :-)
Chlieb s masťou, zmes čerstvých mikrobyliniek, hrubá chrumkavá soľ a čaj 😋
Bufetova klasika... Kapustová polievka 😋
… soľ, korenie, čili vločky, oregano. Na tanieri bohato pokvapkané čili olejom.
My máme zamračené smutné počasie. Akurát sa hodí na horúci drink, gauč a dobrá kniha. Škoda, že sa musí pracovať :-))
Na druhy den som spravila cakanku na sladky sposob. Na chvilku na panvicu, s jablkom, trosku cukru a skorice.
Juškaova polievka...(voda z ky. kapusty, huby, tarhoňa, klobása), zemiakové lokše 😋😋
...len tak na okraj:... tiež radi "mlsate" pred spaním???
Zamlsala by som si, ale radšej tú polievku alebo pomastenú lokšu.
To musi byt dooobree! :-)
Ahoj,
Je to dobré. Nevyzerá to bohvie ako, ale je to docela piplačka. Oblanžírovať listy, urobiť plnku, zarolovať, zacvérnovať, opiecť rolády na panvici, preložiť a dať dusiť do hrnca. Následne urobiť omáčku a prepasírovať ju.
Ďakujem, že sa Ti môj obed páči 😍
...aj mne sa páči 🙂
Teraz si ma naozaj potešil. Chvíľu som aj rozmýšľala, že či tú fotku vôbec uverejním. Je to jedno z tých jedál, ktoré lepšie vychutia ako vyzerajú. V CH sú tieto “Wirsingrouladen“ dosť populárne.
Ďakujem a pozdravujem 😊
No vidis a mne se ta fotka zrovna libi!! Rec uz jsem si nasla, kapustu mam hodne rada, takze co myslis? Správně, uvarim!!! Uz je to na nikdy nekoncicim seznamu chutovych přání :-) Máv, máv, máááv!!
Veru, aj ja to milujem …. A neboj, fotka vyzerá tak dobre, že som hneď na to dostala chuť :-)
A so zemiakovou kašou to pasuje naj.
Dnes sme mali zamračené, vlhko a chladno. Práve som si uvarila čaj a idem s knihou na gauč. Aj keď je piatok, v centre mesta je humbuk, všetci sa pripravujú na karneval :-) , ja sa veru nikam nechystám. Sú dni, keď je doma v teple najlepšie …
Príjemný piatkový večer prajem.
Olivky su aj u nás dobré, ale guindillas su najlepsie (el mejor) u vás....nájde sa zopár vecí čo mám naozaj v spanielsku rada...
Prohlizim Varechu co je noveho a ono vidim, podobnou snidani! :-) Ovsem ty olivy, TY OLIVY! :-)
Rizky z krkovice a zemiakove pyre .kompot som nefotil,ten mi k tomu chuti najviac 😀
varecha.pravda.sk/recepty/holandsky-hutspot-mrkva-zemiaky...
Aj ja niekedy robim bez cibule, ale to uz potom nie je "hutspot".
Odporúčam vyskúšať je ozaj veľmi dobrá. Efekt je vyšší ako nenáročná príprava, ktorá pozostáva len z troch surovín - horká čokoláda, vajcia a cukor.
Na tú som už aj ja pozerala ... a ty ju už máš! Palec hore!
Ahoj, robila som ju už druhý krát. Je ozaj veľmi dobrá, finančne nenáročná a v chladničke vydrží 3-4 dni možno aj dlhšie (u mňa max 4 dni) Prvý krát som penu dávala do šálok. Tento krát do menších zaváracích pohárov a je to praktickejšie. Ja osobne mám horkú čokoládu veľmi rada, tak som z pôvodného receptu ubrala cukor.
Maj sa, a ešte peknú nedeľu, pá
A čo máš ešte rada? :-)
Dobré raňjky si mala :-)
Ja som mala toast potretý oliváčom a rajč.šťavou, šunka, syr, redkvička a avokádo.
A zdravý tanier jahôd a ananásu.
A ako šalát sme mali "xató" - je to kučeravý šalát s olivami, ančovičkami, sušenou treskou alebo tuniakom a s omáčkou z pečených paprík, mandlí, liesk.orieškov, oliváča, cesnaku a soli. Xató je šalát typický z obdobia karnevalu a každá oblasť má ten "svoj".
Ako dezert bolo merengue s jahodami a šľahačkou - tiež karnevalový dezert.
Veru vyzerá dobre, musím niekedy skúsiť.
Ďakujem za radu. Mám rada iba tmavú a horkú/málo sladkú čokoládu, takže prispôsobím podľa teba. Peknú a dobrú poslednú februárovú nedeľu aj tebe. A všetkým.
