Pre lepšiu prehľadnosť otvárame marcový diel obľúbenej diskusie. Všetkým, ktorí do nej prispievajú svojimi komentármi aj tým, ktorí si ju len radi čítajú prajeme peknú nedeľu a aj celý marec!
@zareagujPre lepšiu prehľadnosť otvárame marcový diel obľúbenej diskusie. Všetkým, ktorí do nej prispievajú svojimi komentármi aj tým, ktorí si ju len radi čítajú prajeme peknú nedeľu a aj celý marec!
@zareaguj
Cestoviny (pappardelle), syr-smotanova omáčka so šunkou a olivami, strúhaný parmezán, paradajka
Pečená krkovička v celku, fialová kapusta na karameli, knedlík a pivo 😋 (bude aj na dnes!)
... pekný deň prajem 🙋
Ja mam este zo vcera hov.nozinu na štave.maso sa mi v pomalom hrnci uplne rozpadlo takze teraz je to skor take trhane 😀 ale je to super
Biftek s vajcom, opekané zemiaky, restovana ryža, hrášok a cvikla
... spomienka na časy minulé, keď, ako napísal Francúzsky rebel a básnik Villon, peniaze išli..."len do putyk a ženským"!
K tomu šalát z rajčín a cibule.
Dnes bude čo zostalo zo včera :-) teľacie mäso na šťave a ryža - klasika. Ale dobrota.
Slniečko sa snaží vyhrabať spoza mrakov. Fúka, už asi tretí deň, silný uragán …
Karneval sa skončil včera - pochovali sardinku :-)
( tak ako sa na SK pochováva basa ).
V našom meste na hlavnom námestí boli postavené stánky kde predávali grilované sardinky - vôňa/smrad sa ťahal po celom meste …
Príjemný štvrtok prajem všetkým.
Jedno jídlo lepší, chutnější, než druhé!! Nějakou "arabarnu" mam brzo v planu, rýže bude tedy safranova a jeste i varianta citronová.
V Praze je krasne, sluníčko, teplo, máv :-)
😊 narobila si chuť na vajíčkové chleby aj mne
:-) to byla rychlost! :-)
Karbonátky z ovsených vločiek so syrom, čerstvé lečo
Kuracie kúsky a zelenina v bylinkovej smotanovej omáčke, knedlík
Hahaha, si ma rozosmiala, ze pochovali sardinku :-))).
Tu poslednych par dni krasne slnecno, dnes 18° a az pred chvilou zacalo fukat.
Mäsovo-ryžové guľky v paprikovo-paradajkovej omáčke. A tmavý chlieb k tomu.
“Rychlost to byla neveliká, ale pohyb to byl” (Šimek a Grossmann)
Pozdravujem do Prahy 😊
Anooo! :-)
Ukulickovana napln do parik, že? Dobry napad! Nejspis se ujme i v Praze :-)
Bulgur pilav, dusená mrkva s cesnakovým jogurtom a kura na kurkume + Isote, jogurtová polievka 😊
Tak daj potom vedieť akú "arabarnu" si urobila :-)
No veru, to bola rýchlovka. Si šikovná :-)
Vajicka na cibulke so sampionmi.raz za cas dobre ranajky
Rascová polievka s haluškami
Vyprážaný syr, hranolky
... pekný víkend prajem
Tá tlačenka priam spieva samou krásou! Ja takéto obdarúnky milujem. Viac ako kytka ma poteší pekný kus šunky, syra, tekvicový olej, domáce výrobky, ako napr. aj táto tlačenka by bola u mňa vysoko vítaná 😂
Prajem pekný piatok a dobrý štart do víkendu. U mňa dnes krásne slnečno 15C.
U nas 20°
Aj u nás.
Parádne cestoviny!
Tam ide tuším len Pecorino a čierny peper. To musí byť dobré! Škoda, že si neodfotila. Mňa by si skutočne potešila. Pozdravujem
🃏
Nádherné! Už začal pôst?
