Reštaurácie

Ako je to so slovenskou kuchyňou?

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 6. júla 2016

Našla som na nete článok (neviem ako starý), ktorého hneď prvá veta ma zarazila.  www.sueddeutsche.de/reisefuehrer/slowakei/essentrinken...

Vraj slovenská kuchyňa nie je nič pre labužníkov. Začítala som sa teda do tohoto pre nás nie príliš lichotivého písania a nemám z neho dobrý dojem. Je to všetko v kontexte tipov na zahraničnú cestu, takže sa nemôžeme čudovať, že k nám zavíta menej hladných turistov -labužníkov. Určite je veľa podnikov, ktoré by mali čo naprávať vo svojom sortimente aj technológiách, ale predsa mám naše jedlá rada, sú výborné a som zato, aby boli (a tu na Vareche aj sú) vyhrabávané staré tradičné regionálne recepty, prípadne odeté v modernejšom rúchu a propagované aj v zahraničí v čo najlepšom svetle. Aby si slogan "Good idea Slovakia" povedal aj nejeden gurmán;-)

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ťažko povedať, čo je vlastne slovenská kuchyňa. Jednotlivé regióny Slovenska sú ovplyvnené zahraničnými susedmi, na západe rakúska a maďarská, kuchyňa, na východe poľská a ukrajinská a pod.
Čo sa týka turistov, zlý dojem zrejme netvorí podávanie typických slovenských regionálnych jedál, ale podávanie akýchkoľvek jedál, pripravených po "našom". Ak si vo štvorhviezdičkovom hoteli objednám vyprážaný bravčový rezeň s opekanými zemiakmi a miešaným zeleninovým šalátom a na tanieri nájdem rezeň vytiahnutý z fritézy, úplne plochý, divnej chuti (kuchár veľmi pravdepodobne vytiahol z mraziaku obalený polotovar), zemiaky z fritézy, kde o tom, že sú z mrazeného polotovaru sa ani nedá pochybovať, z miešaného šalátu sa vykľuje kapustový a za dve porcie tejto lahôdky plus dve malá pivá si zaúčtujú 42 EUR, určite nebudem spokojná. To je jedna z posledných skúseností, ale mohla by som písať hádam do rána. Veď aká slovenská kuchyňa, keď aj na Liptove dostanete na tanier mrazené pirohy? O zemiakových plackách McCain na Orave aj škoda písať.
Môžeme Slovensko propagovať, môžeme sem lákať turistov, ale kým sa nezlepšia služby, nikto sem nepríde dva razy.
kimlo
@Sovka62 (6.7.2016 20:41)

