Hranolky z kvaky a vajko z mikrovlnky

janger - fotkajanger, 6. februára 2013
Hranolky z kvaky a vajko z mikrovlnky
Foto: janger

Dnes bola taká jednoduchá večera. Mala som jednu veľkú kvaku. Tak reku spravím z nej, tak ako obyčajne, hranolky. A čo k tomu? Mäsa Zobraziť celý popisDnes bola taká jednoduchá večera. Mala som jednu veľkú kvaku. Tak reku spravím z nej, tak ako obyčajne, hranolky. A čo k tomu? Mäsa som akási objedená. Tak som vymyslela toto. Vajíčko som v mikrovlnke ešte nerobila, tak som to chcela vyskúšať, že čo to spraví.

Suroviny

1 ks
1 PL
 pepper




Postup

  1. 1

    V troske vody, do ktorej sme pridali sol, dame varit zemiaky.

  2. 2

    Kvaku ocistime. Pokrajame na hranolky. Poopekame na panvici, na troske oleja. Posolime, dame trosku cerstvo pomleteho korenia, postruhame kusok muskatoveho orieska.

  3. 3

    Zo zemiakov spravime pyre. Ja som pridala maslo, trosku mlieka, poriadnu lyzicu horcice. Pouzila som taku podobnu horcicu, ako je kremzska. A pridala som aj postruhany tvrdy syr.

  4. 4

    No a prisiel pokus s vajcom. Nechcelo sa mi rozpalovat ruru kvoli par vajciam. Tak som si povedala, ze to skusim v mikrovlnke. Pyre som dala do misky, ktora je na to vhodna. Spravila som v strede jamku.

    Hranolky z kvaky a vajko z mikrovlnky - obrázok 4
  5. 5

    Do jamky som dala vajce. Zltok som poprepichovala nozikom, aby vajko neexplodovalo.

    Hranolky z kvaky a vajko z mikrovlnky - obrázok 5
  6. 6

    Mikrovlnku som zapla na 80% vykon a trvalo to priblizne 4 minuty, kym bolo vajce uvarene. Potom som to nechala este chvilku postat, ten proces varenia este pokracoval. Hotove vajce som posypala troskou kari korenia a solou.

  7. 7

    Ak vyskusate, tak dobru chut!

Diskusia k receptu

kuchticka
Dobre si sa vynasla s receptom - ze hranolky s kvaky. :-)) Ale co je kvaka? ked som bola mala nasi obcas spomienali kvaku, ale nemam vobec ponati ako vyzera. Nevies ako po anglicky? Nie je to nahodou rutabaga alebo turnip? Su to oboje korenove zeleniny a pouzivam casto do polievky, alebo iba surove chrumkam.
sovka62
@kuchti čka, podľa mňa turnip. Veľmi rada chrumkám surové, pripomína mi reďkovku alebo reďkev a dá sa v pivnici skladovať celú zimu.
palokuchki
@janger , Janka tvoj recept mi prisiel naozaj vhod. V zahradke mam prave vela turnip-kvaky. Davam ju do polievky, teraz to skusim podla teba. Urobim z nej hranolky.
ludar
V Anglicku bežne dostať v obchode, na Slovensku asi keď si ju vypestuješ. :)
rea1
@ludar , u nás na Slovensku sa jej darí tak na Liptove, na Orave a tam, kde sa nedarí poriadne ničomu inému, lebo kvaka je vraj ako tamojší ľudia - potrebuje tažké podmienky, potom je najlepšia. Povedala teta z Vavrišova. U nás, v Bratislave ani nikde inde "na dolniakoch", kde je dobrá zem a vhodné podmienky na čokoľvek sa tej beštii nedarí! Skúšala som mnohokrát, zbytočne. Narástli kvakušky veľkosti golfových loptičiek a ak náhodou bola niektorá väčšia, bola červavá. :-((( Ak by mi niekto povedal, v ktorom obchode sa v Bratislave dá kvaka, taká tá pôvodná, zvnútra žltá, maslová a báječná kúpiť, nohy po kolená si zoderiem, aby som sa k nej dostala. :-)
frezia
@janger ,dakujem za informaciu,tiez som nevedela,co je kvaka.Ja ju mozem kupit pod nazvom Steckrübe. Urcite vyskusam.
denyany
zas som sa niečo nové dozvedela:-D netušila som, čo je kvaka, aj keď som o nej čítala, a tuná hneď aký fajn receptík... vajce aj ja občas urobím v mikrovlnke, ale to kvôli tomu, aby som nemusela použiť olej a panvicu.
izabella929
už som okoštovala kvaku, ja ju nepestujem, ale darovala mi susedka a bola som prekvapená, že mi moc chutila...) oceňujem tvoj recept, môže to byť skutočne famózne jedlo.-))
medovnicek
vďaka, že si nám ukázala čo to vlastne kvaka je, lebo ten názov som už počula, ale doteraz som netušila čo to vlastne je, tie hranolky mohli byť chutné
slavka2012
Myslim, ze v slovencine existuje viacero regionalnych pomenovani tejto zeleniny: kvaka, okruhlica, vodnica. Ja som ju viackrat kupila v Kauflande.
sjuz
výborný recept, ľahký, bez mäsa. Občas padne vhod. Mňam:)
hltavec
no tovajce musi byt po tolkom case z mikrovlnky aj radioaktivn, ja uprednostnujem vajce na hlinenej nadobe nad vatrou
jerica
@janger , Janka , teším sa , že si pridala zaujímavý recept , hlavne pôstny a teším sa linku od @honestka . Na trhu "Miletička" býva táto zeleninka , mne to príde ako repa.Príde aj na tvoj receptík.
janger
@jerica , Jarmilka, dakujem za nahliadnutie. Ja uz mam kvaku zase kupenu...
elixir
Dnes som ich skúsila, pripravila som ich v rúre, chutili moc dobre :)
janger
@elixir , dakujem. Som rada, ze si dala vediet a ze chutilo. A tiez dobry napad dat to do rury, dakujem za tip :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia