Našla som na nete článok (neviem ako starý), ktorého hneď prvá veta ma zarazila. www.sueddeutsche.de/reisefuehrer/slowakei/essentrinken...
Vraj slovenská kuchyňa nie je nič pre labužníkov. Začítala som sa teda do tohoto pre nás nie príliš lichotivého písania a nemám z neho dobrý dojem. Je to všetko v kontexte tipov na zahraničnú cestu, takže sa nemôžeme čudovať, že k nám zavíta menej hladných turistov -labužníkov. Určite je veľa podnikov, ktoré by mali čo naprávať vo svojom sortimente aj technológiách, ale predsa mám naše jedlá rada, sú výborné a som zato, aby boli (a tu na Vareche aj sú) vyhrabávané staré tradičné regionálne recepty, prípadne odeté v modernejšom rúchu a propagované aj v zahraničí v čo najlepšom svetle. Aby si slogan "Good idea Slovakia" povedal aj nejeden gurmán;-)
Čo sa týka turistov, zlý dojem zrejme netvorí podávanie typických slovenských regionálnych jedál, ale podávanie akýchkoľvek jedál, pripravených po "našom". Ak si vo štvorhviezdičkovom hoteli objednám vyprážaný bravčový rezeň s opekanými zemiakmi a miešaným zeleninovým šalátom a na tanieri nájdem rezeň vytiahnutý z fritézy, úplne plochý, divnej chuti (kuchár veľmi pravdepodobne vytiahol z mraziaku obalený polotovar), zemiaky z fritézy, kde o tom, že sú z mrazeného polotovaru sa ani nedá pochybovať, z miešaného šalátu sa vykľuje kapustový a za dve porcie tejto lahôdky plus dve malá pivá si zaúčtujú 42 EUR, určite nebudem spokojná. To je jedna z posledných skúseností, ale mohla by som písať hádam do rána. Veď aká slovenská kuchyňa, keď aj na Liptove dostanete na tanier mrazené pirohy? O zemiakových plackách McCain na Orave aj škoda písať.
Môžeme Slovensko propagovať, môžeme sem lákať turistov, ale kým sa nezlepšia služby, nikto sem nepríde dva razy.
Plne s Tebou súhlasím, ak sa aj niektorá reštaurácia prezentuje rádoby tradičnou kuchyňou, vačšinou je za tým zlodejina a lenivosť kuchárov...
@kimlo , my sme znechutení úrovňou služieb, personál je znechutení plácou, majiteľ je znechutený z malého zisku - bludný kruh:-)
Určite by pomohlo, ak by gastrozariadenia viedli svedomití ľudia, a ak by bola legislatíva viac naklonená podpore malých rodinných podnikaní (z dvora a záhrady na stôl), veď tá naša príslovečná pohostinnosť by nás vytiahla dosť vysoko;-)
Kde sú tie časy, ked sme s mojim dobrým otcom zašli do nejakého dvora, známeho pravým poctivým domácim jedlom???
usadili nás za stôl s čistým kockovaným obrusom, ponúkli kvalitným dobrým vínkom z vlastného zberu, niečim slaným domácim k tomu, objednali sme si paprikáš, gazdiná išla chytiť kura, zabila, ošklbala, vypitvala, uvarila a takýto čerstvo uvarený aj s haluškami dala pred nás na stôl. :P to už sme mali za sebou domácu kuraciu polievku s domácimi rezancami, a po paprikáši nasledovala domáca jablková štrúdľa. podobne to bolo aj s inými domácimi jedlami, aké s si objednala. jasne, že sme tam boli celá rodina s našimi priateľmi :-)
kiež by tieto tradície a možnosti boli aj dnes. Ach Jaj!
našla som k tomu info tu: www.topky.sk/cl/10/1559335/Unia-chcela-potesit-Slova...
Takže po tomto nik nemôže namietať, ak u nás dostane pizzu-nepizzu či iný poslovenčený druh typického inonárodného jedla:-( zvyšku EU poslancov to možno chutilo, len sa budú čudovať, ak prídu k nám a dostanú niečo úplne iné.
