Zemiakovo-cibuľový šalát fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 24. augusta 2010
Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept)
Foto: alexdidi

Ak veľmi neobľubujete majonézové šaláty (ako aj ja), alebo ste zástancom zdravej výživy, tak tento šalát si určite obľúbite. Je to ľahký chutný šalát, krorý sa veľmi hodí najmä k rybám vyprážaným, ale i grilovaným, tiež k fašírke, rezňom a pod. Odkiaľ pochádza, neviem presne, ale pripomína mi južné moria. Robila ho už moja mamka a ja som ho po nej zdedila. Veľmi sme si ho obľúbili a často ho pripravujem namiesto majonézového šalátu.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
4-5 ks
250 ml
2 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
2-3 ks
2 ks
2 PL
3 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a necháme mierne vychladnúť.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ešte teplé zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šalotku alebo cibuľu rozrežeme na polovicu a potom na tenké mesiačiky. Pridáme k zemiakom.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi 15minút povaríme vodu so soľou, čiernym a novým korením, rascou, bobkovým listom a octom. Ak nechceme použiť ocot, nahradíme ho citrónovou šťavou, tú však nevaríme.Podľa mňa sa do tohto šalátu práve ocot hodí.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Povarenú, ochutenú vodu(horúcu) precedíme na pripravené zemiaky so šalotkou. Dobre premiešame, prikryjeme a necháme vychladnúť. Potom znovu premiešame, voda nám vsiakne do zemiakov, pokvapkáme olejom, prípadne osolíme a pridáme aj čerstvo mleté čierne korenie. Uložíme do chladničky dobre vychladiť.

    Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som teraz podávala tento šalát k vyprážanej rybe - manželovi a grilovanej rybe - pre mňa. Pochutili sme si obaja...

