Foto: janger
V mojom recepte s palmovym kelom bol spomenuty aj kuceravy kel. Recept som mala odfoteny uz minulu zimu, ale som trosku pochybovala, ci niekto Zobraziť celý popisV mojom recepte s palmovym kelom bol spomenuty aj kuceravy kel. Recept som mala odfoteny uz minulu zimu, ale som trosku pochybovala, ci niekto o to stoji. Tento kel je typicka zimna holandska zelenina. Toto je taky stary, klasicky postup (stamppot). Aj ked kazdy ma mozno nejaku tu svoju obmenu, ale zaklad je ten isty. Ja som sa to naucila robit od mojho muza, on zase od svojej mamy... Kazdu zimu je u nas parkrat na stole. Zdrava zelenina je to...
porcie
Postup
-
1
Mnozstva su orientacne. Cim zelensie to chcete mat, tym viac kelu si mozete dat. Maslo a mlieko podla chuti.
- 2
Zily z kelu vyrezeme. Su dost tvrde, ani varenim velmi nezmaknu. Kel umyjeme a listy pokrajame na male kusky.
- 3
Do velkeho hrnca s vodou (tak, aby boli zemiaky akurat zaliate) dame ocistene zemiaky. Ak mozem odporucit, lepsie su mucnate zemiaky, ktore sa skor rozpadnu.
- 4
Na zemiaky nasypeme kel, bude ho poriadna kopa, niekedy ani hrniec nemozem zavriet. Ale on varenim poklesne. Do kelu pridame aj pokrajanu cibulu. Podla chuti sol.
- 5
Zakryjeme a varime, kym zemiaky zmaknu. V tom case zmakne aj kel.
- 6
Pred ukoncenim varenia dam do hrnca makku udenu klobasu (podla navodu, ako dlho ju treba tepelne upravit), zakryjem a este varim. Tuto to asi budete musiet prisposobit, lebo takyto druh klobas na Slovensku zrejme nie je. Myslim, ze by mohli byt aj nejake kvalitne parky, alebo nieco podobne. Iste by k tomu chutil napriklad aj kus peceneho bocika, pecena slaninka....
- 7
Potom klobasu vyberieme, vodu zlejeme a zemiaky so zeleninou rychlo popucime, pridame teple mlieko, maslo. Vsetko premiesame.
- 8
Nalozime na tanier. V strede spravime jamku a do nej dame trochu vypeku z masa, ak mate. Ja to mam rada aj tak, bez tej stavy. Mam doma vacsinou trosku vypeku v mraznicke v krabickach. Dokonca je tu dostat aj v prasku.
- 9
Ak vam zostane, tak na druhy den si to mozete spravit aj tak, ze si date do panvice trosku masla a nechate to zapiect, aby sa spravila korka, na oboch stranach. My to tak mame velmi radi.
- 10
Toto mnozstvo by malo stacit tak pre troch, podla toho, aki ste jedaci... Ja rada robievam viac, na druhy den potom dojedame. Ak vyskusate, prajem dobru chut.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@haji , ja tento kuceravy kel (boerenkool v Holandsku) robim uz roky rokuce. Tu je to strasne stara zelenina, pestuje sa tu.... Hovoria, ze je najlepsia, ked prejde po nej mraz. Teda ak uz vonku trochu mrzne, je potom ten kel sladsi. Niektore deti to nelubia, tak ako nelubia ruzickovy kel... U nas ho syn zjedol rad, dcera menej, ta ma radsej takyto stamppot s endiviou. Tieto jedla (stamppot) sa tu robia s roznou zeleninou, to su take typicke holandske jedla....Momentalne je tento kuceravy kel trendy aj v restauraciach v New Yorku, ako som sa docitala. Je to zrazu superfood (zasluzene), zevraj je tam moc predrazeny, robia z neho aj smoothies, a vselico, na rozne sposoby. Tu v Holandsku je lacny. Pytas sa na rozdiel. Palmovy este tak dlho nepoznam, mala som ho len parkrat. Kuceravy sa mi zda taky drsnejsi, pri vareni ide z neho typicka "vona". Zdrave su obidva. Pozdravujem ta, mila @haji ....Som rada, ze si si aj trosku zaspominala...
Ano, @siisa , vodu zliat...tak ako ked robis zemiakove pyre :-). Dakujem za komentik.
Ďakujem za odpoveď :)
Haha, aj ja mam z neho veru nervy niekedy. Tu je dostat uz pokrajany v sackoch, niekedy veru kupim aj ten. Ale taky najcerstvejsi, co si clovek sam nakraja je tusim najlepsi :-). Rucne sa odnervuje najlepsie ;-). Tvoja manzelka ma potom za odmenu vitaminovu bombu, Mirko...
@mirop , neviem, mozno mas tvojim komentarom potrebu ponizit inu kuchynu....Maju tu take prislovie, ze "co sedliak neochutnal, to mu nechuti"...
Holandska stara kuchyna je v zakladoch velmi jednoducha (mne taketo jednoduche jedla chutia). Nie je to ziadna exkluzivita. Vacsinou to boli vzdy recepty so zemiakmi, kopou zeleniny, kusok masa alebo ryby...Ale to neznamena, ze sa varia len taketo jedla. Ved nemame tu prenic, zanic 107 restauracii s Michelin-hviezdickami ;-)... Ja rada uverejnujem prave jedla, ktore su na Slovensku menej zname. Niekto si mozno rad pozrie...
@kukulienka , dakujem. Ano, je to jednoduche jedlo. Rozmyslala som, ze aky zvysok, hahaha....Musi sa to ale trosku pripiect, tak do chrumkava :-).
Mne jsi pripomnela ze bych to zas mohla uvarit. Je to vynikajicí. Dobry recept jsi vlozila!
i ja tu budem čochvíľa šikovná žienka..z bežného kelu..taký roľa dala..
ďakujem a želám dobrý biely bezproblémový deň..
Ps:máme suseda -vedľa role-holanďana..postavil si dom..má firmu..už roky..hovorí dobre po slovensky..milý ešte mladý pán..:-)
mozno si mohla vlozit aj fotku "Grünkohl" - tak sa vola u nas. Myslim, ze na Slovensku sa velmi nepestuje a ak som spravne pochopila komentare, tak si ho mozno niektori zamienaju s normalnym kelom. Co ale nemeni nic na veci, ze toto jedlo chuti velmi dobre aj z normalneho kelu. U nas este Grünkohl - Kuceravy kel nedostat, este nie je dost zima. Takyto Stampf z normalneho kelu (Wirsing) robievame aj my, vyskusam aj z kuceraveho, ked bude. Ale takto pripraveny normalny kel uvarim hned zajtra, si mi narobila chut :-)
@porzelanka , mas pravdu, pridam pre istotu par fotiek. U nas tiez este nie je, mala som tento recept nafoteny este z minulej zimy. Pozdravujem :-)...
@Mijaita , dakujem. Citala som niekde, ze povod je v Malej Azii, odtial sa to dostalo dalej a ze tento kel je jedna z najzdravsich zelenin...Moze to byt aj s tou kapustou, ako ty pises, vyborne :-)! Stoji to za vyskusanie...
@radost , dakujem za versovany komentik :-)....kludne moze byt aj slovensky, preco nie? Alebo taky medzinarodny ;-)....
U nas je dnes veru sivy den, taky bezslnecny, skoda. Slnko robi vsetko krajsim.
P.s. Pozdravuj suseda :-). Nech je na Slovensku stastny!
pekne si to napísala, @haji má pravdu, si inteligentná žena;-) Pripravovala som taký druh kelu na viacero spôsobov, je chutný, veľmi hodnotný a krásne vyzerá, je ozdobou hriadky.
Ahaaa, @mijaita , tak aj tu si myslela kel :-)))....No ale mozno aj s kapustou (slovensky) by to bolo fajn :-).
@kukulienka , dakujem :-)...
@denyany , no taku poriadnu kelovu hustu polievku by som si veru dala, aj s muzom! Mas tu aj recept na nu? Budem musiet popozerat recepty a spravit :-)....Dakujem ti za komentar.
@dvorka , no vidis, aj spomienky na detstvo prisli...Tvoja mama to robila vlastne podobne, okrem tej prazenice. Tu si niektori ludia davaju do toho aj napriklad malicke sterilizovane cibulky, pre take okyslenie. Dakujem ti za komentik :-).
@denyany , dakujem velmi pekne za tvoj recept, super! Ja som pozerala uz aj v tvojich receptoch, ze ci ho tam nahodou nemas. No a ty si mi ho tu takto pekne napisala. Iste to niekedy spravim, ked budem vidiet v obchode kel. Dakujem este raz :-).
@marikafil , no smoothie tiez veru robia (ja som este nerobila). A aj na surovo, v salatoch sa da. Alebo len tak narychlo vo woku...Na to je najlepsi, ked je este mlady.