@klukodvody , pekne si to napísal, od srdca:-)
@bubaya , :-D
@veronikkka , pekné spomienky, to boli veru iné časy a ja verím, že sa ešte vrátia, stále viac silnejú túžby po poctivej domácej strave, vidieckom štýle života -samoživiteľstve ako reakcia na prechemizovaný, stresom a smogom presiaknutý mestský život. Aspoň v strednej a staršej vekovej kategórii. Ale už vymiera generácia, ktorá vedela, kedy ako a čo robiť okolo statku, na poli, v záhrade, nemá kto učiť mladých k sebestačnosti, leda ak internet:-D Sedliacky spôsob života má svoje čaro, hlavne ak býva pod jednou strechou viac generácií.
len sa pozri, aká je hustá táto sieť tam u nich, a tam hospodária celé rodiny spolu, tam sa to učia deti od rodičov.
niederoesterreichs-bauern.at/hoffinder?gclid=CKLgp-H34M0CFesV0wodDXc...
pekne hustá to je fakt:-) to je ten najdokonalejší systém, ak sú rodiny v hospodárení spolu. Vidím to aj vo Švajčiarsku, oproti vo veľkom dome býva dedko s babkou, synom, jeho manželkou a tromi malými synmi(určite sa potešili práve synom), majú vedľa domu maštaľ, kravy, sliepky, dve husi sa im pasú od jari do novembra na dvore pod stromami, zavčas rána už sa svieti v maštali, majú traktory , kosačky, a všetko čo treba, políčka, pestujú čo sa dá. Majú aj malý tranzit a berú 2x do týždňa produkty niekam, chodia k nim ľudia s autami celý rok, od vajec cez planty, ovocné mušty, kurčatá, zeleninu, mlieko...vidím aj v obchodoch veľa produktov označených ako domáce od tunajších farmárov, presne z týchto lokalít, sú kvalitné a aj dva-trikrát drahšie ako továrenské.
Tak keď to funguje inde vo svete, malo by aj u nás. Sú vytvorené na to podmienky, aby mohli robiť to, čo vedia a čo je potrebné.
U nás sa zničila živočíšna výroba totálne, v našom okolí funguje asi len farma p. Bacíka (býv. minister poľnohospodárstva) v Branove. A páči sa mi aj Salaš u Janka:-)
Veľa špekulantov pobralo dotácie na agroturistiku a pozastavili svoju činnosť:-(
Na slovensku je hlavne jedlo obed...no a gastrace pomohli k upadku restauracii.
konkrétne na Feribe /dnešný Prievoz/ a Račišdorf / dnešná Rača/
boli ešte pred znárodnením v Československej republike..
to si teda o veľa prišiel!!! môžeš ľutovať, to mi ve!
preto chodievame často do Viedne :-)
máš z časti pravdu, ponuka denného menu za gastrolístky je žalostná vo väčšine mne známych reštaurácií. Poznám však jeden malý podnik (a to by som naň v živote nepovedala) Turista na žel. stanici v Štúrove, kde sa podáva len denné menu, chodí tam nespočetné množstvo "robotníkov" z okolia (plynári, elektrikári, murári, maliari, vodiči MHD, sem-tam nejaká rodinka) a varia naozaj chutne, dostatočné porcie a za super cenu, stojí tam v čase obeda priebežná šóra ako u Orbána na Chalúpkovej. A majú otvorené len pár hodín, pripravia, vydajú, upracú a idú:-)
Pusta si toho pamata predsa dost a co si nepamata to si domysli :-D
Trochu mi to pripomina pred par dnami som isiel vlakom do Bratislavy a nemohol som najst miesto na sedenie, a spriedkyna mi povedala ze som asi jediny vo vlaku co platil za listok.
no jo, každý z nás spomína na niečo iného, niekto na to, ako mu skapal pes v Prievoze a niekto na Heurigeny :-)
mrzí ma, že ťa opakovane sklamem! :-( neuhádla si a neuhádneš!
áno, ja by som to riešila separáciou gastrozariadení na rýchle(pultový výdaj hotových jedál za ľudové ceny) a na zvyšok (špecializované na akúkoľvek kuchyňu/kuchyne sveta, vege, klasika, či vyšší level, á la carte, a tam by denné menu nemalo čo hľadať - platím za kvalitu (surovín, miesta, obsluhy, zážitku) V oboch typoch sa dá zarobiť a ponúknuť slušné služby, v prvom type v krátkom čase zasýtiť väčšie množstvo ľudí za menej peňazí, v druhom gastronomický zážitok za adekvátnu cenu.
ze si pusta to je jasne,sama si sa prezradila.
Príď sa najesť do Bavorska a nemusíš ani nóbl hľadať, stačí do Biergarten - pivárne, pečené koleno, grilované údené ryby, šnicel na celý tanier, dubáky na smotane, žemlové knedle toľké ako lopta, škvarky, obazda, čerstvý chrumkavý praclík......oblížeš si prsty. A to pivooooooo. Chrumkavé pečivo, chlieb pevný, ako chlieb, nie špongia. V každej pekárni, na pumpe obložené žemle, také podomácky urobené, maslo, syr, saláma, uhorka, leberkäs, žiadne dobre ošetrované zdechlé bagety v igelitu.
Jájj, Veronička, kým by gazdiná chytila kuru, obarila, ošklbala, vypitvala, naporcovala, urobila perkelt, by ti aj brada narástla. Neovievaj nás tu, takto to fungovalo za prvej republiky. Za prvej republiky všeličo ináč fungovalo, husia noha s litrom vína stála 5 korún.
Na druhej strane - ani v nasich domacnostiach sa vzdy nevari spickovo :-) Myslim , ze tu ani tak nejde o to AKA je slovenska kuchyna - skor o to ake OCAKAVANIA mame !
Obedové menu
hotel xy Trenčín
Utorok 05. júl 2016
Polievky
0,25 l Štátny sviatok 1,10 €
0,25 l Štátny sviatok 1,10 €
Hlavné jedlá
120 g Štátny sviatok 4,50 €
120 g Štátny sviatok 3,90 €
300 g Štátny sviatok 3,90 €
A tiež si myslím, že sme ostali pri téme, lebo sa rozoberala práve ponuka a služby gastrozariadení v súvislosti s článkom z nemeckých novín, či sa jedná o zahraničného či domáceho návštevníka, čím si uctili hostí v minulosti, čím dnes a čo by sa mohlo zmeniť, lebo potenciál by bol.
Tak ďakujem za všetky diskusné príspevky a želám len pekné gastrozážitky či už doma či niekde mimo domu:-)
tvoja kuchyňa je výborná, to viem:-) Možno si si nevšimla, príspevok je v kolónke "Rešraurácie";-)
*reštaurácie :-)
www.gurmannaslovensku.sk
.-D, raz za rok si také 10e menu môže dovoliť aj dôchodca a niektorí dôchodcovia aj gurmán menu.
Ten zoznam je pekný, dlhý a reprezentatívny:-) My vieme, že u nás sú aj vysokokvalitné gastroslužby a súčasná slovenská kuchyňa už nie sú len bryndzové halušky (aj keď dúfam, že tradičné či štýlové rázovité reštaurácie ich v ponuke všade majú)
Tak nech sa im darí!
v Indii (a myslím, že v celom svete) sú benevolentnejšie hygienické predpisy ako u nás, jedenie na ulici je úplne bežné, dá sa ním chutne zahnať hlad a chudobní šikovní z toho žijú.
Kdežto u nás to je bežné len počas jarmokov či hromadných akcií akými sú dedinské slávnosti či vianočné trhy. To je žalostne málo. A poplatky sú tak vysoké, že sa to ani moc neoplatí. O kvalite jedál radšej pomlčím, aj keď vo väčších mestách si nekvalitu veľmi dovoliť nemôžu, lebo nezarobia.
10 eur ? v menovaných reštauráciach stojí len hlavný chod cca 25 eur a keď by si si dala aj polievku a dezert z 50 eur ti ani veľmi nevydajú. Ak by mali slováci zárobky a dôchodky napr. nemci, môžu tieto reštaurácie občas navštíviť.
Takže zatiaľ mi stále vychádza, že tá naj slovenská kuchyňa je doma.
Myslím, že za kvalitu je tak 20%, ostatné percentá sú za meno - značku, tak ako aj iný značkový tovar.
Moja skúsenosť je taká že v "lepších reštauráciách" nenájdete obed uvarený z čerstvých surovín, ale väčšinou len z polotovarov. Naopak v obyčajných akými sú aj staničné reštaurácie ktoré som vyššie vymenovala varia obyčajné denné menu v hodnote cca 2,50 - 4.00- €, a tým prilákajú nielen cestujúcich ale aj zamestnancov z blízkych podnikov a oplatí sa im variť dobre, chutne a slovenské jedlá z čerstvých surovín obvyklých v regióne ktoré sú prácnejšie.
Pred objednaním treba odskočiť na wc. Ak reštaurácia nedokáže upratať wc, kde treba handru, kefu a nejaký čipro, tak nedokáže udržať ani kuchyňu, kde je 100x viac riadenia.
Treba sa pozrieť na personál, ak je neupravený a špinavý, taká istá bude aj kuchyňa a také isté bude jedlo v nej.
Ak je personálu viac, ako hostí, hlavne v čase obeda, rýchlo stade preč.
Ak už to risknete, pamätajte, že deci omáčky zahladí mnohé hriechy, a že exotické korenie výborne maskuje smrad starého mäsa.
Viete, ja sa nerád hádam, kazí to chuť do jedla. Ale toto sa skutočne nedá zjesť. Nechcem peniaze naspäť, stačí, ak sem príde kuchár a predo mnou to sám zožerie.
a podobne je to aj v Zh pri železničnej stanici...počas obeda sa tam stojí často až "von"...
V Štúrove si to prosím nepomýľte s reštauráciou na žel.peróne, tá nestojí za reč...