Rôzne

Netradičný živý plot

kecupicek - bez fotkykecupicek, 20. septembra 2017

Prajem vám príjemný podvečer, milí Varecháči. Sedím pri okne a dumám, čo by som urobila so živým plotom, aby sme ho s manželom nemuseli tak často strihať. Má už viac ako 30 rokov a je akýsi zostarnutý, ošumelý. Mám vysadiť nový. Poraďte mi, prosím?

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Nejlepší porada je u odborníků na zahrady, kteří se tím živí. Víc hlav víc ví, takže bych se poradila s více odborníky. Moc dobré je i ohledání, prohlídka místa samotného - seznámení s místními podmínkami, nároky. Nic neuspěchat.
ivkamatko
Ahoj, kto má viac ako 30rokov? Manžel, či plot? Vymeň to,čo je staršie. SRANDUJEM. Teraz sa dá kúpiť rýchlorastúci živý plot a ten naozaj rýchlo rastie, neverila by som, ale máme na záhrade 4rok a už ho manžel nestrihá, ale orezuje pílou, je taký mohutný.
sovka62
Ťažko radiť ak chýbajú informácie. Z čoho je ten živý plot, vtáčí zob, niektorá z tují, bršlen, pavinič.... A prečo je zostarnutý, ošumelý? len nesprávny rez, alebo choroba, či škodca? Pomohla by fotografia, hneď by sa radilo lepšie.
Všeobecne platí, že tridsaťročný živý plot určite nevyhadzujeme, treba ho zmladiť hlbším rezom, samozrejme nie teraz, až na jar a on krásne obrastie a bude vyzerať ako nový.
2010
Chyba nie je v plote ale v majiteloch. Po anglicky sa to povie TLC ( tender loving care) @ Hadik uz ma asi orgazmus. Nas plot ma vyse 30 rokov a je krajsi ako novy s pomocou ludi co sa tomu rozumeju.Takze pocuvajte @ sovku62 a neskrobte a zavolajte daakoho kdo vie o com hovori.


1x haji
ivkamatko
@Kukulienka71 (20.9.2017 22:14)
Záleží na tom, aký účel by mal spľňať. My sme ho zasadili okolo bazéna, aby dodal trochu súkromia, ale veľmi skoro sa rozbujnel. Po pár sezónach na záhrade je to veľké monštrum, ktoré manžel orezuje pílou. A tým pádom náš bazén nelemuje krásna zeleň, ale hrubé pne živého plota. Ale susedia ho využili na predelenie záhrady v záhradkárskej oblasti a sú veľmi spokojní. Im sa osvedčil.
kecupicek
@Ivkamatko (21.9.2017 16:53)

Nemôže byť taký mohutný, lebo máme len metrový pás pôdy a potom by sme sa nedostali autom do dvora.
kecupicek
Máš pravdu, začala som ho zrezávať popri zemi, možno, že sa spamätá. Začínajú ho ničiť aj húsenice. @Sovka62 (21.9.2017 06:14)

kecupicek
My máme okolo bazéna borovice, kvôli zvedavým susedom. Kým boli malé, tak to bolo super, cítili sme sa ako v lese. Teraz sú už 3-4 metre nad lexanom, ihličie z nich padá do odkvapovej rúry a všade po dlažbe. Je z toho len neporiadok, asi z nich tiež urobíme palivové drevo@Ivkamatko (21.9.2017 16:53)

kecupicek
Poradili mi známi, že teraz je v móde živý plot z ovocných drevín, rakytník je vraj na to ako stvorený.
ivkamatko
@Kecupicek (21.9.2017 17:15)