Plne s Tebou súhlasím, ak sa aj niektorá reštaurácia prezentuje rádoby tradičnou kuchyňou, vačšinou je za tým zlodejina a lenivosť kuchárov...
evanaaa
No a vrchol tomu dali francúzski kuchári, ktorí ponúkali ( tuším priamo v Bruseli?) "slovenské" bryndzové halušky, nevidela som celú reportáž, len koniec, škoda, ale to, čo bolo na tanieri, sa našim haluškám vôbec nepodobalo, skôr to malo podobu nejakých cestovín - možno ste niekto pozerali, neviem si teraz spomenúť na tie vrúbkované valčeky:), bryndzu tam vôbec nebolo vidno a vrch nahusto pokrytý kocôčkami slaniny, takže nám pokazili renomé....komentoval to ináč pán Sulík, tentokrát mu ale dávam za pravdu.
kukulienka71
Presne tak, @sovka62 , to ovplyvnenie susednými kuchyňami je očividné, ale to isté je aj v iných krajinách, maďarskú a balkánsku ovplyvnila turecká, poľskú ukrajinská, americkú mexická apod. No mrzí ma tá kvalita gastroslužieb u nás, chýba láska a úcta k tej práci, tradíciám, lokálnym surovinám a v neposlednom rade k zákazníkovi.
@kimlo , my sme znechutení úrovňou služieb, personál je znechutení plácou, majiteľ je znechutený z malého zisku - bludný kruh:-)
Určite by pomohlo, ak by gastrozariadenia viedli svedomití ľudia, a ak by bola legislatíva viac naklonená podpore malých rodinných podnikaní (z dvora a záhrady na stôl), veď tá naša príslovečná pohostinnosť by nás vytiahla dosť vysoko;-)
klukodvody
Tak já se také přidám. Se slovenskou kuchyní je to stejné jako s českou kuchyní. Majitelé gastro provozů jsou většinou - prosím ne všichni, ale většinou jen bohatí a o gastronomii toho moc nevědí. Dělají obří jídelní lístky a vaří z polotovarů. Vím o čem mluvím mám vnuka, kterého jsem se domníval jsem přivedl na správnou cestu. Omyl. Nedávno mně řekl dědo ty jsi stará škola, takhle už to nejde dělat. Musíš pracovat moderně a rychle. Já myslel, že ho přerazím. No potom se sice omluvil, ale stejně dělá ty samé prasárny. Mražená a polosyrová jídla. Ono stará poctivá kuchyně chce lásku a cit. Troufnu si říct, že jídla dochucuji na konci minimálně a dokáži většinu uvařit tak zvaně z ruky. No a proto se mně ozývají restauratéři z okolí abych přišel a zkusil promluvit s jeho kuchaři. Ale mluvit nestačí. U nás teď běží jakási kuchařská soutěž a měli za úkol uvařit " Bryndzové halušky ve slaninovém kabátku " No vypnul jsem to a ani jsem to nechtěl vidět. Už toho nechám, ale všichni víte, že já miluji klasiku a také se jí snažím přidávat a také většinou nepřidávám odkud to jídlo pochází pokud si nejsem 100% jistý a u klasiky uvádím jak české, tak slovenské. No je mně z toho smutno. Moc jsem se rozpovídal a mohl bych ještě dlouho.
bubaya
No keď napíšu, že halušky sú z cesta na gnocchi, tak sa nedivím, čo uvarili Sulíkovi. A že sa u nás je veľa a deftig, tak to píšu tí praví, Bavoráci.
veronikkka
Ahoj @kukulienka71 , plne súhlasím s tebou!!!
Kde sú tie časy, ked sme s mojim dobrým otcom zašli do nejakého dvora, známeho pravým poctivým domácim jedlom???
usadili nás za stôl s čistým kockovaným obrusom, ponúkli kvalitným dobrým vínkom z vlastného zberu, niečim slaným domácim k tomu, objednali sme si paprikáš, gazdiná išla chytiť kura, zabila, ošklbala, vypitvala, uvarila a takýto čerstvo uvarený aj s haluškami dala pred nás na stôl. :P to už sme mali za sebou domácu kuraciu polievku s domácimi rezancami, a po paprikáši nasledovala domáca jablková štrúdľa. podobne to bolo aj s inými domácimi jedlami, aké s si objednala. jasne, že sme tam boli celá rodina s našimi priateľmi :-)
kiež by tieto tradície a možnosti boli aj dnes. Ach Jaj!
kukulienka71
@Evanaaa (6.7.2016 22:06)

našla som k tomu info tu:  www.topky.sk/cl/10/1559335/Unia-chcela-potesit-Slova...

Takže po tomto nik nemôže namietať, ak u nás dostane pizzu-nepizzu či iný poslovenčený druh typického inonárodného jedla:-( zvyšku EU poslancov to možno chutilo, len sa budú čudovať, ak prídu k nám a dostanú niečo úplne iné.
@klukodvody , pekne si to napísal, od srdca:-)
@bubaya , :-D
@veronikkka , pekné spomienky, to boli veru iné časy a ja verím, že sa ešte vrátia, stále viac silnejú túžby po poctivej domácej strave, vidieckom štýle života -samoživiteľstve ako reakcia na prechemizovaný, stresom a smogom presiaknutý mestský život. Aspoň v strednej a staršej vekovej kategórii. Ale už vymiera generácia, ktorá vedela, kedy ako a čo robiť okolo statku, na poli, v záhrade, nemá kto učiť mladých k sebestačnosti, leda ak internet:-D Sedliacky spôsob života má svoje čaro, hlavne ak býva pod jednou strechou viac generácií.
veronikkka
@kukulienka71 , takéto miesta sa ešte dnes nachádzajú na okraji Viedne, najmä v dolnom Rakúsku i v Nemecku, nazývajú sa Heurigen a spravidla sú tieto dvory, pre návštevníkov z okolia i zdaleka , k dispozícii od septembra po vinobraní, už dokonca existujú lokály s týmto zameraním :-)
len sa pozri, aká je hustá táto sieť tam u nich, a tam hospodária celé rodiny spolu, tam sa to učia deti od rodičov.

 niederoesterreichs-bauern.at/hoffinder?gclid=CKLgp-H34M0CFesV0wodDXc...

kukulienka71
@Veronikkka (7.7.2016 10:37)

pekne hustá to je fakt:-) to je ten najdokonalejší systém, ak sú rodiny v hospodárení spolu. Vidím to aj vo Švajčiarsku, oproti vo veľkom dome býva dedko s babkou, synom, jeho manželkou a tromi malými synmi(určite sa potešili práve synom), majú vedľa domu maštaľ, kravy, sliepky, dve husi sa im pasú od jari do novembra na dvore pod stromami, zavčas rána už sa svieti v maštali, majú traktory , kosačky, a všetko čo treba, políčka, pestujú čo sa dá. Majú aj malý tranzit a berú 2x do týždňa produkty niekam, chodia k nim ľudia s autami celý rok, od vajec cez planty, ovocné mušty, kurčatá, zeleninu, mlieko...vidím aj v obchodoch veľa produktov označených ako domáce od tunajších farmárov, presne z týchto lokalít, sú kvalitné a aj dva-trikrát drahšie ako továrenské.
Tak keď to funguje inde vo svete, malo by aj u nás. Sú vytvorené na to podmienky, aby mohli robiť to, čo vedia a čo je potrebné.
U nás sa zničila živočíšna výroba totálne, v našom okolí funguje asi len farma p. Bacíka (býv. minister poľnohospodárstva) v Branove. A páči sa mi aj Salaš u Janka:-)
Veľa špekulantov pobralo dotácie na agroturistiku a pozastavili svoju činnosť:-(
2010
@Veronikkka asi som zil v inom slovensku a zda sa ze som o vela prisiel, mohla by si casovo urcit tie dvory, pred revoluciou som vymetal restauracie a nic take sa mi nepodarilo najst.
Na slovensku je hlavne jedlo obed...no a gastrace pomohli k upadku restauracii.
veronikkka
@kukulienka71 ,áno, viem, že v nemecky hovoriacich krajinách sa s tým stretneš veľmi často, aj vo Švajčiarsku. :-) nájde sa aj u nás, ale skutočne len veľmi poriedko :-(
preto chodievame často do Viedne :-)
kukulienka71
@2010 (7.7.2016 11:09)

máš z časti pravdu, ponuka denného menu za gastrolístky je žalostná vo väčšine mne známych reštaurácií. Poznám však jeden malý podnik (a to by som naň v živote nepovedala) Turista na žel. stanici v Štúrove, kde sa podáva len denné menu, chodí tam nespočetné množstvo "robotníkov" z okolia (plynári, elektrikári, murári, maliari, vodiči MHD, sem-tam nejaká rodinka) a varia naozaj chutne, dostatočné porcie a za super cenu, stojí tam v čase obeda priebežná šóra ako u Orbána na Chalúpkovej. A majú otvorené len pár hodín, pripravia, vydajú, upracú a idú:-)
2010
@Veronikkka sorry ty musis byt asi najstarsia Varechacka lebo spominas na daco pred 70 rokmi, ja skor ze v 70 rokoch v Prievoze skapal pes moj najlepsi kamarat tam byval tak som to poznal docela dobre.
2010
@kukulienka71 , ja neodsudzujem gastrace ale sama vies zle sa vari ked vacsina jedla z kuchyne ide von za minimalnu cenu.
Trochu mi to pripomina pred par dnami som isiel vlakom do Bratislavy a nemohol som najst miesto na sedenie, a spriedkyna mi povedala ze som asi jediny vo vlaku co platil za listok.
kukulienka71
@2010 (7.7.2016 12:06)

áno, ja by som to riešila separáciou gastrozariadení na rýchle(pultový výdaj hotových jedál za ľudové ceny) a na zvyšok (špecializované na akúkoľvek kuchyňu/kuchyne sveta, vege, klasika, či vyšší level, á la carte, a tam by denné menu nemalo čo hľadať - platím za kvalitu (surovín, miesta, obsluhy, zážitku) V oboch typoch sa dá zarobiť a ponúknuť slušné služby, v prvom type v krátkom čase zasýtiť väčšie množstvo ľudí za menej peňazí, v druhom gastronomický zážitok za adekvátnu cenu.
katkasugar
No Sued Deutsche noviny by si mali skor zamerat na nemecke restauracie, kde vacsinou dostanete to iste menu v kazdej restauracii, vacsinou mrazene polotovary, vratane menu pre deti, kde nic ine ako rybie prsty s hranolkami tzv. Nemo teller, spagety s parad. omackou, zemiakove placky s jablkovym pyre a mliecnou ryzou nenajdete. Pre dospelych je top wurst s hranolkami a upgrade tzv. currywurst- to iste len posypane kari praskom. O cenach za to ani nehovorim ..Vo vacsich mestach mozno najdete aj nieco lepsie, ale ziadne zazraky to nie su.. Take su moje skusenosti z Thüringenu, kde momentane zijeme. Ja sa vzdy vcelku tesim na restauracie na Slovensku, daju sa najst aj dobre, urcite ich je viac ako tu.
1x sashan
kukulienka71
a druhá vec je, že u nás sa gastronómia neberie celkom vážne, personál si berú z ulice. Často nevyučených kuchárov, čašníkov, veď vyniesť pár tanierov a pohárov nie je žiadna veda. O komunikácii a chovaní personálu za pultom nevraviac, vôbec ich neruší, že sú v práci a hostia ich vidia a počujú. Oblečenie ani nehovorím - rifle, tričko a papuče:-( v takýchto podnikoch sa otočím raz a nikdy viac, aj keď interiér je na 4*. Proste tu ľudia robia to, na čo nemajú odborné ani morálne predpoklady.
klukodvody
No a protože to sklouzlo i na úroveň, tak si také ještě přihřeji svoji polívečku. Prakticky jdeme do restaurace jen když musíme a teď to přijde. Vejdu do vchodu a cítím WC , do toho spálený olej z friťáku a u baru stojí rádoby kuchař v nějakých kraťasech, ušmudlaném tričku u kterého už není poznat jakou má barvu a zástěra od koupě neviděla pračku. V ruce pivo a baví se s obsluhou. V tu ránu bereme zpátečku a jedeme raději domů a po cestě si koupíme rohlík a doma pak nějakou rychlovku. No žena by mně do práce jako šmudlu určitě nepustila. No a protože si nejsem jistý jestli by se to hodilo abych přidával fotku jak si myslím, že by ve slušné restauraci měl vypadat kuchař, tak ji raději nedávám. No a to je u nás ta úroveň.
radox1
nakolko som narocny zakaznik,velmi malo navstevujem podniky,lebo skoro vzdy ma niecim nas.ru a to riesim v podstate iba samotne jedlo ,skor zajdem do nejakej beznej vyvarovne alebo bufetu,kde sa nekladu vyssie naroky,no a nemci nech su radsej ticho-ako pise katkasugar.som zvedavy,co by ten magazin potom napisal o gastronomii v holandsku.
bubaya
@Katkasugar (7.7.2016 15:03)

