Varenie

Baklažán

furdica - bez fotkyfurdica, 19. augusta 2011

Dobrý den. Nebola som tu davno-chyba s heslom- ,ale sa to podarilo ..Chcem sa spýtat, ako pripravujete tuto fialovu vec? narastlo mi toho v zahrade a chcela by som skusit ako chutí. Zelenina je denna strava na mojom stole ,ale baklažán som ešte nikdy nerobila .Akosi ma odradzuje farba ,Ale treba si zvykat ,ked vidím tie novinky v pestovaní, fialova mrkva, karfiol,paradajky , a podobne.
dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

kopretina
Našla jsem na labuznik.com recept na Jeanův lázeňský lilek. Moc mi chutnal a hodně často vařím. Lilek neloupat, rozkrojit na polovinu podél, udělat podélně 2-3 zářezy - pozor neproříznout slupku, posolit, nechat půl hodiny odležet. Potom opláchnout vodou, osušit a do zářezů dát stroužky česneku - já ho miluji, dávám vedle sebe. Navrch na plátky rajčata, trošku posolit, bazalku nebo jiné koření a pokapat olejem - dost. Peču v remosce, lehce podlité vodou - jen na dno - cca 25 - 30 minut. Před dopečením posypu sýrem - používám "moravský" parmazán. Rychlé, a moc dobré.
alena45
 gotovim-doma.ru/view.php?r=204-recept-Veer-iz-baklazhan...

tento je môj obľúbený, a úplne zrozumiteľný, akurát namiesto záverečnej majonézy dávam biely smotanový jogurt alebo smotanu. Je mi blbé ho sem pridať, je naozaj originálny a ťažko napíšem, že som sa nechala inšpirovať...
No a potom, aby si nedostala šok z chuti baklažánu skús nakrájať baklažán pozdĺž na 5 mm pásy, jemne posoliť z oboch strán, vytvoriť dvojice, utrieť od vypotenej vody, potrieť vnútorné strany horčicou, jednu posypať strúhaným syrom, na jednu dať kúsok šunky alebo anglickej slaniny, priklopiť na seba a vypražiť v trojobale. Baklažán nešúpeš, je to výborné, naozaj, robím tak aj cukinu aj patizón, nie najzdravšie, ale fakt dobré.
2010
zajtra je tento:Melanzane Della Nonna s ciernymi olivami


2010
Na zajtra je tento nachystany
( Melanzane della nonna)


2010
Sorry, odrazu to naskocilo 2x -tym krizikom to vymaz dik
alena45
fíha, ten s tým bazalkovým pestom mi kade unikol ?
furdica
fíha ,tolko receptov , kuk-nem do chladničky a niečo vytvorím ,som dnes sama ,ak sa to nevydarí, bude mat pes , a nik nebude vediet. Nepovedzte to na mna inak dakujééém
sandratamer
Môžeš vyskúšať aj niečo jednoduché, ja som dnes nasolila kolieska baklažánu, potom umyla a osušila. Potom som kolieska obalila v múke a namáčala v cestíčku z ryžového mlieka (kravské mlieko) a špaldovej múky (hladká múka), ktoré som osolila, okorenila čiernym korením, kurkumou, koriandrom a dvomi strúčikmi cesnaku. Kolieska som potom vypražila na oleji, k tomu sme mali zemiaky na cibuľke s petržlenovou vňaťou. Je to dobrota.
babidka
@furdica , ked je ten baklazan cerstvy /prave strhnuty/ , tak ho mozes spracovat priamo - aj bez tzv."vypotenia" . mna tiez rozculuje ta jeho farba a tak baklazan vzdy osupem:-)) Vyskusala som desiatky receptov a a nesklamal ma snad ani jeden- baklazan ma jedinecnu chut . Ked nemam vela casu a mame nanho chut - robim ho uplne jednoducho: pokrajam na platky alebo na kolieska , opeciem nasucho na panvici alebo ugrilujem na roste/ ked opekame na zahrade/ , potriem maslom a roztlacenym cesnakom , osolim. Podavam ako dopnok k nejakemu masu alebo polozim na hrianky a vznikne naozaj chutne , jednoduche jedlo .
evanaaa
Furdica, klasické, jednoduché - nakrájaj na kolieska asi 7 mm, nasoľ ( nemusí sa potiť), obal v trojobale a vypraž. K tomu hranolky alebo zem. kaša, skús. Alebo, daj do rúry, potri olejom -nešúpať- a upeč. potom lyžicou vyber zo šupy a zmiešaj podľa svojej chuti z rôznymi ingredienciami a , hlavne cesnak nezabudni a máš dobrú pomazánku, aj tu na ňu nájdeš recepty. Alebo zavar s niečím, podus, a podobne. Inšpirácií tu nájdeš dosť.
hubata
Baklažán je brat cukiny, patizónu a všetkých druhov tekvíc. Takže ak urobíš z neho aj omáčku - je to jedno. Tu si klikni na dyne, tekvice, patizóny, hokaidó a nájdeš plno receptov. Ešte som ho nezavárala, ale si myslím že aj to sa dá !
babidka
Hubata , baklazan je v skutocnosti vlastna sestra paradajok :-))))))))))))))
tinca
tak,tak @babidka má pravdu. Rastlina má pôvod v Indii, kde je baklažán považovaný za kráľa zeleniny.
tetuska
umyjem, nakrájam na plátky, osolím z oboch strán, nechám pol hodinku odstáť, potom opláchnem a obaľujem v trojobale a vyprážam, so zemiakovou kašou je to jedna báseň, deťom to pripomína chuť húb, takto ho máme najradšej...