... pekné a určite chutné pripravené jedlo, ale najviac je sloveso "ukuličkovala", to ma pobavilo 🙂
...a keď si to preložím do slovenčiny tak sa pobavim ešte viac..."uguľôčkovala"
... včera:
Osso buco, petržlenovo-cesnakova gremulada s citrónom, zemiaková polokaša...pochutili sme si 😋
A kdybys videl, jak "guličkuju" maso na Bali! Mozna nekdy pridam video. Jinak uz to ani ja nedelam! A jak jednoduche! :-)
Osso buco je mana nebeská! Mne chutná neklasická varinta, ne v zelenine. Dlouho jsem ho nemela. Zapojím řezníka :-)
...........s omáčkou z pečených paprík, mandlí, liesk.orieškov, oliváča, cesnaku a soli. To jsi delala nebo se u vas koupi?
Kedze sme tam určity čas pobyvali, tak som do ich kultury "nakukla", zial nieje to nič pre mña,. severna čast Cantabria, Galicia, Aragón, Castellón Barcelona ano to je "pre mña" spanielsko, potom akoby od valencie dole po andaluziu to je agónia taká zem "vsetkych a nikoho"...
No a andalúzia je akoby iny stát v státe,(to myslim v dobrom, iny svet, aj Granada,to by som povedala že sú to zbytky starého sveta), snazili sme sa na 99% vzdy stravovat taliansky,mercadona a carrefour mali vzdy dobré produkty.
Ako som spominala vzdy ked sme boli na severe, kupovala som si tarta de Santiago (aj do zásoby),. Anjelske vlasy (cabello de ángel), membrillo, no a ich mantecados a polvorones su unikátne...čo vyslovene nemusim je ich suchá paella, a tak isto tomate frito - to je pre mña nepochopitelny produkt ako potravina...
Včera som robila dvojvrstvovy, jablkovy s figovym lekvárom.
Aj u mňa dnes nedeľné rezne, ale kuracie a s ryžou. Samozrejme, že aj kompót bol, broskyňový 😊
Si mi včera narobil chute s Tvojími krásne sa smažiacimi rezňami na mojej obrazovke!
Ahoj zolik pekna snicla ja ale ryzu k tomu nieeee ja skor tu kasu alebo len tak pomastene maslom.a to mas z prs alebo stehien ?
Málokedy to robím doma, je s tým roboty "jak na kostole", tak to skoro vždy kúpim. Omáčka je podobná "romesco", akurát v romesco sa používajú pečené rajčiny a cesnak, v xató surové. Omáčka na "calçots" je tiež podobná.
Ak si dáš do hľadáčika "salsa xató" nájdeš veľa receptov, veď ty vieš po španielsky, nebude to pre teba problém.
Napr.:
www.abc.es/recetasderechupete/salsa-xato-receta-tr...
Príjemný večer.
Áno, Španielsko je obrovská krajina a všetky oblasti sa trochu líšia, ale pritom sú všetky stredozemné.
Musela som sa smiať, že "suchá paella" … :-))
Príjemný večer prajem.
Rýchly, v kuchte duseny bravčový plátok, šampiňóny a k tomu zemiaky na pare, restovana ryža a pivo😋 (dnes, pravdepodobne nebude☹️, o 17:30 polročná kontrola na kardio)
Že vraj..."Matej ľady láme"!...tak u nás -2°C a Matej husto sneží
Užijem si v kľude nový týždeň 🖐️
Boli to kuracie prsia a jazmínová ryža.
Jazmínová ryža, kuracie prsia marinované alla Ázia, krevety a jarná cibuľka
Prajem Vám pekný pondelok
Uuuz nasla, nejlevnejsi to neni, ale aspon v dojezdove vzdalenosti. Jen jeste premyslim, jak moc to pouzivat a kde vsude pouzivas ty?
som rada že ta rozosmialo pomyslenie na suchú paellu, ked ich vidis vyskrabovat to z toho mega pekáča, haha, a k tomu: sí sí todo mañana, samozrejme tomu sa vyhnes ak pracujes pre multinaciolnu firmu s inou koncepcoiou,ale charakter tam časom, prenikne a..vies možno som bola az prilis kritická ale ked tam zijes a vsetky tie puentes,siesta,fiesta, ...ako na kube (hlavne juh spanielska)
Ja idem na večeru spracovat 2kilo cime di rapa, - Brassica rapa subsp. sylvestr je to druh vodnice, nadzemná čast. Pekny začiatok pracovného tyzdna...
vodnica je kvaka, nevedela som, ze sa je aj nadzemna cast, bulvy nejete?