Príď sa najesť do Bavorska a nemusíš ani nóbl hľadať, stačí do Biergarten - pivárne, pečené koleno, grilované údené ryby, šnicel na celý tanier, dubáky na smotane, žemlové knedle toľké ako lopta, škvarky, obazda, čerstvý chrumkavý praclík......oblížeš si prsty. A to pivooooooo. Chrumkavé pečivo, chlieb pevný, ako chlieb, nie špongia. V každej pekárni, na pumpe obložené žemle, také podomácky urobené, maslo, syr, saláma, uhorka, leberkäs, žiadne dobre ošetrované zdechlé bagety v igelitu.
babidka
Myslim , ze tu sklzla diskusia do inej oblasti ako je slovenska kuchyna :-) Ja si pod tym predstavujem skor typicke slovenske jedla /teda to co sa u nas varievalo a varieva doma / a nie to , ako sa momentalne vari v niektorych restauraciach na Slovensku . Je to bieda , ale nie kazda restauracia na Slovensku vari tak otrasne . Ked si objednam obed ktory stoji 2 alebo 3 € , necakam ziaden kulinarsky zazitok ani nic originalne. Manzel objednal do svojej firmy donasku jedla pre zamestnancov z jednej restauracie . Chlapi su spokojni - jedla je dost , je syte , vyber z troch jedal a donaska v termoobedaroch az na pracovisko , doplacaju iba 1 €. Takze je to syte a lacne - take su poziadavky :-) Viem , ze majitelia robia co sa da aby prezili a nesli do minusu - takze ziadne drahe suroviny, nijake experimenty , nijake novatorstvo a nijake jedla s ktorymi je piplacka a na ktore treba viacej personalu ako su schopni zaplatit . Mna a urcite mnohych z vas by s tym neuspokojili - ale je vela ludi , ktori si nic drahsie nemozu dovolit a ani o to nestoja .
Na druhej strane - ani v nasich domacnostiach sa vzdy nevari spickovo :-) Myslim , ze tu ani tak nejde o to AKA je slovenska kuchyna - skor o to ake OCAKAVANIA mame !
elka21
Možno to nie je na Slovensku až také zlé,je veľa reštaurácií a nie všetky môžu byť dobré. Preto sa treba rozprávať medzi sebou a podeliť sa o skúsenosti s nimi. Začnem ako prvá - doporučujem všetkým salaš Zbojská, žiadne kúpené polotovary, výborná chuť jedál - skutočne domácka príprava, príjemné prostredie a obsluha nevtieravá s úsmevom. Predávajú aj svoje vlastné výrobky zo salaša, ktorý je vedľa a aj mimo prac.doby - sú ústretový.
gabriele
s mnohymi diskutujucimi suhlasim ...a pridavam nieco na odlahcenie temy...aj takto moze na Slovensku vyzerat jedalny listok...obedove menu jedneho nemenovaneho hotela pod hradom Matuša Čáka na utorok 5.jula 2016... :)

Obedové menu
hotel xy Trenčín
Utorok 05. júl 2016
Polievky
0,25 l Štátny sviatok 1,10 €
0,25 l Štátny sviatok 1,10 €

Hlavné jedlá

120 g Štátny sviatok 4,50 €
120 g Štátny sviatok 3,90 €
300 g Štátny sviatok 3,90 €






2x bubaya a nyja
mariamka
Nezatracujem vsetky podniky, mame u nas kolibu, kde sa sice dlhsie caka, ale jedlo kvalitne, cerstve, ci ryby, ci steaky, dokonca aj halusky sme otestovali hned pri otvoreni, niekedy majitelia "prepadnu" nazvu, ako minule po promocii sme si sadli do Hoffera v NR na pesej, keby ste to videli, prepalene rezne, asi 100rocny losos 5x ohrievany, salat bez chuti... ale obsluha bola rychla, asi ze sme tam boli sami
kukulienka71
Ja som veľmi rada, že sem pridávate vlastné skúsenosti, o to práve ide, aby sme sa o ne podelili, podozvedali, čo kde a ako...ono to je o náročnosti, lenže náročnosť je tiež relatívna, či čakám len niečo, čo sa dá s prižmúreným okom zjesť, alebo čakám dobre pripravené a ochutené aj to najobyčajnejšie jedlo, vždy ide o kvalitu. Čerstvosť surovín, vhodná príprava, rýchla a úslužná obsluha, čistota, príjemné prostredie a normálne ceny, to nie je tak veľa, to by mal byť štandard!
A tiež si myslím, že sme ostali pri téme, lebo sa rozoberala práve ponuka a služby gastrozariadení v súvislosti s článkom z nemeckých novín, či sa jedná o zahraničného či domáceho návštevníka, čím si uctili hostí v minulosti, čím dnes a čo by sa mohlo zmeniť, lebo potenciál by bol.
Tak ďakujem za všetky diskusné príspevky a želám len pekné gastrozážitky či už doma či niekde mimo domu:-)
kukulienka71
@Dr (7.7.2016 20:18)

tvoja kuchyňa je výborná, to viem:-) Možno si si nevšimla, príspevok je v kolónke "Rešraurácie";-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Kukulienka71 , ale všimla som si o čom je téma debaty, na SK je pre mňa práve moja domáca kuchyňa tá naj reštaurácia, jediná reštaurácia kde som si veľmi pochutila bola reštaurácia v Indii, skôr to bol taký bufet, všetko bolo pripravené čerstvé a chutilo to. Bohužiaľ na SK som toto ešte nemohla skonštatovať. Možno niekde taká reštaurácia je tu, len som na ňu ešte nenatrafila, možno raz :-).
kukulienka71
@2010 (11.7.2016 16:21)

.-D, raz za rok si také 10e menu môže dovoliť aj dôchodca a niektorí dôchodcovia aj gurmán menu.
Ten zoznam je pekný, dlhý a reprezentatívny:-) My vieme, že u nás sú aj vysokokvalitné gastroslužby a súčasná slovenská kuchyňa už nie sú len bryndzové halušky (aj keď dúfam, že tradičné či štýlové rázovité reštaurácie ich v ponuke všade majú)
Tak nech sa im darí!
kukulienka71
@Dr (11.7.2016 19:36)

v Indii (a myslím, že v celom svete) sú benevolentnejšie hygienické predpisy ako u nás, jedenie na ulici je úplne bežné, dá sa ním chutne zahnať hlad a chudobní šikovní z toho žijú.
Kdežto u nás to je bežné len počas jarmokov či hromadných akcií akými sú dedinské slávnosti či vianočné trhy. To je žalostne málo. A poplatky sú tak vysoké, že sa to ani moc neoplatí. O kvalite jedál radšej pomlčím, aj keď vo väčších mestách si nekvalitu veľmi dovoliť nemôžu, lebo nezarobia.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Kukulienka71 (12.7.2016 12:38)

10 eur ? v menovaných reštauráciach stojí len hlavný chod cca 25 eur a keď by si si dala aj polievku a dezert z 50 eur ti ani veľmi nevydajú. Ak by mali slováci zárobky a dôchodky napr. nemci, môžu tieto reštaurácie občas navštíviť.
Takže zatiaľ mi stále vychádza, že tá naj slovenská kuchyňa je doma.
2010
@kukulienka71 a co tak nove okuliare? pozri lepsie 10 najlepsich restauracii na slovensku 2016... priemer 70eciek na osobu
kukulienka71
tak prečo tam píšu basic menu za 10eur?:-) to mi je jasné, že ceny ostatných jedál sú adekvátne kvalite podniku.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Kukulienka71 (12.7.2016 18:21)