😂😂
Zeleninové rizoto podľa .
varecha.pravda.sk/recepty/ryza-so-zelerom-a-mangoldom-fot...
A k tomu ešte dusená zelenina.
Celý deň prší a má pršať aj cez víkend. No čo už. Čas na knihu, čaj a koláč :-))
Dakujem, nabudúce ak stihnem,- úsmev, pretože tieto cestoviny su za 1min hotove, takze na panvicu oprazim nasucho cerstvo mleté korenie, trochu vody z cestovín, dám pecorino a hned cestoviny z hrnca ,este zo 1 naberačku vody z cestovín,zamiesam, syr sa "skrémuje" a už nestiham ani fotit ani nič, len na tanieri este posypem pecorinom... keď som objavila toto pecorino ktoré pouzívam, to je ale že pecka, chut a vôna bryndze, ale struktúra je iná. unás su čerstvé cestoviny často. v nedelu som robila gnocchi s ragù....
Tak takéto famózne a krásne gnocchi nerobí ani môj Talian, ktorý ma obchodík neďaleko. Často u neho nakupujem. Milujem taliansku kuchyňu. Majú rodinnú manufaktúru, skôr minifaktúru. Zamestnáva svoje babky a tety ( +65 ). Už len keď tam človek príde, tak nasaje tú atmosféru (a to ešte ani nejedol). Taliansky trochu viem, lebo “aj” musím (je to jeden zo 4 štátnych jazykov). Moji synovia ovládajú taliančinu skoro “perfektne” (maturity, štátne skúšky a aktívne požívanie). Je to malebná a intenzívna reč. Tak isto je talianska kuchyňa malebná a inšpiratívna. Ja osobne, budem veľmi rada a vďačná, ak do tejto diskusie pridáš pár nápadov, podnetov a skúseností s ňou.
Však take zmizela rychlostí metelesku blesku! Ano, darek nad darky, NENI dort z polarky! A k tomu mi ještě kamoška upekla celou cihličku žitného, semínkového chleba. No, oplatím uzenými lososovými bříšky :-)
Není nad výmenný obchod. Ten je najlepší! Ja som minulý rok vymieňala so susedou tekvice a cukety za domáce vajíčka. Obojstranná spokojnosť. Len každé ráno som musela sliepky presviedčať aby niesli. 😂
“Vajce a ja” - poznáš?
Nápodobne som na tom bola
Pozdravujem milá M. 😘
Rýchle varenie :)
Raz za čas, prečo nie, aspoň netreba hrnce umývať ;)
Tá baklava je nádherná! Zrejme by mi nechutila (nemám rada veľmi sladké), ale vyzerá tak lákavo, že by som určite aspoň raz do nej zahryzla.
Tiez poznám trochu tvoju krajinu kde zijes, v tú stranu od aosty ku sionu, tam sa vsak francúzky a potom sme aj viac pochodili do bellinzoli a okolia,. Co sa tyka reči, tak v taliansku je to sranda..kedze "donedávna" tu boli kralovstva či regiony a každý mal a stále má zauzívany ten svoj dialekt, jednoducho taliani,ale dôlezité že sa dohodnú..
Tieto moje gnocchi boli bezvaječné, v zásade cestoviny čerstvé nerobim do zásoby - nemrazím. urobim cesto, nasúlam,nakrájam a "prejdem" cez vidličku...na 500g zemiakov cca 150g múky, bud typ "0" alebo semolina grano duro rimacinata... môj muz je 2v1 italiano DOC aj IGP. stará skola, milanese DOC a napolitano IGP. Áno tradícia tu zohráva dôlezity aspekt(a sú nañ hrdí) a preto vravím že tu treba brať zivot s určitym druhom filosofie,a tak pozdrav toho "tvojho taliana z minifaktúry" že nech mu to frčí v plnej sile ,od srdca. ako sa tu hovorí "perche fare cose male si le puoi fare bene", - načo robit veci zle, ked ich môžes urobit dobre, a tak tu ludia robia veci ako sa to má a prenása sa to do kultúry/kultu žitia..pred nedávnom som videla s podobnou zivotnou filozofiou zaujimavy film....ak budete mat moznost,čas,a chut zhliadnite Adriano Olivetti - La forza di un sogno, má 2 časti,...idem teraz varit, majte sa
Krásny deň žien prajem. 😊❤
asi všetci pozdravujeme a máme radi @haji. Ale ja verím, že behá po doktoroch, aby zistila, či su zdraví, a zase nás poteší.
Ďakujeme pekne, nápodobne!
Jeden den bola takto:
Prezrela som tu viacere recepty a tak som si vybrala z kazdeho nieco. Uz ani neviem presne, co som do toho vsetko dala. Mala som to ulozene v mraznicke.
Druhy díl - Co zivot dal a vzal :-)
Nejlepsi co jsi varila! :-) Dobry napad na nekdy pro me!
Prislo mi usmevne, ze stejne jidlo mam pripravene na zitra. Zasadni rozdil je jeden. Misto masa cukina! Kure ted bylo 2x a nemam chut. Uz se tesim na obed :-)
McDonaldovou jsem cetla, jak pise @janger veeelmi davno! Mnoho krasnych knizek bylo, ted zase cteme jine.
varecha.pravda.sk/recepty/vlacna-jablkova-torta-s-coko-jo...
Robievam podobný s marhuľami podľa tohto:
www.kylieflavell.com/index.php/2022/08/12/apricot-olive-oil-...
Je to austrálčanka vydatá za taliana v toskansku, má veľa zaujímavých receptov
Halušky s bryndzou, acid mlieko
Cestoviny pappardelle (na spôsob "carbonara")
S priateľmi v reštaurácií 😋
Zemiakovy privarok s fasirkou
A dojedali sme aj v pondelok :-)
varecha.pravda.sk/recepty/opecena-spargla-fotorecept/6731...
Špargľu pripravujem takto skoro stále, je chrumkavá, skoro nikdy nevarím.
Počasie sa v strede dňa "vyškriabe" na skoro 20 stupňov ale v noci je ešte stále chladno. Sľubujú aj dažde, ale v našej oblasti zatiaľ nič…. Na šťastie pršalo v iných oblastiach, dosť nato, aby sa aspom z časti zaplnili nádrže a prešiel strach zo sucha a nedostatku vody ako minulý rok.
Príjemnú stredu prajem všetkým.
Ty teda fakt vela nezjes :-))). ja by som to mala na 4 obedy :-)
To som akurat prisiel z kočikovania takze som bol straaaasne hladny 😀a mam rad toto jedlo to je pravda haha
Ryža s drobnou zeleninou a hubami, ky. uhorka
Juj, krásne sa ti všetko vydarilo! Pekné už na pohľad a lákajú k ochutnaniu. :)
Už dlhšie upozorňujem, že potrebuješ väčšie taniere 😂
Zemiaková omáčka a fašírky sú stará dobrá klasika a chutné jedlo.
Všetko pekné a iste aj chutné, ALE ten chlebík je nádherný!
Dakujem 🙂 aj dobre bolo...
Dakujem 🙂 aj chlebik bol fajnovy. Ani som necakala na prvy krat ze sa takto podari
Kedze nemam tenkostennu zelenu papriku (ani v tureckom, ani v polskom obchode nebola), tak som spravila taku, aka je tu bezne v obchode dostat.
A kedze som nestihla vcera spravit knedlu, tak bola s ryzou.
Dnes bude na veceru s knedlou. Experiment s knedlou v tlakovom hrnci (pod nizkym tlakom) sa mi nepodaril. Chcela som to vyskusat, ale uplne zbabrane :-(. Nastastie som cesto rozdelila a cast isla do normalneho hrnca na paru.
