Pečené artičoky fotorecept
Foto: kucharka
Jednoduché a chutné predjedlo alebo príloha.
10 minút
príprava
príprava
50 minút
na 190 °C
na 190 °C
Postup
-
1
Pripravíme si artičoky. Odrežeme stonky a spodné drevnaté listy.
-
2
Zostane nám len mäkký stred.
-
3
Artičoky chytíme hore nohami a pobúchame s nimi, aby sa "rozčapili".
-
4
Asi takto:
-
5
Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň artičoky. Dobre pokvápeme olivovým olejom a posolíme. Ja používam hrubozrnnú soľ.
-
6
Dáme do rozpálenej rúry. Pečieme na 190 stupňov, približne 45-50 minút.
-
7
Môžeme jesť. Odtrhujeme a okusujeme mäkké spodné časti listov, vrchné sa zahodíme. Keď je artičok mladý, najlepsí je prepečený stred - srdiečko. Dobrú chuť.
Dúfam, že sa ti podarí ich niekedy ochutnať, je to dobrota.
Pekný večer.
Neviem si predstaviť použitie neumytej zeleniny v kuchyni, hygiena je základ.
Artičoky pripravované na iné tepelné úpravy, s omáčkami a pod., sa oplachujú vo vode s citrónovou šťavou. S artičokami pečenými v rúre je to tak trochu ako s hríbami/hubami... nenamáčajú sa, len sa poriadne očistia.
Pekný deň.