Tak to je iné, my ho máme na záhrade v záhradkárskej oblasti, vtedy ho kúpili viacerí susedia, nie všetkým tak divoko vyrástol, u nás sa mu darí /možno namiesto očakávanej úrody/, ja som sa s tak rýchlo rastúcim plotom stretla po prvý krát. Najkrajší bol po roku, taký akurát, spĺňal účel - robil "křoví"okolo bazéna, pekne súladil s okolím, ale dnes je to ako prales. Keď máš iba 1m na to, aby sa rozrástol, tak to neodporúčam.
afataga
Najlepsi je trnkovy, je uplne bezudrzbovy, na jar krasne kvitne, na jesen mas trnky a ak nejake nechas, vtaciky sa v zime potesia.
kukulienka71
@Bubaya (21.9.2017 23:15)

vavrínovec je háklivý na tuhé mrazy, nám skoro celý vymrzol túto zimu (nečudo, veď bolo -22°C), je krásny, ale sa aj veľmi rozrastie, za dva roky som ho mala dvojnásobok. Veľa odpadu je z neho tým pádom, ak sa strihá.
kecupicek
Moja príbuzná je záhradná architektka, zásadne príbuzným neradí, lebo by to chceli zadarmo.@Haji (20.9.2017 20:47)

kecupicek
Je naozaj krásny, ale by som spadla z blata do kaluže, máme už svoje roky a aj keď potrebujeme pohyb, ten by nám narástol asi až do neba a susedom by sa to nepáčilo.@Bubaya (21.9.2017 23:15)

kecupicek
Úrodu budeš mať asi po treťom roku, ale musíš kúpiť samčie aj samičie rastliny, aby sa opelili. Ja som mala tak kivi v skleníku. Rástlo ako divé, nemalo žiadne kvety niekoľko rokov, tak sme ho museli zlikvidovať, lebo sme už nič iné do skleníka nemohli sadiť. @Ivkamatko (21.9.2017 18:20)

radost
@Kecupicek (22.9.2017 12:48)

kiwi máme tu na horniakoch voľne v záhrade..nebyť mrazov posledné dva roky-pojedáme teraz úžasne chutné zrelé dobroty..áno..chlapec a dievča musí byť..chcela som povedať-že netreba v skleníku-myslím tie malé plody-nie tie veľkoplodé..
rulik
ja by som bol za ten rakytníkový ako sa píše vyššie, plody sa zberajú tak, že sa zrezávajú konáre, tým by sa aj tvaroval, aj by bol úžitok-rakytník je veľmi zdravý
kecupicek
Asi 4 metre je veľmi rušná komunikácia, kde každú minútu prejde nákladné auto naložené mletým pieskom/ zo žuly/ a práši sa za autom aj z neho. Kvôli tomu tam ten plot bol pôvodne vysadený, lebo nás Úrad životného prostredia ubezpečoval, že nákladná doprava bude vedená iným smerom. Nestalo sa tak.@Rulik (22.9.2017 18:02)

bubaya
My sme mali pri byte plot z vavrínovca, starý 12 rokov. Dvakrát ročne sa obrezal naplocho tými veľkými nožnicami a bol pokoj. Vysoký, stále zelený, nepriehľadný, hustý, na jednej strane terasa, na druhej prístupová cesta k domu, ale nikde netrčal, vysoký bol po prvé poschodie. Zas tak búrlivo to nerastie, teraz mám dva pod kuchynským oknom, strihala som ich po roku a narástlo to cca 25 cm za rok.
kecupicek
Čo hovoríte na drieň? Vraj nerastie veľmi rýchlo? Dobre reaguje na rez.
kecupicek
Nie to až tak celkom pravda, mám v záhrade 3 kríky. Plody ako na zlosť boli na tom najhrubšom dreve, nemohli sme ho zrezať, lebo by sme zničili celý krík. Oberali sme ho dva dni, taká dopichaná by som nebola, ani keby som strčila ruku do úľa s včelami. Ale džem je vynikajúci!@Rulik (22.9.2017 18:02)

gabona1
Ahojte, my máme krásny živý plot z Vavrínovca, nenarástol ani veľký a viac už ani nenarastie, čiže ho netreba veľmi strihať.