Domáci kukuričný sirup

honestka - fotkahonestka, 20. februára 2011
Domáci kukuričný sirup
Foto: honestka

Znova na poziadanie prikladam recept na Domáci kukuričný sirup /Homemade Corn Syrup/, ktory sa pouziva bezne pri vyrobe roznych cukroviniek ako aj Marshmallows a Zobraziť celý popisZnova na poziadanie prikladam recept na Domáci kukuričný sirup /Homemade Corn Syrup/, ktory sa pouziva bezne pri vyrobe roznych cukroviniek ako aj Marshmallows a inych tvrdych cukrikov a tu aj pri peceni roznych kolacov. Jeho vyroba je velmi jednoducha, len som mala problem prelozit do slovenciny niektore zlozky a preto som pouzila prekladac, z ktoreho dufam budete vediet pod akym nazvom sa to u nas predava /"Alnatura Weinstein Backpulver"/.

15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2/3 šálky
2  lyžice
2 šálky
1/8 lyžičky
1/8 lyžičky




Postup

  1. 1

    V rajnicke zmiešajte studenú vodu a kukuričný škrob a tuto zmes privedieme do varu za staleho miesania az sa uvari cista kasicka. Pridame cukor a pokračujte varit, pokial nedosiahneme konzistenciu husteho sirupu. Toto zistime tak, ze na cukrarskom teplomeri nameriame teplotu medzi 112 -116 st.C = /235-240 st.F/, alebo tak, ze do misky si nalejeme ladovu vodu a ked do nej kvapneme uvareny sirup urobi sa nam makka gulicka, ktoru mozeme pohodlne medzi prstami gulat, vtedy-mame spravnu konzistenciu sirupu. Odstranime z ohňa a pridáme vanilku a vinný kamen/ cream of tartar- "Alnatura Weinstein Backpulver"/. Miesame, aby sa to uplne rozpustilo. 1/ V tomto bode sa moze pridat aj kvapka žltého potravinárskeho farbiva, aby sirup dosiahol požadovanú farbu ako sa predava v obchodoch, ale je to zbytocny krok a ja by som ho nerobila. 2/ Dalsia alternatíva by bola nahradit krystal cukor HNEDYM - ak chcete, aby sirup bol tmavy, lebo tu sa predavaju obidve kombinacie. Zalezi ktory sa ziada do receptu a je to podla toho, aky druh cukrikov robime. Samozrejme pre biely MARSHMALOW urobime BIELY sirup.

  2. 2

    Sirup je vhodny aj vsade, kde sa pouziva MED, hlavne ak ho robime z hnedeho cukru, alebo jednoducho si z cukru urobime karamel. Z tohto receptu vyjde 1,5 - 2 šálky sirupu, zalezi od hustoty jeho varenia a surovin. Uskladnime v zakrytom pohari v chladnicke a vydrzi 2 -3 mesiace; =================== Šálka= 2.5 dcl =================== Recept na Domaci Marshmallow: http://varecha.pravda.sk/recepty/domaci-marshmallow/14029-pouzi.html ===============================================

  3. 3

    IMITACIA na Kukuričný sirup /Corn Syrup/ . TU sa nepouziva kukuricny SKROB a urobi sa takto: 2 šálky krystalovy cukor 3/4 šálky vody 1/4 lyzicky vinný kamen /cream of tartar/ štipka soli Postup je rovnaky ako pri postupe kukuricneho sirupu. Vo vacsej rajnicke skombinujte všetky prísady a privedieme do varu za stáleho miešania. Znizime teplotu a varime dalsiie 3 - 4 minúty znova na uroven sirupu makkej gulicky. Toto zistime tak, ze na cukrarskom teplomeri nameriame teplotu medzi 112 -116 st.C = /235-240st.F/. Vychladnuty sirup dame do sklenenej nadoby a drzime v chladnicke kde vydrzi 2-3 mesiace.

