Paella

Paella s morskými plodmi (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Kto pozná, tak vie, kto nepozná, tak by mal. Jedno z mojich top obľúbených jedál na svete - španielska paella s morskými plodmi!

2
porcie
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ak máš, tak samozrejme použi paella panvicu, ak nemáš, tak ti poslúži aj klasická s nepriľnavým povrchom. Predhrej ju na miernom ohni a vlej do nej olej. Po chvíľke pridaj na kocky nasekanú cibuľu, ančovičky a trochu soli. Za stáleho miešania to na pár minút opraž, až kým sa ančovičky nerozpustia do tej cibule.
  2. Potom tam prihoď fazuľky a na kocky nakrájanú papriku (zeleninu môžeš samozrejme alternovať, resp. úplne vynechať, či nahradiť napríklad chorizom), ďalej nasekaný cesnak, údenú papriku a paradajkovú pastu. Premiešaj a priveď tieto prísady do života - neprežeň to však, aby nezhorkli, postačí taká lepšia minútka.
  3. Do panvice vlej vývar - ja som použil zeleninový, v ktorom som nechal na 20 minút vyvariť olúpaný pancier a hlavičky z kreviet, je to dosť veľký game changer! Teplota sporáku ide na vysoký výkon, vývar priveď do varu a pridaj doň šafran - ten je pri paelle priam esenciálny, tak sa ho snaž prosím neskipnúť.
  4. Keď to všetko bude krásne vrieť, tak tam rovnomerne prisyp paella ryžu. Ak takú nevieš zohnať, celkom dobrá obdoba je arborio ryža, ktorá sa používa do risotta, plán C bude obyčajná guľatozrnná ryža. Prvý a posledný krát to môžeš teraz jemne a iba raz zamiešať a to tiež len z dôvodu, aby tá ryža bola fakt rovnomerne rozmiestnená. Ak však netreba, tak to radšej nerob vôbec. Ide o to, aby sa z ryže neuvoľnil žiaden škrob. Ďalej to nechaj 10 minút odokryté vrieť, potom stiahni teplotu na miernu a daj tomu ďalších 5 minút. Celý tento čas sa toho nechytáš, len trpezlivo sleduješ ako vývar postupne mizne.
  5. Na vrch pridaj morské plody (ak používaš mrazené, tak ich najprv rozmraz do izbovej teploty) a znovu stiahni teplotu na úplne minimálnu, teraz panvicu prikry a nechaj to variť posledných 5 minút. Odstav sporák a paellu nechaj zakrytú odpočívať posledných 5 minút. Touto technikou získaš nielen krásne nadýchanú paellu, ale aj zbytočne neprevarené morské plody a dochrumkava pripečený spodok.
  6. Podávaj s plátkom citróna, alebo limetky. Oh, a nevolaj to prosím “paela” - dvojité L sa v španielčine číta ako J! Zdraví ťa tvoj Gramafil.
  7. Môj Instagram : @walrus.buko