Aj ja mám problém s normálnou paprikou. Sem tam je v potravinách dovoz z Maďarska, väčšinou v 1/2kg balení. Inak ako u Teba, jedine u Turka.
Nevadí, že “tlaková” sa nevydarila. Zato “parenú” knedlu máš výstavnú. A večeru zachránenú 😊
Restovana kuracia pečeň v smotanovej omáčke s tymiánom, cesnaková topinka 😋
Zdravím všetkých na Vareche a prajem pekný víkend
Taka.klasika :))
Čerstvé lečo, opečeny zemiak, slaninove čipsy a pivoo 😋
Pokojný, hoci upršaný víkend prajem!
Prajem peknú sobotu.
Tu síce neprší, ale je riadne zatiahnuté a chladnejších 7C.
Dnes si nebol kocikovat? Lebo akosi malo si si nalozil :-)))
Like mas iba polovicny :-), koprova omacka pre mna nieeee
Aby ste mi nenadavali ze som pazravy 😀
ved my ti nenadavame, zabavame sa na tom :-)
Majte pekné nedeľné popoludnie 😊
Mali sme podobné chute. U nás panenka v cestíčku a bazalková ryža ( včera bola zemiaková kaša)
"Ľavé" pečené kuracie stehno, zemiaky, domáca ky. kapusta s údenou paprikou
Poznámka:
Ospravedlňte zníženú kvalitu foto zapríčinenu mojou nepozornosťou. Porucha nie je vo vašom zariadení!!🙂🙂
Cezmínka, nechcem ti kaziť radosť, ale to zrejme nebola bobria rodinka. Bobor má čierny a hlavne placatý chvost. Toto boli najskôr nutrie.
Toto vyzerá pekne a zdravo. :-)
Černohorák milujem. Skoro nikdy ich ale nerobím doma, je to "reštauračné" jedlo. Ale niekedy ich musím urobiť aj ja.
Veru by som si dala, tie tvoje dobre vyzerajú.
A džem.
Mestečko sa volá Swanage, v južnom Anglicku.
Malé tipické mesto, a krásna príroda na prechádzanie sa.
Hneď som pozrela na Wikipedia 😊, chutné mestečko s pekným nábrežím, pieskovými plážami a historickým centrom. Uži si to!
Si mi narobil chuť 😊
Ryža s Parmezánom a kuracie pečienky s jarnou cibuľkou, + jablkové pyré
Morčacie mäso... (manželka v zemiakovej placke ja v zemiakovej lokši)
Pripomenula si mi raňajky v jedno krásne aprílové ráno v malom hotelíku (budova zo 14. storočia) v Oxforde, všade naokolo kvitli žlté narcisy. Na tanieri to vyzeralo takmer rovnako, ako na tvojej fotografii. Vďaka za pripomenutie krásneho dňa. :)
Ďakujem, ale už som doma.
Aj teraz tam bolo nesmierne množstvo narcisov a crocusov, všetko rozvoniavalo jarou.
Príjemný deň. ( u nás dažďový )
Po krátkém výpadku se hlásím do služby přátelé. Omlouvám se všem. Měla jsem běhání po vyšetřeních, což není moc příjemná zábava a svým způsobem mě to nenaladilo na nic veselého, ani smyslu plného. Pravda, vařit a jíst se musí, to jsem ještě zvládala. Ovšem bez nálady. Mno, to nejakutnější mám za sebou bez ztráty kytičky a věřím, že na Vareche naberu lepší náladu a inspiraci. Děkuji @redakcia za otevření dalšího měsíce naší oblíbené diskusie, jste všichni moc šikovní!
U nás je už pár dní slunečno, velký vítr z většiny povolil, ale stále je dost chladno. Dnes jsem byla na nákupu a ulovila dvě krabice morčacích drobů na polévku ve slevě. Zítra budu vařit polívčičku, už se na ni těším, hezky s nudličkami hmm Také musím vymyslet hlavní chod. Čekám, co mě ťukne do nosu...
akosi som nikdy nepochopila k masu kompot, nuz ale proti gustu.... :-)
Doma si to neudělám, ale v nemocnici jsem dostala kompot k hlavnímu chodu a jak jsem byla šťastná! haha Tam si můžeš o nějaké čerstvé zelenině nechat zdát 24/7.
Vitaj znova "doma", v našej varecháčskej kuchyni a pri varecháčskom stole, prikrytom porozumením a dobrou náladou a s dobrým jedlom aj pre srdce a dušu. Nech tebe a nám všetkým prinesie nová jar dostatok síl a vitality. Zhodou okolností dnes môjmu Amigovi vyberali dva veľké tumory (už boli ako tenisové loptičky) - tak nech sa všetci chorí, ľudia aj zvieratká, rýchlo zotavíte, aby ste si mohli znova užívať všetky krásy, ktoré nám/vám život ponúka.
napis mi do mailu, mam ho v profile, nieco ti pre Amiga poradim
Děkuji za srdečné přivítání a hlavně Amigovi přeji brzké uzdraveníčko!! Ať je zase fit a s radostí rozdává lásku nejenom své paničce! Na dálku letí pofoukáníčko a pohlazeníčko pro Amiga!! Drž sa, Amigo! Jsi frajer!!
Ďakujem. Ozvem sa. :)
Srdečná vďaka. A teším sa, že ťa zasa "vidím". Dobrý deň nám všetkým.
Fajny "kotlíkový"!😋...(a bude aj na dnes)
Skvělá volba, gulášek nikdy nezklame, dala bych si s radostí! Krásný den přeji!
Ahojík, milá Kuku, umíš potěšit! Tyjo, snídaně plná bílkovin, na mě teda mocinky zdravá... věřím, že úřady úspěšně dáš!
U nás také sluníčko, nebe vymetené, modré jako šmolka. Ještě je chladno, má se oteplovat. Už 4 minuty máme astronomické jaro, Slunce vstoupilo do znamení Berana. Hurá!! 3x hurá!!
Přeji všem krásný jarní den!
Nějaký blázen? vytahal všechny kořenky z kuchyňské linky s tím, že vše srovná a umyje. Až jsem se té hromady lekla. Nebudu se nudit, asi týden, počítám.
Krkovicka na prirodno este chyba tam hodinka.bohuzial som zacal neskoro varit ale štava zacina hustnut a voniii to 😀
... zaujímavé...my sme to robili v utorok, aj s výmenou fólie na policiach. Zvládli sme to za hodinu a to som musel ešte odskočiť do obchodu lebo sme nemohli nájsť pripinačky.🙂...ale ja toho veľa nemám, len také základné!
"Hadžadža" (halušky so zemiakmi a opečenou cibuľou 😋)
@haji vitaj späť, som veľmi rada, že už Ti je lepšie 😍
Budes to mať pekné, veru. Ja som to robila jeden dlllhý zimný večer.
Vyzerajú fajnovo, džemové tvarohové som neskúšala. Bude to podobné ako Rákóczi túrós😀kedže bol otvorený tvaroh, rýchlo som uvarila cestoviny, tak dme jedli zase rovnako. Len ja naslano. Manžel varil bravč.stehno na šťave ale nelákalo ma mäso. Objavila som tieto fleky, sú sýte a dobre sa šmýkajú.
Sranda, už sa nám to podarilo viac krát, že sme varili to isté, alebo skoro to isté 😍
Mne sa na takéto slíže osvedčili tieto, určite ich poznáš. Je to z Migros.
Hej, máš pravdu. Takéto pekné roztiahnuté vrtule si nepamätám. Ale do Migrosu som chodila veľmi rada, majú obrovský výber. Už sa mi raz podarili aj tvarohové tagliatelle😄iné doma nebolo a chuť bola veliká.