Nemozes ho podopriet s nejakymi palicami, ked ho mas taky vysoky? Ale ak mas dost miesta v mraznicke, tak zmrazis. Ja osobne by som si ho pred zmrazenim umyla, ususila a pokrajala, aby si ho potom este taky zmrazeny mohla pouzit... Ja si tiez kolkokrat kupim uz nasekany vo vrecku, ked je v ponuke a potom ho dam hned do mraznicky a vydrzi mi. Niekto ho dokonca radsej da najskor do mraznicky a az potom ho pouzije. To preto, ze hovoria, ze je po mrazoch lepsi, sladsi. Dakujem ti, ze si sa pristavila :-).
@monty , dakujem :-).
@zitar , tu vlastnu urodu ti tak trosku zavidim :-). Zo svojej zahradky je asi vsetko najlepsie. Dakujem za komentar.
@denyany , neviem, ci sem nahodou nakuknes a kedze tu samostatny recept na tuto polievku nemas, tak nemam kde pridat fotku. Preto sem...Robila som tuto tvoju polievku, pochutili sme si. Malicka obmena, pridala som aj mrkvu a kusok susenej stiplavej papricky. Takze dakujem za recept, bude castejsie :-).
Este jeden pokus....
To nevadi, ze si si nevsimla, ze som to sem pridala...Vsimla si si teraz. Koniec dobry, vsetko dobre, no nie :-)? Polievka to bola ozaj fajn. Este raz, dakujem za recept. Prajem vsetko dobre v novom roku, mila @denyany :-).
Mila @katka78 , ake je to potesujuce vidiet toto jedlo u niekoho na tanieri na Slovensku :-)! Velmi sa tesim. Lacna (teda aspon tu nie draha) zelenina, plna vitaminov. Tak ako pises, aj tu predavaju nakrajane vo velkych balickoch. A tiez su vtedy v nom aj tie zilky posekane. Necham to vtedy tak, ako je, len tie najhrubsie zilky vyrezem. Ked sa da, kupim radsej listy vcelku a pokrajam, ako chcem. Ked sa neda, aj v balicku je dobre.... Ak by ti z jedla zostalo, tak na druhy den je to vyborne upiect na panvici na masle, ako taku placku, nechat spravit korku, pochutnas si aj tak.
Kde si kupila, v niektorom supermarkete? Alebo na trhu?
Dakujem ti za mily komentar, peknu fotku. Srdecne pozdravujem :-).
@katka , dakujem za odpoved. Myslela som, ze to aj na Slovensku uz pestuju, alebo dovazaju, ale teda zrejme nie...
O tej klobaske, to je uplne iny druh klobasky, ako tie nase tradicne slovenske, suche. Dostat ich v supermarketoch, pod nazvom "rookworst", najcastejsia je snad znacka UNOX. Ale su samozrejme aj v lepsej kvalite dostat a aj v masiarstvach si robia svoje. Ja kupovavam aj napriklad tuto znacku, ktora je dostat v niektorych supermarketoch:
www.van-gijs.nl/product/verse-fijne-rookworst/...
Aj na niektorych farmach dostat kupit.
Kvalita byva aj lepsia, aj horsia, tak asi ako so vsetkym...
Pekny vecer!
No vidis, aky dobry napad s tym ruzickovym kelom. Mam tiez v oblube. A skaramelizovana cibula ma este lepsiu chut. Ja zase na buduce spravim podla teba. Dakujem ti za komentik, Mirko. Pozdravujem :-).
@Kecemis (31.1.2018 20:31) ako dobre, keď sa recept pripomenie :-)
Majte sa obaja krásne :-)
@katka , tak budem drzat palce.
Neviem, ci ti bude chutit, @frezia. Asi ti ta chut jednoducho nevyhovuje. Ono to ma taku svoju typicku chut.... A aj vonu, ked sa vari :-). Mozno by ti to viac chutilo take pripecene, vo forme placky.
Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Hned ses mi vybavila ty a tvůj recept s kučeravým kelom.
Líbí se mi, jak tu někteří pod receptem školí amatéry a na druhé straně profík s politikem "jedou jako buldozer". Takové recepty v klidu objíždím.
Krásný den do země tulipánů!
Ahoj, mila @haji , ono je to ale ine jedlo, co tam oni vytvoril, kedze to nazvali narodnym jedlom :-)....mne inak az tak na tom nezalezi, ale kedze to vari profesional, tak len preto som sa k tomu ohlasila. Inak, ten profesional len pozera, takze by sa to malo volat "Ihnacak pozera....."
Inak, nepochybujem o tom, ze je vyborny kuchar.
Pozdravujem ta :-).
Děkuji. A to jsi fakt trefila, že pozerá!!
Ještě si pohladím na dálku Mysku!
Dakujem, pozdrav odovzdam :-).