Myslím, že za kvalitu je tak 20%, ostatné percentá sú za meno - značku, tak ako aj iný značkový tovar.
hubata
Cestujem často a obyčajne si dám obed radšej v staničnej reštaurácii kde sa premelie viac ľudí a nie v nejakom hoteli alebo reštaurácii v meste a to z jediného dôvodu, že v nej nájdem to čo hľadám: čerstvosť a suroviny typické pre ten-ktorý región Slovenska. Keďže som záhoráčka asi najviac mi chutí jedlo naproti železničnej stanici v Malackách kde nemajú problém uvariť napr. chrenovú omáčku ktorá je naozaj z čerstvého chrenu alebo kôprovú omáčku ktorá je od kôpru zelená, dobrú hustú fazuľovicu so slížami alebo držkovú polievku s kopou držiek. Na železničnej stanici v Nových Zámkoch varia síce dobre, ale nemenia jedálny lístok, vždy sú tam tie isté jedlá. Zato majú ale veľmi dobré zákusky ktoré som inde nevidela: napr. žerbó plné orechov, plnené košíčky a ohromne veľké krémeše a veterníky. Kvalitné majú aj lángoše, moravské koláče a štrúdle čierne od maku. Pri železničnej stanici v Komárne varia najlacnejšie, vybrať si môžete každý deň z troch jedál, menu majú každý deň iné a ako bonus dostanete aj koláčik. Jedlá sú o niečo pikantnejšie, ale veľmi chutné. Vo Zvolene na železničnej stanici som si dala bačovu pochúťku, ale názov si pomýlili s plackou plnenou mäsom a lečom, čo to malo spoločné s bačom dodnes neviem určiť, očakávala by som skôr nejakú kombináciu so syrom.

Moja skúsenosť je taká že v "lepších reštauráciách" nenájdete obed uvarený z čerstvých surovín, ale väčšinou len z polotovarov. Naopak v obyčajných akými sú aj staničné reštaurácie ktoré som vyššie vymenovala varia obyčajné denné menu v hodnote cca 2,50 - 4.00- €, a tým prilákajú nielen cestujúcich ale aj zamestnancov z blízkych podnikov a oplatí sa im variť dobre, chutne a slovenské jedlá z čerstvých surovín obvyklých v regióne ktoré sú prácnejšie.
1x meluza
bubaya
Niekoľko praktických rád pre návštevníkov neznámych podnikov:
Pred objednaním treba odskočiť na wc. Ak reštaurácia nedokáže upratať wc, kde treba handru, kefu a nejaký čipro, tak nedokáže udržať ani kuchyňu, kde je 100x viac riadenia.
Treba sa pozrieť na personál, ak je neupravený a špinavý, taká istá bude aj kuchyňa a také isté bude jedlo v nej.
Ak je personálu viac, ako hostí, hlavne v čase obeda, rýchlo stade preč.
Ak už to risknete, pamätajte, že deci omáčky zahladí mnohé hriechy, a že exotické korenie výborne maskuje smrad starého mäsa.
2x nyja a 45678
bubaya
A to najdôležitejšie - ak je jedlo nejedlé, zavolajte si vrchného a povedzte mu:
Viete, ja sa nerád hádam, kazí to chuť do jedla. Ale toto sa skutočne nedá zjesť. Nechcem peniaze naspäť, stačí, ak sem príde kuchár a predo mnou to sám zožerie.
2x nyja a 45678
kukulienka71
heh, vracia sa kult železničných reštaurácií:-D nič proti nim, ak sú tam naozaj slušné služby, radšej pôjdem tam ako do "označkovanej" reštaurácie. Dobre vedieť, v ktorom meste sa ich oplatí navštíviť, ďakujem, dámy, za každý tip;-)
V Štúrove si to prosím nepomýľte s reštauráciou na žel.peróne, tá nestojí za reč...