Asi 40 stihlych sklenicek od oliv jeden suplik, a mnoho takových jako plastových zkumavek v druhem supliku. Nad odsavacem nekolik sklenicek a neco v zasobach. Nejak se to nastradalo :-) Ale jsou mezi tim i mlete a nemlete klasiky.
Přesně, nějak se to nastřádalo za delší čas, o tom žádná. Jen není vtipné dělat revoluci v kořenkách, když člověk vaří. Musím pomalu a po chvílích, hlavně si neukousnout velký díl. Což jsem nevystihla. Neva, chybami se člověk učí.
Mám skvělý krůtí vývar, i do zásoby - čistý vývar ve sklenicích. Zavařila jsem nudle, obrala kosti a byla ko. S novým dnem si vyhrnu rukávy a jdu do kořenek. Je to výzva.
Včera k pozdnímu obědu pohádka mládí: krupice s kakaem, cukrem a máslem. Uždibování vařeného masa...
Letí pozdravení do Prahy i na SK!
Moc děkuji za přání, pozdravení, jsi milá! Průřez těstovinami je fajn, přiznám se, že jsem konzerva, kupuji hlavně kolínka - velké i malé. A široké nudle od Alopa, ty se komíhájí po bradě... a zdražily jako čert. Koupila jsem poslední balíček za nekřesťanskou cenu v akci. Poohlédnu se po jiném modelu. Ono to jde i s kolínky, když je nouze...
Letí pozdraveníčko, přeji krásný víkend!
U nás Oskar šajní, nebe modroučké a mělo by se oteplovat. Miluju jaro! Teď 9°C, jsme na dobré cestě.
Krkovicu miluju ve všech podobách, máš v hrnci masa jako u rasa! Tak to má být - tvoja norma!
Letí pozdravení i k vám a pohlazeníčko Gabkovi! Krásný víkend!
Kdo je k dílu, je aj k jídlu! Chutné foto, panvička vše zachrání!
Krásný víkend v pohodě prožitý, ať se vám doma daří, tobě i manželovi!
Paradajková kapusta so zemiakmi, fašírka, chlieb a pivo 😋
... u nás jasno, +12°C (to má furt pobaví, keď niekto napíše "u nás" jasno alebo prší a ja ani netuším kto odkiaľ je, kto kde práve žije!!🙂)
U nás - 50 km západne od Zürichu - je krásny slnečný deň, 19C. Info je špeciálne pre @stefanm 😊
u nas jasno +16° :-)))
Napadol mi jeden zart, ktory som pocula este v dobe, ked sme mali doma "rozhlas po drote" (take radio si uz dnesna mladez nevie predstavit). Bola tam akoze predpoved pocasia.....zrana hmlisto, cez den tak isto a v noci tma... :-)). Neviem preco, ale ked sa spomina pocasie, tak mi to hocikedy napadne.
Pozdravujem :-).
@ stefanm … u nás celý týždeň poprchuje 😂
Počas týždňa sme mali morčacie prsia v cestíčku, batátové pyré ( aj pár zemiakov ) a hrášok.
varecha.pravda.sk/recepty/thajske-stir-fry-s-bravcovym-ma...
Jednoduché a chutné.
Dnes som bola na trhu, kúpila kopec ovocia a zeleniny a tiež jahňacie mäso, kura a rybu. Uvidíme, aké obedy z toho vykomolím :-))
Tiež mám v chľadničke hrudku tvarohu, možno bude aj koláč.
Príjmený začiatok víkendu prajem všetkým, užite si ho.
My už sme si naliali pohár vína, kúsky syra a olivy … je piatok, treba sa odreagovať :-)
To je moje obľúbené, dobre si navarila.
Salát, který zpívá mým chutovym poharkum :-) Ja mela zelny s mrkvickou. Krásný. lahudkovy vikend! P.S. arabarna bude! :-)