  4. 4

    AJ som sa zasmiala, co mi vyhodil prekladac, sorry, ze to neviem inac povedat snad vam to objasni tento vyklad, co je to za zazrak: .... Cream of tartar = Smotana zubného kameňa == Je to biela, kryštalická, kysla látka získana ako vedľajší produkt kvasenia vína a používané hlavne v prášku do pečiva. • Alternatívny názov: Vínan Draselný, Chem. Vzorec: HOOC (CHOH) 2 COOK /"Alnatura Weinstein Backpulver"/. Dakujem @Sjuz za upresnenie nazvu pod akym sa u nas predava. In English: .... a white, crystalline, acidic compound obtained as a byproduct of wine fermentation and used chiefly in baking powder. • Alternative name: potassium hydrogen tartrate; chem. formula: HOOC(CHOH) 2 COOK.

Diskusia k receptu

mariaklara
Honestka, vďaka za recept neviem, či to dokážem. Zajtra idem do Nitry, pozriem v zdravej výžive, či majú hotový sirup a čo stojí.
honestka
nemas sa coho bat ked mas vsetky prisady, je to lahucke. mala som velky problem s pridanim tohto receptu, pochopila som a z teraz diskusiu o pridavani receptov. Nakoniec mi nevzalo este jednu vysvetlivku, tak ju pripojim sem, lebo ozaj neviem ako to napisat lepsie slovensky- nepoznam ten produkt ako to vysvetlilo. ale kedze sa pouziva pri vine, urcite bude bud v BIO obchodoch, ale nieto tu poradi. Takze s chutou do toho a nech sa ti dari.
honestka
kamenec / aaaaləm / = bezfarebná zvierava zlúčenina, ktorá je hydratované dvojité sulfát hliníka a draslíka, ktorý sa používa v roztoku a liek na farbenie alebo vyčiňovanie. Tiež sa volal:
Potaše Kamenec. • Chem. vzorca: ALK /SO 4/ 2 O. 2.12H kastróla.
----------
alum /aaaaləm/ = a colorless astringent compound that is a hydrated double sulfate of aluminum and potassium, used in solution medicinally and in dyeing and tanning. Also called potash alum .
• Chem. formula: AlK/SO 4/ 2.12H 2 O.
sovka62
Nuž, zatiaľ som z toho jeleň, ale požiadam o radu chemikov, alebo magistru z lekárne. A som veľmi rada, že si pridala tento recept, lebo v amerických kuchárskych knihách mám v surovinách potaš, takže ak budem presne vedieť o čo ide, môžem rozšíriť repertoár.
honestka
dakujem Sovka za pomoc, neiviem, ze ci predavacom nieco vzorec napovie ale obcas byva uvedeny v obsahu zlucenin produktu.
viem, ze Canada vlastni obrovske zasoby Potashu prave tu v Saskatchewan a vyvaza do sveta okolo 40%.
Potaš je dnes velmi ziadany produkt lebo jeho soli draslíka sa lahko rozpustaju vo vode a su potrebne pri vyrobe produktov umelych hnojiv a priemyselnych a krmív.
Prave teraz su okolo toho politicke tahanice, lebo americania tu maju samozrejme firmu a chcu to za lacno odkupit.
hera
@honestka kamenec je siran hlinito-draselny, jak chemicky vzorec ukazuje. Pouziva se m.j. v nalevu na kysele okurky, aby byly krupave (nemecky Gurkenknacker). Cream of tartar je asi vinny kamen, ktery se tvori ve vine a usazuje se v lahvich.
jeka
