Diskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Jún 2024 20 najnovší komentár včera 23:45
- Petitdejeuner: Cesto na zdobenie chleba 0 zatiaľ bez komentárov
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Máj 2024 165 najnovší komentár 1. júna 2024
- Ivkatoth: Swiss krem 1 najnovší komentár 1. mája 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 81 najnovší komentár 21. mája 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Jún 2024 20 najnovší komentár včera 23:45
- Kecupicek: Netradičný živý plot 28 najnovší komentár 10. júna 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Máj 2024 165 najnovší komentár 1. júna 2024
- Sovka62: Pšenná múka 20 najnovší komentár 29. mája 2024
- Anina43: akú podlahovinu do bytu ? 37 najnovší komentár 28. mája 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Jún 2024 16 najnovší komentár včera 23:45
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Čerešňová bublanina s pridaním pudingu +fotopostup
- Dobrý tvarohový koláč s ovocím +fotopostup
- Jednoduchý jahodový zákusok bez lepku
- Bravčové karé na horčici s kapustovým prívarkom
- Bratislavské bravčové pliecko +fotopostup
- Feniklové arancini s krabími tyčinkami +video
- Torta k narodeninám Harry Potter
- Krehký jablkový pudingový zákusok
- Čerešňová bublanina s pridaním pudingu +fotopostup
- Jednoduché domáce žemle zo zemiakového cesta +video
- Krehké jablkové rožky +fotopostup
- Dobrý tvarohový koláč s ovocím +fotopostup
- Čerešňové potešenie +fotopostup
- Hrnčeková bublanina s rebarborou a jahodami +fotopostup
- Máj na Varecha.sk: Zabodoval koláč uja Andora aj 30-minútový makovec. Pozrite si kompletné rebríčky naj receptov
- Skúste všetky: Aj chlieb vo vajci môže prekvapiť. 10 receptov od jednoduchého až po luxusný
- Slávnostný dezert: 5 receptov na rezy Prezident, reprezentatívny zákusok, ktorým nikdy nešliapnete vedľa
- Májové videá: Kôprová omáčka, Míša rezy aj segedín. TOP 15 najsledovanejších videoreceptov
- Nepatria za blúzku: 10 receptov na šťavnaté čerešňové koláče. Radosť pozrieť aj ochutnať
- Neodolateľne dobré: Nadýchané kysnuté cesto a lahodný vanilkový krém. To sú pudingáče, koláč aj zákusok v jednom
- Ide to aj bez nich: 10 receptov na fajnové koláče, do ktorých nepotrebujete ani jedno vajíčko
varecha.pravda.sk/diskusie/kminka/599-forum.html...
1 l alkoholu, 3-4 lyzice Rasce, 500 g cukru
Do flasky na na liter alkoholu daj niekoľko lyžíc rasce a nechaj vsetko stat na slniecku asi 10 dní.
z 500 g cukru par lyziciek vody si uvar cukrovy sirup a pridaj do flase s alkoholom a rascou. Pomiesaj dobre a nechaj postat este niekolko hodín, ak nevydrzis 3-5 hodin, aby sa chute dobre prelezali a spojili.
Potom napln cistu falsu a stople pouzi korkovy!
a teraz moze zacat lahodna slopanica vhodna iba v stamperlikoch... podotykam, ze cim dlhsie bude stat, tym je lahodnejsi.
2/ recept a pravdepodbne ten original volaju aj
"Rusky Allasch-K MMEL"
Potrebujes: 2 kg cukru, 50 g glukózy, 6-10 kvapiek aníz esencia , 5 litrov alkoholu (okolo 50%)
Cukor zmiesas s glukozou a uvaris sirup na nit. Potom to sa naleje do alkoholu, pridame aníz poriadne potrasieme flasou a v prípade potreby este prefiltruje do cistej flase. Pouzijeme korok stopel!
Tento original liqueur vraj pochadza z okolia Rigy. Lotyssko sa hrdi touto ojedinelou specialitou. Vsetko dostupne tam rastlo na poliach. Rasca sa vysieva neustale a neviem ci sa dokonca prave pri jeho vyrobe nejedna o tento iny druh rasce, ktory sa vola "CUMIN" lebo prave tento sa pouziva hodne prave v azijskych jedlach.
skus v malom mnozstve ci je to ono co hladas.
Na internete som si našiel že pôvod likéru je z dediny Allasch pri Lotyšskom hlavnom meste Riga.
Okrem rasce tam vraj dávali aj koriander a aníz pokiaľ som si to dobre zapamätal.
70 g kmínu nahrubo rozdrvíme, vysypeme do 1/4 litra čistého liehu, fľašu dobre uzavrieme a necháme týždeň stáť.
500 g cukru povaríme v 1 litri vody na slabú niť.
Lieh s kmínom necháme prekvapkať pijavým papierom, potom čistú tekutinu nalejeme do pripraveného studeného cukru. Pridáme ešte 1/4 litra dobrého čistého liehu, zamiešame, nalejeme do fliaš, ktoré zazátkujeme a zapečatíme.
Čo presne znamená:
500 g cukru povaríme v 1 litri vody na slabú niť.
Znamená to urobiť cukrový roztok? Nerozumiem čo znamená ,,na slabú niť,,
Ďakujem za odpoveď a za recept na likér!
honestka, 27. júna 2010 o 16:47
pri vareni cukru je dolezite sirup varit na 2 rozne stupne, najprv na tkzv. "slabu nit" a potom troska dlhsie na "gulicku;, (aby bol tmavsi) a tak dostane tur. med dobru konzistenciu.
Inak som to nevidel nikde v obchode a aj som sa bál že aj keby som niekde našiel kmínku tak by to bola nejaká s umelými esenciami, farbivami a aromámi.