Takto, ak ich v obchode vidim tak si buvly kúpim, nepredávaju sa spolu ako napr karelab aj s mladymi listami, ide o to že sa nadzemná čast sa zbiera bud sú to broccoletti teda malé kvietky, zvrsky bez dlhych listov, len malé (ako foto),.
potom predávaju celé dlhe listy aj s kvietkami(pukmi) a tie rozdelim na broccoletti a zvysok, broccoletti- kvietky,puky či malé brokoličky varím ako prílohu, alebo s čerstvou cestovinou orecchiette, ten zvysok udusim a urobim bud ako sotto olio (prilohu,či do sendviča) alebo to dalej spracujem ako pesto... napríklad tu nepredávaju kaleráb, klasicky petrzlen a chren,to ked nájdem v obchode mám vianoce, inak si ich musim vypestovat.
Keď si das do vyhladávača ten latinsky názov čo som vyssie napísala, tak ti to nájde, je to podla mña tá istá rodina no iná odroda.. podla Wikipedia = Brukev řepák (Brassica rapa), akurát ja kupujem odrodu/subsp. sylvestris, inak sa dost pestuje aj v nemecku
Táto omáčka sa volá "xató" omáčka, lebo sa používa iba na šalát xató. Ako som spomínala, je veľmi podobná omáčke romesco, a romesco sa používa k rybám, mäsu … napr.: sa potrie fileta ryby a dá sa zapiecť…
Tiež je podobná omáčke "calçots" … to sú veľké pečené cibule (vyzerajú ako pór) a tie sa potom jedia s omáčkou.
Takže, aj keď sa to nerobí, viem si to,predstaviť ako dip k zelenine, s rybou … Ak skúsiš, najskôr skús so šalátom, aby si tomu prišla na chuť a uvidíš, kde by ti to pasovalo.
(Veď Španieli sa to nedozvedia:-))))
Xató šalát sa robí z "escarola" - kučeravého šalátu, lebo tá omáčka sa pekne nalepí na listy.
Pekný deň ti prajem.
No veď …. Je to,tak.
Všade je niečo pozitívne a všade je niečo negatívne. Inak by sme sa asi nudili … :-))
Príjemný utorok prajem.
Dakujem za vysvetlenie, tu predavaju iba bulvy. Raz som zasiala, ale moc sa jej nepacilo, bulvy som mala male a listy ma nenapadlo, ze sa daju jest.
Ten pacholek chce za sklenicku 11€ !!! Tak to bez toho obejdu :-)
Syn Ti pekne rastie a podľa fotky, je to malý šibal 😊
Ku skúške Ti z celého ❤️ gratulujem! Dať ju na 100% je obdivuhodné. Máš plné právo sa pochváliť. Odmeň sa a objednaj si niečo dobré, s extra porciou slaniny.
Dakujem bolo to.velmi tazke ale ucil som sa po nociach v praci haha..uz 2den oslavujem s gabkom len ked by si tak mohol zakusnut do tlacenky ale pribinacika masti jedna radost :)) zolik dakujem krasne a pozdravujem
Gratulujem k skúske a aj k vyberu povolania,(ak som pochopila že budes sofer autobusu) to chce charakter,vydrz a trpezlivost s ludmi...môj oco ako mladsi medzinarodne linky, neskor už len ČR-SR, a posledné roky len medzimestske a prímestske spoje.málo bol doma,ale robota ho bavila...grilovala som čakanky ako prílohu...
Šúľance s opraženou strúhankou a nápoj 😋...to mám rád!
Šúľance vyzerajú nádherne. Ja mám k ním rada ešte marhuľový džem. Mňam, narobil si mi chute.
Ako dopadla kardio kontrola?
Pozdravujem na východ
... veľmi dobre, ďalšia kontrola až o 8 mesiacov!...som po zákroku v nemocnici a naj zážitok bol keď pred zákrokom mi fešna zdravotníčka vyhoľovala "intimne" miesta a večer roznášala guľáš 🙂...na to nezabudnem!...nikdy🙂
Blahozelam, sikovny chalanisko :-), len sa pochval, nikto to neurobi tak dobre ako ty :-).
Pizzu s dvojitou slaninou beriem aj ja a vela chilli samozrejme.
Maly drobec rastie, tes sa z neho :-).
Na sulancoch by som si veru pochutila.
A prečo sa nemôže zahryznúť? Tato sa s ním nepodelí? :)
varecha.pravda.sk/recepty/hranolky-z-kvaky-a-vajko-z-mikr...
stopuju tě, jdu na kontrolu v patek :-) Ty gulas a sestricka, ja hezky kluky a vrtulnik :-)
varecha.pravda.sk/recepty/pecena-mrkva-s-cicerom/90369-re...
Biely, mäkký chlieb, drahé maslo, splesneny syr a hrozno za akciovú cenu 🙂...bude pekný deň...prajem ho aj vám 🖐️
🙂🖐️
Je to drahé. Škoda, možno keď nabudúce navštíviš Španielov ( Kataláncov ) ochutnáš :-))
Dobrota nad dobroty. Robievala aj moja babka, ale miešala orechy so strúhankou. My, vnúčence sme sa išli pozabíjať …. Vždy toho narobila plný "vandel" a všetko sa zjedlo.
Podla mna je to to iste: www.rastlinky.sk/vodnica-okruhlica-kvaka-tokyo-cross-f1-...
ale nehadam sa, len si myslim, ze kvaka je po slovensky a vodnice po cesky.
Tak este inak - po česky je to tuřín :-)
a @janger
Podľa mojich hladani, v semiackach a wikipedia je vysledok tento:
Vodnica:
Brukev řepák vodnice - lat: Brassica rapa var. rapa
Kvaka:
Kapusta repková kvaková(iné názvy: kvaka, kapusta kvaková=
rutabaga o navone, lat: Brassica napus subsp. rapifera
Cimi di rapa
lat: Brassica rapa subsp. sylvestris,
Ako vidno je to tá istá rodina, akurát iná odroda, aj tie čo kupujem ja je viac typov.
Skupina repa/repák/bukev...a podskupina = odroda, takze ako som pisala pred tym, tá istá rodina no iná odroda
Dnes som robila fettuccine..domáce
Halušky s tvarohom...(jak málo stačí k dobrej pohode🙂)
Tak to mne by nestacilo :-( Kde je slanina? :-) Ubohe halušky! Jak je mi jich líto :-)
U vas šulance, u nás šlejšky :-) Druhá babička je dělávala, ale nic pro mě. Jooo, kdyby byly se zelím a se škvarkama, to by bylo něco jineho! :-) Ale sladké a nedej bože s mákem, ne!
"Televízna" žemľa 😋 (teplá žemľa, trhane mäso, cesnakovy dressing, rukola, chrumkavá slanina, bylinky), domáca čalamáda a lahodné tretinkove kasinkove pivo Hoegaarden
Chlieb, mrkvová nátierka (mrkva, cesnak, strúhaný syr, majonéza), redkvička a obyčajný "pigi" čaj s cukrom a citrónom
Vdaka za pripomenutie, uvarím ju aj ja
Prajem všetkým na Vareche pekné popoludnie 😊
Rolovane bravčové pliecko s klobásovou zmesou, slaninova omáčka, dusené zemiaky
A v pozadí nádherná bábovka:)
... áno... orechová s kúskami čoko 😋...autor: manželka 🙂
Ja bych klidne jen tu kasicku, stavicku a vyhonky a loček pivsona :-) Lakave!! :-)
Nie nezdá sa Ti to, @haji tu naozaj chýba. Snáď ju netrápi zdravie a ozve sa nám. Chýbajú mi jej milé príspevky.
...víno, pivo v nemocnici??...to kde?...a máte tam aj fajčiarsky salónik?🙂
Fotka je z kardiologickej JIS, asi vyskum povedal, ze maju lepsie vysledky ked nestresuju starych opilcov, neviem nefajcim.
Plátky údeneho karé, cicerova pasta, hrubozrnna horčica, čerstvý chren, pesto z medvedieho cesnaku, domáce baranie rohy, izraelské olivy, môj obľúbený syr Volovec, feferón, údená klobása, pečená surová klobása, chlieb a pivo😋
Nádherná drobná večera 😍
Pripomína mi to „Südtiroler Brettljause“. A pekná riadna doska/Brettl
Nech Ti chutí!
skore uzdravenie prajem
Tak držím palce! Na kváskovanie som sa ešte nedala a - poznajúc svoju trpzlivosť, či skôr netrpezlivosť - ani nedám. Ale kváskový chlieb aj pečivo mám veľmi rada. Nech ti tvoje úsilie prinesie ovocie. Či skôr: dobrý chlebík alebo pečivo. Peknú prvú marcovú nedeľu tebe a tvojim. A všetkým varecháčom.
No a aby som dovtedy vydrzal tak domaca pasteka bocik lalok a troska pecene 😀
Dobrý deň, nový marcový diel obľúbenej diskusie, nájdete tu:
varecha.pravda.sk/diskusie/co-dnes-varite-alebo-peciete-m...
Peknú nedeľu prajeme všetkým!
Ty si ale riadny srandista! Že dietne a začneš: "Podusil som cibulu na slanine".
Čo tam po diete, hlavne že ti chutí:)