nepoužíva sa ten to kamenec vo vinárstve,?
honestka
@viera1 :dakujem aj ja, velmi dobra informacia zide sa viacerym, ktori to budu potrebovat trebarz aj v inych receptoch, ktore budu pochadzat z tychto cati krajin, lebo tu sa cream of tartar pouziva dost bezne.
cica2
ešte raz ďakujem za rady...ukladám si aj tento receptík :-)
astheart
Cream of tartar není kamenec, cream of tartar je hydrogenvinan draselný, prodává se pod názvem vinný kámen. K dostání v drogériích (DM) nebo prodejnách se zdravou výživou, i internet. Na Západě se používá jako kypřící prášek a stabilizátor (např. bílkového sněhu a šlehačky).
astheart
Ovšem koupíte-li kypřící prášek pod názvem vinný kámen, není to čistý vinný kámen, je to směs vinného kamene s jedlou sodou a kukuřičným škrobem. Chce to hledat čisý vinný kámen.
medulienka122
strašne si zlatá, bola to riadna fuška...s tým prekladačom: som na skype s jedným pánom z USA, aj keď neviem ani ceknúť angl., jeho prvá otázka bola:Anna, si žena? 2. otázka pre mňa: si ženatý? 3. otázka: Pracuješ pre vládu?/tu som musela končiť, nechcela som mu napísať, že pracujem resp. som pracovala : na vládu a tak to išlo s tým prekladačom do porantania, aj do smiechu...
sjuz
vlastne je to prášok do pečiva ale bez fosfátov, a amajú ho v DMke v sáčku a volá sa Alnatura Weinstein Backpulver.
Idem dnes robiť sirup, a zajtra pekanový koláčik, kukuričný sirup som nedostala, tak si ho musím vyrobiť:)
vďaka za recept!
honestka
dakujem @Sjuz , upravila som to aj v recepte-teraz by uz nemal byt problem v kupeni, pretoze tu ten "tartar" pouivaju casto v receptoch a nasi varechaci ked si daju do vyhladavaca- vzdy si ho tu najdu pod tymto nazvom.
Sme ti vsetci povdacni.
astheart
Ano, výrobky firmy Alnatura se prodávají v DM i tady v Čechách, ale nejsem si jista, jestli je Alnatura Weinstein Backpulver čistý vinný kámen. Až tam příště budu, podívám se. Vím, že se vinný kámen v DM prodává, jak už jsem psala.
honestka
dodo46, @ honestka
prosím ťa môžeš mi vysvetliť , v čom je ten kukuričný sirup taký výnimočný, že sa s ním oplatí babrať aj doma. Donedávna nosila dcérina spolužiačka z Toronta javorový sirup pre vnučky /teraz je už bežne dostať v marketoch/ a nevedeli si ho vynachváliť. Je liečivý, podporuje to nejaké orgány ??? Vyplatí sa zoháňať tie chemikálie ???
=============
@ dodo46:kukuričný sirup /Corn Syrup/ Je to vlastne glukoza a pouziva vo vacsine len pri vyrobe cukrarenskych vyrobkov / coko plastelina/, cukrikov, potahovych hmot a je tam vyhodny preto, aby zabranoval krystalizacii a zmakcoval samotnu hmotu.
Doma sa s nim TY babrat nepotrebujes ked si ho kupis hotovy.
ak myslis, ze preco som ho pridala k receptom bolo to na poziadanie ked sa u nas zacali vyrabat potahovky na torty a nemohli si ho ist kupit do obchodu alebo neboli vzdy k dispozicii marshmallow cukriky, ktore do fondantu potrebovali.