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
@alexdidi , poznam ,taky nalev tiez z detstva(bez rasce).Je to chutny,lahko stravitelny salat,v porovnani s majonezovymi.Nase mamy mali asi podobnu kucharsku knihu;-)
robievali sme ho doma tiez, tu ho volaju "German salad" ja ho oblubujem tiez velmi a robim velmi podobne az na to, ze pouzivame viacej oleja, pretoze tunajsie zemiaciky nie su vzdy "super"... Vyborne!
V našej rodine sa tento šalá pripravuje roky. Každý si ho vylepšuje. Ja pridávam mrkvu, hrášok, uhorku a trocha horčice. Na zálievku miesto vody používam mäsový vývar, lebo u nás nedeľa bez mäsovej polievky nie je nedeľa.
veľmi mám rada tento šalát, hlavne v ňom musí byť veľa cibule. A moja teta, tak ako @andromeda , dáva aj hrášok, mrkvu a uhorku a je to vlastne variácia majonézového šalátu-bez majonézy
V Bavorsku som ho jedla k snicli, ale obsahoval aj nakrajanu pazitku, co nemoze skodit. Obsahuje predsa zelezo.
V zavodnej kuchyni sme ho mavali s hraskom, mrkvou, kys. uhorkou bez majonezy.
My voláme tento šalát KROPÁNSKY. Najchutnejší a originálny je iba z cibule, zemiakov a nálevu. Podľa chute, nálady a surovín niekedy pridávam do neho - tak ako Vy: horčicu, mrkvu, uhorky, hrášok aj kukuricu. Výborný je aj k údenému varenému mäsku.
My voláme tento šalát KROPÁNSKY. Najchutnejší a originálny je iba z cibule, zemiakov a nálevu. Podľa chute, nálady a surovín niekedy pridávam do neho - tak ako Vy: horčicu, mrkvu, uhorky, hrášok aj kukuricu. Výborný je aj k údenému varenému mäsku.
My voláme tento šalát KROPÁNSKY. Najchutnejší a originálny je iba z cibule, zemiakov a nálevu. Podľa chute, nálady a surovín niekedy pridávam do neho - tak ako Vy: horčicu, mrkvu, uhorky, hrášok aj kukuricu. Výborný je aj k údenému varenému mäsku.
šalátik je super,naozaj originál s cibuľou,kto nemôže zo zdr.problémov sur.cibuľu,môže sa uvariť s nálevom,alebo nechať postáť a cibuľa zmäkkne a podávame..
@enge149 , práve že tá cibuľa sa prelieva hneď vriacim nálevom a necháva sa postáť, takže je zaparená, nie až tak surová...
Nemôžem si pomôcť, ale najviac mi chutí práve takýto základný cibuľový...skúšala som pridávať uhorky, hrášok, kukuricu, mrkvu...už to je iný šalát, zmení sa nielen vzhľad, ale i chuť...
U nas sa tento salat vola jednoducho smyklavy. Nepridavame do neho okrem cibule nic ine, cibulu ale nechame zovriet v naleve, krasne zmakne a nie je taka silna. Salat je urcite zdravsi ako majonezovy.
My na Liptove ho volame mokry salat a davam do neho este mrkvu,hrasok,kyslu uhorku a vajcia na tvrdo,prave som ho v sobotu robila a k tomu morcacie rezne.
Tento šalát si pamätám ešte zo svojho detstva.Zemiaky sa museli poliať ešte teplé aby zálievka vsiakla do zemiakov.Do studených sa dobre nedostane a zemiaky nie sú také chutné.To mi hovorila moja maminka a ja ho robím podľa jej rady.Mäsový vývar z nedelnej polievky -väčšinou slepačej,na jemno pokrájaná cibuľa na polovičné plátky,čierne mleté korenie.Doviesť k varu a zaliať posolené a okorenené zemiaky čerstvo mletým čiernym korením.Dobre,ale zlahka premiešaťˇa nechať odstáť aspoň pol hodinu. Tiež robievam aj rôzne varianty ako sa tu spomínali a myslím,že všetky sú výborné,ale Vianočný musí byť s majonézou,aspoň u nás.
@bozulka , plne s tebou súhlasím. Celý rok robím trnto cibuľový, ale na Vianoce tradične s majonézou....cibuľu máme radi chrumkavejšiu, preto ju iba prelievam vriacim vývarom....to už podľa chuti...
tiež robím tento šalát je výborný, dávam síce len klasiku ale si mi urobila chuť už som po obede mala som k tomu okarové čevabčiči
práve teraz varím zemiaky na ,cibulák,ktoré nekrájam na koliečka,ale pretláčam ich na hranolčeky potom ho riedim vývarom a namiesto octu a cukru používam vodu z nakladaných uhoriek.takto som sa to naučila od mojej maminy a takisto ho robia aj naše deti.
mnaaam, tak presne toto som hladala a az ma to donutilo zaregistrovat sa :D ;) ako dlho to musi byt v tej chladnicke? mam obavy ze to bude pre mna najvacsi problem, cakat...
Mohla by som ocot nahradit citronovou stavou? Nemam velmi rada chut octa, preto ho vzdy takto nahradzam. Len ci by som nepokazila potom chut tohoto salatu. Nikdy sa u nas doma nerobil, tak neviem presne aky ma byt.
Myslím,že to by nemal byť problém.Chuť bude iste trochu iná,ale možno ešte lepšia.Daj tej šťavy viac,aby bol šalát kyslavý.Daj vedieť ako chutil,keď ho vyskúšaš.
Robila som dnes Tvoj šalát. Použila som mladú jarnú cibuľku, do nálevu som dala aj semienka feniklu a po premiešaní som šalát posypala lyžičkou práškového cukru a domiešala. Bol vynikajúci.
Milujem tento šalat, bola som v obchode Kon-Rad na zlatych a mlady muž tam prezentoval zemiakovo cibulovy salat,ktory vyrabaju...Je presne ako od mojej mamy...V obchode su kilove balenia a odporucam je vyborny.
Zvyknem robiť už len tento šalátik.Ja ho volám sedliacky,dávam ale červenú cibuľu,zemiačky pretlačím cez to šalátové sitko.Cibuľku nakráham na kocky a namočím do octu a soli.Ona tam pekne zmäkne a nechrumká pod zubami.Nálev nerobím,šalát polejem trochou oleja a trochou vývaru.Mali sme ho v.nedeľu.Perfekto.

Pridaj komentár k receptu: