Nápoje

Kmínka

oco - fotkaoco, 20. júla 2010

Ľudkovia ,chlapi kto dá k lepšiemu recept na kmínku,tak som si spomenul,že u nás doma moji rodičia mali vždy kmínku ako medecínu a sem tam po kalíšku pri návšteve.Robil ju môj otec ten vedel všetko,ale to bola zakázaná zóna.Tak ako všetko zakázané,chutná najviac aj ja som skúsil.Mal som zažívacie ťažkosti tak som štamprlík dostal.
V tuzexe bol "Kummel",teraz nič.Rád by som skúsil vyrobiť takú domácu nie priemyselnú .Dík.

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Ja mám toto:50gr.rozdrvenej rasce
750ml.aspoň 35% pálenky
Rascu zalejeme a v uzavretej fľaši lúhujeme aspoň 14 dní-precedíme.Výborné proti nadúvaniu.
sovka62
@viera1 : a žiadny cukor? Mne sa zdá, že to bol sladký likér, ale pila som ho tak raz v živote, tak som si nie istá. U rodičov frčal vaječný koňak a griotka (doma vyrábané), to som chutnala viac razy.
viera1
sovka62:to je medicína,nie na vylizovanie pohárika pri popoludňajšej káve.Poslal mi to mailom jeden známy a je tam aj becherovka a fúru iného,lenže u nás nikto nepije ani víno,ani pivo,tak to nevyužijem.Dal tomu nadpis:Konečne poriadna kuchárska kniha !
viera1
sovka62:Po 14 dňoch by som zvarila 3 dl vody a 600 gr cukru a zmiešala to.Toto by už mohlo byť na vylizovanie,nie?
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
no to je dobrý nápad,určite to bolo sladké a nebola to 40-tka.Proste likér.vierka 1 ak chceš skús dať tu tvoju becherovku.
viera1
Našla som aj na Vareche/pridal :zemo /,no ja mám bez paliny:
0.5 l vodky
12,5 gr.čajovej zmesi Stomaran/sypaný-v lekárni kúpiš/,nie viac !
1 vanilkový cukor
3 PL kryšt.cukor
1 PL med
12 ks klinčeky
2 cm celá škorica
Dať do fľaše a nechať lúhovať 2-3 dni,potom niekoľkokrát precediť cez plátno.Piť chladené.Napíš,či sa podarilo,ja nepijem.
viera1
Pozerám,že mi to zoradilo do riadkov,nie pod seba a teraz tam chýbajú čiarky.Tak mi treba...
1x jerica
bozulka
Kmínka bola určite sladká,ja si ju tiež pamätám.Z Grécka sme si doviezli uzo.Becherovku mám tiež s palinou a bola výborná.
verka1
My sme tiež robilevali kmínku, ale s rascovou esenciou
Vo vode sme prevarili kryštálový cukor podľa chuti, nechali vychladnúť, zmiešali z alkoholom / 96 % / na priateľné grády a dochutili esenciou. A bolo to hneď pitné. Boli časy boli.....