Naviac sa nepodava detom ako pridavok k jedlu!!!
Je odlisny od toho praveho javoroveho, ktory je ozaj velmi lahodny, dobry aj zdravy.
staja
Mám trochu čas, čítam si recepty a nestačím sa čudovať, čo sa tu všetko od niektorých z Vás dá naučiť. Nie som žiadna začiatočníčka v kuchyni, ale pred @honestka , @egreska ,@jerica ,@sovka ...a ďalšími sa skláňam. Nielenže ste šikovné, ale neváhate sa podeliť o to, čo ste sa pracne naučili s nami ostatnými. Vďaka :)
sumec11
vážené, recept na kukuričný sirup tu uvedený je jedn veľký blud a klamstvo, zmiešať vodu cukor je sirup ale dať do neho kukuričný škrob je patlanina. Kukuričný sirup je vyrobený z kukuričneho škrobu za pôsobenia troch druhou enzýmov, ktoré sa do roztku kukur. škrobu a vody pridajú a chemická reakcia spôsobí, že sa škrob premení na cukor a to hlavne fruktózu a glukózu po prefiltrovaní vznikne sladká voda ktorá zahustením odparením vody tvorí sirupovitú hmotu. Vyrábať sa začal v 70-siatych rokoch a vzľadom na jeho 1/3 cenu repného alebo trstinového cukru dostal zelenú aj v napoji coca cola aj možno pri výrobe marshmellow ale tam sa škrob používa len na popráškovanie hmoty spolu s práškovým cukrom. Enzými za pomoci ktorých sa škrob mení na cukor su aj v kukuričných zrnách aj v jačmeni či pšenici, ale tieto zrnká by museli naklíčiť a spustila by sa táto reakcia sama, toto sa používa len v špecialných firmách kde sa cukor nechá následne skvasiť a vzniknutý alkohol sa používa na výrobu piva alebo vodky či amerického kukuričného Burbonu, moderná výroba vynašla a vyvinula enzými z iných rastlin alebo húb ktoré nám túto výrobu zlacnia a zrýchlia a čo sa týka vinného kameňa ten sa v potravinárstve používa na zabránenie kryštalizovania cukru v sirupoch a iných potravinách. Tak ak si chcete vyrobiť kukuričný sirup pomelte kukuricu zalejte vodou pridajte enzými a skôr než začne kvasný proces prefiltrujte odparte vodu a zázrak je na svete viac sa dočítate na wikipedia.sk a enzými kúpite na farmárik.sk dakujem za pozornosť. Buď fit :-)
1x pata99
honestka
@sumec11 : dakujem za tvoj nazor.
Preco som recept vtedy pridala som uviedla a nemam co dolozit iba ze, ak ho vtedy nebolo mozne kupit hotovy, takato domaca vyroba pomohla niektorym prave pri tych speci receptoch a je teda asi ok, ze ostava na linke.
Na tomto kontinente je jeho pouzitie velmi rozsirene a bez tejto zlozky vysledok sladkosti by nebol uplne rovnaky.
Ci budeme vypekat a vyrabat sladkosti kde sa dnes pouziva aj vela surovin s tkzv.“nezdravymi” pridavkami je na kazdom jednotlivcovi.
kicilanka
Mne osobne sirup nevysiel podla receptu. Preto nemam rada hrnekove recepty, lebo kazdy ma iny hrncek/ resp jeho objem. Keď som skusala s teplomerom dosiahnut teplotu tych 112-116 nebolo to mozne max 110 stupnov, potom uz bol tak zhustnuty ze to nebol sirup. pridala som troska cream of tartar, preliala do flasky a bol z toho taky husty sirup, ako ked kupite v obchode husty tuhy med. tak som znova dala do hrnca a dala som trocha vody, chvilu povarila a az teraz mam z toho spravnu hustotu. Cize recept je ok. Mam corn syrup, no nabuduce musim dat viac vody alebo kratsie varit a nemerat teplotu. Skusila som aj kvapnut do studenej vody, vtedy ostala gulicka, ale teplotu som mala tych cca 105-107.
Ale recept mozem odporucat, no treba sledovat hustotu.
honestka
@kicilanka : Ano, uvarit sirup spravne je velmi dolezite pre jeho dalsie pouzitie preco aj sa doporucuje teplomer. Vseobecne tieto uvadzane cifry pracuju a ako vidis, tebe to vyslo az prilis huste…
So sirupom su niekedy problemy, mnohi nekladu doraz na jeho spravnost co potom dalej sposobi problem hlavne pri par preciznych receptoch, kde je sirup dolezitym zakladom.
Mne to pracovalo tak ako som napisala a kedze v minulosti tu bolo okolo sirupu uz vela polemiky tak sa k tomu vracat nebudem;
Casto pri receptoch zalezi aj to, co a kde nakupime. Ina krajina ina surovina /u mna tu robili zo zaciatku problemy: muka, cukor, kakao, mak, orechy-celkom ina konzistencia/;
Aj toto bol jeden z dovodov, preco som prestala pridavat recepty a obhajovat sa.
Vsetko dokonale si vyzaduje troska osobnej skusenosti aj praxe, lebo castokrat na prve skusania nam veci casto nevyjdu.

Tebe Kcilanka dakujem ze si napisla tento dolezity poznatok - iste posluzi dalej tomu, kto ho bude potrebovat.
== PS/ hrnekove recepty:
v podstate je jedno aky hrncek pouzijes ci 200 ci 250 ml, pretoze vlastne vsetky ingredients sypes do toho isteho a tak mierka bude vzdy jednotna.
Zmena je iba vtedy, ak sa pouzije hrncek /salka/ bezne pouzivamy v KUCHYNI, ktory je vzdy vacsi ak je naplneny do vrchu.
/toto sa da vidiet, ak meracim hrncekom presypes do kuchynskeho kolko volneho miesta pri vrchu ostane/.
Pri meracom hrnceku naopak je prave dolezite nasypanie do vrchu az potom ho zarovnat kedy plati mnozstvo ktore bolo urcene receptom. Tak isto je dolezite muku nasypat PREDtym ako ju PREosejeme nie opacne.
== Takze ak pouzivas jeden hrncek na vsetky suroviny, ktore do receptu patria - vlastne vsetky mnozstva budu rovnake aj ked pri tom kuchynskom hrnceku recept troska zvvacsi svoj objem.
sorry, neviem sa lepsie vyjadrit dufam ze je to pochopitelne a dakujem za koment.

==
janetinka
ahojte, skusala som cez vikend urobit sirup podla tohto receptu. chystala som sa na to uz davnejsie, sirup v obchode sa mi zdal drahy oproti tomu, co by stali suroviny uvedene v recepte a tak som sa do toho pustila. robila som to prvy raz, snazila som sa postupovat podla receptu. pri vareni som pouzivala teplomer, ktory som si najprv vyskusala vo vriacej vode, aby som zistila, ci meria spravne teplotu. sirup sa varil strasne dlho, nedokazala som sa dostat cez 110C, teplomer aj moja ruka sme uz boli na pokraji zufalstva :) nakoniec sa mi podarilo vyhnat to na pozadovanu teplotu a aj skuska v studenej vode dopadla dobre. sirup som naliala do zavaracieho pohara a nechala som ho tak - nezakryty. po chvili sa na nom vytvorila skrupinka, ktora bola stale hrubsia a hrubsia. v sirupe sa zacali tvorit krystaly. pritom som pouzila aj ten vinny kamen z DM. skusila som teda sirup opat rozvarit vo vode. po druhom pokuse som pridala opat prasok z DM, no sirup cukornatel este rychlejsie (skuska vo vode opat na vybornu). dala som tomu este poslednu sancu a sirup opat ohriala, ale nepodarilo sa a sirup opat skrystalizoval :( ak ste v mojom postupe niekde objavili chybu, prosim, dajte mi vediet. zrejme som urobila nieco nespravne. konkretne teraz mi nevadi, ze sirup nie je "pravy kukuricny", potrebujem proste cukrovy sirup, ktory neskrystalizuje :) dakujem
honestka
@Janetinka : citujem z tvojho komentu:
“…sirup sa varil strasne dlho, nedokazala som sa dostat cez 110C, teplomer aj moja ruka sme uz boli na pokraji zufalstva …’’

- tu nerozumiem preco ta bolela ruka? - ved sirup sa po prvotnom rozpusteni cukru s vodou uz dalej NEMIESA a na pouzitie teplomeru staci ho ponorit iba par sekund, albo ak ma sponu, zapnut ho na bok rajnice.
Ak vsak tej vete rozumiem, ze si sirup miesala dalej /co sa NESMIE/, tak chapem preco ti sposobil krystalizaciu uz po prvom zamiesani.
Ak sa krystliky usadzuju na rajnici, pouziva sa iba stetec s vodou, ktora ich zmyva dole.
Rozvarit ho nanovo mozes dalej pouzit ako sladku cukrovu vodu a vyuzit inac, trebarz do koktailov.
V tomto pripade vsak Musis sa zacat odznova.

So sirupom su niekedy problemy ak sa nekladie doraz na jeho pripravu. V minulosti tu boli roze polemiky a nazory diskutujucich v komentaroch sa najdu aj tu lahko aj s dobrymi radami. A tak tiez na webke je vela podrobnych receptov na jeho pripravu.

Prepac, ze ti recept nepracoval ako zvykne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia